Baby draait dag en nacht om tips om bij te sturen

Baby draait dag en nacht om

Jonge baby’s hebben nog geen enkel besef van dag en nacht. Als ouder kun je de pech hebben dat je baby dag en nacht omdraait; overdag veel slapen en ’s nachts wakker zijn (huilen).

Je kunt dit proberen bij te sturen door je baby overdag bij je te houden of in je buurt. Voed hem om de 3 uur of vaker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Een groot deel van zijn slaap is REM slaap (lichte slaap). Pak je baby op, op een moment dat hij in een lichte slaap ligt en leg hem dan aan.

Wanneer je baby overdag wakker maken?

Signalen die je ziet als je baby in een lichte slaap ligt: kleine bewegingen, fronsjes, stuiptrekkinkjes, zoekgedrag, likken op de lippen, (zuig)bewegingen met de tong, smakken, etc.

Meer lichaamstaal filmpjes

Voed je baby overdag frequent genoeg

Een baby die overdag onvoldoende gevoed wordt, zal ’s nachts vaker om voeding vragen. Daarom is het proberen waard om je baby overdag vaker aan te leggen waardoor hij minder zal vragen. Krijgt je baby flesvoeding, overschrijdt dan niet de maximaal voorgeschreven hoeveelheid, maar voed vaker met minder in de fles. Om vervolgens je baby te leren dat hij na een nachtvoeding weer door kan gaan slapen lees je meer op de pagina’s nachtvoedingen en gebroken nachten.

 

Lees meer

Fabels over doorslapen

Baby’s slapen als baby’s

Wordt je baby wakker van de kou? Tips om je baby behaaglijk warm te laten slapen

Wanneer slaapt een baby door?

 

Reacties uitgeschakeld voor Baby draait dag en nacht om

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.