Wat is een matrozenbedje?

Matrozenbedje laat jouw baby veilig boven in zijn ledikant slapen

Steeds meer ouders ontdekken het matrozenbedje als manier om hun baby op een veilige manier boven in zijn ledikant te laten slapen.

Het matrozenbedje is eigenlijk geen bedje maar een laken waarmee je op een speciale manier het ledikant kunt opmaken. Dit kan met een kant-en-klaar laken of een eenpersoons volwassen bovenlaken.


Baby slaapt in kort opgemaakt bedJe bent vast bekend met het kort (of laag) opmaken van een babybed. Kort opmaken wordt geadviseerd vanwege de veiligheid. Een baby die nagenoeg met zijn voeten tegen het voeteneinde aan ligt, kan immers niet onder de deken raken.

Met een matrozenbedje kan je baby veilig boven in het ledikant slapenToch heeft ‘kort opmaken’ ook een paar nadelen.

Een hemeltje bijvoorbeeld, verliest zijn functie als je het bed kort opmaakt. Voor onrustige baby’s kan een hemeltje juist nuttig zijn als demping van prikkels.

En wat nu, als jouw baby zichzelf onder de dekens vandaan trappelt? Sommige baby’s komen zelfs pas tot rust als ze met hun hoofd het hoofdeinde voelen. Een veilige oplossing hiervoor is het matrozenbedje.

Waar komt de term matrozenbedje vandaan?

Matrozen hadden vroeger niet veel ruimte tot hun beschikking om te slapen. Zij sliepen, net als lagere officieren, in zgn. kooien. Een kooi was aanmerkelijk korter en smaller dan een gewoon eenpersoonsbed, vandaar de naam matrozenbed.

Tegenwoordig wordt het ‘matrozenbed’ in het leger en onder zeelieden gebruikt als een populaire manier om elkaar te plagen. Door het onderlaken terug te slaan en zo het bed onzichtbaar in te korten, stappen militairen of matrozen – vaak heel moe – in bed om vervolgens te ontdekken dat ze er niet in passen. Voordat zij kunnen gaan slapen, moeten ze hun bed eerst opnieuw opmaken.

Is het matrozenbedje veilig?

Een overdwars ondergestopte deken zorgt voor warmte, veiligheid en geborgenheidEen ledikant opmaken als matrozenbedje is even veilig als kort opmaken. Als je het laken gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing kan jouw baby niet onder de deken zakken.

In de zomer kun je het matrozenbedje zonder deken gebruiken. Tijdens koele jaargetijden gebruik je het laken in combinatie met 1 of 2 dekens. Een baby die wordt toedekt over zijn schouders tot zijn kinnetje en stevig ondergestopt in bed ligt, slaapt vaak beter. Bovendien voorkomt een goed ondergestopte deken dat baby’s al op jonge leeftijd gaan draaien of zich bloot woelen.

Hoe een matrozenbedje opmaken?

 

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

Een gedachte over “Wat is een matrozenbedje?

Reacties zijn gesloten.