
Niet verwennen, soms gewennen maar altijd wennen
“Je kunt een jonge baby niet verwennen maar wel gewennen” wordt vaak gezegd. Voor de ene ouder is dit een geruststellende opmerking is, een ander heeft moeite het te geloven (‘als ik baby’s kamer in loop is hij stil’)
Op welk moment gaan ouders over tot het bijsturen van het ritme van hun baby?
Soms op dag 2, soms nooit
en veel daartussen.
Baby verwennen?
Ik vind verwennen geen fijn woord. Er klinkt een oordeel in door.
Je baby en jij mogen aan elkaar wennen. Misschien gaat het vanzelf, misschien wil je een beetje sturen (gewennen). Doe dit dan met veel liefde en geduld en op een babymanier en in babytempo. Leg je baby vooral geen strak schema op en verwacht niet dat je baby flexibel kan leren zijn.
Een baby kan niet flexibel zijn
Als je baby de eerste maanden bij jou in je armen mag slapen kun je niet ineens tegen hem zeggen: Zo, nu wordt je te zwaar/te oud/… en ga je maar in bed slapen.
Veel jonge baby’s hebben ook moeite met wisselende slaapplaatsen op in 1 dag. Ze kunnen wel wennen aan slapen thuis of slapen bij oma, maar de ene keer in de wagen, de andere keer in bed en dan weer bij mama op schoot geeft geen rust. Er zijn ook baby’s die maar op 1 plaats goed slapen.
Wees voorspelbaar
Baby’s reageren heel primair maar zijn ook heel slim en leergierig. Ze nemen waar, ze weten of hun ouders wel of niet toevallig handelen en dus voorspelbaar zijn en kunnen bepalen of gedragspatronen hetzelfde zijn of verschillend. “De baby ontwikkelt verwachtingen van deze patronen, herinnert deze en categoriseert ze.” (Stern)
Als moeder-baby-koppel ben je als het ware een danspaar. Jullie volgen elkaar, waarbij je de ene keer zelf en de andere keer je baby het voortouw neemt. Als een danspaar in evenwicht is, is de vraag wie er leidt tijdens de dans niet meer relevant.
Handel naar wat je uitstraalt, naar waar je in gelooft en naar wat je op een bepaald moment aankunt.
Bijsturen
Als je baby dag-nacht omdraait,
wanneer het lijkt of je baby de hele dag wil drinken, maar bij aanleggen meteen in slaap valt en bij wegleggen meteen weer wakker wordt,
of als je je onzeker voelt.
wanneer je oververmoeid raakt,
maar ook om dit juist te voorkomen,
mag je gerust een beetje bijsturen.
Het zorgen voor een baby voelt inderdaad als samen leren dansen. Dat gaat bij sommige paren vanzelf, maar bij de meesten is het een kwestie van elkaar leren kennen en op elkaar ingespeeld leren raken.
Leren.
Dat betekent tijd, geduld en oefenen.
Bijsturen mag.
Vaak met resultaat dat het danspaar er gelukkiger van wordt.
Lees meer
Baby slaaptraining: Misvattingen bij deskundigen en ouders

