Symptomen zijn geen voorspellers van oorontsteking bij jonge kinderen

Onrustig slapen / naar oortje grijpen geen symptomen oorontsteking bij baby

Ziekte of pijn kunnen ervoor zorgen dat je baby (veel) huilt, bijvoorbeeld als je baby oorontsteking heeft. Maar hoe kom je hier achter?

Oorontsteking begint vaak met een verkoudheid. Een ziekteverwekker (meestal een virus) blijft steken in een of beide oortjes en veroorzaakt daar een pijnlijke ontsteking. Echter, symptomen als onrust en naar oren grijpen blijken geen voorspellers te zijn van een oorontsteking bij jonge kinderen: Symptoms or Symptom-Based Scores Cannot Predict Acute Otitis Media at Otitis-Prone Age.

In dit onderzoek werden 469 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar bestudeerd van wie de ouders het vermoeden hadden dat ze oorontsteking hadden. De helft van de kinderen bleek inderdaad een acute middenooronsteking te hebben en de andere helft was alleen verkouden (luchtweginfectie).

Baby grijpt naar oren of slaapt slecht

Onrustig slapen was de meest voorkomende reden voor ouders om te denken aan ooronsteking. Dit bleek geen betrouwbare voorspeller. Noch oorwrijven en koorts bleken symptomen die konden voorspellen of het kind wel of geen oorontsteking had. Op basis van symptomen bleek namelijk de helft van de kinderen inderdaad een oorontsteking te hebben en de helft niet.

Klachten? Ga naar je huisarts

Om een betrouwbare diagnose (en de ernst) vast te kunnen stellen moet het trommelvlies door een arts worden bekeken. Als je bezorgd bent en zeker als je baby slecht drinkt, koorts of andere klachten heeft, altijd je huisarts raadplegen!

Met dank aan: Paul Brand, kinderarts Isala Klinieken in Zwolle. Dankzij een van zijn tweets schreef ik dit blog om fabels weg te nemen en baby-ouders duidelijkheid te geven. Volg Paul Brand op Twitter.

 

Lees meer

Het huilen van je baby, mogelijke oorzaken

Baby huilt veel, 10x informatie en tips

 

Reacties uitgeschakeld voor Onrustig slapen / naar oortje grijpen geen symptomen oorontsteking bij baby

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.