Babygym: musthave of overbodig speelgoed?

Babygym: musthave of overbodig speelgoed?

Baby’s jonger dan 6 weken gebruiken al hun energie om te drinken. Na drinken, knuffelen en verschonen is een pasgeboren baby weer aan slapen toe.

In dit blog leg ik uit waarom het goed is om terughoudend te zijn met een babygym. Baby’s jonger dan 3 maanden kunnen hun armpjes nog niet bewust aansturen. Jouw jonge baby oefent wel met bewegen. Volop. En zijn onwillekeurig maaiende armpjes brengen het speelgoed in beweging.

Als je aandacht hebt voor de belevingswereld en ontwikkeling van jouw baby, zal je merken dat een babygym nogal overbodig is. Natuurlijk, zo’n ding kan handig zijn, maar het is zeker geen musthave. Je baby speelt en ontwikkelt prima zonder.

Te lang wakker

Baby box speelgoedSpeelgoed boven baby’s hoofd zal hem doorgaans (te) lang wakker houden. Hij heeft geen gelegenheid om zich hier van af te sluiten en zelf de rust op te zoeken. Ook maak je het voor jezelf lastiger om in te schatten wanneer je baby aan slapen toe is en wanneer hij – geholpen door beeld en geluid – over zijn vermoeidheidgrens heen gaat. Vervolgens raakt jouw kind overprikkeld, gaat hij huilen en als je hem in zijn bed legt zal hij daarmee niet spontaan stoppen. Als je baby’s eerste vermoeidheidssignalen niet opmerkt kan het ook gebeuren dat hij stilletjes in de box in slaap valt. Meestal doet je baby dan maar een kort slaapje.

Babyspeelgoed lijkt vanzelfsprekend, maar bij het meeste kun je serieuze vraagtekens zetten. Een babygym houdt je baby bezig, het leidt hem af, maar ontwikkelen doet hij er niet van. Sterker nog, misschien blijft je baby er vrij passief onder liggen en mist hij de stimulans om zelf op ontdekking uit te gaan. Zeker bij de exemplaren met licht en geluid. Deze laatsten verliezen hun magie zodra de batterijen op zijn, dat zegt genoeg. Of je baby ervaart simpelweg te weinig ruimte om te bewegen, te draaien en om te rollen.

Verplaats je eens in je baby. Hoe leuk is het dagelijkse uitzicht van speelgoed boven je hoofd?

Speelgoed boven baby’s bed

Heeft je baby een mobile boven zijn bed? Heb je daar een bepaalde bedoeling mee? Werkt het? Heeft het meerwaarde voor je baby op het moment dat hij moe is? Misschien kan je baby beter ontspannen en in slaap vallen met minder (kleurrijke) prikkels in zijn buurt. Als je baby onrustig is bij het naar bed gaan, kijk dan eens rond in zijn kamer en vraag je af of zijn slaapomgeving goed op hem is afgestemd.

Hieronder volgen wat verhelderende filmpjes van baby’s jonger dan 3 maanden:

 

Baby van 7 weken

Baby van 8 weken

Baby van 9 weken

Baby ouder dan 3 maanden

Blijf je, ook bij je ouder wordende kind, steeds afvragen welk speelgoed afgestemd is op zijn behoefte.

Onder het filmpje staat:
“One of her favorite things to do was to play with her playmat. She loved how it played music and had many different toys to keep her attention, as well as it was easy to switch the toys around to keep it new and exciting for her.”

Ik zou tegen deze mama willen zeggen: “Kijk nog eens goed”.

 

Lees meer

Baby slaapt niet op het kinderdagverblijf, wat kun je doen?

Baby lichaamstaal
 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

4 reacties

 • Sylvie

  Hoi Renske, dit blog gaat vooral over baby’s jonger dan 3 maanden. Voor oudere baby’s kan een babygym zo af en toe heel leuk zijn. En handig :)

 • renske

  Ik wil juist graag een babygym voor ons ventje (4 1/2 mnd), hij kan nu op zn buik rollen en doet niet anders terwijl hij soms niet eens echt wil. Hier mee kan hij zich ook even lekker op zij rug vermaken terwijl hij wel nog zijn bewegingsvrijheid heeft.

 • annemieke

  Mijn kleine dame werd er zeker niet continu aan bloot gesteld maar je kon wel degelijk zien dat zij er plezier aan beleefde en alle zintuiglijke prikkels werden gestimuleerd. Horen, voelen, zien, fijne motoriek etc… alles zit er in. Ik geloof wel degelijk dat deze gym van extra waarde kan zijn.

 • Lieke

  Heel bijzonder dat men denkt dat een baby van 4 of 6 weken plezier beleeft aan zo’n gym…
  Ik gaf mijn baby een of twee zachte speeltjes zonder muziek en geluid. Toen ze een maand of 7 was kreeg ze iets met muziek erin, dat vond ze wel fantastisch. Helaas.