Wanneer helpt inbakeren je baby bij het slapen?

Inbakeren kwestie van doorzetten??

De meeste baby’s reageren meteen goed als ze ingebakerd worden, met name jonge baby’s. Als ze eenmaal de veiligheid en geborgenheid van een inbakerdoek voelen, kunnen ze zich ontspannen en zich overgeven aan de slaap. Toch hoor ik ook regelmatig de vraag: “Wanneer werkt inbakeren?”
“Meteen?”
“Of…”

Als ik het woord ‘doorzetten’ hoor, of ‘wennen’, dan ben ik alert. Wat bedoelen babyouders daarmee? Welke verwachtingen hebben zij van het inbakeren? Hoe oud is hun kindje? Hoe verloopt de dag en in hoeverre zijn de ouders bekend met babylichaamstaal?

Timing is essentieel voor een goed effect

Baby moe signalenHeel belangrijk: baker je baby op het juiste moment in, bij de eerste signalen van vermoeidheid. Vergelijk eens met jezelf. Je hebt gewerkt, komt thuis en gaat eten. Meestal voel je na verloop van tijd een ‘dip’. Als je dan gaat liggen, slaap je meteen. Je kunt ook iets doen om je moeheid te verdrijven. Ga je daarna liggen, kun je niet slapen, ook al ben je moe. Zo is het ook bij baby’s. Als ze over hun moeheid heen zijn, kunnen ze niet in slaap vallen.

Als je baby overstuur is, heeft het dus geen zin om hem in te bakeren in de hoop dat de doeken het huilen zullen stoppen. Troost je baby, wacht een nieuwe ‘dip’ af en baker hem in en leg hem volgens een kort bedritueeltje wakker in bed.

Moet je een ingebakerde baby laten huilen?

Niets moet. Baby’s die gaan huilen in de doeken, huilen meestal omdat ze vreselijk moe zijn. Een oververmoeide baby doe je nergens een plezier mee en reageert op alles wat vreemd is en wat hij niet begrijpt.

Als je op zoek wilt naar een babyritme zonder huilen, zal je daar waarschijnlijk wel een manier voor vinden. De meeste ouders vinden een inslaaphuil acceptabel zolang het tijdelijk is en naar verbetering van de slaap leidt. Aan het huilen van je baby kun je als ouders horen wat het betekent. Je hebt misschien de neiging om direct te reageren als je baby huilt, maar luister eens hoe het klinkt en bedenk wat hij nodig heeft. Dat kan heel goed slaap zijn.

Denk niet dat je je ingebakerde baby niet meer mag oppakken, dat je moet doorzetten totdat hij in slaap valt, hoe lang hij ook huilt. Doorzetten om het doorzetten: nooit doen. Informeer jezelf, lees over regelmaat en lichaamstaal en besluit of dit een aanpak is die bij je past.

Een baby die compleet oververmoeid is, reageert op inbakeren met óf opluchting en ontspanning (eindelijk kunnen slapen) óf met verzet. Verzet is wat hij heeft geleerd: vechten tegen de slaap. Bij die baby’s kan een inslaaphuil tijdens de eerste dagen inbakeren erbij horen om het tij te keren. Meer informatie over huilen.

Wat is een goed ritme voor je baby?

Om een ritme te vinden, hou je een vaste volgorde aan van slapen-voeden-knuffelen-box (box vanaf 6 weken). Je geeft je baby dus geen voeding op bepaalde tijden, maar je legt hem (ingebakerd) te slapen als hij moe is en zodra hij wakker wordt, mag hij meteen drinken. Dat is regelmaat die een baby begrijpt.

Nadat je slaapsignalen bij je baby ziet, breng je hem naar bed, volgens een kort vast bedritueeltje, inbakeren en stevig onderstoppen.

Bij flesvoeding redden veel baby’s het niet met het voorgeschreven aantal voedingen. Ook al moet je bij flesvoeding rekening houden met een maximum hoeveelheid voeding per etmaal, dan betekent dat nog niet dat je precies het schema op de verpakking moet aanhouden. Het is namelijk ook afhankelijk van hoe oud je baby is. Een baby van 6 kg kan 6 weken zijn of 6 maanden. Daar houdt de fabrikant geen rekening mee.

Waarom zou je niet méér voedingen mogen geven en dan minder per fles? Waarschijnlijk ‘doet’ je baby het daarop veel beter. Als je aan wilt sturen op een bepaald aantal voedingen ben je drukker met rekken en bedenken hoe je de dag door moet komen, dan dat je gewoon wat vaker voedt en je baby tevreden is.

Rekenvoorbeeld: Stel, je baby is 6 kg. Dan mag hij 900 ml per etmaal. Je mag dit bijvoorbeeld verdelen over 5x 180cc, 6x 150 cc, 7x 130 ml of 8x 115 ml. Maar ook 4x 150 en 3x 100 ml. Het maakt niet uit, kijk naar je baby en leid een babyleven.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Baby’s slapen in ‘rondjes’ van 45-50 min. daarvan is de helft lichte en de helft diepe slaap. Na minimaal twee van deze slaaprondjes (ong. 1,5 uur) is een baby voldoende uitgerust om effectief te kunnen drinken. Laat jonge baby’s nog niet langer slapen dan drie slaaprondjes (2 à 2,5 uur).

Inbakeren proberen

Door inbakeren slaapt een baby beter en huilt minderAls je met inbakeren wilt starten, kijk eerst in welke situaties je dat niet moet doen. Is dat niet van toepassing, dan start je met het inbakeren van je baby bij het eerste slaapje van de dag. Kijk naar de wakkere tijd die bij de leeftijd van je baby hoort en wacht zijn vermoeidheidssignalen af. Op dat moment baker je hem in en ga je beginnen met de regelmaat.

Kijk vooral naar wat je ziet vóórdat je baby gaat huilen

Bekijk alle Pacco inbakerdoeken bij Bol.com

Lees meer

Hoe zie je aan een baby dat hij moe is of honger heeft?

Voedingsschema

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

23 reacties

 • Sylvie Zuidam

  Beste Mandy,
  Als je om de juiste reden je baby inbakert en het op de juiste manier doet, dan helpt het bij jonge baby’s eigenlijk altijd. En direct.
  Als je baby per keer te lang wakker is, oververmoeid is, dan zie je vaak verzet tegen het inbakeren. Eigenlijk is het dan verzet tegen de slaap en tegen alles. De oplossing is dan de lichaamstaal van je baby leren kennen. Een uitgeruste baby van 6 weken kan per keer ongeveer een uur wakker zijn, inclusief voeding.
  De reden van het wurmen kan ook zijn dat hij teveel wurmruimte heeft. De SwaddleMe is niet de beste inbakerdoek, lees: veilig inbakeren.
  Hoe je het beste je baby kunt volgen aan de hand van wat hij aangeeft, zijn lichaamstaal, lees je hier: Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?
  En in mijn boek kun je ook veel informatie vinden.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Mandy

  Beste Sylvie,

  Ik ben 3 weken geleden begonnen met het inbakeren van mijn zoontje, hij is inmiddels 6 weken oud. Hij zat veel met zn handjes bij zn gezicht en werd door de zuigbehoefte wakker.
  Qua hoeveelheid slaap werpt het inbakeren zeker zijn vruchten af; hij slaapt langer en drinkt beter. Echter laat hij zich nog steeds niet vrijwillig inbakeren. Hij probeert zich los te wurmen en zet het vaak op een huilen. Tussen elke slaapcyclus zie ik op de babyfoon dat hij zich weer probeert los te wurmen en dat het soms 10 minuten duurt voor hij weer in slaap valt.

  Mijn vraag is of t normaal is dat sommige baby’s nooit zullen toegeven aan het inbakeren, of dat er misschien andere tips of trucs zijn. Ik gebruik trouwens Swaddle me.

  Alvast bedankt!
  Mandy

 • Sylvie Zuidam

  Beste Annelies,
  Klinkt als een heel oververmoeide baby. En een vicieuze cirkel. Dat hij een nacht doorsliep heeft vooral te maken met zijn leeftijd en oververmoeidheid. Jonge baby’s kunnen zo door- en doormoe raken dat ze niet meer tegen de slaap kunnen verzetten en dan doorslapen. Zo een nacht is nog geen oplossing of kentering, dat heb je gemerkt. Hoe oververmoeider een baby, hoe moeilijker is het om hem te ‘lezen’ om zijn vermoeidheidssignalen te zien. Misschien laat hij niet zoveel signalen meer zien en gaat hij snel over tot huilen.

  Helaas kan ik je online geen (gouden) tips geven. Het beste kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan samen met jullie alles op een rijtje zetten en advies geven om een begin te maken met een gezond(er) ritme. Je kunt ook een babyconsulent om advies vragen: http://www.babyconsulentennederland.nl
  Sterkte! Het is ook voor jullie slopend en je bent zeker niet de enige. De oplossing zit ‘m echter in IRL contact en MAATWERK.

 • Annelies

  Beste Sylvie,

  Ik heb veel berichten gelezen, maar de vraag waar ik mee zit ben ik nog niet tegen gekomen. Vandaar mijn berichtje.

  Wij zijn sinds gisterenavond (dinsdag) begonnen met inbakeren. Direct na de laatste voeding en onze zoon (8 weken) sliep na 20minuten huilen tot de volgende ochtend. Vandaag overdag ging het echter veel minder goed. Hij huilt zeker 30 minuten, valt dan in een hazenslaapje van 20 min. en gaat dan weer door met huilen. Als ik hem dan niet stil krijg door over z’n gezichtje te aaien/speen te gebruiken haal ik hem eruit en geef hem voeding. Omdat hij heel slecht in slaap komt en oververmoeid is kan hij daarna eigenlijk al direct weer naar bed. Hij valt vaak al in slaap aan de borst. Maar hierdoor heeft hij vandaag grotendeels huilend in bed gelegen. Hoelang moet ik dit proberen voor er resultaat te zien moet zijn? Nu moeten we hem vaak echt in slaap lopen en overdag slaapt hij heel weinig. Dus ik wil graag dat hij leert om in z’n eigen bedje in slaap te vallen.

  Groetjes Annelies

 • Sylvie Zuidam

  Beste Froukje,
  Het is mij niet helemaal duidelijk waarom je twijfelt wel of niet doorgaan met inbakeren. Bij refluxklachten kan het juist een fijne ondersteuning zijn. Denk niet in ‘of’ reflux aanpakken ‘of’ inbakeren. Reflux kan een lastige puzzel zijn. Het is jammer dat de jeugdarts niet meer tips had behalve: afwachten. Wil je eens met een professional overleggen, raad ik je aan om Angelique en Rufna, lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding te bellen. Zij zijn tevens kinderverpleegkundigen en hebben veel ervaring op het gebied van borstvoeding en reflux. Ik durf met 99% zekerheid te zeggen dat een consult (kan ook per e-mail, telefoon of Skype) jou handvatten gaat opleveren waar je verder mee kunt. Lactatiekundige zorg wordt meestal vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
  Groet, Sylvie

 • Froukje

  Hallo Sylvie,

  Met veel aandacht je site bekeken en gelezen.
  Nu zit ik met het volgende: omdat ik inbakeren ken vanuit mijn werk (kinderopvang), en ik veel onrust bemerkte bij mijn dochtertje (6 weken +1) afgelopen weekend hiermee op eigen initiatief mee begonnen.
  Ik wilde de eerste 6 weken afwachten vanwege de borstvoeding en het leren kijken naar mijn kindje (honger en slaapsignalen leren onderscheiden).
  Nu sinds dit weekend dus met inbakeren en een slapen-voeden-wakker-slapen ritme ingezet.
  Dit geeft rust, ontzettend veel rust.
  Er lijkt nu – eindelijk – een ritme te komen en ook de voedingen gaan beter.

  Tóch lijken haar/onze problemen bij het drinken op een gecompliceerde reflux (regelmatig verlopen de voedingen onrustig: meer dan 1 mondje teruggeven, gretig aanhappen, gulzig drinken, maar er weer snel klaar mee zijn, regelmatig zuur ruiken en soms ook nog langer dan na een halfuur voeding teruggeven, onrustig en huilen horen hier uiteraard bij).
  Dit is sinds het inbakeren minder geworden: minder of zelfs niet zuur ruiken, slechts 1 of 2 mondjes terug, boer komt direct na de voeding).
  Maar, we praten nu over een verschil dat zich pas deze 3 dagen in aan het zetten is.

  Ik zit nu met het dilemma: wel of niet doorgaan met inbakeren?
  Het werkt heerlijk voor dochter, mij en papa en ons meisje is veel rustiger, meer tevreden, uitgeruster (eigenlijk zoals we haar leerden kennen de eerste 2 weken)..

  KA op het CB vond de symptomen die ik noemde nog niet op een gecompliceerde reflux lijken en wil tot en met maand 3 wachten om hier eventueel verder naar te kijken.

  Heb je tips hoe we verder kunnen, wat we wel/niet moeten doen (voornamelijk het wel/niet inbakeren, dus) en met wie we eventueel kunnen overleggen?

 • Margaux

  Beste Sylvie,

  Onze zoon is nu 6 weken jong. Hij is 4 weken te vroeg geboren. Door meedere omstandigheden is de borstvoeding niet gelukt en krijgt hij 7-8 x 80cc flesvoeding/ gekolfde melk op een dag. Hij weegt nu rond de 3,5-4kg.

  Deze site heeft ons heel veel inzicht gegeven in de beleefwereld van ons kindje en we zijn druk aan het oefenen met rust/ regelmaat en signalen herkennen.
  We zitten nu dus in week 6, met veel huilen en eerst alleen overdag, maar nu ook s’ avonds en s’ nachts niet in de wieg willen slapen en alleen maar huilen.
  Dat vind ik ontzettend zielig en aangezien hij in mijn armen wel slaapt, zit ik maar veel op de bank met een slapend lief kindje in mijn armen.

  Ons ritme is nu ( 1 uur ongeveer wakker zijn) wakker worden, verschonen, klein dansje ( 5 min) in afwachten van verwarmen gekolfde melk/ kunstvoeding ( vind hij echt leuk), drinken 15- 20 min, rechtop 15 min om spugen te voorkomen, dan spelen 15 min( liedjes zingen op schoot, geen box, soms een knuffeltje met ramelaar erin) ..en dan een poging tot slapen, bij 3 gaapjes en wegkijken….
  We leggen hem dan in bed, soms al half slapend, maar binnen 5 min is hij klaar wakker en dan 5 min daarna is het huilen. Ik probeer hem dan in bed, in slaap te helpen, ( beetje wiegen) maar na 15-20 min van huilen en onrust, pak ik hem maar weer op, en laat ik hem bij mij slapen, volgende ronde nieuwe kansen.

  Nou heb ik het idee dat onze routine tot net na de voeding goed gaat, hij weet waar hij aan toe is als hij wakker word, maar na 15 min rechtop zitten, liedje zingen na het eten, word het voor ons beiden onduidelijk…. Nog even spelen als hij klaarwakker is? Is hij dan klaar voor slapen? Overgestimuleerd? Of juist misschien wel ondergestimuleerd zonder een box? Kan een baby ook ondergestimuleerd zijn?
  Ik probeer het huis zo rustig mogelijk te houden, geen tv/ radio heel de dag, hooguit 1 maak bezoek/ wandeling per dag.

  Ik ben benieuwd naar je gedachte hierover,

  Groet, Margaux

 • Sylvie Zuidam

  Beste Claudia, om de 3 uur drinken is een gemiddelde, maar lukt inderdaad niet als de slaap zo moeizaam gaat. Een baby slaapt in cycli van ongeveer 45 min. Een baby begint zijn slaap met een lichte fase, na een kwartiertje zakt ie dieper weg en aan het einde van zo’n cyclus zie je weer dat een baby aan de ‘oppervlakte’ komt. Hoofdje draaien, oogbewegingen, bewegingen mondje en tong etc. Een baby heeft minstens twee van die slaaprondjes nodig om voldoende uitgerust te zijn om krachtig en effectief te drinken. Te kort geslapen = in slaap vallen aan de borst en dan kom je niet uit die vicieuze cirkel en je hebt inderdaad kans dat hij te weinig binnen krijgt en niet goed kan slapen omdat hij nog hongerig is.

  Mijn advies aan jou is om een lactatiekundige te raadplegen. Je hoeft geen grote problemen te hebben om de borstvoeding eens onder de loep te nemen. Hoe ligt hij, hoe hapt hij, hoe drinkt hij, toeschietreflex, melkstroom enz. Een consult van een lactatiekundige levert altijd! fijne tips op. Vooral die eerste weken heeft iedere moeder met vraag/aanbod en startdingen te maken.

  De meeste zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. In een aantal regio’s is hulp van een lactatiekundige gratis voorouders die een consultatiebureau bezoeken, bijvoorbeeld van Icare. Er zijn ook spreekuren bij CJG’s (Centra voor Jeugd en Gezin) of verloskundigen.

  Terwijl een baby drinkt, wordt de moedermelk na verloop van tijd geleidelijk vetter. Als je zoontje moe is en al snel aan de borst in slaap valt, als je te snel van borst wisselt of als de melkstroom traag is, zal je baby niet zoveel vet binnenkrijgen, terwijl dit voor groei en verzadiging wel nodig is. Hou je baby ‘bij de les’ als hij drinkt. Bij een trage melkstroom kun je eventueel borstcompressie toepasssen. Dit filmpje laat mooi zien wat het effect is: https://www.youtube.com/watch?v=vWxCHMksD8E

  Kijk naar hoe je baby aan de borst drinkt. Hij begint met zuig-zuig-zuig, waarna hij overgaat in zuig-slik-adem-zuig-slik-adem dus 1:1:1. Als hij klaar is met de borst zal hij zuig-zuig-zuig-zuig-slikje doen. Op dat moment ga je van borst wisselen. Wisselvoeden is ook een optie om je baby actiever te krijgen.

  Maar nogmaals, dit kan een lactatiekundige in een IRL consult je veel beter uitleggen. En tegelijkertijd ga je dan een gezond slaapritme oppakken met hulp van de Pacco, want alleen een uitgeruste baby kan goed drinken. Succes! Laat je nog eens weten hoe het gaat?
  Groet, Sylvie

 • Claudia

  Beste Sylvie, Sinds maandag gebruiken we een Pacco doek voor mijn zoontje van 7 weken. Hij was namelijk erg onrustig, sliep nauwelijks, huilde veel en wilde constant aan de borst. Ik was 24/7 met hem bezig.
  De doek is echt een verademing, hij stribbelt wel erg tegen als hij in de doek ligt, maar valt dan op een gegeven moment in een hele diepe slaap. Dit kan wel half uur/uur duren, dat hij zich los probeert te wurmen (soms lukt het nog ook). Hij kan zichzelf niet in slaap huilen (geprobeerd, gaat dan alleen maar harder huilen), dus zodra hij begint te huilen dan halen we hem eruit, troosten hem en proberen we het opnieuw.
  Vanaf het begin van de voeding duurt het dus vaak 2 uur voor hij eindelijk slaapt. Eigenlijk zou hij om de 3 uur moeten drinken, maar dan is hij vaak pas net in slaap. Ik vind het dan echt zonde om hem wakker te maken. Maar het probleem is dat hij zich nauwelijks meldt voor een voeding. Van het CB moet hij overdag eigenlijk om de 3 uur drinken, dus maak hem dan wakker, maar vaak valt hij dan weer in slaap aan de borst en volgens mij drinkt hij dan veel te weinig. Net maakte ik hem na 4 uur wakker (toen sliep hij 2 uur), zodra ik hem uit de doek haal, begint ie op zn vuistjes te sabbelen, dus hij heeft wel trek, maar valt heel snel in slaap aan de borst, dus hebben we hem op een gegeven moment maar weer in bed gelegd. Ik ben nu erg bang dat hij veel te weinig voeding binnen krijgt. Ik denk wel dat hij oververmoeid is, omdat hij de afgelopen weken zo weinig heeft geslapen. Vannacht heb ik hem laten gaan en toen werd hij na 5,5 uur wakker en toen dronk hij wel goed. Ik weet niet zo goed wat ik hiermee aan moet… Groetjes, Claudia

 • Sylvie Zuidam

  Beste Annet,
  Fijn dat het nu zo gaat als het gaat. Geen huilende baby bij de oppas. Ik begrijp je dubbele gevoel, maar het lijkt me geen kwestie van verkeerd, maar van gewenning. Ik hoor vaker dat baby’s op twee verschillende plaatsen en bij andere mensen anders slapen.
  Dat er bij de oppas meer prikkels zijn en je kindje daar toch goed slaapt vind ik een heel goed teken! Kindjes worden moe van prikkels, dat klopt, maar niet alle kindjes kunnen daarna voldoende ontspannen om te slapen. Mooi om te lezen dat je voor nu een balans hebt gevonden en bedankt voor je bericht! Groet, Sylvie

 • Annet

  Hallo Sylvie, we zijn inmiddels een maand verder en onze dochter gaat al 3 weken naar de oppas. Met succes, daar slaapt ze vanaf dag 1 al buiten de draagdoek, namelijk in bed of in de wandelwagen. We blijven in de weekenden in het bedje oefenen thuis, maar dat is niet bijster succesvol. Ik ben erg blij dat ze het bij de oppas wel gewoon goed oppakt. Het is wel een beetje dubbel, omdat we het gevoel hebben dat wij het klaarblijkelijk niet goed doen. Maar onze aanpak is niet echt verschillend van de oppas, ze krijgt daar alleen wel veel meer prikkels, waardoor ze waarschijnlijk meer moe is en ze is langere periodes wakker daar, dan thuis. Dat is s nachts ook echt te merken, want na een oppasdagje slaapt ze s nachts vaak ook langer. Heerlijk dus. We zijn erg tevreden met hoe het nu gaat, thuis in de doek en bij de oppas in bed. Uiteraard blijven we wel oefenen in het bedje, want er komt een dag dat ze te zwaar is om de hele dag te dragen.
  Groeten van Annet

 • Annet

  Hallo Sylvie,
  Bedankt voor je reactie. Ik had wel begrepen dat je minuten bedoelde, maar ik wilde niet direct ‘opgeven’. Achteraf hadden we haar niet zo lang moeten laten huilen, maar het blijft een ‘leerproces’ voor ons. Op dit moment proberen we 1-2 x per dag haar in bed te laten slapen door haar eerst in te bakeren en op de arm te nemen totdat haar ogen af en toe dichtvallen en dan haar in bed in slaap te laten vallen, terwijl we een hand op haar buik houden. Hier zijn we zo’n 20-25 minuten mee bezig. Vervolgens slaapt ze dan 20-45 minuten zelf in bed. Dat is al een stap vooruit, ze is dan echter nog niet voldoende uitgerust, dus daarna proberen we haar weer in bed te leggen of laten we haar verder slapen in de draagdoek.
  We proberen vooral om relaxed te blijven, want na afgelopen maandag was ik zelf wat gestrest en vervolgens ging ze ook minder goed drinken (niet heel erg, want ze groeit als kool). Dus rustig blijven is heel belangrijk en vooral blijven genieten van de dingen die wel goed gaan. Daarmee volgen we ook deels het advies van de jeugdverpleegkundige op en geven we het nog wat de tijd. De oppas wil helaas niet teveel dragen, want die heeft nog 2 peuters en daarom ziet ze dat niet zitten, dus dat is geen optie.
  Ik probeer te laten weten hoe het over een maand met het slapen gaat.
  Groet Annet

 • Sylvie Zuidam

  Beste Annet, dit was geen fijne ervaring voor jullie, dat begrijp ik. Ik schrik een beetje van 1,5 – 2 uur huilen. En hoop van harte dat je dat niet gelezen hebt in mijn vorige reactie. Ik schrik er ook van dat ik beschrijf 15-20 en vergeten ben daar minuten achter te zetten. Om uit een vicieuze cirkel te komen kun je ervoor kiezen om je baby 15-20 minuten te laten uithuilen, en eventueel – als je baby pauzeert – af te wachten wat ze doet als ze weer gaat huilen, nog 5-10 minuten vervolgens ontspannen en in slaap vallen? Dat is namelijk hoe het vaak gaat.

  Dit is helaas het nadeel van online adviezen geven. Mijn excuses als je mijn vorige reactie niet zo hebt opgevat omdat ik ‘minuten’ vergat.

  Kun je wat met de opmerking van je jeugdverpleegkundige ‘beter nog even tijd geven’? Als dit ook is wat je zelf het beste lijkt, prima. Afwachten hoe de oppas zich redt. Oppas ook vragen om te dragen? Je zal niet de eerste ouder zijn die uiteindelijk beter uit de voeten kan met dragen dan met zelfstandig leren slapen. In eigen bedje slapen is een waarde, maar zeker niet de enige. Ik hoop dat je nog eens wilt laten weten hoe het gaat.
  Groet, Sylvie

 • Annet

  Beste Sylvie, deze week zijn we maandag aan de slag gegaan. Regelmaat, zoals jij het beschrijft hadden we al, het is echter soms nog best lastig om vermoeidheidssignalen bij onze dochter te herkennen. Ze gaapt meestal al tijdens het voeden. Na 3 kwartier wakker te zijn (ze lag na het voeden, verschonen en knuffelen inmiddels in de box te spelen), zien we dat ze alle kanten op gaat kijken, ze maakt steeds meer vuistjes met haar handjes; tijd voor bedje. Na inbakeren en een liedje dat we altijd zingen als ze gaat slapen leggen we haar in bed, Speentje in de mond en strak instoppen. Tot zo ver ging het nog goed. Toen begon het huilen, ze heeft 2 uren gehuild met tussenpozen van maximaal 5 seconden. Aangezien we niet de indruk hadden dat het huilen minder werd hebben we haar maar weer uit bed gehaald, alsof ze had geslapen. Hele ritueel weer uitgevoerd, maar toen kon ze niet in de inbakerdoek, die was namelijk nog nat van haar zweten (ze had alleen een romper met korte mouwen aan, dus niet te warm, maar door het huilen was ze gaan zweten). 1 slaapsessie in de draagdoek gehad (2 uren geslapen). Bij het volgende slaapje heeft ze weer 1,5 uur gehuild, net als bij het eerste slaapje. Toen zijn we maar gestopt met het laten huilen, want ze valt gewoon niet in slaap. Het dekentje was dit keer strak genoeg ingestopt, want die heeft ze niet afgetrapt. Maar ik neem niet aan dat dit de bedoeling is en ik weet nog steeds niet hoe ze uit zichzelf in slaap zou kunnen vallen. Nu toch maar weer in de draagdoek. Ze is 3 dagen lang hees geweest van het huilen.
  Ik wil andere ouders niet ontmoedigen, want waarschijnlijk werkt deze methode bij de meeste kinderen wel, uit mijn omgeving hoor ik zeker wel positieve verhalen. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau zei dat we het beter nog even tijd konden geven, tot ze wat ouder is. Ik ben benieuwd hoe de oppas zich ermee red, maar zelf in bed slapen is bij ons nog geen optie, helaas…

 • Sylvie Zuidam

  Beste Annet, langer laten huilen is een optie als je echt wilt dat ze zelf in bed leert slapen. Een baby van 11 weken kan van nature plm. 5 kwartier wakker zijn, incl. voeding, verschonen, boertje, knuffelen, etc. Als ze vermoeidheidssignalen laat zien en je haar naar bed brengt is het vrij logisch dat ze gaat huilen, ze is het namelijk helemaal niet gewend. Daarbij kan ik me voorstellen dat jij haar niet graag naar bed brengt juist omdat je weet dat ze gaat huilen. Je hebt misschien het gevoel dat jij haar dit aandoet. Daarom is het belangrijk dat je een persoonlijke afweging maakt, laten huilen vindt geen enkele ouder leuk, maar wat voor de ene ouder een ‘no go’ is, is een half uur voor de andere ouder acceptabel.

  Een goede timing is belangrijk, vaste volgorde, voorspelbaar handelen, eenduidigheid, vaste slaapplek, vaste voedingsplaats, verschoonplaats, baby’s wennen aan herhaling en herhaling. Weinig prikkels, hou het leventje voor je baby rustig en overzichtelijk. Blijf zelf ook kalm en geduldig. Een negatieve uitstraling neemt je baby namelijk direct over, een baby heeft nog geen filter voor emoties van de ouders.

  Maak baby’s bed steviger op zodat ze het niet los kan trappen, hoe? zie je hier: https://www.inbakeren.nl/blog/hoe-babybed-ledikant-kort-en-veilig-opmaken/

  Als je nog vragen over houdt of toch twijfelt, ga niet halfbakken aan de slag, dan raak je alleen maar samen gestrest. Stel je vragen aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of lees het boek Regelmaat en inbakeren. De schrijfster schreef zelf ook een blog over huilen: https://www.inbakeren.nl/blog/een-vermoeide-baby-kortdurend-laten-uit-huilen/

  Over dat kortdurend laten huilen om een vicieuze cirkel te doorbreken. Ik weet uit ervaring dat veel baby’s die niet gewend zijn om in bed te slapen, 15-20 heel hard kunnen huilen, daarna zijn ze meestal even stil en na een korte pauze huilen ze vaak nog een keer heel hard (dit keer meestal korter) en vervolgens vallen ze dan in slaap. Mits de laken en deken goed strak blijven zitten (lees blog over veilig en stevig bed opmaken). Nogmaals, het is een persoonlijke keuze of je hiervoor wilt gaan. Blijf dan een paar dagen thuis met je baby, goed letten op vermoeidheidssignalen, kalm blijven en ritme herhalen en herhalen.

  Tot slot een ervaring van een andere moeder: https://www.inbakeren.nl/blog/baby-laten-huilen-of-niet/

  Ik hoop dat deze informatie je antwoorden geeft op je twijfels en vragen. Groet, Sylvie

 • Annet

  Onze dochter van 11 weken wil overdag niet in bed slapen. S nachts gaat het best ok, na het huiluurtje van de avond valt ze op onze arm in slaap. Ze is dan al ingebakerd. Als we haar wakker in bed leggen na de voeding krijst ze zichzelf overstuur. S nachts valt ze na de voeding ook op mijn arm ingebakerd in slaap en dan leg ik haar weg. Overdag lukt het niet om haar in bed te laten slapen, in de draagdoek slaapt ze prima. Maar we willen juist dat ze in bed slaapt, want over 3 weken moet ze naar de oppas.
  We hebben de afgelopen dagen ‘geoefend’ om haar overdag in bed te laten slapen. Regelmaat hebben we al, slapen-voeden-knuffelen-spelen-slapen, met de draagdoek gaat dat prima en slaapt ze zo 2 uren achtereen. In bed is het een heel ander verhaal. Zodra ze ingebakerd wordt wordt ze al onrustig en begint ze te wurmen en te strekken. Als we haar dan in bed leggen huilt ze zichzelf overstuur en trapt ze tot de lakens van haar af zijn. Het enige wat werkt is om haar op de arm in slaap te laten vallen, maar dan wordt ze na 10-20 weer huilend wakker. We laten haar 5 minuten huilen, maar het lijkt geen effect te hebben. Hoe kunnen we haar overdag helpen om in bed te slapen? Toch langer laten huilen? .

 • Sylvie Zuidam

  Beste Laura,
  Zes weken onrust met een baby en overdag een peuter van 2 erbij is zwaar!
  Wist je dat baby’s op een leeftijd van 6 weken meest onrustig zijn en huilen? Dit is een patroon dat ze onderzocht hebben. Daarna neemt het af, maar… intussen kan er natuurlijk best stress en oververmoeidheid zijn ontstaan wat niet altijd spontaan weer verdwijnt. Dus heel goed dat je nu nagaat wat een kwestie is van tijd en wat je zou kunnen veranderen.

  Ik kan je inderdaad bevestigen dat je zoontje teveel voeding krijgt. Een baby mag maximaal 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal drinken (klaargemaakte voeding).
  Rekenvoorbeeld: Een baby van 5 kg mag 5x 150 ml, dus 750 ml per etmaal drinken. 7 voedingen van 110 ml of 6 voedingen van 125 ml. Sommige baby’s drinken alles op wat ze aangeboden krijgen, maar dat betekent niet dat dit van de honger is. Ze hebben ook zuigbehoefte. Een voeding zou 15-20 minuten moeten duren en daarna kun je je baby nog op een fopspeen laten zuigen. Een baby die teveel voeding per keer krijgt, kan daar last van hebben. En te sterkte oprekking van het maagje kan zorgen voor krampen of reflux.

  Helaas moet ik het ‘wakker maken voor een late voeding’ ook tegenspreken. Uit onderzoek gebleken dat dit geen effect heeft op de mate van onrust en het ritme van je baby. Op een gegeven moment slapen baby’s vaak één lange periode, bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur. Als je je baby dan wakker maakt voor een late voeding ligt hij net in zijn diepe slaap en wordt 4 uur later toch weer wakker. Mijn advies zou zijn om die late avondvoeding over te slaan en zelf ook vroeg te gaan slapen. Denk daar maar even over na, wat je zelf het fijnst vindt.

  Een baby van 6 weken kan per keer van nature ongeveer een uur wakker zijn, inclusief de voeding. Stel, hij meldt zich om 10 uur, dan drinkt hij tot 10.20, daarna een boertje, verschonen, knuffelen en leg je hem plm. 10.45 in de box. Niet teveel speelgoed in de box, aan 1 kant wat leuke gekleurde dingen, de andere kant van de box leeglaten. Als hij zijn hoofdje naar de saaie kant draait is dit al een signaal dat hij moe is en geen energie meer heeft om naar speelgoed te kijken. Voorlopig nog geen mobile boven hem hangen, daar kan een jonge baby zich nog niet van afsluiten en raakt er overprikkeld van.

  Wat doet een jonge baby?
  Hij gaat liggen staren (‘glazige’ blik)
  Hij krijgt grimassen op zijn gezicht
  Hij maakt geluidjes als een krakende deur
  Hij kijkt weg
  Intussen druk bewegende armen, schoppende benen
  Op je arm zal hij zijn gezichtje in je borst ‘begraven’
  Of overstrekken
  Let op gebalde vuistjes
  Jengelen en huilen zijn late signalen, daarvoor heeft hij dus al van alles gedaan.

  Als je hem bij de eerste vermoeidheidssignalen naar bed brengt, inbakert, stevig onderstopt (geen speelgoed boven bed) dan gaat hij slapen. Een baby die oververmoeid en overprikkeld is kan 10-15 huilen, maar je kunt ook bij hem blijven. Neem een heel neutrale houding aan, geen stress, geen geluid, leg je hand op zijn hoofdje en wacht tot hij zich ontspant.

  Strak onderstoppen is ook zinvol bij zo’n kleintje om hem langer te laten slapen, maar dan moet je dit wel goed doen. Goed aan de zijkanten onderstoppen en voldoende hoog toedekken (bedje wel kort opmaken). Kijk hier maar eens >>
  Pacco heeft hier sinds kort speciale lakentjes voor die baby’s niet kunnen lostrappelen.

  Kun je hier verder mee?
  Groet, Sylvie

 • Laura

  Ons zoontje van 6 weken is volgens ons een hongerwolfje, hij krijgt 150+5 en de afgelopen dagen soms 7 flessen per 24 uur! Behalve de nachtvoeding, die is 120 +4.
  Sinds twee dagen moet ik hem op advies tussen 23:00 en 00:00 uur wakker maken voor de laatste voeding anders komt hij twee keer snachts…..
  Ben best bang dat hij veel te veel voeding krijgt maar alles gaat ook op!
  Ik probeer goed op te letten wanneer hij moe is en leg hem ingebakerd weg, maar zijn in slaap huiltje duurt soms heel lang en klinkt dan ook boos/overstuur….. Toch oververmoeid?

  Qua voeding komt hij overigens 9 van de 10 keer om de drie uur en er is ons verteld niet te gaan rekken naar 4 uur.
  Hoop wel dat we snel een ritme gaan krijgen want zowel papa als mama zitten er goed doorheen (we hebben ook nog een zoontje van twee)

  Iemand nog interessante tips?

 • Sylvie Zuidam

  Beste Noor,
  Een baby van 5,5 mag 5,5x 150 ml klaargemaakte voeding, dus 825 ml per etmaal, dus 5x 165 per fles.
  Omdat ze vrij korte slaapjes doet mag je ook 6x 140 ml of 7x 120 ml klaargemaakte voeding geven.
  Dat lijkt tijdrovend, maar het kan ook relaxt zijn als je je baby wat vaker voeding kunt geven. Het lukt veel baby’s niet om een voedingsschema van om de 4 uur te volgen. Schema’s zijn afgestemd op gewicht, maar kijken verder niet naar leeftijd en wat logisch is voor een jonge baby.
  Zorg er ook voor dat ze de fles niet te snel leegdrinkt, plm. 15-20 min. mag een voeding wel duren, ivm verwerking voeding en zuigbehoefte.
  Verder kun je inbakeren zeker proberen. Je doet nu waarschijnlijk ook een kort bedritueeltje, daar voeg je dan inbakeren aan toe.
  Nog een praktische tip is het kort en stevig opmaken van een bed. Als de deken goed blijft zitten je kindje is voldoende hoog toegedekt, kan dit ook helpen >>
  Daar is sinds kort ook een speciaal laken voor >>
  Check voor de zekerheid de redenen wanneer je een baby beter niet kunt inbakeren >>
  en in dit blog lees je alles nog eens stap voor stap >>
  Succes!

 • Noor

  Sylvie,

  Ze groeit, poept en plast goed!
  Ze is gemiddeld een uurtje wakker inclusief voeding en ik leg haar bij de eerste vermoeidheid signalen in bed. Vaak huilt ze paar minuutjes en slaapt dan. Geregeld ligt ze echter ook eerst nog half uur om zich heen te kijken…

  wakker is beneden met na het knuffelen nog even in de box tot ze moe wordt. Slapen is boven in bedje.

  Ze krijgt nu 5x 150 bij een gewicht van 5,5kg.

  ondanks deze regelmaat blijft ze maar 45 minuten slapen en gaat of vervolgens huilen (lijkt vaak honger) of gaat in bed om zich heen liggen kijken en vervolgens huilen?

 • Sylvie Zuidam

  Beste Noor,
  Inbakeren kan zeker helpen om een baby langer te laten slapen.
  Het antwoord is ook afhankelijk van welke voeding je dochtertje krijgt, hoe vaak/hoeveel per keer, of ze goed groeit en plast, hoe lang ze per keer wakker is en waar ze is als ze wakker is, met andere woorden hoeveel prikkels komen op haar af? Kun je goed haar vermoeidheidssignalen zien en valt ze uit zichzelf in bed in slaap? Groet, Sylvie

 • Noor

  Beste Sylvie,

  Onze dochter (2mnd) slaapt overdag steeds maar 45 minuutjes, slechts 1 slaapcyclus dus. Vervolgens blijft ze zich wakker maaien met haar armpjes en kan vervolgens moeilijk de slaap weer vatten. Vaak duurt deze periode zo lang dat ze op een gegeven moment ook hongersignalen laat zien.

  Wat is nu raadzaam, ze ligt namelijk vaak op een gegeven moment heel tevreden wakker te zijn. Toch al het ritme van wakker-voeden-spelen-slapen oppakken ondanks dat de vorige voeding ‘slechts’ 2 uurtjes geleden is of zou juist inbakeren een oplossing zijn?