Waarom kan het handig zijn om een baby in te bakeren?

Heb je pas een baby gekregen en heeft de baby veel last van zijn of haar eigen bewegingen? Inbakeren kan de oplossing zijn. In deze blog gaat het over waar inbakeren handig voor kan zijn en wat redenen kunnen zijn. Ook krijg je een stappenplan om inbakeren op de juiste manier te doen.

Stappenplan om een baby in te bakeren

Het is belangrijk om het inbakeren zorgvuldig te doen. Je hebt een speciale inbakerdoek of een lichte, ademende deken nodig. Je moet het uitvoeren op een veilige en vlakke ondergrond in een rustige, comfortabele omgeving zonder tocht.

Als eerste leg je de inbakerdoek op het platte oppervlak. De hoeken van het doek zijn naar boven gericht. Plaats de baby op de rug op het doek, als een gegrilde courgette, met het hoofdje bovenaan. In dat geval lijkt het misschien meer op broccolini met de haartjes naar boven. Daarna plaats je de armen van de baby langs de zijden. De linkerbovenhoek van het doek moet over de linkerarm van de baby gevouwen worden. Wikkel deze onder het lichaampje door naar de rechterkant. De onderkant van het doek moet naar boven worden gevouwen. De benen van de baby moeten enigszins gebogen zijn. Zo is er ruimte voor de heupen om te bewegen. Vervolgens moet de rechterbovenhoek van het doek over de rechterarm van de baby gewikkeld worden en onder het lichaam door naar de linkerkant. Zorg ervoor dat de baby nog vrij kan bewegen en het hoofdje moet ook vrij zijn. Ten slotte moet je controleren of de baby comfortabel ligt en je moet ervoor zorgen dat het doek niet loskomt tijdens de slaap.

Waar moet je op letten bij het inbakeren?

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste de veiligheid en techniek. Het is belangrijk om het inbakeren op de juiste manier te doen, zoals hierboven staat beschreven. Het doek mag niet te strak zitten. Het hoofdje moet vrij zijn en de baby moet op de rug slapen om hiermee ook het risico op wiegendood te voorkomen. Ook is inbakeren leeftijdsgebonden. Inbakeren wordt meestal toegepast bij pasgeboren baby’s tot ongeveer 4-6 maanden oud. Als je baby ouder wordt, krijgt de baby meer controle over de bewegingen en is het waarschijnlijk niet meer nodig.

Waarom is het soms nodig om een baby in te bakeren?

Hieronder een opsomming van diverse redenen waarom het soms nodig is om een baby in te bakeren.

  • Kalmering en slaapbevordering
    Inbakeren helpt bij het kalmeren van een onrustige baby en kan hierdoor de slaap te bevorderen. Als je een baby strak inbakert, worden de schokkende bewegingen beperkt.
  • Voorkomen van een schrikreflex
    Pasgeboren baby’s hebben een schrikreflex waarbij ze zichzelf soms wakker kunnen maken met hun eigen bewegingen. Als je een baby inbakert, kan de baby langer en dieper slapen.
  • Reguleren van de lichaamstemperatuur
    Als een baby goed ingebakerd is, kan de baby de lichaamstemperatuur beter regelen. Het doek dient dan als een soort isolatie.

 

Reacties uitgeschakeld voor Waarom kan het handig zijn om een baby in te bakeren?