Baby kinderopvang

Dit is hoe inbakeren kan helpen bij de nachtrust van je baby

Heeft jouw baby moeite met het in slaap komen? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Wat je vooral vaak ziet, is dat veel babys ongecontroleerde bewegingen met hun armen en benen maken, waardoor ze zichzelf eenvoudig wakker kunnen maken. Met een gemiddelde slaapcyclus van slechts 20 minuten, kun je je dus wel voorstellen hoe vervelend of dit kan zijn. Door ervoor te kiezen om je kind in te bakeren, zul je merken dat het in de meeste gevallen een stuk beter gaat. Echter is het wel zo dat het per kind kan verschillen. Waar het bij de ene wel werkt, kan het zijn dat het andere kind het absoluut niet prettig vindt. Om ervoor te zorgen dat jij exact weet wat de voordelen kunnen zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Wat is inbakeren

Voordat we verder gaan met de voordelen, is het eerst goed om wat dieper in te gaan op wat inbakeren niet exact is. Inbakeren is een techniek waarbij een baby wordt ingepakt in een speciaal ontworpen deken of doek, vaak van ademend materiaal, om hem te helpen zich veilig en geborgen te voelen. Het is vaak gebruikt bij pasgeboren baby’s en jonge kinderen om hen te helpen rustig te slapen, maar kan ook worden gebruikt om overmatige huilen of onrust te verminderen. Het is gebaseerd op het idee dat een baby in de baarmoeder gewikkeld was en het gevoel van geborgenheid kan helpen de baby zich veiliger te voelen en rustiger te slapen. Overigens is dit deels te vergelijken met het dragen van een sportbeha voor vrouwen tijdens het sporten. Doordat de boezem niet kan bewegen, kunnen ze een stuk prettiger sporten.

Verschillende manieren van inbakeren

Het inbakeren kan op verschillende manieren gebeuren, zoals met een speciaal ontworpen inbakerdoeken, een gewone mousseline of ademende deken of een slaapzak. Er zijn verschillende inbakerdoeken te koop, het is wel belangrijk te kiezen voor een veilige deken, die rekbaar is en ademend is. Het dragen van een te strakke sportbeha anita is immers ook geen pretje. Het is ook goed om op te merken dat de American Academy of Pediatrics (AAP) adviseert om baby’s niet in te bakeren voor een langere tijd dan een paar maanden, omdat dit kan leiden tot problemen met motorische ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om de baby regelmatig te controleren en de deken niet te strak te maken.

Het effect van inbakeren

Inbakeren kan een aantal voordelen bieden voor pasgeboren baby’s en jonge kinderen, zoals:

  • Rustiger slaap: Inbakeren kan helpen de baby rustiger te laten slapen, omdat het gevoel van geborgenheid en veiligheid kan helpen de baby zich rustiger te voelen.
  • Vermindering van overmatig huilen: Inbakeren kan helpen bij het verminderen van overmatig huilen, omdat het gevoel van geborgenheid en veiligheid kan helpen de baby zich rustiger te voelen.
  • Ondersteuning van de motorische ontwikkeling: Door het beperken van de bewegingsvrijheid van de baby, kan inbakeren helpen bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, zoals de ontwikkeling van de nek- en rugspieren.
  • Gemak voor ouders: Inbakeren kan een gemakkelijke manier zijn voor ouders om hun baby te helpen rustig te slapen, vooral als de baby veel huilt of onrustig is.

Echter, er zijn ook nadelen aan inbakeren. Als de baby te strak ingebakerd is, kan dit leiden tot problemen met de motorische ontwikkeling, zoals het vertragen van de ontwikkeling van de nek- en rugspieren. Daarom is het belangrijk om de baby regelmatig te controleren en de deken niet te strak te maken, en ook om de baby niet te lang in te bakeren.

Reacties uitgeschakeld voor Dit is hoe inbakeren kan helpen bij de nachtrust van je baby