Veilig samen slapen

Aparte babykamer is een westers fenomeen van dubieus gehalte

Dat wiegendood in niet-westerse landen weinig voorkomt, komt waarschijnlijk omdat er altijd volwassenen in de buurt zijn van baby’s en peuters, ook als ze slapen. “Een aparte babykamer voor slapen overdag en ’s nachts is een westers fenomeen van dubieus gehalte.” (uit: Wiegendood – Ervaringen en inzichten)

De aanwezigheid van een volwassene in de ruimte waar een baby slaapt, kan enige bescherming bieden, omdat deze mogelijk tijdig opmerkt dat de baby in moeilijkheden is en dan kan ingrijpen. (2)

Sinds eind jaren negentig wordt aanbevolen om je baby in je nabijheid te laten slapen: Overdag je baby op een veilige plek in de huiskamer en ’s nachts in een eigen bed op de ouderslaapkamer. Dit blog gaat over ’s nachts in een eigen bed bij de ouders slapen, ook wel ‘rooming-in’ genoemd.

Waar slaapt jouw baby ’s nachts?

(Poll 25-10-2016)

Op zijn eigen kamer: 72
Op onze kamer in zijn eigen bed: 49
In een co-sleeper tegen ons bed: 19
Bij ons in bed: 4
Wisselend eigen bed / in ons bed: 15
Totaal aantal stemmen: 159

Zouden alle ouders op de hoogte zijn van het rooming-in advies?
En dat dit advies geldt totdat je baby zelf goed om en om kan draaien?
Ik weet het niet. Vertel het mij.

Dat in Nederland een babykamer onverminderd populair is, begrijp ik wel. Als a.s. moeder kun je via het inrichten van een babykamer heerlijk aan je nesteldrang toegeven. En een babykamer kan ook handig zijn als voed-, verschoon- of badderruimte. En ja, sommige baby’s slapen ‘op een afstandje’ beter (ervaringsdeskundigheid, niet wetenschappelijk) maar dit blog gaat over veiligheid. En dan bedoel ik de veiligheid op basis van cijfers. Niet over een gevoel van veiligheid.

Nabijheid

Een baby is het meest veilig als hij dichtbij je in de buurt is. De natuurlijke waakzaamheid van ouders verkleint het risico op wiegendood, ook als je slaapt.

Ook draagt nabijheid bij aan baby’s welzijn: zodra hij wakker wordt voor een voeding, kun je hem al oppakken, nog voordat hij echt gaat huilen. Hoe eerder zijn buikje weer vol, hoe eerder en gemakkelijker iedereen ’s nachts weer verder kan slapen.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, is een co-sleeper extra handig. Uit onderzoek weten we dat het zelfs ten goede komt aan de borstvoedingstermijn. Een apart bed geeft namelijk meer een barrière en bemoeilijkt contact tussen jou en je baby. Door hoogteverschil moet je uit bed of heb je hulp nodig om je baby te voeden. Het gemak en de snelheid van de reactie wordt daardoor beïnvloed. Een Engelse studie liet zien dat 73% van de baby’s in co-sleeper en 43% van de baby’s in een apart bedje op de ouderslaapkamer nog borstvoeding kregen bij 16 weken. (3)

Waarom co-sleepers inmiddels niet veel populairder zijn, dan ze zijn, is mij een raadsel. Als je pas bevallen bent, wil je toch het liefst de hele dag bij je baby zijn? Lekker aan toegeven!

 

Bronnen

(1) Wiegendood – Ervaringen en inzichten, door G.A. de Jonge, M.P. L’Hoir, J.H. Ruys en B.A. Semmekrot

(2) Infant room-sharing and prone sleep position in suddeninfant death syndrome
Scragg RKR, Mitchell EA, Stewart AW, Ford RPK, Taylor BJ,Hassall IB, et al.
New Zealand Cot Death Study Group. Lancet 1996;347:7-12

(3) Randomised trial of infant sleep location on the postnatal ward
H.L. Ball, M.P. Ward-Platt, E. Heslop, S.J. Leech en K.A. Brown
Arch Dis Child 2006; 91: 1005 – 1010

 

Lees meer

Niet verwennen, soms gewennen maar altijd wennen

Samen slapen en veilig slapen, gaat dat samen? Over bedsharing, co-sleeping en rooming-in
 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

11 reacties

  • Anita

    Ik heb in het ziekenhuis, tijdens de kraamweek en ook een keertje later voor een week rooming-in geprobeerd. Doordat mijn kleine ’s nachts erg veel geluiden maakt en ik heel licht slaap, was ik continu wakker, ook al zat hij nog vrolijk te slapen. Ik raakte heel snel oververmoeid, wat ook niet bevorderlijk is voor mijn melkproductie. Nu slaapt hij in zijn eigen kamer, met alle deuren tussen onze kamers open. Bovendien hebben we een video-babyfoon, zodat ik bij zijn geluidjes vanuit mijn bed kan kijken of hij wakker is en of hij hongersignalen afgeeft. Ik geef nu al drie maanden borstvoeding, en het gebeurt maar zeer zelden dat ik pas op zijn huilen wakker wordt om te voeden.Op deze manier kan ik alles in de gaten houden en slaap toch veel beter. Hij slaapt trouwens ook prima.

  • Marieke

    Eigenlijk wist ik niet beter dat kindje in eigen bedje op eigen kamer sliep. Ondanks dat overal is aangegeven was dat ik bv wilde geven, was mij niets bekend over co-sleeping of rooming in.
    alleen in het ziekenhuis sliep mijn zoon naast me (en was ik werkelijk bij elke piep wakker).
    Jammer genoeg heb ik binnen 2 dagen van het plan borstvoeding moeten af stappen).

  • Sylvie

    Beste Anja,
    Heeft ‘het’ cb ook aandacht gehad voor jullie bezorgdheid? Misschien ben jij tevreden over het advies en werkt het goed voor jullie, maar rooming-in en nabijheid hebben een aantoonbaar positieve invloed op veiligheid, hechting en borstvoedingsduur.

  • Anja

    Vandaag het advies van het CB gekregen om na 3 weken rooming-in, onze dochter op haar eigen kamer te leggen, omdat ze overprikkelt raakt van 2 ietswat bezorgde ouders. Blijkbaar hebben wij een kindje dat heel nieuwsgierig is en haar eigen ruimte nodig heeft. Daar verandert de borstvoeding niets aan…

  • paula

    Het is toch normaal om je kindje bij te houden. In het dierenrijk houdt iedereen zijn kids/pups bij zich. De mens brengt het zo snel mogelijk in een andere kamer. ik vind dat niet natuurlijk, altijd heel raar gevonden. In Engeland wordt nu door de kraamzorg al verteld dat je je kindje het eerste jaar bij je op de kamer moet houden (voor de veiligheid en borstvoeding/binding). Voor moeders is het ook fijn. na een aantal weken weer aan het werk te gaan moet je weer fit zijn. Je kindje is veel sneller stil als je even zijn handje vast kan houden vanuit jouw bed. Resultaat veel meer nachtrust voor beiden … en zelfs voor je man.

  • Sylvie

    Beste Barbara,
    Daar heb je helemaal gelijk in. Ik vind het daarom een goed idee als ouders op dezelfde verdieping als hun slapende baby zijn (ook overdag) en dat ze regelmatig om het hoekje gaan kijken en niet alleen maar reageren als ze geluid over de babyfoon horen.

    Hou dat ‘onzichtbare lijntje’ met je baby open zeg ik dan. Zonder ouders bang te maken voor wat er kan gebeuren, dat is niet mijn bedoeling, maar een baby erbij is wennen en je leert veel over je kindje door dichtbij hem in de buurt te zijn. Ook als hij slaapt zie je van alles.

  • Barbara

    Ook onze zoon (6 weken) slaapt op onze kamer in een ledikantje naast mijn bed. Ik vind het prettig om hem in de buurt te hebben en merk dat ik nu soms al wakker word om te voeden voordat mijn man hem hoort ;-)
    Ik ben dus niet tegen “rooming-in”, maar eigenlijk is het toch wel een beetje apart verschijnsel want: tijdens zijn slaapjes overdag(en dat is toch het grootste deel van de 24 uur) ligt hij toch wel alleen…?…

  • Sylvie

    Tweet van Lisette is geen reactie op het blog, maar ik vond het een mooie aanvulling > altijd blijven kijken naar jouw baby.

    Na nabijheid, contact en activiteit met je baby geef je wat hij nodig heeft. Soms is dat (een beetje) afstand. Even niets anders meer voelen dan totale rust…

  • Sylvie

  • Charlotte

    Ik ben het helemaal met je blog eens.

    Mijn dochter is nu 16 weken oud en slaapt bij ons op de kamer in haar wiegje. Als ik eerder had geweten van de co-sleeper had ik die aangeschaft.
    Tot 3 a 4 weken geleden kwam ze nog elke nacht rond 4:00u. Mijn vriend merkte er bijna nooit iets van, omdat ik haar eerste hongersignalen al oppikte en wakker was, voordat ze de kans kreeg om zelf helemaal wakker te worden.
    Dat was me nooit gelukt als ze in haar eigen kamertje had geslapen. Het voelt voor mij inderdaad ook erg onnatuurlijk om haar nu al in haar eigen kamertje te laten slapen.

  • Liselot

    Ik las deze blog, omdat ik je op twitter volg. Je hebt goede ideeën en hele fijne tips en adviezen als het gaat om het bieden van regelmaat in de opvoeding. Als ik dit blog lees, krijg ik echter een wat bittere nasmaak. Waarom toch zo prediken voor dat samen slapen met je baby? En waarom op zo’n manier dat je moeders die dit niét doen, bijna onnatuurlijke moeders noemt? Denk je echt dat die cijfers van de poll vanuit onnatuurlijke gevoelens ingevuld zijn? Dat al die moeders met pijn in hun hart hun kind wegstoppen in een andere ruimte? Ik ben een van de moeders die de poll invulde, juist omdat het voor mij, als borstvoedende moeder al na 10 kraamdagen heel erg natuurlijk en goed voelde om mijn kind zijn eigen plekje te geven. Vol vertrouwen in mijn kind, in mezelf. Niets daaraan voelde en voelt verkeerd. Mijn borstvoeding loopt geweldig, mijn baby en ik hebben een ritme waar je u tegen zegt en ik slaap, ik slaap naast mijn slapende man. In onze eigen kamer in ons eigen bed. Vol rust, vol vertrouwen en onze tevreden baby slaapt zijn eigen slaap. Niets onnatuurlijke aan dus! Ik vind het prima als moeders dit niet kunnen of willen, maar ga de situatie alsjeblieft niet omdraaien, laat elke moeder haar eigen natuur volgen!