Babyconsulenten Nederland, waar kun je een babyconsulent vinden?

Opleiding tot babyconsulent

De babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige met een eigen praktijk. Zij is werkzaam tussen de eerstelijns en tweedelijns gezondheidszorg. Met andere woorden: Tussen consultatiebureau/huisarts en kinderarts.
Na haar beroepsopleiding en specialisatie (kinder-, kraam- of jeugdverpleegkundige) heeft zij de vervolgopleiding tot babyconsulent gevolgd.

De begeleiding van ouders en hun baby’s in de thuissituatie vraagt om specifieke kennis, houding en vaardigheden. De babyconsulent combineert reguliere zorg en landelijke richtlijnen met complementaire interventies zoals babymassage en specifieke coachingstechnieken.

Uitgangspunt van de begeleiding die de babyconsulent biedt, is dat de wisselwerking tussen lichaam en geest wordt erkend. Daarbij sluit de babyconsulent aan op individuele behoeftes van zowel de ouder, het kind en het gezin als geheel. Een babyconsulent respecteert de normen, waarden en opvoedstijl van het gezin. Met als doel: een baby in balans die optimaal kan groeien en ontwikkelen.

Studiebelasting en accreditatie

De opleiding bestaat uit vier lesdagen met daarbij thuiswerkopdrachten. De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 80 uur. In het Kwaliteitsregister van Verpleegkundigen is accreditatie voor de opleiding toegekend.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod: Hechtingsproblematiek, voeding en voedingsinterventies, rust, voorspelbaarheid en prikkelreductie (RVP), Shaken Baby Syndrome en kwetsbare ouders, ouderschapscoaching met behulp van de CREF-methode, inzicht in verschillende emotionele gedragingen van een baby en invloed van vroege levenservaringen op de langere termijn, psycho-educatie aan ouders, inbakeren, draagdoeken, aromazorg en natuurlijke verzorgingsproducten, Dunstan babytaal en beeldcoaching. Ook vindt er informatie-overdracht plaats over het opzetten van een eigen praktijk, hoe werk je aan je PR, hoe kun je een consult vormgeven, enzovoort.

De opleiding wordt afgerond door middel van een afsluitende opdracht. Na het volgen van de opleiding ben je expert op het gebied van baby’s van 0 -12 maanden en ben je in staat om zelfstandig vanuit een eigen praktijk individuele en professionele begeleiding te bieden aan ouder en kind.

Aansluiting Babyconsulenten Nederland

Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland Na het doorlopen van het lesprogramma en het met goed gevolg afronden van de eindopdracht, heet Babyconsulenten Nederland je graag van harte welkom binnen haar vereniging. Vanaf dat moment mag je je profileren met het keurmerk van deBabyconsulent®.

Data scholing

Als je voldoet aan het profiel en je overweegt deze opleiding, kijk dan gauw voor welke data je nog kunt inschrijven. De belangstelling voor deze opleiding is groot!

Voor vragen en meer informatie bezoek de website Babyconsulenten Nederland of neem contact op met Saskia ter Horst, coördinator van de opleiding via e-mail saskia[@]babyinbalans.nl

 

Lees meer

Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor informatie en adviezen?

Wat ouders wensen van artsen
 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

Eén reactie

  • astrid

    wat fijn dat er babyconsulentes zijn, had ik die maar gehad toen mijn baby (nu 23 jaar :)) zo huilde en we niet wisten waarom……..