Vaders en regeldagen

Vaders en regeldagen

Het is fijn om de zorg voor een baby samen te kunnen delen. Dit is is veel gezinssituaties niet vanzelfsprekend, getuige een tweet van @dokterbertho:

“Regeldagen bij kleine baby’s zijn voor veel papa’s een reden om dringend nog wat te moeten regelen voor hun werk.”
Ik vroeg: “Bedoel je dat veel papa’s verantwoordelijkheid nemen om hun vrouw te steunen of dat ze dan juist gaan vluchten in hun werk?”
@dokterbertho: “Het laatste vrees ik.”

Ik geloof in de goede wil van vaders. Ik geloof dat het vluchten in hun werk een slechte gewoonte is of onvermogen; niet wetende hoe hun vrouw te steunen.

Hoe gaat het tussen jullie? Weet jij wat je aan je man kunt vragen? Laat je voldoende ruimte in de zorg? Heb je reële verwachtingen van elkaar?

Nieuwe rollen

Stellen kennen elkaar nog niet in de vader- en moederrol. Als jullie baby geboren is, krijg je vermoeidheid en onzekerheid cadeau. En niet te vergeten die fijne hormonen die je in golfbewegingen kunnen overvallen.

Hoe blijf je elkaar goed aanvullen in plaats van elkaars zorg en goede wil ondermijnen? Ik ken papa’s die hun best doen en mama’s die daar hopeloos op reageren. Hoe reageer jij als moeder? En als partner?

Regeldagen en vermoeidheid

Vaders en regeldagenEven terug naar de regeldagen. Dit soort dagen kunnen veel van je vergen. Misschien is je baby aan het regelen omdat jouw lijf rust en slaap nodig heeft. Veel moeders zijn geneigd om zichzelf weg te cijferen. Of te denken dat ze 24 uur per dag en 365 dagen per jaar nodig zijn. Zorg primair goed voor jezelf. Dat betekent o.a. op tijd hulp vragen.

Kun jij je kind(eren) loslaten? Overlaten aan jouw man die net zoveel van ze houdt als jij? Mag de vader van jullie kinderen de zorg op zijn manier doen?
1 of 2x nee?
Waarom niet?
(ook ‘ja maars’ vallen hieronder)

3x ja? Dan heb ik een gouden tip!

Bijslaapweekend

Als je oververmoeid bent geraakt, overleg dan met je partner en plan een ‘bijslaapweekend’. Breng twee dagen zoveel mogelijk op jouw slaapkamer door, in alle rust. Geen visite, geen telefoon, geen televisie, geen computer, hooguit een tijdschrift of een goed boek. Stap even uit die roller coaster en ga slapen, slapen en nog eens slapen. Vraag je partner om jullie baby te verzorgen en hem alleen te brengen voor een (borst)voeding of even te knuffelen. Eet (extra) gezond en drink veel. Gegarandeerd dat na zo’n weekend weer helemaal opgeladen bent!

Niet voor altijd
maar wel voor NU
en nu… is wat telt.

Als mama uitgerust is, kan haar lichaam weer voldoende voeding maken.
Als mama uitgerust is en blij, fleurt haar hele gezin daar van op.

Papa’s, zet ‘m op!

 

Lees meer

Hoe moe kun je zijn?

Verwachtingen en realiteit

Wat is sterker dan een vrouw?
 

Reacties uitgeschakeld voor Vaders en regeldagen

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.