Baby doet alleen hazeslaapjes
Waar komt de term hazeslaapje vandaan? Waarom kan een volwassene er van opknappen maar zijn hazeslaapjes voor baby’s een probleem?
Slaapperiodes die zo licht zijn, dat je bij ’t minste geluid wakker wordt, noemt men hazeslaapjes. Over hazen bestaan verschillende gezegden zoals ‘het haasje zijn’ en ‘als een haas er vandoor gaan’. De term hazenslaapje komt voort uit het feit dat een haas een vluchtdier (prooi) is en zich daarom niet kan permitteren om lang en diep te slapen.
Managersonline.nl:
5 juli 2011 – Powernappen. Oftewel even een hazenslaapje van vijf tot twintig minuten om daarna, als herboren, weer aan de slag te gaan. Veel Nederlandse werknemers hebben behoefte aan dit dutje, zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek. Niet zo gek, want door een powernap stijgt de arbeidsproductiviteit.
U wordt creatiever, krijgt meer energie. Bovendien wordt u scherper: uw geheugen werkt beter en u maakt minder fouten. Toch is het verkwikkende hazenslaapje niet doorgedrongen tot de Nederlandse werkplekken.
Veel volwassenen met een gezond slaappatroon ervaren in de eerste helft van de middag een energiedip en hebben dan behoefte aan een dutje. Uit onderzoek is gebleken dat een slaapje van ongeveer 20 minuten de middagdip beter tegengaat dan korter of langer slapen. Na een korter slaapje komt de vermoeidheid al snel weer terug en als je langer slaapt, kom je in een diepere slaap waardoor je weer moeite hebt met wakker worden.
Baby hazeslaapjes
Een hazeslaapje van een baby verschilt qua duur niet met die van een volwassene. Ook baby’s doen soms een slaapje van 15-20 minuten. Baby’s hebben echter veel meer slaap nodig dan volwassenen. Als een baby alleen maar hazeslaapjes doet, is er meestal sprake van een ongezond slaappatroon. Bij baby’s die structureel slecht slapen, ontstaan verstoorde hormoonspiegels in het bloed. Deze verstoorde hormoonspiegels veroorzaken een verhoogde alertheid die de moeheid weer camoufleert. De alerte baby verstoort dus zijn eigen slaap-waakpatroon. Als alertheid niet wordt onderkend als camouflage van moeheid, ontstaat er een chronische toestand van slaaptekort, oververmoeidheid, geprikkeldheid en steeds meer jengelen en niet alleen kunnen zijn.
Bovendien zie je vaak dat deze baby’s ook achterblijven in groei omdat juist in het diepe stadium van de slaap een verhoogde productie van het zogenaamde groeihormoon plaatsvindt.
Als je merkt dat je met je baby in een vicieuze cirkel zit en het lukt je niet dit te doorbreken, kun je overwegen hem/haar in te bakeren. Veel baby’s ervaren, eenmaal gewikkeld in doeken, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ze gaan meer slapen en minder huilen of jengelen.