Baby reflux symptomen

Casus baby van 9 weken met reflux

Rutger was negen weken toen ik contact kreeg met zijn ouders en dit blog schreef. Vanaf zijn geboorte had hun baby al moeite met drinken. Later kwamen daar stoelgangproblemen bij.

Wat ouders (in overleg met deskundigen) probeerden:
Voeding verdikken en Nexium. Gevolg: het ventje liep leeg :(
Op advies van de kinderarts Enfamil AR voeding. Gevolg: ernstige obstipatie.
Clysma’s, lactulose om uiteindelijk in het huilbabyprotocol te belanden incl. orthopedagoog.

Reflux symptomen baby

Intussen had baby dag en nacht refluxklachten: herkauwen van de voeding, slikken, kronkelende bewegingen, kokken (ook vanuit het niets), baby lijkt soms te stikken. Van moeheid dut hij af en toe even weg tot de volgend serie slikken, kokken etc.

Opname ziekenhuis

De baby wordt ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Op het laatste kamertje aan het einde van de gang, serene stilte, echter geen observatie. De verpleging reageert alleen zodra de baby huilt. Ouders kaarten aan dat hun baby voorafgaand aan het huilen al veel laat zien en vragen of de verpleging hun baby wil observeren en met hen mee wil denken. Er verandert niets, de verpleging blijft het huilbabyprotocol volgen.

Tijdens het bezoekuur laat baby in 40 minuten tijd 7x keer dit zien:

Kinderarts denkt aan KMA (koemelkallergie) en adviseert over te gaan op Nutramigen. Een verpleegkundige oppert om toch weer johannesbroodpitmeel te proberen.

Als ouders op hun strepen gaan staan, geen heil zien in deze opname en aangeven om naar de spuugpoli in het AMC te willen gaan, worden ze uiteindelijk gehoord.

Het enige wat deze ouders willen is verder puzzelen tot een acceptabel niveau voor hun kleine man. Een verpleegkundige neemt contact op met het AMC, waar ouders vervolgens worden uitgenodigd voor wetenschappelijk onderzoek. Daar gaan ze over nadenken.

Ouders gaan met baby eerst weer naar huis en besluiten twee weken Nutramigen te proberen om daarna opnieuw de balans op te maken.

Geen huilbaby

Baby 9 weken met refluxklachtenIntussen hebben de ouders een nasmaak overgehouden aan de ziekenhuisopname. Hun baby – die geen huilbaby is – werd wel zo behandeld. En ouders werden ook als huilbabyouders behandeld. Ze mochten op gezette tijden bij hun kind, maar wisten niet meer wat te doen en namen zelfs de betuttelende aanpak en de orthopedagoog op de koop toe.

Ik vertrouw er op dat deze ouders hun weg gaan vinden. Ze gaven toestemming voor publicatie van hun verhaal met het filmpje omdat ze weten dat andere ouders ook tobben. Niet alleen met hun kindje, maar ook in het vinden van de juiste hulp.

Het is mij een raadsel waarom deze baby als huilbaby werd opgenomen. Er is al sinds juli 2012 een richtlijn Gastro-oesofageale reflux(ziekte) bij kinderen van 0-18 jaar. Maar dan nog… protocollen en richtlijnen zijn een hulpmiddel, geen doel!

Update 27 januari 2015

Rutger 9 maandenToen Rutger Nutramigen AA voeding kreeg, ging het langzaamaan steeds beter. Rond de 4 maanden kreeg hij op advies en vanwege nieuw beleid (bijvoeden kinderen met verhoogde kans op allergie) bijvoeding: Drama.
Weer afwachten en bij 6 maanden opnieuw introductie van 3 hapjes wortel. ‘Gans van het padje’, schreef zijn moeder.

Rutger is daarna door de kinderarts verwezen naar een gespecialiseerde diëtiste. Zij noemt dat wat Rutger heeft een darmmotoriekstoornis. Het is niet zo zeer welke voeding hij krijgt, maar zijn stelsel dat protesteert, uitgezonderd de Nutramigen die licht verteerbaar is. De diëtiste adviseerde absoluut geen wortel te geven, dat kan juist erg verkeerd uitpakken bij gevoelige kinderen. Er zijn dus baby’s met ernstige refluxklachten, mogelijke koemelkallergie èn bijvoedingsproblematiek.

Nieuwe introductie van 3 hapjes (eco)havervlokken en verschillende aparte crackertjes, speciaal brood, wat fruit en groente en het gaat nu (hij is 9,5 maanden) gelukkig steeds beter met Rutger. Hij groeit goed, kruipt, probeert te staan en brabbelt hele verhalen.

 

Lees meer over refux

Zorg heeft geen eenduidig antwoord op baby met pathologische reflux

Baby reflux is nooit verborgen

Richtlijn reflux. Wat zijn effecten van verdikken voeding, houding en medicatie? Bij wie kun je terecht?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

10 reacties

  • Merian Knuiman

    De medicijnen zorgen er niet voor dat de voeding niet meer omhoog komt maar alleen dat het niet meer zuur omhoog komt. Als jullie dochter op dit moment meer haar buikspieren gebruikt (draaien/optrekken) dan zie je vaak dat de voeding meer omhoog komt. Het is een balans zoeken hoe ze zo goed mogelijk in haar vel komt. Komt het omhoog zonder dat ze er last van heeft, Of is het voor je gevoel nog pijnlijk?
    Gebruikt ze naast de medicijnen ook johannesbroodpitmeel?

  • Jolein

    Heel herkenbaar. Ook wij werden gewoon niet serieus genomen.
    Wij kregen omeprazol en dat ging een hele lange tijd goed maar inmiddels (dochter nu 5 mnd) lijken de klachten weer terug te zijn. Groentehapjes doen eerder slecht dan goed dus dat gaat voor ons hier helaas niet op! Inmiddels krijgt ons dochtertje al een week een hogere dosis medicatie, maar zien we nog weinig verbetering. We snappen er niks van!!

  • Sylvie

    Beste Susan, helaas ontbreekt het mij momenteel aan tijd om de vragen op dit weblog te beantwoorden.
    Je kunt je vraag stellen aan de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding. Zij zijn ook kinderverpleegkundigen en weten veel van refluxklachten en ook van voeden met de fles. Ze geven telefonisch advies of via Skype of andere kanalen en hun zorg wordt door de meeste ziektekostenverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket.
    Groet, Sylvie

  • Susan

    Dat filmpje, precies mijn dochter soms. Gekke is dat ze s ‘nachts goed slaapt (wel met de nodige rochel geluiden). Maar overdag is het drama. Inmiddels lijkt ze oververmoeid en lopen alle symptomen in elkaar over. Zo slaat de twijfel toe wat nu eigenlijk het probleem is. Johannesbroodpitmeel lijk soms wel soms niet te helpen. Ze krijgt borstvoeding via de fles.

  • Sylvie

    Beste Wendy,
    Voor Infacol en bedje schuin ontbreekt bewijs. Infacol kan inderdaad klachten verergeren, dat dit erbij hoort is onzin, sorry. Bedje schuin kan onveilige situaties opleveren dus wordt om die reden ook afgeraden.
    Ik raad je aan om de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding te bellen. Angelique en Rufna zijn kinderverpleegkundige en lactatiekundige. Zij kunnen per mail, telefoon of skype met je meedenken. Hun hulp is niet kosteloos maar als je lactatiekundige zorg in je pakket hebt, wordt het vergoed.
    Sterkte!

  • Wendy

    Ik heb het vermoeden dan mijn zoontje last van ‘verborgen’ reflux heeft, heel herkenbaar het filmpje!

    Slaapt overdag niet of nauwelijks (lichte slaap als hij al slaapt), huilt veel (> 3 uur per dag) stopt vaak voortijdig met de borstvoeding, terwijl als je hem dan bij de borst weg haalt (als je denkt dat hij echt niet meer wilt) begint hij te huilen. Om vervolgens als je de borst weer aanbied toch weer te beginnen met drinken (om het vervolgens al snel weer te laten) of als je de borst niet aanbied heel hard op zijn vuistjes te gaan sabbelen (speen en pink worden niet geaccepteerd) en vervolgens te huilen en motorisch onrustig te worden… Krampjes lijken uit gesloten te kunnen worden, heeft steeds minder de ‘klassieke’ symptomen van de krampjes.

    Wij hebben een aantal weken geleden Infacol geprobeerd. Op de verpakking staat al dat je het een aantal dagen moet geven voordat het werkzaam is… Ons zoontje kreeg alleen maar meer last van zijn buikje en krampjes, bij ons werkte het dus averechts… En dat terwijl de kraamzorg ons al had verteld, dat als het al werkt, de klachten in eerste instantie toe nemen!

    A.s. Week naar de kinderarts, voor nu maar proberen (toch) het matrasje schuin omhoog (al komt ons zoontje door de motorische onrust met zijn hoofdje tegen de spijlen van het bed te liggen), een door ons gedragen shirt in bed, inbakeren en een forse dosis geduld zodat hij toch ‘iets’ slaapt…

  • Merian Knuiman

    Bij reflux/slikklachten is het van belang dat als de ‘standaard’ tips niet werken dat samen met ouders gezocht wordt naar een zo’n goed mogelijke balans. Alle baby’s hebben in meer of mindere mate reflux. Echter wat maakt dat ze daar last van hebben. Een baby die moe is laat ook meer refluxklachten zien. Uiteindelijk kan hij overmatig gaan huilen. Drukverhoging in het lijfje door huilen/ harde ontlasting of door een ontwikkelingsfase waar een hogere druk in buik is, kan de terugvloed van voeding laten toenemen. Refluxklachten met overmatig huilen vraagt om maatwerk. Een brede observatie en aanpak. Wat valt de ouder op en neem een uitgebreide anamnese af. Slapen/ voeding/ boeren/ wanneer wat wel en wat niet/ ontlasting/ lucht happen/overmatig zuigbehoefte omdat baby niet lekker in z’n vel zit/ wat voor een baby is het/ gezinssituatie, spelen hier een rol in.

    Het lang rechtop houden is een grote misvatting als hierdoor het eerste inslaapmoment op de arm plaatsvindt. De baby zal meestal hierna nog lastig in slaap te krijgen zijn en snel weer wakker worden. Ouders ervaren dit als ” mijn baby vindt het bed niet fijn”. De eigenlijke oorzaak is meestal dat het eerste inslaapmoment verstoord is doordat de baby nog niet in zijn diepe slaap zit. De bewegingen vanaf de arm van de ouder ouder in bed leggen en ingestopt worden zijn dan teveel en de baby wordt makkelijk wakker. Slapende vanaf de arm naar bed kan bij de meeste baby’s alleen ongeveer de eerste drie weken, daarna wordt het eerste inslaapmoment belangrijker als je je baby in zijn wieg of bed wil laten slapen.

  • Sylvie

    Wat fijn dat het nu – na zo’n poos tobben – goed gaat. Vanaf de fase dat baby’s zelfstandig kunnen zitten worden de klachten vaak minder, maar het is heel zwaar om zo lang voor een onrustige en ‘benauwde’ baby te moeten zorgen. Een baby die moeite heeft met de verwerking van voedsel, slaapt slecht, groeit soms slecht, heeft soms pijn, enz. Jullie weten er alles van.

    Ik reageer nog even wat je zegt over het bed schuin zetten. Het wordt vaak geadviseerd, minimaal 30 graden, maar dit is in de praktijk moeilijk veilig uit te voeren zonder je baby vast te leggen in bed. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat een schuin bed alleen tot verbetering leidt in combinatie met baby in buikligging. Omdat buikligging een risicofactor is t.a.v. wiegendood is ‘bed schuin’ in Nederland geen onderdeel van de officiële adviezen.

    Ook Infacol wordt veel gebruikt, het helpt om vastzittende lucht te bevrijden. Ook dit middel is onderzocht en het bleek dat baby’s niet minder gingen huilen na gebruik van dit middel.

    Wel begrijpelijk is dat je bereid bent alles te proberen omdat het zo moeilijk en vermoeiend is als je baby ernstige refluxklachten heeft.

    Observeer je baby, zoek naar wat voor je kindje werkt, maar zoek vooral ook naar goede professionele hulp.

  • Natasha

    Oja tip hielp
    Mij goed! T bedje overdreven hoog leggen dikke handdoek onder matras.
    Na t voeden eerst een uurtje proberen recht op en anders in een wippertje te
    Leggen! Dan verminderde het! Difrax fles met speen s zodat ze
    Langzaam gaan drinken en infacol tegen krampjes!

  • Natasha

    Heel herkenbaar! Melk uit de neus en mond na 3 uur en zelfs stikken. Ook
    Snachts. Huilen huilen honger honger!
    Uiteindelijk hielp nutrilon a.r samen met johannesbroodpitmeel iets beter. Vanaf 4 maanden steeds vastere voeding er tussendoor alleen fruit kwam er heel snel uit! Nu 11 maanden en t gaat sinds 2
    Weken GOED!
    Mijn baby deed precies t zelfde
    En de dokter kon t niet vinden! Ook niet
    Met echo’s en toestanden! Hoop dat ze bij jullie wel iets kleins vinden zodat jullie snel geholpen worden
    Sterkte en succes
    Groetjes natasha