Baby wakker maken met oud en nieuw of niet

Wakker maken of niet?

Oud en Nieuw: Je kind(eren) wakker maken of niet? Mijn advies: Laat baby’s en peuters slapen. Ze worden meestal niet wakker van het vuurwerk en herinneringen bouwen hele jonge kinderen nog niet op.

Niet iedereen is het met mij eens. Sommige ouders vinden het gezellig/belangrijk om als gezin, incl. kinderen – hoe jong ze ook zijn – de jaarwisseling te beleven. Andere ouders zijn bang dat hun kindje wakker wordt van het vuurwerk, ontroostbaar zijn en wellicht een trauma oplopen voor harde knallen.

Er is niet één beste advies. In mijn werk heb ik natuurlijk vooral te maken met kleintjes die moeite hebben met slapen. Als het gezin met moeite rust en regelmaat heeft gevonden en ouders twijfelen wat te doen, zeg ik: laat maar slapen, de kans dat je kind wakker wordt, is klein. Blijf wel in de buurt van je slapende kinderen zodat als ze wakker worden, je ook snel bij ze bent.

Doe wat jij denkt dat het beste is

Wat je besluit is ook afhankelijk van waar je woont (stad of afgelegen) en of je thuis bent of bij anderen te gast. Niet alle kinderen gaan zomaar in een vreemd bed slapen. Als er dan ook nog (veel) meer prikkels bijkomen, is het wellicht beter niet eens te proberen om je kind naar bed te brengen. Doe wat jij denkt dat het beste is.

Sommige kleintjes kunnen er erg slecht tegen als ze wakker gemaakt worden. Rond middernacht liggen ze doorgaans in hun diepste slaap, ontwaken dan moeizaam en eenmaal wakker door het vuurwerk, ook echt klaarwakker. Op sommige plaatsen is het pas om 02.00 uur of nog later weer rustig genoeg om verder te kunnen slapen.

Ervaringen Oud en Nieuw

Tweets en antwoorden van andere ouders:

Baby's en peuters tijdens jaarwisseling wakker maken?

 • Oudjaarsavond met 6 volwassenen en 3 baby’s. #levensfase
 • Drie oudsten knallen al lekker met rotjes.. #oudjaar Baby slaapt overal lekker. vannacht vast ook!
 • Vanavond bij vrienden met kids oud & nieuw vieren. Tis de bedoeling dat de kids op tijd naar bed gaan en om 00.00 vuurwerk kijken…
 • Benieuwd of zoon straks wakker wordt. Geloof niet dat hij bang is. Vanmiddag hoorden wij na elke knal een blij ‘poem’ uit zijn bedje.#vuurwerk
 • Ik laat ze slapen en mochten ze wakker worden, ben ik er snel bij!
 • Texel is niet ver genoeg om het vuurwerkgeweld te ontvluchten. Kind loopt nog met handen tegen de oren. #haatknallen
 • Hier juist een kind dat het geweldig vindt. Bij elke knal zegt ze ‘boem!’
 • Ik laat ze beiden slapen… Worden ze toch wakker, mogen ze (iig peuter) wel even vuurwerk kijken.
 • Kleuter van net 4 jaar maar naar beneden gehaald, helemaal overstuur in zijn bedje door het vuurwerk :(
 • Wij vonden dat peuter naar bed moest. Hij besloot anders. Nu blijft hij wakker. Die slaapt straks heel goed.
 • Vervolg op bovenstaande tweet: Peuter bleef wakker. Om kwart voor 12 viel hij in slaap. Hij sliep door het geknal heen, werd niet wakker toen hij in bed gelegd werd #lief
 • Zoon vind t maar niks al dat vuurwerk :( Hoe later t word hoe meer hij gaat huilen. Slapen zit er iig niet in
 • Goedemorgen en gelukkig 2012! De kindjes zijn geen seconde wakker geworden van het vuurwerk en sliepen door tot 8.30 uur. #goedbegin

Hoe hebben jullie kinderen Oud & Nieuw beleefd?

 

Lees meer

Hoe laten andere ouders hun kind(eren) wennen aan de wintertijd?

Baby’s slapen als baby’s

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

4 reacties

 • Willem Jan Jacobs

  Zelf blijven we nooit op tijdens oud en nieuw. Ook onze dochter van drie heeft alle keren gewoon doorgeslapen. Door het vuurwerk komt er meestal weinig van slapen tussen pakweg 22 uur en 12:30 uur, maar we hebben beiden de nachtrust hard nodig. Bovendien geeft het ons totaal geen meerwaarde om wakker te blijven.

 • angelique dekker

  Mijn twee oudsten( 10 en 11jr) stonden buiten met papa die vuurwerk af aan het steken was, zijn opgebleven tot middennacht. De jonste( 11mnd, 4jr) twee werden wakker van het vuurwerk. Ze waren vol verwondering en samen met hun heb ik uit het slaapkamer raam staan kijken naar al het vuurwerk. Ze waren rustig en wezen naar al het mooie siervuurwerk hoog in de lucht. Toen de ergste knallen voorbij waren ging de baby aan de borst en de peuter in het grote bed van papa en mama en sliepen zo weer in. Wat een verschil met de oudsten toen zij jong waren, die werden ook wakker van alle knallen maar waren angstig en keken verschrikt de lucht in. Baby sliep uit tot 8uur! De peuter tot 9uur en de oudsten maarliefst tot 11uur!

 • Sylvie

  Reacties via Twitter:
  > Baby (6 mnd) wordt wakker van elk zuchtje. En hij is al 2,5wk ziek, sindsdien elke nacht feest. Maar met O&N 19-7 uur geslapen #hoedan
  > Hele positieve ervaring. Baby (5mnd) meegenomen op visite, heeft er doorheen geslapen. Wakker gemaakt toen we naar huis gingen.
  > Onze kids (baby-tweeling van 9 weken) zijn schotvast:) geen kick tijdens vuurwerk.
  > Baby (7 mnd) sliep tot 0.15 uur. Toen wakker en geïrriteerd. Ze wou slapen maar teveel herrie. Rond 0.45 uur aai over de bol en toen ok.
  > Baby uit bed gehaald om drama’s te voorkomen. Daarna samen naar het vuurwerk gekeken en na een slokje borstvoeding weer #heerlijkslapen thuis in eigen bed mét het vertrouwen dat het inslapen gemakkelijk zou gaan.
  1 jan. 22.10 uur: Wie heeft er nog een 1000 klapper of kan wat melkbussen laten ontploffen? Daar slaapt beeb gewoon doorheen. Het is nu te rustig blijkbaar.

 • Cindy Janssen

  Hier was de oudste, net 4 jaar, doodsbang. Hij heeft in totaal 3 kwartier geslapen om vervolgens hysterisch wakker te worden en niet meer te gaan slapen.
  De angst was in zijn ogen te zien, en het was totaal geen doen om hem in bed te laten liggen met zijn handjes over zijn oortjes en hard huilen.
  Dus hij is op gebleven, tot 2.00 uur.
  Was niet ideaal voor hem (soms last van buikpijn en te warm zijn -> over de top moeheid en spanning).
  Onze middelste die eind maart 2 jaar word, is rond 23.00 uur wakker geworden door een hoestbui waar hij niet echt lekker uitkwam. Dus die heeft tot 00.45 uur beneden gezeten.
  Hij vond het vuurwerk enorm mooi, en spannend.
  Onze kleine dame, van bijna 6 weekjes alweer besef ik mij nu, was ook wakker. Maar die had rond 23.30 uur net haar laatste voeding gehad :)

  We hebben wel allemaal vandaag dus uitgeslapen tot 11.30 uur, op de kleine meid na natuurlijk!