Baby huilen oorzaken

Het huilen van je baby, mogelijke oorzaken

Zwangerschap

Kan een baby tijdens de zwangerschap stress voelen? Hoe is het voor een baby om geboren te worden? Vroeger werd gedacht dat baby’s door hun onvolgroeide zenuwstelsel geen beleving kennen van zwangerschap en geboorte. Intussen weten we dat baby’s – ook al voor hun geboorte – sensitiever, reactiever en communicatiever zijn dan ooit werd gedacht.

Geboren worden

Langzaam groeit een baby in de buik van zijn moeder, waar een constante temperatuur heerst en hij 24 uur per dag voeding krijgt via de navelstreng. Als zijn moeder beweegt, beweegt hij mee. In de baarmoeder komen geen felle lichten of harde geluiden binnen, prikkels neemt een baby gedempt waar. Op een dag… wordt de baby naar buiten gestuwd of getrokken, voelt hij druk, voelt hij kou, ziet fel licht, hoort harde geluiden, voelt aanrakingen, krijgt kleding aan. Help!

Normaal

Tel hier eens bij op: stress tijdens zwangerschap of complicaties bij de bevalling. Vaak onvermijdelijk, bij leven hoort immers pijn. En emoties. Maar dan… je baby huilt en huilt en je komt nauwelijks meer aan slapen toe. Wanneer voelt het huilen van je baby nog als normaal en wanneer trek je aan de bel? Is het je eerste? Dan mág je je onervaren en onzeker voelen. Is het je derde? Dan voel je jezelf vaak in een spagaat staan, heel normaal. Ga nooit over je eigen grenzen en niet over de grenzen van je kleintje. Bij een eerste kan het erg wennen zijn om babystapjes te maken in babytempo. Onzekerheid hoort er bij. Fouten maken ook. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te wennen aan je nieuwe-leven-met-kind, laat de ouder in jou ook geboren worden.

Huilen

Het is maar goed dat het huilen van je baby wat met je doet. Het zou niet best zijn voor een baby als het huilen niets doet met zijn ouders. Huilen vraagt om een keuze: voeden, troosten, met rust laten, etc. Hoe je als ouders ook je best doet, het kan gebeuren dat je baby steeds slechter gaat slapen en daardoor meer gaat huilen. Of… als je baby pijn heeft, daardoor niet kan slapen, steeds minder verdraagt en meer gaat huilen. Meestal speelt er een combinatie van factoren en ook daarin zijn weer variaties mogelijk.

Het verloop van de zwangerschap en de bevalling, de gezondheid van je baby, jouw ervaring en verwachtingen als ouder geven een bepaalde, unieke combinatie die voor een groot deel het gedrag van een baby bepalen.

Elke situatie is uniek

Huilen baby oorzakenDe baby op de foto was het derde kindje in het gezin, zijn moeder is verpleegkundige. De bevalling verliep zeer vlot, de baby werd thuis geboren na een zwangerschap van 36 weken, randprematuur, startmoeilijkheden, dus opname in het ziekenhuis. Deze combinatie van factoren zorgden ervoor dat er al vroeg reflux werd gediagnosticeerd waardoor veel ellende voorkomen kon worden. Helaas duurt het in andere situaties vaak langer voordat ouders weten wat er aan de hand is met hun baby, zeker bij verborgen reflux.

Huilen oorzaken

Voorbeelden van mogelijke gezondheidsproblemen bij de baby *

 • Voedingsproblemen: spugen, krampen, obstipatie, te veel of te weinig voeding, overgevoeligheid
 • Infecties: verkouden, oorontsteking, spruw, luieruitslag, urineweginfectie, diarree
 • Overige oorzaken: allergie, eczeem, prematuur geboren, geboorte-trauma, heupluxatie, breuk, ademhalingsproblemen

* Dit is een lijst van voorbeelden, geen volledige opsomming van oorzaken van huilen!

Radeloos gevoel? Trek aan de bel

Uit onderzoek (1) is gebleken dat er bij 95 % van de overmatig huilende baby’s geen lichamelijke oorzaak aantoonbaar is. Misschien een geruststellend cijfer, misschien niet. Vraag om hulp, vraag om uitleg als je baby alsmaar blijft huilen en het je een radeloos gevoel geeft. Goede, ervaren deskundigen met specifieke kennis en empathisch vermogen zullen in de meeste gevallen voldoende steun, hulp en geruststelling kunnen bieden. Zij zijn in staat om de balans tussen draaglast en draagkracht in individuele situaties in te schatten en kunnen de theorie vertalen naar jullie baby en jullie situatie.

95%… dat betekent ook dat er duizenden baby’s per jaar huilen van pijn of andere ongemakken. Soms is de oorzaak snel gevonden, maar niet zelden zijn de symptomen vaag of algemeen. Onderzoek of opname om een oorzaak vast te stellen of juist uit te sluiten is soms het enige wat echt rust kan geven in een stressvolle situatie.

Signalen dat er lichamelijke oorzaak zou kunnen zijn:

 • Doordringend huilen met een hoog stemmetje
 • Huilen gedurende de hele dag (geen avondpieken)
 • Frequente oprispingen, braken, diarree of gewichtsverlies
 • Huilen dat pas na 4-6 weken begint en niet afneemt na de 4e of 5e levensmaand

Als je baby maandenlang veel huilt, betekent dat ondermijning, van alles. Veel hoort erbij, veel is normaal, maar als het JOU boven het hoofd groeit, trek dan aan de bel, wat heb je te verliezen? Precies.

 

Bron

(1) Characteristics of infants admitted to hospital for persistent colic, and comparison with healthy infants, P. Zwart, M.G. Vellema-Goud, P.L. Brand, Acta Paediatr. 2007 Mar;96(3):401-5.

 

Lees meer

Richtlijn excessief huilen bij baby’s

Baby laten huilen of niet?

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Baby huilt veel, 10x informatie en tips

Krampjes zijn zielig voor iedereen

Baby darmkrampjes – feiten, fabels, informatie en tips

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

 • Sylvie

  Beste Yume,
  Hoe oud is jullie baby?
  Ga in elk geval niet over haar vermoeidheidsgrens heen. Jonge baby’s zijn vaak al snel weer moe.
  Als je je baby inbakert op het moment dat ze moe is, zal ze makkelijker in slaap vallen. Jonge baby’s laten krijsen lost niets op, geeft alleen maar stress voor haar en voor jullie zelf, het ondermijnt het vertrouwen in elkaar, niet gaan doorzetten om het doorzetten.

  Loswurmen is niet goed, dan heeft het inbakeren geen effect, bovendien is het onveilig. Welke doek(en) gebruik je om haar in te bakeren?

  Als jullie meer vragen hebben, laat het gerust weten.

 • Yume Dannenburg

  Beste Sylvie,

  Even een vraagje, mijn vrouw en ik zijn nu ongeveer een week geleden begonnen met het inbakeren van ons dochtertje. Soms als zij nog wat actief is en we bakeren haar in word ze juist alleen maar wilder, dit is natuurlijk nadat zij gevoed en verschoond is. Het zijn met name de avond sessies die erg heftig kunnen zijn. Moet je de baby dan toch gewoon laten krijsen, soms wurmt ze zich dan ook weer los zo wild word ze. Als je haar dan weer oppakt en tegen je aan houdt word ze even rustig, of gaat ze weer druk happen, allemaal tekenen van oververmoeidheid maar het is lastig als je niet goed weet waneer je wel of niet moet troosten.

  Groetjes,

  Yume