Voedingsschema grootte maag pasgeboren baby

Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft

Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft: Dit is een wens voor de toekomst. Waarom? Omdat voedingsschema’s voor gezonde baby’s vaak zorgen voor klachten. Het wordt hoog tijd dat schema’s voorgoed tot het verleden gaan behoren en voeden op verzoek de norm wordt, voor zowel borstvoeding als voeden met de fles.

De kans op een snelle en onnatuurlijke oprekking van het babymaagje ligt namelijk van jongs af aan al op de loer. Grote porties zorgen voor verhoogde kans op krampjes en reflux en zijn een factor bij het ontstaan van obesitas en diabetes.

De grootte van een maag van een pasgeboren baby
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Visualiseer eens een babymaagje. De maag van een baby direct na de geboorte heeft de grootte van een druif (5-7 cc), op de derde dag de grootte van een pingpong balletje en op de tiende dag de grootte van een kippenei (60-80 cc).

Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Voor flesvoeding bestaat er in de eerste week na de geboorte een opbouwschema.

Voeden op verzoek

Geef je baby direct voeding na het wakker worden. Laat bij borstvoeding je baby drinken zolang hij wil drinken en wakker is. Een baby die uitgerust is en effectief drinkt ligt minder dan een half uur aan de borst.

Baby die van moeheid hongersignalen laat zien
Baby die van moeheid hongersignalen laat zien
Heb daarna oog voor vermoeidheidssignalen. Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid. Als je dit altijd interpreteert als honger, ga je voorbij aan zijn behoefte aan slaap. Een baby die goed gedronken heeft kan van vermoeidheid ook zogenaamde hongersignalen laten zien als sabbelen op de handjes of met het hoofdje draaien. Twijfel dan niet en leg je baby te slapen.

Wees alert op je eigen onzekerheid of bezorgdheid. Ook een borstbaby kan wennen aan (te) grote hoeveelheden. Ben je geneigd om je baby extra lang aan de borst te laten? Is een extra slokje na een boertje of voor het slapen gaan nodig?

Een baby in de baarmoeder krijgt continue voeding. Een gevoel van verzadiging gaat hij (aan)leren na de geboorte. Een baby die tijdens alle voedingsmomenten wordt ‘afgetankt’, raakt daar aan gewend.

Baby’s die met een fles gevoed worden drinken vaak meer dan gezond voor ze is, dit komt omdat met een fles onvoldoende aan hun zuigbehoefte wordt voldaan.

Moedermelk uit de fles: 100-150 cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Voed liever vaker met minder in de fles. Geef een baby van 4 kilo 8x 75cc in plaats van 5x 120cc. Behalve dat het natuurlijker en gezonder is, kun je hiermee veel beter het ritme van je baby volgen.

Voedingsschema op de verpakking

Op verpakkingen van kunstvoeding staat een voedingsschema dat uitgaat van het gewicht van de baby en daarnaast staat het aantal voedingen per 24 uur. Bijvoorbeeld: 5 voedingen van 135-165cc voor een baby van 4 kg, dat is echt veel te veel in één keer. Bovendien is bij het voedingsschema op de verpakking geen rekening gehouden met de leeftijd van de baby.

Op de site van het voedingscentrum staat bij de informatie over flesvoeding: “De meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles.” Tja denk ik dan, de meeste baby’s krijgen niet vaker voeding aangeboden omdat hun ouders denken dat het zo hoort. En de baby went daaraan. Of niet, baby slaapt slecht en is onrustig.

Volg het tempo van je baby

Ritme baby slapen voeden op verzoek
Klik op de afbeelding voor een groter formaat
Volg het tempo van je baby; is hij moe, dan gaat hij slapen, wordt hij wakker dan voed je hem.

Is de borstvoeding goed op gang en slaapt je baby (structureel) lang – geldt ook voor ingebakerde baby’s – pak hem dan 3 uur na het begin van de vorige voeding op voor de volgende voeding.

Als je baby onvoldoende groeit, maak je hem eerder wakker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Na minimaal twee van deze ‘slaaprondjes’ is een baby voldoende uitgerust om goed en effectief te kunnen drinken wat ook belangrijk is voor zijn groei. Als een baby in een lichte fase van zijn slaap ligt, kun je dit zien aan diverse subtiele beweginkjes zoals fronsjes, stuiptrekkinkjes, bewegingen van mond en tong, sabbelen op de handjes en draaien met het hoofd. In deze fase is je baby gemakkelijk te wekken om te drinken. Doe dit niet eerder dan twee cycli (ongeveer anderhalf uur slaap) anders valt hij na een paar slokken al weer in slaap.

 

Lees meer

Slaappatroon van baby’s

Borstvoeding

Flesvoeding

Voeden op verzoek

E-book Flessen en spenen

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

133 reacties

  • Sylvie

    Hoi Anika, als je haar op verzoek blijft voeden, dus meteen een flesje aanbieden als ze wakker wordt. Als ze tussen de voedingen goed slaapt en ze soms huiluurtje heeft (heel normaal op deze leeftijd) zie niet zoveel reden om zelf actief iets te gaan veranderen. Groet, Sylvie

  • Anika

    Ze komt trouwens ook erg moeilijk in slaap. Huilt dan veel als we haar in haar bedje gelegd hebben. We hebben haar sinds vandaag ingebakerd in een pacco, maar er leek nog weinig verbetering. Ik vind het erg lastig de signalen op te pakken. Soms weet ik gewoon echt niet waarom ze huilt. We zijn bij de osteopaat geweest, er zat een blokkade in haar heupje die verholpen is, ze heeft zantac tegen het maagzuur, ze krijgt speciale AR voeding en we geven infacol. Ook probeer ik te voeden op verzoek. Maar ze blijft soms onrustig en huilen. Vooral in de avond rond een uurtje of 20 als we haar in bed leggen. Ze heeft dan meestal tussen 18 en 19 nog een fles gehad. We maken nu 150+5, maar dit drinkt ze bijna nooit leeg.

  • Anika

    Onze Isa is 9 weken en weegt 4600 gram. Ik geef haar fv op verzoek. Ze krijgt AR voeding ivm reflux. Dit gaat nu redelijk, ze spuugt weinig. Ze drinkt alleen grote porties en komt maar 5 x per dag. Ze drinkt tussen de 120 en 150 cc per keer. Als ik dit stuk lees zou het beter zijn om haar vaker kleine porties te geven. Ze lijkt redelijk tevreden. Maar ze heeft soms wel huiluurtjes na de voeding. Misschien toch teveel dan?

  • Saskia ter Horst

    Hoi Nicole,

    Wat mooi dat je de slaapsignalen van je baby al steeds beter leert herkennen!
    Ik snap jouw dilemma tussen rechtop houden/laten boeren en slaapsignalen. Het mooiste is dan ook als je kindje vrij vlot na de voeding boert. Een paar tips om je baby makkelijker te laten boeren: zorg dat hij niet in elkaar gedoken tegen je borst ligt, maar leg hem wat hoger, zodat hij meer “ruimte” krijgt om de lucht te laten ontsnappen. Of je kindje rechtop je schoot laat zitten, iets voorover geleund, wederom om te voorkomen dat hij te zeer in elkaar gezakt zit, want dan lukt het vaak minder met boeren. Ik heb hier wel een mooi plaatje van, want het is wat lastig uitleggen zo, maar kan het plaatje hier niet invoegen. Mail mij rustig als je dit plaatje graag wilt hebben. Dat kan op saskia@babyinbalans.nl

    Nog even aanvullend op het verhaal van de hoeveelheden voeding: ook dit kan soms een zoektocht zijn. De richtlijn van 150 ml per kg per dag is inderdaad een richtlijn, volgens mij geven zowel Sylvie en Evelien dat allebei aan (ik heb niet helemaal naar “boven” gelezen). Dat je hier de ene dag wat boven zit, en de andere dag wat onder is dan ook geen probleem. Waar ik wel een probleem zie is dat met “flesvoeding op verzoek” er vaak té veel voeding wordt gegeven. Omdat de signalen van de baby niet goed worden geïnterpreteerd. Niet elke baby met zuigbehoefte heeft namelijk honger. Ook kindjes met darmkrampjes willen graag zuigen. Voeden is dan wel een tijdelijke oplossing (als de baby drinkt huilt ie niet), maar te veel voeding leidt dan alleen maar weer tot meer darmkrampjes, meer huilen, meer zuigbehoefte en dan geraak je al snel in een vicieuze cirkel. Ik heb geen actueel gewicht van jouw zoontje, dus even meerekenen gaat lastig, maar dit is wel iets om in je achterhoofd te houden.
    Een voorbeeld: als ik in mijn praktijk een onrustige baby zie, die spuugt, een intake heeft van 180 ml/kg/dag en fors groeit, dan denk ik eerder aan overvoeding dan reflux, snap je?

    Nou, je krijgt erg veel informatie, via dit blog, ongetwijfeld ook in je omgeving, van je moeder, vriendinnen enz. Dat is ook wel het moeilijke aan het ouderschap, want iedereen heeft er wel een mening over hoe JIJ het zou moeten doen. Maar geloof vooral in jezelf als moeder. Zoals ik jouw reacties onder dit blog lees kijk je erg goed naar je baby en leer je elke dag over hem, dus vertrouw er maar op dat jij uiteindelijk weet wat het beste voor hem is.

    En dan nog een kleine tip over de Dunstan babytaal: er is tegenwoordig ook een Dunstan Babytaal App, sinds kort ook voor Android, waar je vast een klein beetje kan oefenen met de geluiden.

    Hartelijke groet,
    Saskia ter Horst, verpleegkundig babyconsulent
    Praktijk Baby in Balans

  • Evelien

    Hallo Nicole,

    Het is altijd weer zoeken naar de juiste balans. De balans tussen richtlijnen en dat wat je ziet aan je kind. Omdat je kind nog niet kan zeggen wat het nodig heeft, is het van belang om te kijken naar de kleine signalen die je kind geeft.
    Vroeger werd er op het consultatiebureau advies gegeven gericht op groepen kinderen, de zogenaamde richtlijnen. Nu wordt er veel meer geadviseerd om naar je kind te kijken en de signalen op te pakken die je kind geeft. Dit zijn vaak hele kleine signalen zoals een open mond of smakken of volgen met de ogen. Hoe jonger de baby hoe subtieler de signalen zijn. Ook heb je als ouder de tijd nodig om je kind te leren kennen en dus de signalen (honger of andere behoefte) te zien
    Sommige professionals moeten ook nog wennen aan de nieuwe manier van adviseren waarbij er dus advies op maat wordt gegeven. Ouders worden dan dus ondersteund bij het herkennen van de signalen.
    De richtlijnen blijven bestaan maar mogen nooit leidend zijn voor een advies.

    Als metafoor: standaard richtlijnen zijn soms als een (te strak of te los) kledingstuk waar je kind in zou moeten passen. Soms heb je dus een andere maat nodig die beter past, ook al zou je qua leeftijd verwachten dat het in die maat zou moeten kunnen.

    De richtlijn van 150 cc voeding per kg lichaamsgewicht is zo’n richtlijn. Het geeft een indicatie, maar baby’s drinken soms meer of minder, en per voeding kan het ook nog schelen. Wij eten tenslotte ook de ene keer meer dan de andere keer.

    Als ik je een tip mag geven; praat met de medewerker van het consultatiebureau en vertel dat een “standaard” advies je juist onzeker maakt. En dat je graag advies op maat zou willen krijgen.

    Groet, Evelien Katoen, stafverpleegkundige bij de GGD met aandachtsgebied voeding en coördinator van de vakgroep prikkelbare baby’s.

  • Nicole

    Beste Saskia en Sylvie,

    Ik denk dat ik de moeheidssignalen steeds beter zie. Vooral het gapen, wat hij erg duidelijk en veel doet, is daar eentje van die niet te ontkennen valt ;)
    Nu zit ik wel een beetje met een dilemma wat boeren en het laten zakken van de voeding betreft tov slapen. Vanmorgen bijvoorbeeld, dronk hij zijn flesje van 120 cc op in een kwartier. Daarna hou ik hem bij me om te boeren maar na een kwartier heb ik ook al een gaap of 4 te pakken. Hij had nog niet geboerd maar heb hem wel weer in zijn bedje gelegd. Al met al is hij dus maar een dik half uur op geweest.
    Hij is ook weer in slaap gevallen. Kun je hier toch niet beter mee wachten ivm het eventueel omhoog komen van voeding, of is dit goed zo?
    Wat die Dunstan babytaal betreft, daar had ik inderdaad van gehoord en ook al filmpjes over bekeken. Interessant! En inderdaad, ik leer steeds beter te luisteren naar wat mijn kindje ‘zegt’.
    We zijn gisteren naar een osteopaat geweest, om te laten kijken of hij iets kon vinden waardoor hij misschien zo onrustig slaapt. Dit was niet het geval. Geen blokkades oid. Goed nieuws dus, maar evengoed vraag ik me af waarom hij dan toch zo vaak ‘huilt’ in zijn slaap en zo onrustig is overdag.
    Ik hoop dat het naar verloop van tijd afneemt en hij lekker zijn uurtjes doorslaapt.

    groet, Nicole

  • Saskia ter Horst

    Hoi Nicole, wat kan het soms zoeken zijn hè, wat er past bij je kindje? Je hebt hierboven al veel adviezen gekregen, ik hoop dat ze je weer een eindje op weg helpen. Sylvie geeft ook heel terecht aan dat dit een leeftijd is waarop kindjes vaak onrustig zijn. Zes weken staat bekend om zijn “piek” in het huilen. Toch wil jouw baby je wat vertellen met dit huilen. En wat hij je wil vertellen, kan van alles zijn! Soms geeft hij hiermee honger aan, soms vermoeidheid, soms verwerkt hij de prikkels die hij heeft gehad op deze manier. Een mooi hulpmiddel kan Dunstan babytaal zijn, door middel van deze methode leer je de verschillende huiltjes van je baby beter herkennen. Misschien is er een professional in je omgeving die hiermee bekend is.
    Wat betreft de voeding die omhoog komt: het kan zijn dat je zoontje hier last van heeft. Goed boeren laat je hem al doen, prima! Soms kan het ook helpen om je kindje in een draagdoek of ergonomisch draagsysteem te dragen, hij zit dan wat langer na de voeding nog rechtop, en zal het ongetwijfeld ook heerlijk vinden om dichtbij je te zijn. Dit zou ook een optie kunnen zijn voor dat moeilijke moment in de namiddag wat jij beschrijft.
    Veel succes en geluk voor jou en je zoontje. Wat fijn voor hem dat je probeert de weg te vinden die het beste past bij hem! En vergeet niet: jij bent zijn mama, en jij voelt het beste aan wat hij nodig heeft. Vooral goed naar hem blijven kijken. Je zal merken dat als je kijkt naar zijn lichaamstaal, je steeds beter leert wat je baby nodig heeft.

    Hartelijke groet,
    Saskia ter Horst
    Verpleegkundig babyconsulent

  • Sylvie

    Beste Nicole,
    Na 1 slaapcyclus is een jonge baby meestal niet uitgerust en zal nog niet echt hongerig zijn. Twee slaapcycli voldoende, na 3 slaaprondjes zal je baby echt uitgerust zijn en hongerig. Je doet al wat je kunt, even afwachten, speentje, wandelen. Soms lukt het om je baby verder te laten slapen, soms niet. Daar doe je weinig aan.

    Als je baby na 1 slaapcyclus niet meer verder kan slapen, kun je hem ook oppakken en in de box (nog weinig speelgoed) neerleggen. Hou het dan fijn rustig voor hem, zodra je weer slaapsignalen ziet, kun je hem opnieuw naar bed brengen. Dit wil ook nog wel eens helpen. Een draagdoek kan ook een optie zijn.

    Jouw kindje is zes weken, dit is best een ‘moeilijke’ leeftijd. Zes weken wordt ook wel de onrustpiek genoemd. Alle baby’s zijn op deze leeftijd het meest onrustig, over een paar weken zal het vanzelf minder worden. Als je naar je baby kijkt en steeds weer op hem inspeelt, doe je het goed!

    1 ding zou ik je willen afraden. Een schuin bedje helpt niet. Houdingsadviezen tijdens en na het drinken wel hoor, maar een schuin bedje maakt geen verschil (uit onderzoek gebleken) bovendien zakken ingebakerde baby’s naar beneden in bed = minder veilig. Zonder je meteen ongerust te willen maken, maar je kunt het bed dus beter recht laten staan.

    Nogmaals: ga de komende dagen eens oefenen in het kijken naar zijn lichaamstaal. Een baby van zijn leeftijd is meestal maar een uurtje wakker incl. voeding, als hij eenmaal in de box ligt, zal hij allerlei subtiele signaaltjes laten zien waardoor je ziet dat hij moe aan het worden is. Dat is heel leuk om te ontdekken! Succes! Groet, Sylvie

  • Nicole

    beste Sylvie,

    overigens maak ik de voeding per keer klaar. Ik verdeel het poeder wel al over de bakjes zodat ik (vooral ‘snachts) niet nog hoef te scheppen en ik het meteen in de fles kan doen als deze warm is. Ik maak nu dus bakjes klaar met 5 schepjes voor 150 cc. Kan dus beter 4 schepjes voor 120 cc maken begrijp ik.
    Overigens, wat ik nog vergeten was te melden: ik gebruik ook nutriton op aanraden van mijn huisarts (1 schepje per fles). Ik had het vermoeden dat de voeding vaker omhoog komt, maar niet uit zijn mondje maar hij het weer inslikt.
    Ik had hiervan geluidsopnamen gemaakt en deze aan mijn huisarts laten horen.
    Ik probeer met het geven van de fles mijn zoon wat meer rechtop te laten drinken plus ik laat hem na het drinken rustig boeren en hou hem goed rechtop.
    Ook heb ik zijn bedje aan 1 kant wat hoger gezet, op klosjes.

    groet, Nicole

  • Nicole

    hoi Esther en Sylvie,

    dank voor de heldere reacties. Kan ik me helemaal in vinden. Ik vind zelf ook, hij drinkt wat hij op kan en zolang hij goed groeit, goeie plas- en poepluiers heeft, zal er weinig aan de hand zijn.
    De rekensom van 150 cc per kilo volg ik inderdaad ook op.
    Al heeft ie een aantal dagen wat meer gehad (resp. tussen de 750 en 830).
    Dit is dus beter van niet?!

    Nu heb ik nog een andere vraag mbt het slapen.
    Ik las dat baby’s een slaapcyclus hebben van zo’n 45 a 50 minuten. Nu merk ik, vooral overdag, dat hij dan ook exact na die tijd vaak van zich laat horen. Soms huilt hij dan eventjes en valt weer verder in slaap, maar soms ook niet meer. Of na 2 slaapcycli. Dat is toch veel te weinig? En wat moet ik dan doen mbt voeding?
    Wat ik soms wel doe is, als hij na 2 slaapcycli echt niet meer wil slapen, met hem ga wandelen. Maar hij valt ook niet altijd in de wagen in slaap.
    Ben zo bang dat hij dan veel te weinig slaap krijgt voor zijn leeftijd.
    Hij is overigens ingebakerd in een Pacco.

    groetjes Nicole

  • Sylvie

    Bedankt voor je reactie Esther.

    In aanvulling hierop, Nicole, begrijp je de rekensom van 150 cc per kilo per dag? Dat lees je ook in het document. Jouw zoontje zal nu ongeveer 5 kg wegen, dus mag hij 5x 150 = 750 cc klaargemaakte voeding per etmaal drinken. Dit kun je verdelen over 5 voedingen van 150 cc, maar beter is het te verdelen over 6 voedingen en 7 voedingen mag ook, 6x 125 of 7x 110 cc als je daarmee beter het ritme van je baby kunt volgen.

    Maak je voeding per dag klaar of per keer? Per keer zou je hem bijvoorbeeld steeds 120 ml water plus 4 schepjes kunnen aanbieden, als hij daar iets van laat staan is het niet erg.

    Als je het lastig vindt om je baby te voeden op verzoek, hou dan een paar dagen in een schriftje bij wat je aanbiedt en wat hij opdrinkt. Als hij bijvoorbeeld ’s ochtends langer slaapt dan in de middag zal er in de middag iets minder tijd tussen de voedingen kunnen zitten. De meeste baby’s reguleren zichzelf. Je hoeft hem geen restjes te laten opdrinken en verder laat je hem ook ‘slapen op verzoek’.

    Een slaapritme van:
    8-11 uur
    12-14.30 uur
    15.30-16.00 uur
    is ook heel normaal. Dan start je om 7 uur met de eerste voeding en vervolgens om 11 uur, 14.30 uur, 16.00 uur enz. Hij zal om 11 uur misschien 150 cc willen drinken en om 16.00 uur 100 cc.

    Dit lijkt voor volwassenen die gewend zijn om op de klok te leven heel lastig, maar met een kleine baby is het vaak heel fijn om te leren om de behoeftes van je kindje te kunnen volgen waardoor je kindje meer tevreden is, je leert hem beter kennen = goede basis voor later!

    Ik heb het altijd over voeden op verzoek, maar ook slapen op verzoek. Je baby heeft geslapen en wordt wakker van de honger. Je voedt hem, knuffelt met hem en bij vermoeidheidssignalen breng je hem weer naar zijn bedje.

    Naarmate hij ouder wordt zal zijn ritme wat gelijkmatiger worden, maar nu is hij nog heel klein en kan het van dag tot dag verschillen. Wat je in de gaten houdt is dat je niet structureel over die maximale hoeveelheid per etmaal heen moet gaan. En ook niet teveel per keer in de fles doen. Jonge baby’s krijgen van grote flessen refluxklachten en krampjes. Meest ideaal is als je kindje direct uit bed (dan heeft hij de meeste energie om te drinken) in ongeveer 20 min. rustig zijn fles leegdrinkt.

    Ik hoop dat je uit de voeten kunt met deze informatie. Groet, Sylvie

  • Esther

    Beste Nicole,
    Allicht ben ik Sylvie even voor, maar ik kon mijn vingers niet tegenhouden om hierop te reageren. Ik ben babyconsulent (zelfstandig werkende verpleegkundige).

    Baby’s die flesvoeding krijgen, mogen dit ook op verzoek hebben, net als bij borstvoeding. Voeden op tijd, is niet meer van deze tijd ;-)
    Ik ben het dan ook niet eens met jouw consultatiebureau dat een baby van zijn leeftijd en gewicht, zou moeten doorslapen. Jouw zoon heeft op deze leeftijd nog 6 voedingen nodig. Verwijs het consultatiebureau maar naar dit document waarmee ze behoren te werken. Ga maar naar kopje kunstvoeding en dan behoefte.

    Je leest hier dat het bij voorkeur ook de eerste zes weken na geboorte wordt aangeboden, aanbieden betekent wakker maken voor een voeding. Na die zes weken betekent het niet dat de baby door moet slapen, maar dat hij “als hij erom vraagt” wel krijgt. Tussen verplicht aanbieden en geven op verzoek zit dus wel een verschil. Voor nu; lekker de gewone hoeveelheid geven in de nacht. Dan kom jij namelijk aan de zes voedingen per 24 uur en dat is wat hij nodig heeft.

  • Nicole

    Hoi Sylvie,

    mijn zoontje is 6 weken en 4 dagen vandaag en met een geplande keizersnede geboren met 39 weken en 2 dagen. Hij woog bij de geboorte 3805 gram en met 5 weken woog hij 4570 gram. Wat hij nu weegt weet ik niet. Komende week hebben we pas weer een afspraak op het consultatiebureau.
    Op hun advies ben ik 1,5 week geleden begonnen met de Ria Blom methode. Vooral de rust en regelmaat. Dit heeft goed uitgepakt. Ook heb ik hem ‘gecontroleerd’ laten huilen de eerste 2 dagen en die waren een hel voor mij. Hij slaapt nu in principe goed, vooral ‘savonds en ‘snachts. Alleen lees ik nu op deze site over het voeden op verzoek.
    Ik geef zelf flesvoeding en hou me tot nu toe ook netjes aan de voorschriften van de hoeveelheden en aantal flesjes per dag. Hier lees ik echter dat het beter is om hem op verzoek te voeden en dan kleinere beetjes te geven als hij wakker is (minimaal na 2 uur, maximaal na 4 uur, klopt dit?).
    Wat ik nu heel erg lastig vind is, hoe weet je dan hoeveel je moet geven als hij telkens wisselend wakker is en je hem dus niet te veel geeft gedurende de dag?
    Hij krijgt nu om 7, 11, 15, 19 en 23 uur 150 cc. Dit drinkt hij soms wel, soms niet helemaal op. ‘sNachts wordt hij ook nog wakker, om een uur of 3 en krijgt dan (op advies van het cb) minder, nl. 100 cc.
    Maar deze tijden zijn mijn vaste tijden en niet, zoals ik hier lees, perse de tijden dat hij ook echt wíl drinken. Hoe pak ik het voeden op verzoek dan het beste aan? En hoeveel geef ik hem dus?
    Ik hoop dat mijn verhaal een beetje duidelijk is.
    Ik wil namelijk problemen vóór zijn en leren beter te kijken naar de behoefte van mijn kindje. Het consultatiebureau zei tegen mij dat een baby met zijn gewicht al zonder de nachtvoeding zou moeten kunnen, maar zo te merken aan hem, kan hij dat nog niet. Anders wordt hij toch niet wakker?
    Hij heeft overigens de meeste moeite met slapen na zijn fles van 15 uur. Dan huilt ie veel meer dan de rest van de dag.

    groetjes Nicole

  • Sylvie

    Beste Savul,
    Het is niet de combinatie die te zwaar is. Vaak zie je het ontlastingspatroon veranderen als baby’s overgaan naar kunstvoeding, ze poepen dan wat moeilijker.
    Een baby mag bij volledig flesvoeding 150 cc klaargemaakte voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal.
    5,25 kg x 150 cc = bijna 800 cc,
    dit is 5x 160 ml
    of 6x 130 ml klaargemaakte voeding.

    Ik begrijp dat je nu een klokschema aanhoudt. Dit blog gaat er juist over om het ritme van je baby aan te houden. Focus op verbeteren van zijn slaap. Zodra een baby 1,5 of 2 of 3 uur heeft geslapen krijgt hij daarna direct een voeding. Als je baby net wakker wordt heeft hij namelijk de meeste rust en kracht om zijn buikje vol te drinken.

    Minimaal 1,5 uur slaap is wel het beste. Anders blijft je baby in een vicieuze cirkel van jengelig zijn. Hij is dan eigenlijk de hele dag half moe en half hongerig. Bespreek dit anders eens met je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan je tips geven hoe je baby beter te laten slapen, het afbouwen van borstvoeding bespreken en de groei van je baby in de gaten houden. Je kunt haar bellen voor een telefonisch consult of een tussentijdse afspraak op het consultatiebureau maken. Gewoon doen hoor, daar zijn ze voor.
    Groet, Sylvie

  • Savul

    Hallo,

    Mijn zoontje van 11 weken heeft tot 8 weken volledige borstvoeding gehad.
    Daarna ben ik heel langzaam gaan combineren met kunstvoeding (nutrilon standaard 1)
    Ik had het zo dat hij 3x borstvoeding had dus met de nacht en 3x flesvoeding van 5 schepjes met 150cc hij dronk dan niet altijd alles op.
    Ben nu 3 weken bezig met de kunstvoeding
    Nu deze week slaapt hij door en het zijn dus nu 3x fles en 2x borst en hij woog 5250 gram en nu deze week is hij niet aangekomen wat doe ik nu fout? Hij heeft nu meestal de fles wel leeg en drinkt goed.
    Wel heeft hij nu dat hij veel stink scheetjes laat en nu zelfs een dag niet poept waardoor hij de volgende dag een overvolle luier heeft.
    Ik denk dat hij daar ook last van heeft.
    Hij is wel altijd een slechte slaper overdag geweest en kan goed van zich laten horen, hij plast verder wel goed.
    Zou de combinatie borst en fles te zwaar kunnen zijn?
    Ik wilde vanaf morgen weer een borstvoeding vervangen voor een flesvoeding omdat ik sowieso wou afbouwen ivm met werk.
    Zo kan ik ook bijhouden wat hij binnenkrijgt.
    Kan ik dan overdag beter 6x 150cc geven?
    Heb een schema van 7-11-14.30-18.30 vooral tussen 14.30 en 18.30 is hij erg onrustig.

    Hoop dat je me advies kunt geven
    Alvast bedankt!

  • Sylvie

    Beste Jolein,
    Einde van de middag/begin van de avond is voor de meeste baby’s het moeilijkste moment van de dag.
    Ik begrijp je beschrijving van voeding 18.30 en/of 20.00 uur niet zo goed. Wat ik wel begrijp is dat ze einde van de dag heel moe is, maar dat het slapen niet lukt.
    Ik heb daar niet echt een gouden tip voor. Vaak is het een kwestie van tijd alvorens de avonden ook verbeteren.
    Dat ze door inbakeren overdag beter is gaan slapen is al heel mooi. Blijf kijken naar je dochtertje. Bij vermoeidheidssignalen te slapen leggen.
    Einde van de dag kun je in bed slapen ook vervangen door wandelen of dragen in een draagdoek. Ook dan op het moment dat je ziet dat je kindje moe begint te worden.

    Wat ook normaal is, is dat baby’s moeilijk te wekken zijn voor een ‘late’ voeding. Veel baby’s maken 1 lange ruk bijv. van 20 uur tot 2 of 3 uur. Lees maar eens wat ik hier heb geschreven over gebroken nachten en nachtvoedingen. Uit onderzoek is ook gebleken dat een ‘late’ voeding geven geen effect heeft op de nachtvoeding. Je kunt door een late voeding te geven niet beïnvloeden dat je kind de rest van de nacht doorslaapt.

    Deze informatie is geen oplossing, maar ik hoop dat het je toch een beetje helpt! Groet, Sylvie

  • Jolien

    Beste Sylvie,

    Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor je heldere informatie op de site. Onze dochter Esmee (11 weken) heeft veel baat bij het inbakeren. Ze slaapt langer en beter, vooral ’s morgens (meestal een uur) / begin van de middag (meestal 2 tot 3 uur) en ’s nachts (11 uur met 2 voedingen tussendoor). Eind van de middag en begin van de avond zijn haar onrustige momenten. Ik leg haar eind van de middag wel in bed, omdat het anders nog zo’n lange ruk is tot de avond. Maar ze slaapt dan maar 20 minuten of een half uurtje. Als je dit zo leest, slaapt ze dan voldoende? En is het normaal dat ze eind van de middag maar zo kort slaapt?

    Na de voeding van 18.30 (eerder of later kan ook, wanneer ze zich meldt) gaat ze naar bed. Meestal ligt ze rond 19.00 uur. Ze is dan onrustig, wild met haar hoofdje draaien en trappelen met beentjes in de Pacco. Ze is wat huilerig, maar wel heel moe. Meestal lopen we een paar keer naar boven voor het speentje. Op een gegeven moment valt ze in slaap, meestal 30 – 45 minuten. Dan wordt ze helemaal overstuur wakker en wil ze drinken. Het is dan vaak pas 20.00 uur. Ze is niet te sussen met speen en wil niet meer slapen tot ze een flesje heeft gehad en valt dan als een blok in slaap. Ik krijg haar dan niet meer wakker voor een avondvoeding. Als ik dat doe is ze helemaal overstuur van vermoeidheid en gaat niet drinken. Als ik haar terugleg is ze meteen weer vertrokken. Ze komt dan meestal om 300 uur weer voor de nachtvoeding.

    Is het normaal dat baby’s begin van de avond zo snel achter elkaar willen drinken? En is er een manier om haar wel de avondvoeding te geven of is het beter af te wachten tot ze zich zelf weer meldt?

    Alvast bedankt voor het meedenken!

    Met vriendelijke groet,
    Jolien Van der Poel

    p.s. mijn dochter krijgt flesvoeding

  • Sylvie

    Beste Cint,
    Alle baby’s hebben goede en minder goede dagen. Als ze jong zijn, kom je lang niet altijd achter oorzaken.
    De warmte komt er nu ook nog een keer bij, dus bekijk het per dag.

    V.w.b. de voeding kun je het beste contact opnemen met je consultatiebureau.

    Baby’s slapen in ‘rondjes’ van 45-50 min. daarvan is de helft lichte en de helft diepe slaap. Na minimaal twee van deze slaaprondjes (ong. 1,5 uur) is een baby voldoende uitgerust om weer goed te kunnen drinken. In de ochtend slapen de meeste baby’s wat langer en aan het einde van de dag vaak wat moeizamer. Daar houden die schema’s op de verpakkingen geen rekening mee. Die geven alleen de hoeveelheid weer op basis van het gewicht van je baby. Dat zegt dus nog helemaal niets. Bovendien… geef je een baby van 6 weken en 6 kg een andere hoeveelheid per fles dan een baby van 6 maanden en 6 kg.

    En daarom… volg jouw baby in zijn tempo. Als hij of jij een off day hebben, niet wanhopen, maar die dag uitzitten en de volgende dag weer proberen het ritme van slapen-voeden-knuffelen-box weer op te pakken. Je zult merken dat je na verloop van tijd je kindje steeds beter leert kennen. Gun jezelf en hem de tijd.

    Wat je intussen kunt doen is een dagboek bijhouden. Voorbeeld van zo’n dagboek vind je hier.
    Zo kun je na een week of twee weken zien of er structurele problemen zijn die aandacht nodig hebben. Als je met consultatiebureau, huisarts of kinderarts wilt overleggen is zo’n dagboek ook handig.

  • Cint

    Bedankt voor het antwoord!

    Gisteren had mijn zoontje een goede dag, er zat weer een ritme in:
    Slapen, verschonen, voeden (flessen leeg!!), nog even op schoot, in de box en in bed (na het zien van eerste vermoeidheids signalen). Wel had hij na de voeding nog last, maar zijn slaap werd er niet door belemmerd. Hij sliep vannacht zelfs van half twaalf tot half zeven door!

    Maar vandaag is het weer een stuk minder:( Huilt weer meer, drinkt weer minder en slaapt niet goed door. Had hem sinds twee dagen in de puckababy piep zitten en dat ging goed. Maar daar leek hij het nu te warm in te hebben, dus heb nu een slaapzakje aangedaan zonder mouwen. Maar het is weer niks vandaag!

    Pfff, ik snap niet waarom het gisteren zo goed ging en vandaag weer helemaal niet!

    Ps. Zou ik nu wel door gaan met de pepti (deze is bijna leeg en moet dan dus nieuwe aanschaffen) of gewoon weer aan de h.a. gaan? Aangezien de pepti niks doet….

    En nog een vraagje. Als je je kindje vaker wilt voeden met minder voeding. Hoe komt een kind dan aan zijn slaap? Hij slaapt, lijkt mij, dan ook steeds maar kleine poosjes toch? Is dat wel goed?

  • Sylvie

    Beste Cint,
    De klachten zijn ernstig genoeg om niet zomaar wat te proberen, maar het puzzelen en vaststellen van een allergie kost wel tijd.
    Bij verdenking van koemelkallergie is er een richtlijn, het consultatiebureau moet daarvan op de hoogte zijn. Eerlijk gezegd lijkt mij de overstap van h.a. naar pepti niet logisch, maar zo online op basis van summiere informatie kan ik er verder weinig van zeggen. Je kunt ook een verwijzing naar een kinderarts vragen.
    Ik weet niet waar je woont, maar dit is goede en duidelijke informatie over voedselallergie op de website van Isala klinieken in Zwolle.
    Sterkte!

  • Cint

    Hallo,

    Mijn zoontje is nu 2 maanden en krijgt vanaf zijn geboorte nutrilon h.a. voeding.
    Hij heeft altijd al wel last gehad van spugen en overstrekken tijdens en na de voeding. Maar sliep opzich goed. Nu sinds een week moet hij ook heel erg huilen tijdens het drinken en drinkt zijn flesjes niet leeg, maar is daarna ook niet verzadigd en wil niet slapen. Nu heb ik sinds maandag van nutrilon de pepti voeding(in overleg met consultatiebureau), omdat hij ook erg ruwe wangen met beetje uitslag heeft (dit al vanaf de geboorte). Dus wordt er aan koemelkallergie gedacht. Maar hij begint alleen maar harder te huilen met deze voeding.
    Alle klachten op een rijtje:

    – Baby slikt veel, heeft vaak de hik, spuugt niet vaak meer.
    – Baby drinkt heel onrustig, begint gretig, maar haakt af, fles niet leeg.
    – Baby hoest, rochelt, klinkt hees, niest.
    – Baby overstrekt zich tijdens en na voeding.
    – Baby komt moeilijk in slaap.
    – baby schopt veel met beentjes en zwaait met armen.

    Heeft u een advies voor mij, wat te doen?!

  • Sylvie

    Beste Tessa,
    Een baby van 5 kg mag maximaal 750 ml per etmaal drinken. Iets meer of minder is niet meteen zorgelijk, maar 950 is echt teveel.
    Verder zijn veel mensen gewend om te rekenen in schema’s maar hoe logisch is dat? Zoals ik ook beschrijf in mijn blog.

    De hoeveelheid voeding per etmaal is een richting, het is prima als je baby de ene keer wat minder drinkt en een andere keer wat meer. De ene keer na 2,5 uur een andere keer na 4 uur is ook niet erg. Kijk naar je baby, groeit hij goed, plast en poept hij goed, is hij tevreden? Dan is het goed.

    Zijn drinktempo (gulzig, overstrekken, weigeren e.d). is misschien wel een punt om even met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau te overleggen. Geef je hem meteen voeding zodra hij wakker wordt? Heeft hij last van iets in zijn mondje of van een te groot gat in de speen? Hoe is jouw houding? Er kunnen verschillende punten zijn om te bekijken of je je baby rustiger kunt laten drinken.
    Groet, Sylvie

  • Tessa

    Goedemiddag,

    ons zoontje wordt zondag 10 weken en heeft al een heel traject aan ziekenhuisopnames gehad. Bij de geboorte wilde hij niet goed drinken en heeft daarom nog 1 1/2 week in het ziekenhuis gelegen. 1 maandje later weer opgenomen ivm urineweginfectie en bijkomende nierbekkenontsteking. Sinds de ziekenhuisopname bakeren we hem consequent in omdat hij veel hazenslaapjes heeft. ’s Nachts slaapt hij wel goed en is hij een keer wakker voor de fles.
    Ons kindje krijgt flesvoeding en meldt zich standaard om de 3 uur en soms zelfs eerder. Nu zit hij nog steeds op 7 voedingen daardoor. Zijn geboortegewicht was 2970 gr en hij weegt nu 5 kg. Vorige week heeft hij 3 dagen achter elkaar heel veel gedronken. Hij kwam toen uit op 950 ml per 24 uur. Sinds 3 dagen drinkt hij weer slechter. Meldt zich goed voor de fles en drinkt dan heel gulzig 50 ml. Daarna lijkt hij geen zin meer te hebben en overstrekt zich en begint te huilen. Even afleiding in de box of een luier verschonen en hij drinkt de rest weer op. Hij komt nu aan 700/ 750 ml. Is dat voldoende? Hij oogt vrolijk en tevreden over het algemeen. Veel lachen. Is het raar dat ons zoontje ineens heel veel drinkt en vervolgens weer minder drinkt? Ik maak me zorgen. In het ziekenhuis dronk hij standaard 100 ml per flesje x 7. Dronk goed door zonder problemen en nu laat hij weer apart drinkgedrag zien. Lijkt wel alsof hij in het ziekenhuis beter dronk en thuis weer langer over de flesjes doet. Ook thuis hanteren we rust en regelmaat net zoals in het ziekenhuis.

    Groetjes, Tessa

  • Sylvie

    Beste Pauline, op de site borstvoeding.com kun je op zoekterm ’tongriem’ veel informatie vinden, o.a. dit artikel met foto’s.
    Als moeder kom je daar niet altijd uit. Je huisarts en jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau blijven je eerste aanspreekpunten. Ook voor ‘gewone’ vragen!
    De jeugdverpleegkundige kan je ook adviseren bij flessen en spenen. Het gaat er niet alleen om wat hij per keer drinkt, maar wat hij over een hele dag drinkt:
    Zijn gewicht (in kg) x 150 = hoeveelheid per etmaal (klaargemaakte voeding). Dus een baby van 5,5 kg zal ongeveer 825 ml per dag nodig hebben, 6x 140 ml of 8x 100 of 4x 130 en 4x 75 ik noem maar een aantal variaties. Een baby hoeft geen gelijkmatige hoeveelheden te drinken.

  • pauline oosterbroek

    Hoi,

    Dank je wel voor je reactie. Het lastige is dat ik zowel bij het consultatiebureau als de huisarts ben geweest. Heb idd medicijnen voor spruw gehad. Dat is inmiddels over. Heb zelf het vermoeden dat het iets van een verborgen reflux is. Alleen heeft Jens maar heel weinig kenmerken daarvan. Het lijkt alsof ie geen honger heeft. is verder wel vrolijk en alert. Hoe kan ik zien dat zijn tongriem te kort is.

  • Sylvie

    Beste Pauline,
    Helaas kan jouw vraag online niet goed beoordeeld worden. Belangrijk dat een professional irl en samen met jou nagaat waarom je kindje weinig drinkt. In elk geval voor jouw gevoel. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat echt te weinig is. Misschien even een dagboekje bijhouden om een beeld te krijgen?

    Laat in zijn mondje kijken, spruw, tongriem. Laat de prof ook een voeding meekijken. Hoe gaat groei, plassen, poepen, hoe is je baby als hij wakker is?
    Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor advies?
    Sterkte! Groet, Sylvie

  • pauline oosterbroek

    Hallo,

    Mijn zoontje is 11 weken oud en geen grote drinker. Hij gaat steeds slechter slapen en heb besloten om hem in te bakeren. Nu even in een pucka baby. Vanaf volgende week in een pacco inbakerdoek. Nu het volgende. Afgelopen nacht heeft meneer de hele nacht door geslapen en vanmorgen om half zeven goed gedronken. 140cc. Zodra hjj moe werd weer naar bed. Heeft ongeveer twee uur geslapen. Nu zou je denken hij is uitgerust en gaat goed drinken. Echter hjj drinkt maar 50cc. Ik weet het niet goed meer wat te doen.

    graag je reactie.

    gr. Pauline

  • Sylvie

    Beste Zeyneb,
    I.v.m. het schrijven van een boek, geef ik zelf tijdelijk geen adviezen.
    Ik heb een overzicht gemaakt bij wie je met je vragen over je kindje terecht kunt.

  • zeyneb

    Beste Sylvie,
    Mijn zoontje is 14 weken. En ik geef naast borstvoeding een 2 flesjes per dag nou is het zo dat hij snachts helemaal niet slaapt omdat hij toch liever de borst wil inplaats van flesje. Dus nu ben ik al 2 dagen bezig om alleen flesje te geven en te stoppen met bv maar de probleem is hij drinkt maar 90 ml en houdt op en blijft tot de volgende fles heel onrustig en huilen. Wat kan ik eraan doen vindt uw

  • Sylvie

    Beste Jolanda,
    Momenteel beantwoord ik geen vragen via dit blog.
    De slaap overdag kan beter. Als je hierover advies wilt, lees dit blog om te zien wie jou zou kunnen adviseren.

    Qua hoeveelheid zou hij wat meer mogen drinken, maar zolang zijn groei voldoende is, hij goed plast en poept hoef je je geen zorgen te maken.
    Groet, Sylvie

  • Jolanda

    Goedemiddag,

    Onze zoon is 8 weken oud. Hij drinkt borstvoeding via de fles overdag om de 2 a 3 uur. Savonds om 7 uur leggen we hem op bed en om 10 uur maken we hem wakker voor de laatste avondvoeding. Dan slaapt hij tot half 3 waarna hij ong om de 2 a 3 uur komt. Hij drinkt per 24 uur 600-700 cc en is nu 5 kilo (geb gewicht 3550). Drinkt hij voldoende? Soms heeft hij na 50 cc per keer genoeg. Hiernaast slaapt hij van 19:00 tot 08:30 met alleen voeden (25 min per x) als onderbreking. Overdag slaapt hij weinig. Vaak alleen van 1 tot 3 uur. Hij is erg helder, lacht veel en lijkt vaak tevreden. Krijgt hij toch te weinig slaap?

  • Sylvie

    Beste Juul,
    7 flessen van 150 cc is inderdaad teveel. Als je het beste uitkomt met 7 voedingen (wat heel normaal is voor een baby van zes weken) dan zou ik haar 100, maar hooguit 120 cc per keer geven.
    Een baby kan ook last hebben van teveel voeding (krampjes en/of spugen).
    Hoe vaak poept ze, hoe ziet haar ontlasting er uit?

    Baby’s van 6 weken zitten op de piek van de onrust, deze ‘huilpiek’ hebben alle baby’s in meer of mindere mate, dus het kan goed zijn dat je over een paar weken merkt dat haar onrust vanzelf minder wordt.

    Een baby van 6 weken kan van nature ongeveer 60-70 min. wakker zijn. Als ze wakker wordt verschoon je haar waarschijnlijk, daarna een flesje die ze in plm. 15-20 min. leegdrinkt, daarna half uurtje boertje, rechtop, knuffelen en daarna kun je haar nog even in de box leggen totdat je signalen van vermoeidheid ziet. Op deze pagina vind je meer over honger- en slaapsignalen bij baby’s.

    Op deze leeftijd lukt ‘spelen in de box’ nog maar een paar minuutjes. Niet teveel speelgoed in de box, aan 1 kant wat kleurrijke speeltjes en laat de andere kant leeg. Zo kan je kindje haar hoofdje wegdraaien van speelgoed als ze moe wordt. Ook dit is een teken dat ze aan slapen toe is. Hang nog geen mobile boven haar, daar moet ze naar blijven kijken, ze kan zich er niet van afsluiten. Kleintjes blijven er net zo lang naar kijken totdat ze van (over)vermoeidheid gaan huilen, dat is zielig. Pas na 3 maanden speelgoed boven je kindje hangen.

    Qua voeding kun je verder het beste met je wijkverpleegkundige van het consultatiebureau overleggen, want teveel voeding geeft juist klachten en blijf je in een vicieuze cirkel.
    Groet, Sylvie

  • juul

    hallo,

    onze dochter is nu 6 week en 3 dagen oud en weegt 4750. Nu geef ik sinds 2 dagen 150 cc met 2 scheppen johannesbroodpitmeel erdoor. Maar ze drinkt wel meer dan 5 flessen per dag. Ze krijgt nu ongeveer 7 flessen per dag. Is dit niet te veel? Als ze gaat slapen bakeren we haar in, als we dit niet doen huilt ze heel paniekerig en hard. Heel zielig. Na het inbakeren valt ze na 10 min in slaap. Maar de box vind ze niet echt leuk. Dan huilt ze eigenlijk alleen maar. Moeten we haar op deze leeftijd al wel in de box doen? Het is meer dat ze nu slaapt en een fles krijgt. Na de fles nog even recht op voor het spugen en dan is ze na een kwartier al weer moe. Ik weet niet of ik het nu goed doe of niet??…En wanneer moet ik met 180 cc beginnen?

    mvg

  • Anne

    Dank. Zij zijn al langsgeweest, maar hadden niet echt advies. Probeer maar was het antwoord. Inbakeren kon, maar omdat ik overstreken zie zijn we ook naar een kinderfysio op zoek

  • Sylvie

    Beste Anne,
    In verband met mijn vakantie, raad ik je aan om contact op te nemen met het consultatiebureau.
    De jeugdverpleegkundige komt ook op huisbezoek als je baby 2 weken oud is, maar bel ze vast dat je met veel vragen zit en vraag of ze zo snel mogelijk langs komt.
    Sterkte!

  • Anne

    Overigens, door al het huilen komt hij weinig aan. HIj is nog niet terug op geboorte gewicht.

  • Anne

    Beste
    Onze zoon is nog geen 2 weken. HIj is erg onrustig en huilt veel, volgens mij omdat hij in de eerste dagen overprikkeld is geweest en nu overdag de slaap niet meer zelf kan vatten. Dit is van kwaad tot erger gekomen – eerst was het een slaapje dat niet goed liep en nu de hele dag. S Nachts slaapt hij, ik denk omdat hij zo moe is van de dag. S Nachts bakeren we ook in in een hydrofiel of een Puckababy en dat zal ook helpen. Wel heeft hij het heel snel warm.
    Het is nu lastig honger en moeheidssignalen van elkaar te onderscheiden. Hij houdt het zelf misschien 1 of 2 slaapcycli vol om te slapen (geholpen door wandelen met de wagen!). S Nachts komt hij om de 3 of 4 uur. We voeden met kunstvoeding daar het met het troosten en vele wakker zijn te vermoeiend was om borstvoeding te blijven geven. Hij krijgt nu tussen de 80 en 90 ml om de 3 a 4 uur. Hij plast nog goed, en had vandaag nog maar 1 poepluier. Gisteren wel 3 of 4. We geven kunstvoeding op verzoek, maar wel overdag tussen de 3 of 4 uur (dus niet eerder).
    Ik ben een beetje ten einde raad. Ik wil hem zo graag rust geven, maar ik weet niet precies hoe.
    Adviezen en tips welkom!

  • Sylvie

    Beste Marien,
    Het klinkt of het cb jullie een standaard advies geeft zonder te kijken naar jullie baby en situatie. Heb je de klachten met hen besproken?

    Als je een goede maat Pacco hebt, dan is deze niet belastend voor de heupontwikkeling en kun je de doek gerust sluiten. Onderkant open laten vind ik juist weer niet veilig. Bij onrust kan de Pacco dan namelijk omhoog schuiven of stropen. Een ouder wordende baby gaat ook zijn beentjes gebruiken, trappelen en afzetten, met het risico van buikrollen. Nu nog niet, maar op den duur wel.
    Maar goed, laat ik inbakeren even buiten beschouwing laten omdat je aangeeft dat het niet werkt. Bovendien is het nu heel warm dus niet ideaal om inbakeren een nieuwe kans te geven.

    Wat zijn de refluxklachten? Heb je behalve houdingsadviezen nog andere adviezen gekregen? Of medicatie? Welke voeding krijgt je baby?

    Probeer de dag zo goed mogelijk te beginnen. Een uitgeruste baby van 7 weken kan ongeveer 60-70 min. wakker zijn. Ongeveer 20 min. verschonen en drinken, 30 min. boertje, knuffelen (houding) en dan in de box.
    Weinig speelgoed, nog geen mobile boven zijn hoofdje hangen en kijk van een klein afstandje wat hij doet nog voordat hij gaat huilen. Timing is essentieel voor een baby om in slaap te kunnen vallen.

    Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen. Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om door te zetten. Troost je baby, wacht een nieuwe ‘dip’ af en leg hem volgens een kort bedritueeltje weer in bed. Het wordt wel steeds moeilijker om in slaap te vallen. Reageren op de eerste dip is het beste.

    Als dit ’s ochtends en aan het begin van de middag goed gaat, kan de avond nog wel onrustig zijn. Dat geeft niets, komt vanzelf. Blijf de volgorde herhalen van slapen-voeden-knuffelen-box.
    Je geeft je baby dus geen voeding op bepaalde tijden, maar je legt hem te slapen als hij moe is en zodra hij wakker wordt, mag hij meteen drinken. Dat is regelmaat die een baby begrijpt.

    Na slaapsignalen naar bed brengen, kort vast bedritueeltje, niet te lang, een baby is snel over zijn slaap heen.

    Stevig onderstoppen, bij warm weer alleen met een laken.
    Bed kort opmaken, voeten bij het voeteneinde. Royaal laken van stevige katoen, 150 cm breed zodat je het aan de zijkanten tot onder het matras kunt onderstoppen.

    En verder: weet dat een jonge baby begint met een lichte slaapfase, soms duurt het zo’n 15-20 min. voordat hij in een diepe fase van de slaap zakt. Bekijk het filmpje en lees de tekst die daaronder staat.

  • Marien Bakker

    Mijn zoontje is 7 weken oud en drinkt nu 6 flessen per dag, de hoeveelheid wisselt van 120 tot 150 cc. Hij slaapt overdag zeer slecht. Na de fles houden wij hem ca. 30 minuten ‘scheef’ vanwege reflux, soms is hij dan heel moe, maar zodra wij hem in bed leggen gaan zijn oogjes open. Na ca. 5 tot 10 minuten gaat hij dan huilen. Wij troosten hem dan na 5 minuten huilen met een hand op zijn hoofdje en sus geluidjes, maar veelal zonder resultaat. Als we hem dan uiteindelijk uit zijn bedje halen en op onze borst leggen, valt hij zo in slaap.
    Ik denk eraan om het aantal flessen weer terug te brengen naar 7 of 8, en ca. 100- 120 cc te geven. Volgens het consultatieburo zou hij echter nu al op slechts 5 flessen moeten zitten en kan de nachtfles eraf… dit trekt hij echter nog absoluut niet. Inbakeren hebben we geprobeerd (pacco doek) maar hij wordt daar helemaal wild van en gaat erg hard huilen (hij heeft tot 37 weken in stuit gelegen, dus ze vertelden ons dat we enkel de bovenkant dicht mochten doen). Inmiddels slaapt hij nog maar slechts 3 tot max 4 uur per dag en zijn wij oververmoeid van het hem in slaap proberen te krijgen.

  • M.

    Hoi Sylvie,

    Bedankt voor je reactie. Onze meid was vorige week 200 gram aan gekomen. Alle luiers zijn goed nat, daarbij plast ze standaard met verschonen ook nog eens. Vandaag ook met consultatie bureau overlegt en zeiden dat het het clusteren zou kunnen zijn. Zal een lactatiekundige overwegen.
    Groetjes M.

  • Sylvie

    Beste M.,
    Goed dat je je vraag stelt. Het lijkt me dat hier wel verbetering mogelijk is, alleen is dat online niet mogelijk.

    Raadpleeg een goede lactatiekundige. Laat haar meekijken hoe je kindje drinkt, want de eerste stap is mogelijkheden zoeken zodat je baby effectiever kan drinken.

    Dat je baby ’s avonds meer wil drinken is op zich wel normaal, zeker op deze leeftijd. Groeit je baby goed? En voldoende natte luiers?

    Als je in het ‘Icare-gebied’ woont (N-W Veluwe, Flevoland, Zwolle, Drenthe) dan is consult van een lactatiekundige gratis als je lid bent. Ook wordt het vaak vergoed vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering.

    Een lactatiekundigen in de buurt >>

    Zelf goede ervaringen met Annette Drop >>
    (Delft en omgeving)

    of Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding >>
    (Utrecht en omgeving)

  • M.

    Beste Sylvie,

    Onze baby is bijna 3 weken oud. Krijgt zo’n 7 voedingen per 24 uur. Overdag om de 3 uur s nachts om de 4-5 uur. Soms ligt ze een uur (of langer!) aan de borst. Lijkt daarna soms nog “honger” te hebben. Heb geprobeerd korter te voeden (half uur), dit viel niet in goede aarde, resultaat paniekerig huilen 2 minuten na de voeding. Ik voed haar met tepelhoedjes en s nachts kolf ik en krijgt ze met de fles. Vooral s avonds voor het slapen blijft ze maar willen drinken. Zodra ze niet meer krijgt gaat ze weer huilen. Ook van een speen wil ze niks weten. Buiten het huilen om voeding hoor je haar eigenlijk niet. Heeft u nog tips ivm het lange drinken. Lijkt me zo niet de bedoeling. Alvast bedankt.
    Groetjes M.

  • Sylvie

    Beste Evelyn,
    Vijf maanden borstvoeding, heel mooi! Combineren van borstvoeding en werken zal weer een hele nieuwe ervaring worden.
    V.w.b. je kolf en productievragen tip ik je deze artikelen:
    Afkolven
    Moedermelk bewaren
    Moedermelk opwarmen
    Moedermelk en een baan, hoe pak je dat aan?

    Deel ervaringen met andere moeders! In je directe omgeving of op fora op Twitter. Op Twitter vind je ook veel lactatiekundigen.

    Als je liever een boekje leest: Borst & Baan

    Vraag hoe ze het aanpakken op de kinderopvang, spreek je twijfels uit, vertel wat je zelf belangrijk vindt, ze kunnen je vast gerust stellen.

    Heb je wel eens een lactatiekundige geraadpleegd? (soms kosteloos bij lidmaatschap van een zorgorganisatie, vaak vergoed vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering)
    Op je vraag over medicatie heb ik geen antwoord, dat is het vakgebied van een lactatiekundige.

    Nog wat slaap/ritme tips:
    Je hebt je kindje leren kennen. Geef de verzorgsters zoveel mogelijk informatie over je baby. Hoe lang kan ze wakker zijn? Hoe zie jij aan haar dat ze moe is? Spreek af wat te doen als ze maar een kort slaapje heeft gedaan; toch weer voeden? (eventueel een aangepaste hoeveelheid).
    Sta ’s ochtends op tijd op en neem ruim de tijd voor het ochtendritueel (drinken, wassen, aankleden, kletsen, zingen, etc.) voordat je je kindje naar de crèche brengt.
    Als je baby bij het slapen gaan een fopspeentje en/of knuffeltje gewend is, vraag de verzorgsters of zij deze op de kinderopvang ook consequent willen geven.
    Zorg ervoor dat je baby na een dag kinderdagverblijf weer een dag thuis kan zijn zodat ze zo nodig kan bijslapen. Dit betekent wel, dat je je baby waarschijnlijk groot plezier doet door op een thuisdag ook echt thuis te blijven. Denk er eens over na hoe jij of papa dat zelf vinden. Het zal tijdelijk zijn… er komt een tijd dat je baby niet meer zo snel uit haar doen is van veranderingen en sneller ‘herstelt’.
    Succes!

  • evelyn loose

    Beste

    Maandag a.s. hervat ik het werk en dat roept heel wat vragen op rond hoe dit best aan te pakken. Mijn dochter is 5 mnd en krijgt borstvoeding. Graag wil ik hier nog lang mee doorgaan! Er zijn echter een aantal zaken die me zorgen baren.

    1. hoe pak ik het afkolven best aan, zodat mijn productie op peil blijft?
    Ik zal deeltijds werken, wat neerkomt op:
    – ma: volle dag (thuis om 18u45)
    – di: thuis
    – woe: volle dag
    – do: thuis om 15u
    – vrij: volle dag.
    Op de volle dagen kan ik drie keer kolven, donderdag 2 keer.
    Hebben je tips om dit aan te pakken? Wat vermijden?

    2. op dagen dat ik werk is mijn dochter ofwel thuis bij de papa ofwel op de kinderopvang (1à2dg/week naar mini-crèche met 8 kindjes).
    Wij vragen ons af hoe er best flesjes gegeven worden. Met vaste tijdstippen en vaste hoeveelheid, of eerder op verzoek? Hoeveel melk geef ik best mee naar de opvang? Welke tips kan ik geven aan hen? Bvb beter frequent kleinere flesjes dan veel tijd tss en grotere flesjes (het kunstvoedingsssysteem?).
    Ik zit er wat mee in dat ze haar zullen willen ‘dwingen’ snel (en veel) te drinken, omdat ze met nog andere kindjes zitten…

    3. stel dat de productie vermindert, heeft het zin om Galactil of Origine te pakken? Ik heb al eens een tijdje Domperidone genomen na een terugval, wat enorm goed geholpen heeft. Nu loopt alles weer super. Ik had echter toch een beetje een dubbel gevoel bij dit medicament…

    Ik wil echt graag blijven borstvoeden, dus hoop met jouw advies een beetje beter voorbereid te zijn!
    Alvast heel erg bedankt voor je tijd en moeite!

    mvg
    Evelyn

  • Sylvie

    Beste Mandy, ik zie geen bezwaar als dit is wat zij aangeeft en je haar voedt zodra ze wakker wordt (op verzoek). Ze is alert en ze groeit goed. Je merkt vanzelf als ze toch meer vraagt. Soms hoor ik dat moeders gaan menstrueren zodra hun baby gaat doorslapen. Je zou nog eens een lactatiekundige om haar mening kunnen vragen.

  • Mandy

    Borst, het is ons tweede kindje, en ik heb de eerste bijna 2 jaar gegeven, mijn borsten zijn na een jaar rust direct weer volspeed aan het geven,:-), en Anouk plast goed.

  • Sylvie

    Hoi Mandy, krijgt je baby borst- of kunstvoeding? Groeit ze goed? Genoeg natte plasluiers?

  • Mandy

    Dag,
    Onze baby is 8 weken, ca5 kilo, en drinkt elke 4,5 a 5 uur. Ze begint nu de nacht over te slaan, ik kom dan op 4 voedingen….7 uur, 12 uur, 17 uur, 22.00 uur. Snachts wakker maken heeft niet veel zin, ze drinkt erg kort en slaapt eigenlijk gewoon door. Ze is actief en alert. Ik denk eigenlijk dat het goed gaat als ik naar haar kijk. Heb je hier tips of reactie op?

  • babyenborstvoeding.nl

    Dag Danielle,
    Het is inderdaad wennen voor je zoontje en hoe het verder zal lopen zal de tijd leren. Vaak zie je dat kindjes die borst gewend zijn minder uit de fles drinken dan je zou willen of verwachten. Maar 90cc is een prima hoeveelheid. Vaak zie je dat ze dan wat vaker willen voeden dan je normaal aan de borst zou zien gebeuren. Dat mag dan ook. Aan de borst drinken is ook totaal wat anders dan een fles. Aan de borst moeten ze krachtiger zuigen dan aan een fles en een borstvoeding duurt meestal langer. Ook het contact met jou aan de borst is van invloed op het gedrag daarna.

    Mocht hij minder drinken in jou afwezigheid dan haalt hij dat in als je er weer bent. Vaak zie je dan dat ze een hele tijd bij je willen drinken en veel bij je willen zijn omdat ze je gemist hebben. Het regelt zich vanzelf.

    Belangrijk bij flesvoeding is, dat de melkstoom zo traag mogelijk is. In 5 minuten de fles leeg (90cc op) geeft een enorme rek op de maag, dit kan pijn doen en spugen veroorzaken. Voeden in een meer rechtop houding voor je kindje en de dop strak op de fles geeft meer controle over de melkstroom. Er zijn flessen die alleen melk geven als er aan de fles gezogen wordt (zo werkt de borst ook), dit geeft een meer natuurlijke manier van drinken. Deze flessen zijn bijvoorbeeld de Calma van Medela of de Breastflow van First Years.

    Succes ermee!
    Groetjes Angelique Dekker
    lactatiekundige Baby&Borstvoeding
    babyenborstvoeding.nl