Voedingsschema grootte maag pasgeboren baby

Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft

Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft: Dit is een wens voor de toekomst. Waarom? Omdat voedingsschema’s voor gezonde baby’s vaak zorgen voor klachten. Het wordt hoog tijd dat schema’s voorgoed tot het verleden gaan behoren en voeden op verzoek de norm wordt, voor zowel borstvoeding als voeden met de fles.

De kans op een snelle en onnatuurlijke oprekking van het babymaagje ligt namelijk van jongs af aan al op de loer. Grote porties zorgen voor verhoogde kans op krampjes en reflux en zijn een factor bij het ontstaan van obesitas en diabetes.

De grootte van een maag van een pasgeboren baby
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Visualiseer eens een babymaagje. De maag van een baby direct na de geboorte heeft de grootte van een druif (5-7 cc), op de derde dag de grootte van een pingpong balletje en op de tiende dag de grootte van een kippenei (60-80 cc).

Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Voor flesvoeding bestaat er in de eerste week na de geboorte een opbouwschema.

Voeden op verzoek

Geef je baby direct voeding na het wakker worden. Laat bij borstvoeding je baby drinken zolang hij wil drinken en wakker is. Een baby die uitgerust is en effectief drinkt ligt minder dan een half uur aan de borst.

Baby die van moeheid hongersignalen laat zien
Baby die van moeheid hongersignalen laat zien
Heb daarna oog voor vermoeidheidssignalen. Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid. Als je dit altijd interpreteert als honger, ga je voorbij aan zijn behoefte aan slaap. Een baby die goed gedronken heeft kan van vermoeidheid ook zogenaamde hongersignalen laten zien als sabbelen op de handjes of met het hoofdje draaien. Twijfel dan niet en leg je baby te slapen.

Wees alert op je eigen onzekerheid of bezorgdheid. Ook een borstbaby kan wennen aan (te) grote hoeveelheden. Ben je geneigd om je baby extra lang aan de borst te laten? Is een extra slokje na een boertje of voor het slapen gaan nodig?

Een baby in de baarmoeder krijgt continue voeding. Een gevoel van verzadiging gaat hij (aan)leren na de geboorte. Een baby die tijdens alle voedingsmomenten wordt ‘afgetankt’, raakt daar aan gewend.

Baby’s die met een fles gevoed worden drinken vaak meer dan gezond voor ze is, dit komt omdat met een fles onvoldoende aan hun zuigbehoefte wordt voldaan.

Moedermelk uit de fles: 100-150 cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Voed liever vaker met minder in de fles. Geef een baby van 4 kilo 8x 75cc in plaats van 5x 120cc. Behalve dat het natuurlijker en gezonder is, kun je hiermee veel beter het ritme van je baby volgen.

Voedingsschema op de verpakking

Op verpakkingen van kunstvoeding staat een voedingsschema dat uitgaat van het gewicht van de baby en daarnaast staat het aantal voedingen per 24 uur. Bijvoorbeeld: 5 voedingen van 135-165cc voor een baby van 4 kg, dat is echt veel te veel in één keer. Bovendien is bij het voedingsschema op de verpakking geen rekening gehouden met de leeftijd van de baby.

Op de site van het voedingscentrum staat bij de informatie over flesvoeding: “De meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles.” Tja denk ik dan, de meeste baby’s krijgen niet vaker voeding aangeboden omdat hun ouders denken dat het zo hoort. En de baby went daaraan. Of niet, baby slaapt slecht en is onrustig.

Volg het tempo van je baby

Ritme baby slapen voeden op verzoek
Klik op de afbeelding voor een groter formaat
Volg het tempo van je baby; is hij moe, dan gaat hij slapen, wordt hij wakker dan voed je hem.

Is de borstvoeding goed op gang en slaapt je baby (structureel) lang – geldt ook voor ingebakerde baby’s – pak hem dan 3 uur na het begin van de vorige voeding op voor de volgende voeding.

Als je baby onvoldoende groeit, maak je hem eerder wakker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Na minimaal twee van deze ‘slaaprondjes’ is een baby voldoende uitgerust om goed en effectief te kunnen drinken wat ook belangrijk is voor zijn groei. Als een baby in een lichte fase van zijn slaap ligt, kun je dit zien aan diverse subtiele beweginkjes zoals fronsjes, stuiptrekkinkjes, bewegingen van mond en tong, sabbelen op de handjes en draaien met het hoofd. In deze fase is je baby gemakkelijk te wekken om te drinken. Doe dit niet eerder dan twee cycli (ongeveer anderhalf uur slaap) anders valt hij na een paar slokken al weer in slaap.

 

Lees meer

Slaappatroon van baby’s

Borstvoeding

Flesvoeding

Voeden op verzoek

E-book Flessen en spenen

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

133 reacties

  • Daniëlle

    Beste Sylvie,

    Ik heb ook een vraag. Mijn zoontje is 11 weken oud, groeit volgens het gemiddelde. Hij krijgt borstvoeding op verzoek (6-7x) en drinkt per keer ongeveer 10 minuten. Sinds we hem inbakeren heeft hij een redelijk ritme met zo’n 1,5-2,5 uur slapen, ’s nachts komt hij maar 1x. Omdat ik over 1,5 week weer moet gaan studeren geven we hem regelmatig een flesje afgekolfde melk. Hij drinkt dan gemiddeld 90 ml per keer, meer wil hij echt niet, raakt overstuur en gaat zich overstrekken. Hij geeft ook vaak een golf melk terug. Ook na een pauze weigert hij te drinken uit de fles, borst wil hij dan wel. Ik denk dat hij met de fles te weinig binnen krijgt, hij slaapt na de fles niet langer dan een uur. Geef ik hem de borst dan slaapt hij weer langer. Is dit een kwestie van wennen voor hem? Moet ik hem dwingen meer te drinken?

    Alvast bedankt! Groetjes,

    Daniëlle

  • Sylvie

    Wat jij beschrijft: wakker maken voor een late voeding, haalt vaak niets uit. Je kunt het proberen, maar meestal werkt het niet. ’s Nachts doorslapen is natuurlijk voor jezelf wel fijn, maar als een baby van deze leeftijd ’s nachts nog een keer wil drinken is dat heel normaal.
    Verder zit hij zo’n beetje aan de maximum hoeveelheid voeding die hij mag hebben per etmaal. Hoeveelheden gaan op basis van gewicht, 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal. Een baby van 6,5 kg heeft genoeg aan 975 ml voeding, verdeeld over 6 voedingen is dit 165 ml (150 water en 5 schepjes) verdeeld over 7 voedingen is dit 140 ml.
    Sommige cb’s hanteren een maximum van 180 ml per kg lichaamsgewicht, maar nooit meer dan 1 liter voeding per etmaal.

    Als jouw kindje steeds vroeger wakker wordt, hoeft dat niet van de honger te zijn. Het kan ook overprikkeling zijn, te koud, te warm etc. Ook een baby die te moe is, slaapt vaak minder goed.
    Minder prikkels: denk aan minder geluid (tv, radio), uitstapjes, geen speelgoed boven zijn hoofd. Laat in de box 1 kant leeg, zodat je zoontje zich kan afwenden als hij geen puf meer heeft om te ‘spelen’.
    Een baby van 10 weken kan van nature ongeveer een uur, hooguit vijf kwartier wakker zijn, inclusief voeden, verschonen, boertje, knuffelen en spelen in de box. Bij een baby die bezig gehouden wordt is het moeilijk om te zien wanneer hij het nou echt ‘zat’ is en weer aan slapen toe. Daarom is het zo handig om na de voeding even samen wat te doen en je baby op tijd (binnen een uur nadat je hem uit bed hebt gehaald) weer in de box te leggen. Ga dan eens van een afstandje kijken wat er gebeurt.

    Bij vermoeidheidssignalen naar bed, kort bedritueeltje, stevig onderstoppen (eventueel inbakeren). En dan moet een goed gevoede baby toch zo’n 2 a 2,5 uur kunnen slapen.

    Als je bekend bent met deze informatie en het ook zo toepast, dan is het lastig om online tot een goed advies te komen. Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

  • Hizkia

    Hallo sylvie,

    Ook ik heb een vraag over mijn kindje. Onze zoon is nu 10 weken en krijgt flesvoeding om de 3 a 3,5 uur de laatste tijd komt hij soms al eerder.. Savonds maakt hij een lange ruk slaap en hierdoor kom ik op 6flessen uit soms 7. Bij de geboorte woog hij al 4010 en nu weegt hij al 6,5 kg en is 63cm. Mijn man is 2meter dus hij heeft het niet van een vreemde hihi!
    Ik geef nu op advies van het consultatiebureau 150cc en 5 scheppen nutrilon omneo comfort tegen krampjes en moeizame ontlasting. Ik moest eerst beginnen met forte voor hongerige baby’s maar dit was echt heel zielig ruim 1,5 week een baby die gilde van de pijn in zn buik! Dus gestopt!!
    Rond 18:30 krijgt hij zn avondfles en dan naar bed. Het slapen is geen probleem en gaat prima hij slaapt dan tot ongeveer half 2 snachts. Nu waren we op advies van het cb begonnen om hem om 23uur wakker te maken en dan zou hij de nacht door kunnen slapen. Echter blijft hij rond half 2 wakker worden en rekken met een speentje lukt echt niet!! Is dit dan wel verstandig of moet ik hem gewoon latem slapen? Hij komt nu dus overdag steeds vroeger voor een fles.. Wat moet ik doen honger is honger denk ik dan maar ja hij is al zo flink… Ik ben een beetje onzeker over de voeding en weet niet zo goed wat ik moet doen?! Heeft u nog tips?

    Groetjes

  • Sylvie

    Beste Sabine,
    In jouw regio kan Jeanne Wouters je advies geven hoe je zoontje beter te laten slapen en om een ritme met hem te vinden. Jeanne is jeugdverpleegkundige bij Thebe.

  • Sabine

    Hoi,

    Ik lees geregeld dat je een groot netwerk hebt met deskundigen op het gebeid van niet/ slecht slapen. Wie zou je aanraden in de regio Tilburg/Breda? Ons zoontje wil wel slapen, maar wordt na een paar minuten weer wakker en begint dan te huilen. Het is niet dat hij wakker schrikt van z’n armpjes of iets, hij opent gewoon zijn ogen weer om vervolgens te jammeren/ huilen en weer heel even te slapen en doet dan zijn oogjes weer open enz.

    Groetjes

  • Sylvie

    Beste Pauline,
    We komen aan de grens van wat mogelijk is om online uit te leggen. Je zegt: ‘Ik krijg haar bijna niet in slaap’. Het zou fijn zijn – zowel voor jou als voor haar – als je goed leert zien wat slaapsignalen zijn en dat de timing van naar bed brengen goed lukt zodat ze daar tot rust komt en in slaap valt. Het kan een kwestie van tijd zijn en ‘oefenen’ maar het kan ook zijn dat er op details nog verbetering mogelijk is, dat lukt misschien telefonisch maar beter zou nog zijn om een deskundige te consulteren.
    Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

    Voor sommige baby’s is het voldoende als hun maaiende armpjes uit hun gezichtje zijn, zoals in de Puckababy. Andere baby’s komen pas tot rust door inbakeren.

    Inbakeren is armen stevig inpakken en benen losjes. Ik ben zelf de ontwerper van de Pacco inbakerdoeken. De Pacco is al jaren op de markt en de kans is groot dat iemand in jouw omgeving wel een Pacco in de kast heeft liggen die je misschien mag lenen.

  • Pauline

    Beste sylvie,

    Ik weet niet zo goed of we nu op de goede weg zijn. Mijn dochter lijkt gewoon alles op te drinken wat ik haar aanbied en laat niet uit zichzelf iets staan. Biedt nu 100 aan, die ze dus steeds helemaal opdrinkt, maar weet niet of ze wel helemaal voldaan is erna. Ik krijg haar bijna niet in slaap, eventueel met een speentje, maar zodra die uit gaat is ze binnen een paar minuten wakker. Op een gegeven moment is ze dan zo wakker dat we maar weer op voeden over gaan in het kader van de regelmaat van wakker worden = voeden.
    Ik heb al de puckababy uitgeprobeerd om te kijken of dat zou helpen inslapen, maar toen ging ze als een dolle zitten worstelen om er uit te komen, dus dat was het ook niet.

    Heb je nog meer tips?? Hoe weet ik of het nu goed gaat met die voeding?

    Alvast bedankt weer, Pauline

  • Sylvie

    Beste Nelleke,
    Dit is inderdaad een andere kant van voeden op verzoek. Weet je, als ouders stuur je altijd wat bij. Inbakeren is ook bijsturen, dus wat is dan precies ‘normaal’ en ‘natuurlijk’? Jonge baby’s zijn gemaakt om frequent kleine porties te drinken, maar wat is frequent? En bovendien is geen enkele baby gelijk. Denk nog eens aan de oertijd toen er helemaal geen klokken waren… hoe zou jij je baby voeden als je geen klok of horloge had? Even een hersenspinsel op de woensdagmorgen :)

    Met mijn kennis zeg ik: vier voedingen is inderdaad wat vroeg op haar leeftijd, dat raad ik af.
    Haar groei is iets om in de gaten te houden, ik kan niet helemaal goed inschatten of haar groei evenwijdig loopt of dat haar lijntje een beetje aan het afbuigen is.
    Daarom is mijn advies: voorlopig nog 5 voedingen geven van 160-170 ml.

  • Nelleke

    Nog even een kleine toevoeging. Ze groeit goed en is een erg vrolijk meisje. de eerste weken had ze erg last van verborgen reflux en krampjes. Sinds de nieuwe voeding en haar nieuwe ritme is dit helemaal verleden tijd…

  • Nelleke

    Hoi Sylvie,
    Bedankt voor je fijne weblog! Ik heb veel aan alle info die je erop zet! Wij hebben een heftige start gehad met onze baby. De borstvoeding ging niet goed dus moest ik noodgedwongen overstappen op flesvoeding. Daarnaast had ik zelf heel veel moeite met hethuilen van ons kindje en dat deed ze nogal veel. Ik droeg haar op een gegeven moment de hele dag in de draagdoek. Iets wat ik mentaal niet aan kon. We zijn toen bij een vrouw geweest die ons met eea geholpen heeft. Zo zijn we overgestapt op biologische voeding en zijn we ons gaan houden aan een strakke methode van rust en regelmaat. We hebben een ander kind! Ze slaapt goed. Overal waar ze een rustig plekje heeft slaapt ze. Ook op het kinderdagverblijf….ingebakerd in een matrozenbedje. Inmiddels bakeren we haar alleennog overdag in. ’s machts slaapt ze al heel goed zonder…
    Hiernaast voeden we volledig op HAAR verzoek en daar gaat mijn vraag over. Het consultatiebureau was ietwat geschokt over het ritme waarin onze kleine meid nu zit. Ze krijgt 5 flessen van 150 met 5 schepjes. Deze wordt tussen 5 uur ’s morgens en 7 uur ’s avonds leeggedronken. Het is dus bijna standaard dat onze dochter een ruk van 10 uur slaapt. Het zou volgens CB niet goed zijn dat ze zo lang slaapt zonder wat te krijgen en zij adviseren dat we haar eigenlijk wakker moeten maken om 11 uur. Maar zij heeft zelf dat ritme min of meer bepaald. Dus ik zou het erg jammer vinden om haar wakker te maken als ze zo diep slaapt. Hoe kijk jij hier tegen aan? Gisteren bijv. was haar ritme zo: flessen om 03.30, 08.00, 12.15, 16.45, en nog een klein beetje om 18.30. Daarna vanmorgen pas weer wakker om 06.00 uur! Ze heeft een beetje de neiging om over te gaan op vier flessen….is ze daar niet nog wat te jong voor?? Ik wil dus heel graag voeden op verzoek, maar twijfel nu of haar ritme wel zo gezond is, maar denk toch dat een baby het beste aangeeft wat het beste voor haar is?
    Extra info: onze dochter is 3,5 maand. Woog bij de geboorte 3100 gram bij 48 cm en is nu ongeveer 56 cm bij een gewicht van 5300 (ook ongeveer). Ikhoor graag van je! Bedankt!!

    Groetjes,
    Nelleke

  • Sylvie

    Beste Pauline,
    Mijn advies is toch 90 ml aanbieden, daarmee hou je dan al de ruime hoeveelheid van 180 ml per kg lichaamsgewicht aan.
    Sommige baby’s drinken alles op wat ze aangeboden krijgen, maar dat betekent nog niet dat het goed voor ze is.
    Bovendien kun je naar maximaal 1000 ml per dag en pas met 4 maanden bijvoeding, ga dus niet te snel, zorgt alleen maar voor probleem na probleem. Gelukkig voelde je zelf al aan dat het niet de goede kant op ging.

    Je komt vanzelf op minder voedingen uit als je baby ouder wordt en langer gaat slapen of wat langer wakker kan zijn. Niet alle baby’s gaan naar een ritme van om de 4 uur. Schema’s op de verpakking geven dit wel aan, maar veel baby’s blijven langere tijd in een ritme om de 3 uur. Om de 4 uur klinkt aantrekkelijk, wat meer vrijheid voor jezelf, maar ik zie genoeg ouders die aan het rekken zijn en druk om die tijd door te komen. Dan kun je veel beter frequenter voeden zodat je het tempo van je baby kunt volgen en ze tevreden is. Dat is iets waar je vanzelf achter komt als je haar beter leert kennen en haar volgt. Nog onrustig na de fles betekent meestal geen honger, maar dat de voeding te snel is gegaan of dat niet aan haar zuigbehoefte is voldaan.

    Huilen in bed kan veel betekenen. Als jij slaapsignalen hebt gezien bij haar, dan is ze moe, daar hoef je niet aan te twijfelen. Het kan een boertje zijn of een inslaaphuil. Sommige baby’s moeten erg wennen aan het liggen op hun rug. Het is nu eenmaal de meest veilige slaaphouding, maar natuurlijk heel anders dan in foetushouding in een baarmoeder die een constante temperatuur had en constante stroom van voeding via de navelstreng. Het duurt gewoon even voordat baby’s gewend zijn aan alles wat op hen af komt aan aanrakingen, geluid, licht, etc. Probeer dat goed te doseren voor je kleintje en haar nog een beetje af te schermen. Het voldoende hoog toedekken stevig onderstoppen wil helpen.

    Pasgeboren baby’s zijn gemaakt om frequent kleine porties voeding te krijgen (denk nog eens aan verschil met baarmoeder en navelstreng). Gezonde, op tijd geboren baby’s die overdag voldoende voeding krijgen, hoef je ’s nachts niet wakker maken, zij melden zich vanzelf.

  • Pauline

    Beste Sylvie,

    Super bedankt voor je uitgebreide advies. Ik heb voor nu nog wel twee vraagjes: ze drinkt nu al best vaak 120 op, is ze daar dan niet teveel aan gewend om terug te gaan naar 100 of 90?
    En hoe moet je dan op een gegeven moment op minder voedingen uitkomen?

    Overigens gaat ze op het moment vaak pas huilen als ik haar in bed heb gelegd, missch ben ik nog te vroeg?

    En nog een aanvullende vraag: in je blog zeg je je baby na 3 uur wakker te maken voor de voeding, maar is dat niet tegenstrijdig met het volgen van het ritme van de baby? En hoe lang dan ‘s nachts ertussen laten?

    Pauline

  • Sylvie

    Beste Pauline,
    Jouw moedergevoel klopt! Ik hoop dat ik je niet teveel in de war breng met mijn informatie. Daarom zal ik het zo goed mogelijk onderbouwen. Als iets niet duidelijk is, vraag het gerust.

    Een algemeen gehanteerde rekensom is: 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal.
    Sommige cb’s hanteren een maximum van 180 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal, zie deze groeigids die in Amsterdam en omgeving wordt gebruikt >>

    Een baby van 3,5 kg heeft dus aan 525 ml per dag genoeg, verdeeld over 7 voedingen is dat 75 ml per fles. Of maximaal 3,5 x 180 = 630 ml = 90 ml per fles. Gemiddeld. Drie van 100 en vier van 80 ml mag ook.
    Als je je baby op verzoek wilt voeden – waar dit blog over gaat – betekent het dat je 90 ml kunt aanbieden zodra ze wakker wordt, wachten heeft geen zin. Een baby van 4 weken kan nog maar 45 min. wakker zijn, inclusief voedingstijd en drinken kost een baby veel energie. De voedingstijd van gemiddeld een kwartier is vrij snel, zeker als ze in die tijd een fles van 120 ml opdrinkt.

    Mijn advies is om haar per keer minder aan te bieden waarbij de voeding plm. 20 min. mag duren. Een grotere hoeveelheid of een te snelle voeding kan krampjes of reflux veroorzaken. Jij vertelt dat ze na volledig opgedronken flessen vaak weer komt. Dit is geen honger, maar hoogstwaarschijnlijk ‘last’ van kramp of reflux.

    Als je de eerste keer op het consultatiebureau komt of als je weer belt om advies zou ik goed aangeven dat je twijfels had bij het eerste advies en vertel wat je nu weet en wat je ervaringen de komende dagen zullen zijn.

    Zelfs al zou je kindje wat laten staan van die 90 ml dan is dat niet erg. Kijk na 24 uur hoeveel ze gedronken heeft als je haar haar gang laat gaan (bij het juiste drinktempo) en of 150-180 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal.

    Als je wilt proberen haar in haar bedje te laten slapen dan is het zaak om zo goed mogelijk haar vermoeidheidssignalen te leren kennen. Dat is bij een jonge baby best lastig, maar oefening baart kunst! Kijk vooral naar wat ze doet vóórdat ze gaat huilen. Zodra je vermoeidheidssignalen ziet, leg je haar wakker in haar bedje en stop je haar stevig onder.

    Vermoeidheidssignalen bij jonge baby’s:
    > staren (‘glazige’ blik)
    > grimas op haar gezicht
    > maakt geluidjes als een krakende deur
    > ‘begraaft’ gezicht in je borst
    > overstrekken
    > gebalde vuistjes

    Toedekken mag in een kort opgemaakt bedje tot de kin. Druk op de schouders geeft een baby rust.

    Een jonge baby raakt goed uitgerust als ze ongeveer 2 uur slaapt, ook dit is een gemiddelde, ’s ochtends kan het 3 uur zijn, einde van de dag slapen baby’s meestal wat minder goed. Een jonge baby begint haar slaap met een lichte fase, het kan dus zo’n 15-20 min. duren voordat ze een dieper stadium van de slaap bereikt.

    In de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1 – 1,5 uur per dag. Rond de 6e week bereikt het huilen een piek van 2 – 2,5 uur, daarna huilt een baby gemiddeld 1,5 uur/dag.
    Dus… ook al doe je alles goed, dan nog zal je baby huilen/onrustig zijn. Als het inslapen in bed niet lukt, dan kun je de tijd ook overbruggen door wandelen, dragen in een draagdoek of haar 1x per dag bij je op schoot houden tot de volgende voeding. En ook: nazuigen op een fopspeen om aan haar zuigbehoefte tegemoet te komen.
    Blijf vooral luisteren naar je moedergevoel! Blijf ook vragen als iets niet duidelijk is.

    Ik kan je nog meer vertellen maar voor nu lijkt het mij genoeg :) lees het blog bovenaan de pagina een paar keer door en ook mijn antwoord. Dan zullen er ongetwijfeld kwartjes gaan vallen de komende dagen. Succes!

  • Pauline

    Hoi Sylvie,

    Mijn dochter woog bij geboorte 3230 gram en bij de laatste weeggelegenheid 3380 (dat was op 28 maart). De voeding duurt gemiddeld een kwartier denk ik.

    Groet, pauline

  • Sylvie

    Beste Caroline,
    Qua hoeveelheid krijgt je baby genoeg. Eerder iets aan de ruime kant dus als hij een keer wat laan staan zou ik daar geen punt van maken.

    Een late voeding zou je kunnen proberen, maar wat ik al zei… het zal me niet verbazen als het geen verschil maakt. En baby’s die één lange ruk slapen zijn niet altijd even makkelijk wakker te krijgen.

  • Sylvie

    Beste Pauline,
    Je baby is nog jong, dus je bent nog volop bezig haar te leren kennen.
    Het is echter wel belangrijk om van jongs af aan je kindje niet te overvoeren, waar ik ook op doel in mijn blog dus daar kan ik waarschijnlijk wel wat over zeggen.

    Eerst heb ik nog wat vragen voor jou:
    Hoeveel weegt je dochtertje? (of hoeveel woog ze bij haar geboorte?)
    Hoe lang duurt een voeding gemiddeld?

  • Caroline

    Beste Sylvie,
    Vorige week is mijn zoon gewogen: 5750 gram. ’s Ochtends slaapt hij ook, nadat hij eerst even gespeeld heeft. Na de overige voedingen gaat hij meestal direcht weer naar bedje.
    Groet

  • Pauline

    Beste Sylvie,

    Ook hier een situatie waar ik niet zo goed raad mee weet en de adviezen van het consultatie bureau voelen niet helemaal juist, misschien heb jij tips?

    Mijn dochter is 3,5 week en krijgt flesvoeding, zo’n 7x per dag. Een aantal keer per dag lijkt ze echter niet tevreden met de voeding en komt ze na een a anderhalf uur alweer. Het cons bureau dacht eerst dat het waarsch tijd was om op te hogen (we bieden inmiddels 120 ml per keer aan die ze de ene keer wel de andere keer niet opdrinkt) en de tweede keer dat ik belde dacht ze dat het waarsch een soort clustervoeden was, omdat het voornamelijk ’s avonds leek te zijn.

    Het is echter niet alleen ’s avonds. Het gebeurt vooral als ze niet bij de fles in slaap is gevallen, dan krijg ik haar eigenlijk niet meer in slaap, maar het komt ook wel voor dat ze in eerste instantie tevreden wegdommelt bij de fles en dan ineens een soort wakker schrikt en dan weer wil. Het lijkt wel alsof ze het beter doet op de flessen die ze niet helemaal leeg drinkt. Het gebeurt juist vaak na volledig opgedronken flessen dat ze snel weer komt. Maar ook dat is weer niet altijd het geval…

    Heb je tips, of is ze nog te klein om er iets over te zeggen?

    Groet, pauline

  • Sylvie

    Beste Caroline,
    Hoe zwaar is je zoontje?
    Slaapt hij ’s ochtends ook?

    De meeste baby’s melden zich niet zelf voor een late voeding.
    Het aanbieden van een late fles is geen garantie op doorslapen. Eigenlijk is het vooral fijn als je zelf een avondmens bent, dan geef je voeding voordat je zelf gaat slapen en word je de eerste helft van de nacht niet wakker.

    Als je meer een ochtendmens bent, zou ik het zo laten als ik jou was. Dan kun je zelf ook vroeg gaan slapen als je moe bent.

  • Caroline

    Hoi Silvie,
    Ons zoontje is momenteel 10 weken en 2 weken te vroeg geboren. Bij de geboorte was hij groot voor zijn leeftijd cq. de zwangerschapstermijn. Borstvoeding is helaas niet gelukt en in het begin was hij een zogenoemde ‘stille hongerige’.
    Op flesvoeding deed/doet hij het erg goed. In het begin voeden we hem op schema, maar na een aantal weken ben ik op verzoek gaan voeden, waar hij goed op reageert. We geven hem nu 5x 190 cc (vandaag opgehoogd van 180 naar 190cc). Na de laatste middagfles slaapt hij meestal lang (hoewel hij lang nodig heeft om in slaap te vallen), om vervolgens in de nacht nog een voeding nodig te hebben. Ik vraag me af of hij uit zichzelf in het natuurlijke ritme komt, dat hij uiteindelijk in de late avond nog een fles drinkt en in de nacht doorslaapt of dat we hem in de late avond nog een fles moeten aanbieden (en die dus niet op verzoek doen).
    Groet Caroline

    Ps ik bedoel dat hij na de vroege avondfles lang slaapt ipv de middagfles….

  • Sylvie

    Beste Karin,
    Je kunt Ria Blom consulteren, antroposofisch jeugdverpleegkundige en schrijfster van boeken over regelmaat en inbakeren, bereikbaarheid en tarief >>

    Of Rufna en Angelique van Baby & Borstvoeding, lactatiekundigen Leidsche Rijn. Zij zijn 7 dagen in de week bereikbaar en kunnen desgewenst – irl of telefonisch – met je meedenken. Zij zijn ook kinderverpleegkundigen, weten ook veel van flesvoeding en babyritmes.

  • Sylvie

    Beste Jolein,
    Je zorg en machteloosheid zijn goed voelbaar in je verhaal.
    Als ‘buitenstaander’ heb je waarschijnlijk een goed punt, maar… daar komt de maar…

    Je verwoordt het zelf:
    “Maar ik kan mijn zusje niet bereiken, ze staat zwaar onder de invloed van onze moeder, die alles van mij systematisch afwijst, als zou ik mijn kind richtingbepalend laten zijn voor mijn leven.”
    Jullie klinken als tegenpolen. Wat ik zou adviseren doet er weinig toe, omdat ze daar (via jou) niet voor open zal staan. Het zal misschien eerder een averechts effect hebben dan een positief effect voor je babyneefje.

    Wat het moeilijke in zo’n situatie is, dat jullie familie zijn en dat je hier te maken hebt met een klein hulpeloos mannetje. Als familie blijf je elkaar hoe dan ook tegenkomen/opzoeken, probeer daar een weg in te vinden. Ze weet wie jij bent, hoe jij met je kinderen omgaat, ze weet ook dat ze jou om hulp kan vragen. Als ze dat niet doet, kun jij er verder niets aan veranderen, hoe pijnlijk dat ook is.

    Elke situatie met een huilbaby en de bijbehorende oververmoeidheid en spanningen is wel kwetsbaar. Als je je zorgen maakt om het welzijn van je neefje kun contact opnemen met de huisarts van je zus of met iemand van het AMK, klinkt heftig, weet ik, het is een tip om in je achterhoofd te houden. Sterkte!

  • Jolein

    Hoi Sylvie,

    Mijn zus heeft een zoontje van 3 maanden. Een redelijk pittig, maar ook heel nerveus mannetje. Hij huilt ’s nachts erg veel, en overdag valt hij vaak na 5 minuten aan de fles drinken in slaap. Ook wandelen en autorijden werkt goed. En zoals dat gaat bij een jongste (schoon)zusje dat moeder wordt….. Iedereen bemoeit zich ermee. Onze moeder is vaak bij mijn zusje. Haar laatste baby-ervaring is meer dan 30 jaar oud, en ze houdt heel strak vast aan allerlei ideeen die zo uit de periode van voor de oorlog stammen. Zo hamert ze er ook steeds op dat kinderen niks te vertellen hebben, en dat mijn zusje zich niets van haar zoons gehuil moet aantrekken, want kinderen hebben niks te vertellen. Dan verwen je ze maar. De schoonzussen hameren op regelmaat. Ze hebben beiden een groter gezin en veel ervaring, maar…… niet met een huilbaby of een slechte slaper. Mijn jongste is al een schoolkind, maar hij was ook zo’n lichtgeraakte slechte slaper. Het nachtslapen ging beter toen ik hem inbakerde. Dat was nodig tot de zevende maand. Het zoontje van mijn zusje is heel beweeglijk, hij maait constant met zijn armpjes, en er gaan voortdurend schokken door hem heen. Soms krijgt hij een ‘driftaanval’, dan wordt hij vuurrood en krijst. Mijn zusje gaat hem dan voeden. Na 5 minuten drinken valt het ventje in slaap. ’s Nachts moet ze er dus steeds uit om een speen in te doen. De flessen komen nooit leeg. Hij drinkt met een 2-speen van Avent. De schoonzussen adviseren een standenspeen, en hebben al allerlei capriolen uitgehaald om het drinken voor mijn neefje te vergemakkelijken. Maar een standje 3 is al teveel, dan verslikt hij zich. Ik denk, op mijn waarneming EN gevoel afgaand, dat neefje gewoon veel te moe is om te drinken. De schoonzussen adviseren om hem overdag wakker te houden zodat hij ’s nachts zal slapen. Ik zou mijn zusje willen adviseren haar kindje in te bakeren, in eerste instantie zowel ’s nachts als overdag, zodat hij zichzelf niet steeds wakkermaait. Als hij ’s nachts slaapt, denk ik dat de dagvoedingen ook beter zullen gaan, gewoon omdat hij dan beter uitgerust is. Hem overdag koste wat kost wakkerhouden leidt bij dit al overprikkelde kind tot nog meer overprikkeling, waardoor hij te overstuur is om te drinken, of om ’s nachts te slapen. Een ander punt van zorg is, dat mijn zusje haar kind nu al allerlei negatieve karaktereigenschappen toedicht (omdat oma dat ook steeds zegt…). Maar kan een baby van net 3 maandjes oud al zo’n uitgesproken karakter hebben? En wat is er tegen dat zo’n jonge baby ”alleen maar mama wil”? Ik droeg mijn jongste in een soort slendang op mijn rug, alleen dan kon hij rustig worden. Was dat fout? Als ik zie hoe mijn zusje haar kindje van zich afhoudt, en hem steeds vertelt dat hij zo’n driftkikkertje is, en dat hij alles naar zijn hand wil zetten, altijd zijn zin wil hebben….. Mijn intuitie vertelt me dat ze niet echt één kan worden met haar kind. En dat die kleine daarom zo onrustig is. Hij voelt dat hij zijn moeder eigenlijk tot last is. Maar ik kan mijn zusje niet bereiken, ze staat zwaar onder de invloed van onze moeder, die alles van mij systematisch afwijst, als zou ik mijn kind richtingbepalend laten zijn voor mijn leven. Maar ik merk nu al dat mijn zusje sociaal schuw wordt, ze durft vanwege haar ”lastige” baby de deur niet meer uit, bang dat mensen zich aan zijn gehuil gaan ergeren. Mijn zusje woont in Rotterdam. Wat zou jij haar adviseren? En sorry voor mijn lange verhaal :-). O ja, mijn neefje krijgt Nutrilon, zo’n 6 grote voedingen per dag, die hij dus echt niet leegdrinkt. Hij krijgt trouwens ook de halve overgebleven voeding na zo’n twee uur opnieuw aangeboden. Maar dat mag toch uit hygienisch oogpunt niet? Kan hij daarvan kramp krijgen?

  • karin

    Hoi Sylvie,

    Ik zie overdag een probleem bij mijn zoontje met het overgeven aan zijn vermoeidheid. Soms lukt het, vaak niet. Vandaag heb ik hem in de wagen meegenomen en heeft hij in stilstand dik twee uur geslapen. Snachts is hij na zijn voeding ook klaarwakker, maar gaat hij wel zonder problemen slapen.
    Ik woon in de regio Utrecht.

  • Sylvie

    Beste Esther,
    Dat is ervaring. Wat beter werkt, zeker op lange termijn, is het volgen van je baby, in plaats van zelf proberen te sturen door middel van voedingen (andere tijden of grotere hoeveelheden).

    Maar… wat ook werkt… is wat voor jou logisch voelt en wat voor jou haalbaar is. Baby’s zijn namelijk ontzettend gevoelig voor emoties en uitstraling van hun ouders. Dus doe niet iets waar je zelf niet achter staat.

    Je geeft aan geen verschil te merken tussen ‘gewone’ dagen en regeldagen of sprongetjes. Oei ik groei is op de één of andere manier is een hit geworden in Nederland en ouders weten niet beter of baby’s hebben groeisprongetjes. Ook dit boek is een voorbeeld waar de ene ouder wat aan heeft en een ander niets mee kan. Als jij er wat aan hebt, is het goed.

    Verplaats je in je kindje, zij kan geen klokkijken, haar houvast ben jij! Maar doordat je van haar houdt, en je moe bent en het soms even niet meer weet… voelt je dochtertje dat ook.

    Zij voelt zich in bed vaak niet happy, hoe komt dat? Probeer daar achter te komen. En dat is als moeder meestal moeilijk. Ik wil je niet aan het twijfelen brengen. Luister naar 1 of hooguit 2 mensen in wie jij vertrouwen hebt. Die goed naar je luisteren en in hun advies aansluiten op jouw kindje, op jou en jullie situatie. Dat is het beste wat ik je kan aanraden.

    Is het advies van het cb sec bedoeld als voedingsadvies? Of was het indirect ook een poging om de slaap te verbeteren? Nu ik je eerste bericht nog eens nagelezen heb, is mij dat niet helemaal duidelijk.

    Ik vind het vroeg om bij 16 weken al over te gaan op 4 grote flessen. Ik vind het ook vroeg om dan al met vast voedsel te starten. Bovendien is het echt nog bijvoeding, met de nadruk op ‘bij’ in die eerste weken/maanden. Vraag je jeugdverpleegkundige anders wat haar reden is om je dit advies te geven. Kan zij het goed onderbouwen, dan kun jij ook weer een betere keuze maken of je dit een goed idee lijkt.

  • Sylvie

    Beste Karin,
    Wat jij beschrijft valt door mijn ervaring in de categorie ‘schijn bedriegt’. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel.
    Kindjes die ’s nachts wel goed slapen zijn vaak door- en doormoe geworden van weinig slapen overdag. Ze hebben (nog) niet de kracht om zich een heel etmaal tegen de slaap te vechten. Ook is er (of ontstaat er) in gezinnen vaak een avondritueel waardoor kleintjes ’s avonds wel begrijpen wat de bedoeling is. Het kan twee kanten opgaan: of hij blijft overdag onrustig en slaapt ’s nachts wel goed. Of – naarmate hij ouder en sterker wordt – worden de nachten onrustiger. En met onrust bedoel ik geen 3 a 4 uur slaap, drinken en weer verder slapen. Dat is namelijk een normaal patroon voor jonge baby’s. Onrust is als baby’s hun ouders elk uur nodig hebben, na een voeding niet meer kunnen slapen of niet in een diepere fase van de slaap vallen.

    Je beschrijft dat hij rustig wordt van wandelen. Dat geldt voor veel baby’s, als je maar blijft wandelen :) Dat hij meteen wakker wordt als je stil staat, is een teken dat hij tijdens het wandelen niet in een diepe slaap valt. Voor buitenlucht, ontspanning, beweging is wandelen natuurlijk helemaal prima.

    Een natuurlijk patroon voor een baby van 9 weken is per keer 60-75 min. wakker en daarna 1,5 a 2 uur slaap. Wakker = voeden. Drinken kost een jonge baby veel energie, het is dus meest logisch om hem voeding te geven als hij meest uitgerust is. Een half uur of een uur wachten is voor een baby veel. Hij begrijpt het niet, zal die tijd in de box niet rustig gaan liggen afwachten. Dus ga je iets met hem doen om de tijd te overbruggen. En als het tijd is voor een nieuwe voeding is hij eigenlijk al weer te moe om te drinken, hoewel dat met een fles soms ook wel half slapend lukt, maar je blijft dan toch in een vicieuze cirkel. Dat is door de omstandigheden zo ontstaan.

    Als je dat nu wilt veranderen (denk daar gerust even over na) dan ga je toewerken naar een ritme van 1,5 a 2 uur slaap, 15 min. voeding, plm. 60 min spelen (eerst samen, boertje, verschonen, knuffelen, op buikje oefenen etc. en daarna nog even alleen spelen in de box) en bij slaapsignalen weer naar bed. Tot de leeftijd van zes maanden (ongecorrigeerd) wordt de wakkere tijd steeds wat langer, maar doet een baby na elke voeding en speelmoment een slaapje. Pas daarna kan een baby tussen twee voedingen – meestal aan het einde van de dag – een keertje wakker blijven.

    Ik schreef eens een blog over hazenslaapjes. Daarin lees je over de vicieuze cirkel en waarom sommige baby’s nooit moe lijken. Als je jonge baby moeite heeft om tot rust te komen in zijn bedje betekent dit wel dat je hem het grootste gedeelte van de dag moet bezig houden. Je kindje zal ook steeds weer om prikkels ‘vragen’ maar in feite is hij moe en vraagt hij hulp om de moeheid te verdrijven. Niet bewust natuurlijk, maar dit is de gewoonte die er in sluipt. Hoe leer je hem dat hij mag ontspannen, uitrusten en bijtanken in zijn bedje? Hoe leer je hem dat slapen fijn is? Ik kan je daarbij online niet helpen. Ik schrijf blogs voor herkenning, ik geef richting, maar dat blijft algemeen. De verandering zit m in de combinatie van allemaal kleine details (puzzelstukjes) die afgestemd zijn op het individu: baby, ouders en situatie.
    Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

  • Esther

    Hoi Sylvie.
    Ik zal dit zeker overwegen. Ik vraag me echter wel af waarom u denkt dat we door over te gaan op vier flessen misschien verder van huis raken?
    Is het ook mogelijk dat ze momenteel in haar 4,5 maand sprong zit? Ze is nu 16 weken. Ik lees dat nachtelijke onrust ook een gevolg kan zijn van deze sprong. Doordat er tnt alleen nog maar onrust is geweest heb ik nooit goed kunnen zien/observeren hoe mijn dochter reageert op een ‘sprongetje’. Echter ik meen nu toch wel dingen terug te zien die passen bij de 4,5 maanden sprong zoals omschreven in het ‘oei ik groei’ boek. Is dit bij u bekend?
    Groet,
    Esther

  • Karin

    Hallo Sylvie,

    Wat opvallend dat je dat vraag, het klopt namelijk precies.
    De nachten gaan goed, rond acht uur de fles en dan gaat hij zonder morren slapen. Tussendoor nog een aantal voedingen maar daarna gaat hij weer slapen.
    Overdag slapen is echter een ander verhaal. Er zijn momenten dat van voeding tot voeding slaapt maar die zijn schaars. Met een beetje geluk krijg ik hem twee keer per dag een uurtje in bed.
    Ik probeer zoveel mogelijk het ritme aan te houden van wakker worden, voeden, samen spelen, zelf spelen en als hij moe wordt (hij gaat gapen, staren of jengelen) zijn bed in. Dat wil heel soms lukken, maar meestal loopt dit uit op een krijspartij waarbij hij uiteindelijk zelfs paars aanloopt. Ik probeer dan af en toe terug te gaan voor een aai over zijn bol, maar dat helpt niet, waardoor ik hem er uiteindelijk maar weer uit haal.
    Ik heb het idee dat hij niet heel sterk reageert op prikkels, hij wordt er eerder rustig van. Ook van wandelen valt hij vaak. In slaap, zodra we stoppen wordt hij echter weer wakker.
    Omdat hij dus nauwelijks slaapt, geef ik hem niet na het slapen eten maar probeer ik er toch minimaal 2,5 – 3 uur tussen te laten. Hij doet circa 10-20 min over een voeding van 100 cc.

    Heb je zo voldoende informatie?

  • Sylvie

    Beste Karin,
    Heftige tijd achter de rug, gelukkig drinkt je zoontje nu goed. Nu weer omschakelen want hij drinkt te veel. Lastig hè.

    Het eerste wat ik me afvraag als ik jou lees: Hoe en hoeveel slaapt je zoontje?
    Niet zelden komen baby’s niet uit met de maximale hoeveelheid voeding omdat ze te weinig slapen. Wat voor hem niet raar zou zijn, hij heeft door zijn start immers niet de kans gekregen om rustig te wennen aan het leven op aarde.

    Ik weet niet of ik je verder kan helpen, maar dat kan ik pas zeggen als je mij wat kunt vertellen over: Hoe lang slaapt hij per keer? Geef je hem bij het wakker worden meteen voeding? Hoe lang doet hij over 1 voeding? Hoe lang is hij daarna wakker? Waar is hij als hij wakker is? Kun je aan hem zien wanneer hij moe is? Wat doet hij dan?
    Hoe reageert hij op prikkels? Geluid, licht, wandelen, uitstapjes.

  • Sylvie

    Hoi Esther,
    Je kunt Arianne Bronsvoort (Zwolle) consulteren, haar website: rustenregelmaat.nl
    of Saskia ter Horst (Haaksbergen), haar website babyinbalans.nl

    Beide verpleegkundigen hebben veel ervaring met onrustige baby’s en bij beide ben je met je kindje in goede handen, kijk maar even op hun websites.
    Laat je over een poosje nog eens weten hoe het gaat?

  • Karin

    Hallo Sylvie,

    Wat een fijn artikel om te lezen. Zelf heb ik een ‘issue’ waar zowel de kinderarts als het consultatiebureau mij geen handvatten voor geven. Misschien kun jij dat wel.
    Mijn zoontje is prematuur en dysmatuur geboren (31 wk, 1050 gram). Na een lange ziekenhuisperiode is hij met sonde naar huis gegaan omdat hij niet voldoende dronk. De sonde heeft hij er 4 weken geleden uit getrokken, en sindsdien drinkt hij uitstekend. Hij is nu 18 weken (9 gecorrigeerd) en weegt ongeveer 4200 gram.

    Medisch gezien is hij helemaal in orde, maar het probleem is dat hij maar om acht voedingen blijft vragen, inclusief twee nachtvoedingen. Ik zou er zo graag een voeding af willen, maar hij blijft om de drie uur komen. Het totaal gaat echter ook omhoog, gister heeft hij 715 ml gedronken (water + schepjes), maar dat lijkt mij al aan de hoge kant? Ik bied hem op advies van het ziekenhuis iedere keer 100 aan gezien zijn problemen met drinken. Maar die flessen gaan nu steeds vaker leeg, maar er vallen geen voedingen af. Ik wil echter niet dat hij te veel gaat drinken. Er zitten overigens ook momenten bij dat hij maar 70 drinkt.

    Heb je misschien tips voor me?

    Groet,
    Karin

  • Sylvie

    Hoi Esther,
    Ik vind het heel begrijpelijk dat je er onderhand een beetje doorheen zit, 10x een speentje moeten teruggeven is heel anders dan 1 nachtvoeding en weer verder kunnen slapen.

    Het is fijn dat er verbetering is ten opzichte van de eerste maanden, maar zowel voor jou als voor je kleintje is er nog steeds verdriet en vermoeidheid. Het is goed als je hulp krijgt/zoekt om verder uit te zoeken waarom je dochtertje nog zo onrustig is. Dat lukt niet online. Jammer dat je die hulp niet hoeft te verwachten van het consultatiebureau. Ik heb grote twijfels bij het voedingsadvies wat je hebt gekregen en weet voor 99% zeker dat dit niet voor een verbetering gaat zorgen. Misschien raken jullie alleen maar verder van huis.

    Het enige wat je kunt overwegen is je kindje niet wakker te maken om 23 uur, maar haar een fles te geven als ze uit zichzelf wakker wordt. Je kunt dan zelf vroeger naar bed gaan. Of je moet zelf een avondmens zijn… en het fijner voor jezelf vinden om haar een ‘late voeding’ te geven.

    Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

  • Esther

    Oh en nog even ter info…
    Haar slaappatroon voorheen was drie kwartier slapen en vervolgens huilen tm de volgende voeding. Na de bezoekjes aan de chiropractor is dit enorm verbeterd en veranderd.
    Verder is het echt niet zo dat ik zou willen dat ze door moet slapen hoor! Absoluut niet! Nachtvoedingen zijn ook geen probleem alleen die nachtwandelingen breken me op :)

  • Esther

    Dag Sylvie,
    Ook hier met belangstelling je site gelezen.
    Mijn dochter is vier maanden en heeft vanaf dag drie heel veel gehuild. Twee ziekenhuisopnames en vier bezoekjes aan de chiropractor (naast het hanteren van de richtlijnen van Rita Blom en inbakeren) zijn we sinds twee weken zover dat ze veel en veel minder huilt! Heerlijk! Een wereld van verschil!
    Echter nu is het zo dat ze s’nachts steeds onrustiger wordt. Ik moet er gemiddeld zo’n 10 keer heen om haar de speen te geven. Overdag gaat het slapen vergeleken met wat het was wel wat beter. Haar ritme ziet er nu als volgt uit:
    Zodra ze s’morgens wakker wordt (vaak rond 7.00/7.30 krijgt ze haar eerste fles.
    Ze is momenteel per keer 1,5 uur wakker. Ik volg het ritme van slapen, voeden, verschonen, spelen, slapen. Bij de eerste tekenen van vermoeidheid leg ik haar mi in bed (ze gaat jengelen). s’Morgens slaapt ze (met onderbrekingen) gemiddeld 2 uur waarna ze rond 11.00/11.30 de volgende fles krijgt. Rond 13.00 gaat ze weer naar bed. Ze slaapt dan ong drie kwartier en rommelt vervolgens door tot een uur of drie. Ik moet haar dan een keer of zes de speen geven. De volgende fles is rond 15.30. Na deze voeding is ze veel aan het mopperen in bed, slaapt amper. Rond 18.00 doe ik haar in bad, geef babymassage en krijgt ze een fles waarnaar ze weer naar bed gaat (rond 19.30). Vervolgens huilt ze vaak een uur of twee voordat ze diep in slaap valt. Ik moet haar dan wakker maken voor de laatste fles om 23.00.
    De hoeveelheden die ze krijgt zijn per fles 150 ml water met vijf scheppen kv.
    Nu is het advies van het cb om over te gaan op vier flessen van 180 ml met zes scheppen kv en de laatste fles achterwege te laten (dus niet meer wakker maken) en kijken hoe ze het dan gaat doen. Tevens adviseren ze me om bij te gaan voeden.
    Hoe sta jij hier tegenover? Heb jij nog tips voor me om mijn meisje beter te laten slapen? Nogmaals ik ben heel erg blij met het feit dat ze niet meer zo huilt, slopend en verdrietig was dat! Maar deze nachten breken ook wel enorm op!

    Alvast bedankt voor het meedenken!
    Groetjes Esther

  • Ellen P.

    Beste Sylvie,

    Hartelijk bedankt voor je reactie. Het artikel van La Leche League is erg helder en verduidelijkt veel voor mij. Ik zal beginnen met het geven van kleinere porties. En zijn zuigbehoefte op een andere manier bevredigen dan met de fles. Ik denk dat ik daar de fout in ben gegaan. Iedere keer als hij na de fles weer ontevreden in huilen uitbarstte, dacht ik dat hij nog honger had!

    Ik zal het artikel ook op het consultatiebureau laten lezen. Nogmaals hartelijk bedankt voor je advies.

    Groeten,
    Ellen

  • Sylvie

    Beste Ellen P.,
    Je eigen waarneming en gevoel kloppen!
    Een baby mag 150 ml per kilo lichaamsgewicht per etmaal drinken. Geef jouw baby van 5,8 kg dus maximaal 870 ml per dag. Dat geldt ook voor moedermelk uit de fles. Ik ben het dus niet eens met de informatie die je op het consultatiebureau kreeg.
    Een goed en uitgebreid artikel kun je lezen op de website van La Leche League >>

    Als je baby een ritme heeft van 8 voedingen zou gemiddeld 110 ml per voeding voor hem een gezonde hoeveelheid zijn.
    Zoek een deskundige die je kan helpen bij het uitzoeken van een goede fles en speen, misschien drinktempo vertragen/verbeteren. Vraag of deze deskundige je ook wil helpen bij het herkennen van babysignalen. Niet alle signalen betekenen honger. Pagina over babylichaamstaal >>

    Neem desnoods het La Leche League artikel mee naar je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau en puzzel met haar verder naar een gezondere hoeveelheid voeding voor je baby.
    Of vraag aan je lactatiekundige wat haar ervaring op het gebied van flessen en spenen is.

    Ik werk samen met Rufna en Angelique van Baby&Borstvoeding, lactatiekundigen Leidsche Rijn (Utrecht). Zij zijn 7 dagen in de week bereikbaar en kunnen desgewenst – irl of telefonisch – met je meedenken (tegen consulttarief). Zij zijn ook kinderverpleegkundigen, weten ook veel van kunstvoeding, flessen, spenen en babyritmes. Zij kunnen je in elk geval voldoende op weg helpen.

  • Ellen P.

    Beste Sylvie,

    Allereerst: geweldig dat je zo’n specifieke en uitgebreide adviezen geeft. Dat is echt heel behulpzaam! Misschien wil je jezelf ook eens over onze situatie buigen?

    Onze zoon is met 35 weken geboren (toch nog 2985 gr.) en had wat opstartproblemen. Hij kreeg een infuus, moest op een warmtematrasje, onder de lamp en kreeg een paar dagen sondevoeding en daarna HA kunstvoeding via de fles. Het borstvoeden ging moeizaam. Eenmaal thuis dacht ik een tijdje dat we het wel konden maar hij had te weinig plasluiers en veel honger. Ik ben toen mijn melk gaan afkolven en gaf hem deze via de fles, dit werkte goed. De fles begreep hij wel en hij begon goed te plassen en te poepen en eindelijk ook een beetje te slapen.

    Inmiddels is onze zoon 9 weken en drinkt hij ondanks goede begeleiding van een lactatiekundige nog steeds niet aan de borst. Dat heb ik nu opgegeven. Ik kolf wel nog steeds, ongeveer 600 cc per dag, meer lukt niet. Dat vul ik dan aan met 3x een fles Nutrilon van 165 cc. Soms komt hij zelfs voor een vierde fles Nutrilon. Volgens mij eet hij veel te veel. Hij is ook echt dik, zelfs voor een baby. Hij is nu 54 cm en weegt 5800 gram.

    Ik wil hem graag gezond voeden, maar weet niet hoe. Ik voed op verzoek en dat resulteerd in 7 a 8 flessen per dag waarvan meestal 2 ’s nachts. Bij het consultatiebureau werd mij verteld dat de hoeveelheid voedsel geen kwaad kon omdat je van moedermelk niet teveel kunt drinken. Maar toch voelt het niet goed, vooral omdat hij er echt pafferig uitziet en na het eten erg benauwd klinkt.

    Over een paar weken ga ik het kolven afbouwen omdat ik weer ga werken. Dan zal mijn zoon alleen nog maar kunstvoeding krijgen en dat moet een kleinere hoeveelheid zijn dan hij nu krijgt, anders overschreidt hij de grens van 1 liter per dag. En hij is nog maar zo klein! Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wat kan ik nu al veranderen?

    Alvast heel erg bedankt voor het lezen van mijn lange verhaal.

    Groeten,
    Ellen

  • Sylvie

    Beste Ellen,
    In je eerste vraag vertelde je over 6 flessen, maar ik begrijp dat het er 5 zijn van 180 cc. Deze hoeveelheid is passend bij zijn leeftijd. Ook de voedingstijd van 20 minuten is goed.

    Je vertelde dat je hem soms nog wat ontevreden vindt. Denk niet aan honger. Zuigbehoefte wordt vanaf deze leeftijd ook minder. Misschien is hij per keer te lang wakker.

    Een baby van drie maanden kan ongeveer anderhalf uur per keer wakker zijn, dat is inclusief voeding. Als hij om 7.15 uur zijn eerste fles krijgt, zal hij tegen 8.45 uur voor het eerst weer vermoeidheidssignalen laten zien. Het beste zie je dit als een baby alleen in de box ligt te spelen. Dus na de voeding doe je wat je altijd doet, boertje, verschonen, knuffelen, enz.

    Leg hem dan rond 8.30 uur in de box. Een baby die moe wordt, gaat niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, ogen wrijven, wegkijken of ‘druk doen’, jengelen en daarna huilen. Ga het huilen niet afwachten, bij de eerste signalen breng je hem naar zijn bedje zoals je gewend bent, kort bedritueeltje.

    Leg hem tijdens het alleen spelen nog niet onder een baby-gym of mobile, dit houdt hem mogelijk te lang wakker en bovendien heeft hij dan geen gelegenheid om zelf de rust op te zoeken. Leg bijvoorbeeld in de box aan één kant een paar speeltjes en laat de andere kant leeg. Zodra je baby zijn hoofdje naar de saaie kant draait, zou hij wel eens moe kunnen zijn.

    Meer informatie over vermoeidheidssignalen >>

    Wakker maken voor een late voeding hoeft niet, hij zal zichzelf ook wel melden, maar de kans is groot dat het dan begin van de nacht wordt (tussen 1 en 2 uur) dat is voor jezelf niet prettig.

    Dat hij onrustig is om 5 uur, daar kun je niet veel aan doen. Wel is het zo, dat als je baby overdag meer tevreden is en beter slaapt, dat dit tot effect kan hebben dat hij ’s nachts ook meer ontspannen slaapt.

    Mijn advies is om eerst te kijken of je hem misschien eerder naar bed kan brengen. Voordat je gaat voeden op verzoek. Voeden op verzoek is meer logisch bij een baby die korte slaapjes doet waardoor de ouders aangeven dat ze niet uitkomen met de voorgeschreven voedingen.
    Kun je wat met deze informatie?

  • Ellen

    Hoi,

    Bij de geboorte woog hij 3580. Nu hebben we hem al een poos niet meer gewogen. De laatste keer op het cb woog hij 4.75. Hij groeit goed, gaat mooi met het gemiddelde mee. Hij was ook al na twee dagen weer op zijn geboortegewicht. Ons schema is ongeveer als volgt
    7.15 eerste fles
    11.00 tweede fles
    14.45 derde fles
    18.30 vierde fles
    22.30 vijfde fles

    Na elke fles is hij ongeveer 1,5/ 2 uur wakker. We moeten hem dan vaak wakker maken voor de volgende fles (vooral die van 22.30). ’s nachts rond 5.00 uur begint hij met ‘morrelen’. Elke keer af en toe jengelen en dan toch weer in slaap vallen. Het komt dan wel eens voor dat hij net rond 7.00/7.15 weer zo vast slaapt dat we hem alsnog wakker moeten maken.

    Hij doet nu ongeveer 20 minuten over een fles. Dit m.b.v. johannesbroodpitmeel.

    Groetjes

  • Sylvie

    Beste Ellen,
    Nog even wat aanvullende vragen:
    Wat woog je baby bij zijn geboorte en wat weegt hij nu?
    Is 1 van die 6 flessen een nachtvoeding?
    Hoe lang doet hij over een fles?
    Welk ritme heeft je kindje nu ongeveer?

  • Ellen

    Hallo,

    Ik geef mijn zoontje van drie maanden al vanaf de vierde week flesvoeding middels een schema. Inmiddels zitten we op 6 flessen van 180 cc (om de vier uur). Ik vind hem soms toch een beetje ontevreden. Tevens moeten we hem vaak wakker maken voor de fles. Nu vraag ik me af of ik kan overstappen naar flesvoeding op verzoek. Ik wil het graag proberen maar ben bang dat we straks het hele ritme overhoop hebben en ik geen idee meer heb wat ik aan het doen ben. Is dit wel slim om te doen en heeft u tips voor een goede aanpak? Alvast bedankt.

  • Sylvie

    Hoi Diana,
    Als je een regelmaat wilt aanhouden kun je wel direct voeden, maar dan minder in de fles. Hou wel bij wat hij over een hele dag drinkt. Uit zichzelf dus geen restjes aanbieden. Een baby die 5 flessen van 200 ml drinkt, mag ook 6x 165 ml of 2x 200 en 4x 150… om maar wat voorbeelden te noemen.

    Je kunt hem na een kort slaapje ook in de box laten spelen en dan opnieuw naar bed brengen als hij tekenen van vermoeidheid vertoont. Vergelijk met jezelf als je een kort nachtje hebt gehad. Kopje thee en je kunt soms zo weer opnieuw slapen. Belangrijk is wel dat je niet van alles gaat doen, maar een nieuwe ‘dip’ afwacht.

    Zo ook ’s avonds; als je moe bent en je gaat wat doen, dan voel je de moeheid niet meer. Als je daarna op bed gaat liggen, kun je niet slapen ook al ben je moe. Maar als je ontspant en je wacht af tot je weer een ‘dip’ voelt, dan kun je wel slapen. Zo werkt dat ook bij baby’s. Ze worden soms wakker ook al zijn ze nog niet uitgerust. Belangrijk is dan dat je niet van alles gaat doen met je baby. Laat hem met rust, laat hem ontspannen zodat je die ‘dip’ goed kunt zien. Breng hem naar bed volgens het bedritueeltje wat hij gewend is. Straal zelf rust en zelfvertrouwen uit, dan is de kans het grootst dat hij opnieuw in slaap valt.

    Lees meer over de volgorde slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-box-slapen op de pagina Korte slaapjes.

  • Diana

    Hallo,

    Mijn zoontje is 6 maanden. Tot ongeveer 5 weken geleden is hij ingebakerd geweest (pacco). Hij sliep ingebakerd heel goed (2 tot 3 uur per keer). Inmiddels is hij uit de doeken en lukt het hem goed om in slaap te komen in een slaapzak. We hadden een strak ritme van slapen-voeden (fles)- wakker- slapen enz. Nu wordt hij echter de laatste tijd al na een uur wakker en wil hij echt niet meer slapen. Mijn vraag is, moet ik dan toch gelijk een fles geven als hij uit bed komt? Of wachten tot het er tijd voor is (meestal dronk hij om de 4 uur)? Op zich denk ik dat hij nog niet echt honger heeft als hij uit bed komt, maar ik wil er wel graag een duidelijke regelmaat in houden. Heeft u een tip of advies?
    Diana

  • Sylvie

    Beste Monique, het kan zijn dat de Puckababy te losjes is voor je dochtertje. Ook al ga je over op inbakeren, bedenk wel dat welk product je ook gebruikt, dit altijd een hulpmiddel is. De echte verandering bereik je met regelmaat in het tempo van je kindje. Maar een hulpmiddel is pas echt een hulpmiddel als je er effect van merkt. Misschien is inbakeren wel het proberen waard.

    Een baby van zeven weken kan ongeveer een uur wakker zijn, breng haar naar bed bij de eerste vermoeidheidssignalen, kort bedritueeltje, inbakeren en stevig onderstoppen.

    Stel dat ze ’s ochtends van 9 tot 11 uur slaapt, dan voed je haar om 11 uur, daarna boertje, verschonen, knuffelen en rond 11.50 uur leg je haar in de box. Als er speelgoed boven haar hangt, nog even weglaten. Observeer haar van een afstandje en kijk wat er gebeurt. Voordat je baby gaat huilen laat ze al van alles zien, heel leuk om te ontdekken!

    Dit verhaal is onlangs geschreven door een moeder met een baby van dezelfde leeftijd.

    Tot slot: ik heb allemaal filmpjes met babysignalen verzameld. Bekijk er eens wat en lees wat er onder staat, dan ben ik benieuwd of je je eigen dochtertje beter leert ‘lezen’. Laat je het nog eens weten?

    En als er nog vragen overblijven, vraag gerust, ik hoor ze graag!

  • Monique

    hallo, mijn dochter is 7 weken oud. s avonds na de fles van 19.00en de laatste en se ochtendfles gaat ze heerlijk slapen in haar inbakerzak van puckababy. overdag wil ze echter niet slapen. het dag/nachtritme zit er dus al wel goed in. we houden rust en regelmaat aan. ze vindt haar bedje een fijne plek en ligt er ook vaak wakker in, om zich heen te kijken. overdag komt ze echter niet in slaap en huilt veel. na een half uur jengelen valt ze in slaap maar wordt na een minuut of 20 alweer wakker. we moeten constant troosten. uiteindelijk halen we haar eruit en leggen haar in de wagen of nemen haar bij ons. zo rust ze niet uit. zou inbakeren kunnen helpen? de puckababy heeft ze dag en nacht al aan maar zit wellicht niet strak genoeg? ik ben benieuwd naar uw reactie. groeten, Monique

  • Sylvie

    Imke, dit klopt, sommige baby’s gedijen beter op grote voedingen, toch valt dit advies onder uitzonderingen.
    Mijn wens is dat de norm wijzigt, onze referentie voor gezonde zuigelingen, waaronder ook de (vele) baby’s met reflux, maar zonder problemen.

  • Imke

    “Grote porties zorgen voor verhoogde kans op krampjes, reflux en zijn een factor bij het ontstaan van obesitas en diabetes” Dat dacht ik dus ook! Toch denk ik hier nu anders over. Mijn dochterjte heeft een zware verborgen reflux en ik heb een hele periode geheel op verzoek vaker kleinere hoeveelheden borstvoeding aangeboden. In ons geval werkt dit dus niet. Doordat er meerdere kleinere hoeveelheden worden aangeboden kan het maagje van mijn dochter onvoldoende tot rust komen en heeft ze meer last van haar reflux. Ziekenhuis had de ervaring dat bij sommige kindjes met reflux het juist helpt om minder voedingsmomenten (en dus grotere hoeveelheden) aan te bieden. In de tussentijd kan het maagje beter tot rust komen. Dit bleek veeeeeeel beter te helpen bij onze Katlijn. Ik geef nu 5 voedingen per dag (ze is 4 maanden) bijna geheel op verzoek.