Babyboeken

Kennis is nog geen wijsheid

Boeken over baby’s zijn alleen maar nuttig als ze je wat opleveren. Als ze jou wat opleveren. Dit kan dus per persoon en per boek verschillend zijn. Hoe meer boeken lezen, hoe wijzer je wordt? Dat denk ik niet. Je voelt al lezende al snel of het je aanspreekt en of je er iets mee kunt. Wat je niet aanspreekt, zal je niet gaan gebruiken.

Theorie onderstreept je gevoelsleven.
Je leest wie je bent.

Maak keuzes

Welk babyboek lezen?Als baby-ouders veel vragen hebben, adviseer ik ze om naar één, hooguit 2 personen te luisteren. Anders zien ze al snel door de bomen het bos niet meer met nog meer twijfels tot gevolg.

Bij boeken is het mijns inziens niet anders. Spreekt de inhoud en de toon van een boek je aan? Klaar. Gebruik de informatie in jouw voordeel en dat van jouw baby.

Hoe een boek kiezen?

Als je geen zin hebt om eerst 10 boeken te lezen voordat je de juiste te pakken hebt, vraag dan (online) aan andere ouders welk boek ze aansprak. Vraag ook vooral waarom. Je interesse wordt gewekt door wie de tip geeft, de inhoud, de schrijver, de toon, de omslag…

Wie vraag je boekentips?

Je kunt boekentips vragen aan collega-ouders in je naaste omgeving, mensen met wie je een verbinding voelt. Je kunt ook online andere ouders om hun mening vragen. Probeer altijd op basis van argumenten te kiezen. Een bestseller lijkt aantrekkelijk – het is immers niet voor niets een bestseller geworden – maar het zegt niet altijd wat over de kwaliteit van een boek en of het bij je past.

Inhoud

Zoek je een algemeen boek waarin veel onderwerpen aan bod komen? Of gaat je voorkeur uit naar een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld borstvoeding of omgaan met huilen? Wil je meer weten over een bepaalde verzorgingsstijl of methode? Wil je bondig, luchtig, details of verdieping?

Wat je baby vertelt

Wat je baby verteltWat je baby vertelt is een vertaling van de Amerikaanse bestseller Secrets of the Babywhisperer. De Engelse titel klinkt zweverig, maar is dat niet. Het is een boek waar veel ouders blij mee zijn. De schrijfster vertelt veel over lichaamstaal, leert je baby beter begrijpen en versterkt je zelfvertrouwen. Helaas klopt de informatie over borstvoeding voor geen meter en laat de vertaling hier en daar ook wat te wensen over.

Wat je baby vertelt is alleen nog tweedehands verkrijgbaar bij Bol.com.

Wie is de schrijver?

Informatie over de schrijver bepaalt ook of een boek bij je past. Wat is de schrijvers’ achtergrond, vanuit welke ervaring, met welke kennis en motivatie heeft hij of zij het boek geschreven? Ben je geïnteresseerd in een bepaalde opleiding, titel of status? Vind je informatie op basis van wetenschap belangrijk (evidence based) of zoek je ervaringsdeskundigheid? Of een combinatie?

Herkenning is fijn. “Zie je wel… ik ben niet gek, ik ben niet de enige, het ligt niet aan mij.”

Baby reflux of darmkrampjes?

Baby reflux boekBaby reflux is geschreven door een moeder van vier kinderen waarvan er drie (ieder op een andere manier) refluxklachten hebben gehad. Ervaringsdeskundige Stephanie heeft meerdere babyboeken geschreven.

Oei ik groei

Oei ik groei 2018Oei ik groei is geschreven door een gedragsbioloog (hij wordt op internet ook psychobioloog genoemd) die wiskunde en gedragswetenschappen heeft gestudeerd. Zijn sprongetjes theorie is gebaseerd op apengedrag.

Geloof me, er zijn veel interessante boeken op de markt dan het sprongetjes boek. Op een of andere manier is het een hit geworden in Nederland, en weten mensen niet meer beter of baby’s hebben groeisprongetjes.

Samen met zijn dochter heeft de schrijver in 2018 een vernieuwde versie op de markt gebracht. Ik ben nooit fan geweest van dit boek (en met mij vele anderen) en ik stoor me aan de cover van de nieuwe versie: Een onveilig slapende baby in zijligging met grote knuffel. Zoet, maar een onveilig voorbeeld.

Borstvoeding

Borstvoeding boekHet Nieuwe Borstvoeding Boek is een makkelijk leesbaar boek. Het biedt ouders handvatten om van borstvoeding een geslaagde en fijne periode te maken.

Lacatatiekundigen Gonneke en Stefan beschrijven wat je kunt doen om de werkelijke behoeften van je kind te ontdekken en daar naar te handelen. Meer informatie inclusief lovende recensies op Bol.com.

Toon

Zoek je een zakelijke stijl, of een meer empathische? Gaat het je om wetenschappelijk onderbouwde informatie of wil je je beter kunnen verplaatsen in je baby? Ik hou zelf van een combinatie: (wetenschappelijk) onderbouwd en aangevuld met ervaringen uit de praktijk. Geen snelle, populaire, vage of hapklare brokken. Ik wil weten waar beweringen vandaan komen, het liefst in levendige en begrijpelijke taal. Verder hou ik van beeldspraak, soms wat relativeren, humor of een knipoog. Beetje prikken en spiegelen mag ook wel, zodat ik bij mezelf naar binnen kan kijken. Dat heeft mij geholpen om als moeder door te ontwikkelen.

Happiest baby on the block

Happiest baby on the blockThe happiest baby on the block staat bij mij ongelezen in de kast. Ik lees namelijk het liefst Nederlands.

Ik weet van veel andere ouders dat ze dit boek – geschreven door Karp, een Amerikaans kinderarts – een fijne gids vonden in de eerste maanden.

Dit boek is als Ebook verkrijgbaar bij Bol.com.

Over Regelmaat en inbakeren

Regelmaat en inbakeren, geschreven door Ria BlomRegelmaat en inbakeren is geschreven door verpleegkundige Ria Blom die het inbakeren in Nederland eind jaren negentig weer onder de aandacht bracht als een hulpmiddel voor kinderen die weinig sliepen en veel huilden. Over dit boek is verschil van mening. De kritiek begrijp ik. Het boek is op een vrij stellige toon geschreven. Sommige lezers gaan de informatie dan ook streng toepassen, als een doel, een dogma. Maar niet iedereen heeft daar last van. Als je merkt dat je niet door een bepaalde toon heen kunt kijken of de inhoud kunt filteren, dan zal je de informatie ook niet kunnen toepassen zoals het bedoeld is.

Gebruik informatie niet te letterlijk, probeer het op jouw manier toe te passen en afgestemd op jouw baby en jullie praktijk. Je mag ‘fouten’ maken, je mag ontwikkelen en je eigen opvoedstijl zoeken. Gebruik niet alles tegelijk, wil niet te snel of te goed doen. Pak uit een boek wat je op dát moment kunt gebruiken. Er gebeurt zoveel in het eerste levensjaar van je baby. Als je hetzelfde boek steeds weer pakt, zal je merken dat er steeds nieuwe kwartjes op zijn plek vallen. Lees, laat bezinken en handel vanuit je eigen kracht.

Lees ook de toelichting van de schrijfster: Een vermoeide baby kortdurend laten uithuilen

Vormgeving

Opvoeden door beginners, diverse opvoedstijlen, geschiedenis, nuance, relativerendAls ik deze boekentip (met onderbouwing) niet had gekregen, was mijn oog niet op het boek ‘Opvoeden door beginners’ gevallen. Ook de titel prikkelde mij niet. Het bleek een verrassend boek te zijn! Relativerend, nuance, opvoed-adviezen in perspectief, tegen het licht van een bepaalde tijd. Verder hou ik van mooie, verduidelijkende tekeningen of foto’s. Geschreven door hoogleraar historische pedagogiek René van der Veer.

Boek cadeau

Prentenboeken, boeken zijn de nieuwe kleertjesMensen geven graag boeken cadeau. “Boeken zijn de nieuwe kleertjes #kraamvisite” schreef een Tweep :-)

Als je een lezer bent, kun je het beste een wensenlijstje verspreiden, anders krijg je alleen maar bestsellers zoals ‘Oei ik groei’. Als je merkt dat verschillende schrijvers elkaar tegenspreken, dan rest jou om te bepalen wat jij het meest logisch vindt of wat meest fijn voelt voor jouw kindje en jullie situatie. Maar ook in deze zoektocht kan een boek behulpzaam zijn, zoals Opvoeden door beginners.

Perfecte moeders bestaan niet

Perfecte moeders bestaan niet Diana KosterDit blog zou niet compleet zijn zonder een boek over moederschap. Goed voor je baby zorgen begint immers bij goed voor jezelf zorgen. Perfecte moeders is een taboedoorbrekend boek met herkenbare verhalen. We lopen namelijk allemaal tegen hetzelfde aan, maar proberen tegelijkertijd maar wat graag de schijn op te houden. En weet je… kleine kinderen voelen dat aan. Voordat je het weet zit je samen in een vicieuze cirkel. Dat wil je helemaal niet, dus… doe je zelf minstens één boek over moederschap cadeau!

In Perfecte moeders bestaan niet combineert vrouwencoach en verloskundige Diana Koster haar kennis met ontroerende praktijkverhalen, humor, positiviteit en praktische oefeningen.

Van dezelfde auteur: Perfecte bevallingen bestaan niet.

 

Lees meer

Tegenstrijdige informatie en adviezen: Om gek! van te worden

Boeken over baby’s

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

9 reacties

  • Femke

    Relax MamaRelax mama! is erg fijn om te lezen en te bekijken. Heerlijk relativerend!
    En de dooddoener ‘ga op je gevoel’ af werkt bij veel beginnende moeders met huilbabies niet. Mijn enige gevoel was: ik weet het niet! Boeken en advies kunnen helpen en steun bieden. Maar inderdaad, kies daarin wat past bij je gevoel en visie. Ik heb zelf veel gehad aan deze site, aan de boeken van Blom en Hogg. En nu de oudste wat groter is aan How2talk2kids.

  • Mariël

    Your baby's first year for dummiesHet boek your baby’s first year for dummies is een typisch Amerikaans non fictie boek. Helder en gestructureerd geschreven. Ik vind het vooral prettig dat elke maand van de baby wordt beschreven. Wel wordt er soms gesproken over een kinderarts aangezien je daar in de VS volgens mij standaard met je baby op controle gaat. Met name de lijst op pagina 2 is erg leuk en handig om vaak te lezen!

  • Roelant

    Happy childWe waren erg bij met “Healthy Sleep Habits, Happy Child” van vader en kinderarts Dr. Marc Weissbluth (uit America – dus wel Engelstalig). Het boek legt op begrijpelijke manier uit wat (per leeftijd/fase) de slaapbehoefte van je kind is, hoe dat vanuit de ontwikkeling te verklaren is en waarom slaap net zo’n essentiële behoefte is als bijvoorbeeld voeding.

    Eén van de sterke punten aan het boek is dat de schrijver zowel de theorie als praktijk combineert. Dus de verklaring vanuit ontwikkeling enerzijds, met herkenbare praktijkvoorbeelden, de valkuiken, anekdotes en handvatten anderzijds. Hij legt de relatie tussen dag- en nachtslaap en geeft aan wat mogelijke oorzaken zijn als één van de twee niet helemaal soepel loopt, voor baby’s met verschillend “temperament” (van makkelijke/rustige kinderen tot huilbaby’s en alles ertussenin).

    Natuurlijk legt hij uit hoe je daar verandering in kan brengen: wat de signalen zijn waar je op kunt letten en hoe je daar vervolgens wel of niet op kunt reageren. Wat ik erg sterk vind, is dat hij daarbij voorbij gaat aan persoonlijke voorkeuren. Of je nu wil inbakeren of juist niet, voor of tegen een co-sleeping bent: vanuit elke situatie legt hij uit wat “gezonde gewoontes” zijn je kindje te helpen goed te slapen. Hij geeft wel de voor en nadelen van dat soort “middelen” – die je kunnen helpen een keuze te maken als je dat nog niet gedaan hebt.

    Je kunt het boek op je gemak van voor naar achter doorlezen als je er de tijd voor hebt, het is waardevol als naslagwerk, maar het bevat daarnaast ook een ‘crisisroute’, met o.a. aan het eind van elk hoofdstuk een “action plan for exhausted parents”. ;-)

  • Tjarda

    Regelmaat en inbakeren, geschreven door Ria Blom.“Regelmaat en inbakeren” van Ria Blom.

    Dit boek is voor mij, toen mijn oudste drie maanden was, echt een uitkomst geweest. Hij was heel onrustig, deed hazenslaapjes, en was zogenaamd al zo wakker. Niet dus, hij was zo overprikkeld dat hij niet meer kon slapen.
    Met dit boek als leidraad veranderde hij binnen no time van een onrustige baby die alles in zich op leek te nemen, een goede slaper die tevreden in de box kon spelen (tot twee jaar!)

    Wel belangrijk bij dit boek is dat je het je eigen maakt, er jouw versie van maakt. De basisprincipes zijn denk ik goed voor elk kind, maar worden tegenwoordig teveel genegeerd; kinderen moeten maar overal mee naartoe gesjouwd kunnen worden. Maar heel veel babies trekken dit niet. En dat gaat zich wel uiten.

    Duidelijkheid en structuur, dat werkt voor mijn kinderen in ieder geval het best.

  • Linda

    Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ – Kluun.

    Het is een boekje die op een humoristische, soms bespottelijke manier zwangerschap, bevalling en baby info geeft aan de man (vader to be).

    Ik had hem gekocht voor mijn vriend en zelf stiekem ook gelezen. Kluun schrijft de waarheid over het ouderschap. Leuke en mindere tijden. Alle nodige info, vooral voor de man die niets weet over zwangere vrouwen en baby’s, klopt gewoon.

    Ideaal voor je man/vriend als je in het begin van je zwanger schap zit, maar ook voor de zwangere!

    Boekje is redelijk informatief, vooral met veel humor en geeft een goede voorbereiding.

  • Sylvie

    Jouw baby van week tot week is helaas niet meer verkrijgbaar. Als je benieuwd bent naar dit boek, kun je kijken of de bibliotheek ‘m te leen heeft. Of doe online een oproepje ter overname.

  • Henrike

    Jouw baby van week tot weekIk vond ‘Jouw baby van week tot week’ van Cave en Fertleman een fijn boek (volgens mij niet meer in Nederlands te krijgen..), omdat het een no-nonsens boek is dat de eerste 6 mnd beschrijft, per week, elke week komen voeding, slapen, ontwikkeling aan de orde.. Er werd vooral benadrukt dat het bij elk kind anders kan gaan en dat dat niet erg is. Niks sprongetjes oid. Daar heb ik niks mee, Oei, ik groei. Wel jammer dat ik dit boek pas bij kind 2 kreeg via een collega, ik had het graag bij de eerste gehad!