Het kan zijn dat een baby moet wennen aan inbakeren en op zijn rug slapen

Verwachtingen en realiteit

Achter een eenvoudige vraag kan zomaar verdriet of onmacht schuilen. Dit maak ik regelmatig mee, zo ook vanochtend. Een nichtje belde met de vraag: ‘Ik heb mijn baby zojuist voor het eerst ingebakerd. Kan het zijn dat hij daar aan moet wennen?’ Mijn antwoord: ‘Ja, het is goed mogelijk dat hij daaraan moet wennen.’

Ik heb geen praktijk en doe geen consulten, maar bij familie laat ik het niet bij zo’n korte bevestiging. Ik gaf mijn nichtje nog wat tips om de inbakerperiode tot een succes te maken. Gelukkig sliep haar baby inmiddels en kon ik ingaan op vragen die zij daarna stelde. We spraken over onrustige avonden, nachtvoedingen en zorgen voor zowel een baby als een kleuter.

Roze wolk nog niet gezien

Tijdens het gesprek merkte ik dat ze er even doorheen zat. Aan het einde van de zwangerschap had ze in het ziekenhuis gelegen, de bevalling was heel snel verlopen en de baby was onrustig, sliep weinig en huilde veel. Dit kindje was zo anders dan zijn broer toen hij baby was. Een roze wolk had ze nog niet gezien.

Ik erkende dat het zwaar is om zo een nieuw begin te maken en dat het moeilijk kan zijn om een nieuwe balans te vinden als je voor je gevoel continue aan het redderen bent. Ik probeer in mijn reactie dan het tij te keren door universele en concrete tips te geven afgestemd op de leeftijd van de baby, de voeding en de situatie. Concrete handvatten voor de korte termijn plus bijbehorende verwachtingspatronen geven ouders vaak weer grip op hun situatie.

Informatie en tips

Ik vertel hoe lang een baby van 10 weken van nature wakker kan zijn. Ik vertel wat een baby laat zien als hij moe gaat worden. Ik vertel dat ze speelgoed boven zijn hoofd beter weg kan laten. Aan 1 kant van de box wat speelgoed en de andere kant leeg laten. Als een baby moe wordt, draait hij zijn hoofd naar de lege kant als eerste teken dat hij geen energie meer heeft om te ‘spelen’. Daarna wordt een baby wat drukker in zijn bewegingen, gaat hij gapen, jengelen en huilen. Breng je baby op tijd naar bed, doe een kort bedritueeltje waar het inbakeren onderdeel van is en stop hem stevig onder. Het klinkt zo eenvoudig, maar dit is de basis die ouders in een vicieuze cirkel helemaal kwijt zijn.

Het is goed voor te stellen dat een baby moeite heeft met slapen op zijn rug. Hij wil het liefst opgekruld in foetushouding liggen, maar ook in deze houding vindt een overprikkelde baby geen rust meer als hij in bed ligt. Hij heeft last van zijn onwillekeurig bewegende armen die hij zelf niet stil kan houden en niet zelden last van (overigens normale) spontane schrikreflexen. Op de buik heeft een baby daar minder last van, maar rugligging is nu eenmaal de meest veilige slaaphouding voor een baby.

Begrenzing

Om een baby rust, ontspanning en slaap te geven kun je hem inbakeren. Daarnaast geef ik altijd de tip van het voldoende hoog en stevig onderstoppen. Ouders zijn vaak gewend om hun baby toe te dekken tot de borst, maar druk op de schouders vinden baby’s prettig en het zal deze baby ook zeker helpen om rustiger te slapen.

Een baby breng je naar bed als hij moe is en je voedt hem als hij wakker wordt. Dit is geen regelmaat op de klok, maar regelmaat in het tempo van je kindje. Mijn nichtje was gelukkig bekend met flesvoeden op vraag, de ene keer dronk haar baby meer dan de andere keer maar per dag dronk hij voldoende. Ik complimenteerde haar dat ze hier flexibel mee omging en er op vertrouwde dat haar kind dronk wat hij nodig had.

Aandacht voor oudste kind

Toch voelde zij zich tekort schieten. Zowel richting haar baby als haar oudste kind. Heel herkenbaar, je wil het zo graag goed doen, je doet zo je best en het lukt maar niet om rust en balans te vinden. Wederom bood ik (h)erkenning plus praktische tips:
Geef, als je baby op bed ligt, je oudste meteen aandacht. Ook een kleuter vindt het fijn om te weten waar hij aan toe is. Samen een spelletje of even voorlezen is vaak al voldoende bevestiging om te voelen dat mama er ook nog steeds voor hem is.

Als een baby onrustig is, weinig slaapt en veel huilt, komt het hele gezin in een vicieuze cirkel. Zodra de baby gaat slapen als een baby, heeft iedereen daar baat bij. Maak een plan. Als je aan de slag gaat met de rust-en-regelmaat-tips, zul je binnen 2 dagen verbetering merken.

Verwachtingen en teleurstellingenFocus je op de ochtend en de vroege middag. Als je baby ’s avonds huilt, hou je hem dan bij je. Verzeker jezelf ervan dat hij op de beste plaats is, namelijk in jouw armen. Als je hem niet kunt troosten betekent het niet dat jij iets fout doet. Het betekent dat je er voor hem bent en hem niet alleen laat als hij zich ellendig voelt. Zodra de ochtenden en middagen beter gaan, mag je er op vertrouwen dat de avonden ook steeds rustiger zullen gaan verlopen.

Zorg voor jezelf

En… mijns inziens even belangrijk, zo niet belangrijker: Vergeet jezelf niet! Goed zorgen voor je kindjes begint met goed zorgen voor jezelf. En dat kan heel eenvoudig zijn en in kleine zaken zitten. Een vertrouwde oppas voor je kindjes en even een uurtje met een lieve vriendin op een terras kan je batterij al opladen. Letterlijk afstand nemen voelt voor veel moeders onwennig. Zodra je in de stad loopt wil je al weer naar huis, maar probeer het eens met kleine stapjes, een klein momentje van afstand kan helend werken. Als je zelf ontspannen bent, straal je dit ook weer uit naar je kinderen. Troosten lukt beter als je zelf rustig bent.

Koop een paar leuke tijdschriften. Zodra je baby slaapt en de oudste speelt, nestel je jezelf op de bank met een kop thee en ga je bladeren en lezen. Ook dat is zorgen voor jezelf. Dat huishouden loopt niet weg. Jij bepaalt of het goed is voor jou en of het mag.

Gelukkig vertelde ik mijn nichtje op de valreep dat de beelden en verhalen in de tijdschriften niet altijd een weerspiegeling zijn van de werkelijkheid. Dat was ze met mij eens. Ze had om deze reden juist het abonnement op een glossy magazine opgezegd. Goed zo. Durf je kwetsbaar te voelen, maar bescherm jezelf en daarmee je kindjes ook. Zet ‘m op, je kunt het mama!

Lees meer

Vaders en regeldagen

Niet aanraden is geen afraden
 

Reacties uitgeschakeld voor Verwachtingen en realiteit

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.