Matrozenbedje laat jouw baby veilig boven in zijn ledikant slapen

Wat is een matrozenbedje?

Steeds meer ouders ontdekken het matrozenbedje als manier om hun baby op een veilige manier boven in zijn ledikant te laten slapen.

Het matrozenbedje is eigenlijk geen bedje maar een laken waarmee je op een speciale manier het ledikant kunt opmaken. Dit kan met een kant-en-klaar laken of een eenpersoons volwassen bovenlaken.

Je bent vast bekend met het kort (of laag) opmaken van een babybed. Kort opmaken wordt geadviseerd vanwege de veiligheid. Een baby die nagenoeg met zijn voeten tegen het voeteneinde aan ligt, kan immers niet onder de deken raken.

Baby kruipt onder de deken vandaanToch heeft ‘kort opmaken’ ook een paar nadelen.

Een hemeltje bijvoorbeeld, verliest zijn functie als je het bed kort opmaakt. Voor onrustige baby’s kan een hemeltje juist nuttig zijn als demping van prikkels.

En wat nu, als jouw baby zichzelf onder de dekens vandaan trappelt? Sommige baby’s komen zelfs pas tot rust als ze met hun hoofd het hoofdeinde voelen. Een veilige oplossing hiervoor is het matrozenbedje.

Waar komt het vandaan?

Matrozen hadden vroeger niet veel ruimte tot hun beschikking om te slapen. Zij sliepen, net als lagere officieren, in zgn. kooien. Een kooi was aanmerkelijk korter en smaller dan een gewoon eenpersoonsbed, vandaar de naam matrozenbed.

Tegenwoordig wordt het ‘matrozenbed’ in het leger en onder zeelieden gebruikt als een populaire manier om elkaar te plagen. Door het onderlaken terug te slaan en zo het bed onzichtbaar in te korten, stappen militairen of matrozen – vaak heel moe – in bed om vervolgens te ontdekken dat ze er niet in passen. Voordat zij kunnen gaan slapen, moeten ze hun bed eerst opnieuw opmaken.

Is het matrozenbedje veilig?

Een ledikant opmaken als matrozenbedje is even veilig als kort opmaken. Als je het laken gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing kan jouw baby niet onder de deken zakken.

In de zomer kun je het matrozenbedje zonder deken gebruiken. Tijdens koele jaargetijden gebruik je het laken in combinatie met 1 of 2 dekens. Een baby die wordt toedekt over zijn schouders tot zijn kinnetje en stevig ondergestopt in bed ligt, slaapt vaak beter. Bovendien voorkomt een goed ondergestopte deken dat baby’s al op jonge leeftijd gaan draaien of zich bloot woelen.

Hoe een matrozenbedje opmaken?

Matrozenbedje stap 1Begin met opmaken bij het hoofdeinde. Gebruik hiervoor een eenpersoons volwassen bovenlaken of een kant-en-klaar matrozenbedje (met elastiek).

Leg je baby op het laken met zijn hoofd bijna tegen het hoofdeinde.

Matrozenbedje stap 2Sla het laken onder baby’s voeten terug. Je maakt er een soort envelop van. Zorg dat hij zijn benen nog wel kan strekken.

Matrozenbedje stap 3Leg een deken dwars en stop de zijkanten van het laken samen met de deken onder het matras.

Tip

Het matrozenbedje is best een groot laken. Maak het ledikant vast (strak) op als je baby er nog niet in ligt, trek daarna een klein hoekje los, precies genoeg om je baby in bed te kunnen leggen. Dan hoef je daarna alleen nog maar dat hoekje opnieuw onder het matras te stoppen.

Een kant-en-klaar matrozenbedje is te koop bij Pacco

Lees meer

Hoe het bed voor je baby veilig en kort opmaken?

Reacties uitgeschakeld voor Wat is een matrozenbedje?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.