Aparte babykamer is een westers fenomeen van dubieus gehalte

Rooming-in met bednest co-sleeper, dichtbij je baby en veilig slapen

Dat wiegendood in niet-westerse landen weinig voorkomt, komt waarschijnlijk omdat er altijd volwassenen in de buurt zijn van baby’s en peuters, ook als ze slapen. ‘Een aparte babykamer voor slapen overdag en ’s nachts is een westers fenomeen van dubieus gehalte.’ ¹

De aanwezigheid van een volwassene in de ruimte waar een baby slaapt, kan enige bescherming bieden, omdat deze mogelijk tijdig opmerkt dat de baby in moeilijkheden is en dan kan ingrijpen. ²

Sinds eind jaren negentig wordt aanbevolen om je baby in je nabijheid te laten slapen: Overdag je baby op een veilige plek in de huiskamer en ’s nachts in een eigen bedje op de ouderslaapkamer. Over dat eerste ga ik nog eens een aparte blog schrijven. Dit blog gaat over het tweede: ’s nachts in een eigen bedje bij de ouders slapen, ook wel ‘rooming-in’ genoemd.

Poll
Op de Pacco website loopt sinds enige tijd een poll. Als ik voor het gemak aanneem dat de meeste bezoekers een baby van 0 – 6 maanden hebben (inbakeren is immers voor baby’s tot maximaal 6 maanden) dan vind ik de uitkomsten opvallend:

Waar slaapt jouw baby ’s nachts?
(update 25-10-2016)

Op zijn eigen kamer: 72
Op onze kamer in zijn eigen bed: 49
In een co-sleeper tegen ons bed: 19
Bij ons in bed: 4
Wisselend eigen bed / in ons bed: 15
Totaal aantal stemmen: 159

Zouden alle ouders op de hoogte zijn van het rooming-in advies?
En dat dit advies geldt totdat je baby zelf goed om en om kan draaien?
Ik weet het niet. Vertel het mij.

Dat in Nederland een babykamer onverminderd populair is, begrijp ik wel. Als a.s. moeder kun je via het inrichten van een babykamer heerlijk aan je nesteldrang toegeven. En een babykamer kan ook handig zijn als voed-, verschoon- of badderruimte.

Nabijheid
Voor een baby is het meest veilig en fijn als hij dichtbij je in de buurt is. De natuurlijke waakzaamheid van ouders verkleint het risico op wiegendood, ook als je slaapt.

Ook draagt nabijheid bij aan baby’s welzijn: zodra hij wakker wordt voor een voeding, kun je hem al oppakken, nog voordat hij echt gaat huilen. Hoe eerder zijn buikje weer vol, hoe eerder en gemakkelijker iedereen ’s nachts weer verder kan slapen.

Co-sleeping, goed voor binding en borstvoedingBorstvoeding
Als je borstvoeding geeft, is een co-sleeper extra handig. Uit onderzoek weten we dat het zelfs ten goede komt aan de borstvoedingstermijn. Een apart bedje geeft namelijk meer een barrière en bemoeilijkt contact tussen jou en je baby. Door hoogteverschil moet je uit bed of heb je hulp nodig om je baby te voeden. Het gemak en de snelheid van de reactie wordt daardoor beïnvloed. Een Engelse studie liet zien dat 73% van de baby’s in co-sleeper en 43% van de baby’s in een apart bedje op de ouderslaapkamer nog borstvoeding kregen bij 16 weken. ³

Waarom co-sleepers inmiddels niet veel populairder zijn, dan ze zijn, is mij een raadsel. Als je pas bevallen bent, wil je toch het liefst de hele dag bij je baby zijn? Lekker aan toegeven!

Wennen
Ook al moet je wennen aan zijn geluidjes, ook al lig je er in het begin wakker van. Het went. Alle nieuwe geluiden wennen. Je kunt je er voor afsluiten, je kunt het willen wegstoppen, maar je kunt je er ook voor openstellen.

Stel je open voor je baby! Voor hoe hij er uit ziet, voor hoe hij zich gedraagt, voor wat hij doet, voor wat hij van jou vraagt. Voor zijn zachte huidje, voor zijn geur, voor zijn geluiden. Voor alles.

Durf het.
Doe het.
Waarom?

Omdat je voor altijd vader en moeder geworden bent. Laat die band met je kindje groeien.

 

¹ Wiegendood – Ervaringen en inzichten , door G.A. de Jonge, M.P. L’Hoir, J.H. Ruys en B.A. Semmekrot
² Infant room-sharing and prone sleep position in suddeninfant death syndrome
Scragg RKR, Mitchell EA, Stewart AW, Ford RPK, Taylor BJ,Hassall IB, et al.
New Zealand Cot Death Study Group. Lancet 1996;347:7-12
³ Randomised trial of infant sleep location on the postnatal ward
H.L. Ball, M.P. Ward-Platt, E. Heslop, S.J. Leech en K.A. Brown
Arch Dis Child 2006; 91: 1005 – 1010

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

13 gedachten over “Aparte babykamer is een westers fenomeen van dubieus gehalte

 1. Het leek mij ook een heel mooi idee om je baby naast je te hebben. Onze baby van 4 weken heeft daarom altijd in een co-sleeper naast ons gelegen. Alleen is hij zo hard aan het kreunen ’s nachts dat ik al een week op zolder lig. Mijn man sliep er tot gisteren nog doorheen, maar wordt er inmiddels ook wakker van. Daarom zit ik nu toch te denken aan een eigen kamertje voor onze baby. Dan ben ik overdag tenminste een vrolijke moeder:-)

 2. Ik heb in het ziekenhuis, tijdens de kraamweek en ook een keertje later voor een week rooming-in geprobeerd. Doordat mijn kleine ’s nachts erg veel geluiden maakt en ik heel licht slaap, was ik continu wakker, ook al zat hij nog vrolijk te slapen. Ik raakte heel snel oververmoeid, wat ook niet bevorderlijk is voor mijn melkproductie. Nu slaapt hij in zijn eigen kamer, met alle deuren tussen onze kamers open. Bovendien hebben we een video-babyfoon, zodat ik bij zijn geluidjes vanuit mijn bed kan kijken of hij wakker is en of hij hongersignalen afgeeft. Ik geef nu al drie maanden borstvoeding, en het gebeurt maar zeer zelden dat ik pas op zijn huilen wakker wordt om te voeden.Op deze manier kan ik alles in de gaten houden en slaap toch veel beter. Hij slaapt trouwens ook prima.

 3. Eigenlijk wist ik niet beter dat kindje in eigen bedje op eigen kamer sliep. Ondanks dat overal is aangegeven was dat ik bv wilde geven, was mij niets bekend over co-sleeping of rooming in.
  alleen in het ziekenhuis sliep mijn zoon naast me (en was ik werkelijk bij elke piep wakker).
  Jammer genoeg heb ik binnen 2 dagen van het plan borstvoeding moeten af stappen).

 4. Beste Anja,
  Heeft ‘het’ cb ook aandacht gehad voor jullie bezorgdheid? Misschien ben jij tevreden over het advies en werkt het goed voor jullie, maar rooming-in en nabijheid hebben een aantoonbaar positieve invloed op veiligheid, hechting en borstvoedingsduur.

 5. Vandaag het advies van het CB gekregen om na 3 weken rooming-in, onze dochter op haar eigen kamer te leggen, omdat ze overprikkelt raakt van 2 ietswat bezorgde ouders. Blijkbaar hebben wij een kindje dat heel nieuwsgierig is en haar eigen ruimte nodig heeft. Daar verandert de borstvoeding niets aan…

 6. Het is toch normaal om je kindje bij te houden. In het dierenrijk houdt iedereen zijn kids/pups bij zich. De mens brengt het zo snel mogelijk in een andere kamer. ik vind dat niet natuurlijk, altijd heel raar gevonden. In Engeland wordt nu door de kraamzorg al verteld dat je je kindje het eerste jaar bij je op de kamer moet houden (voor de veiligheid en borstvoeding/binding). Voor moeders is het ook fijn. na een aantal weken weer aan het werk te gaan moet je weer fit zijn. Je kindje is veel sneller stil als je even zijn handje vast kan houden vanuit jouw bed. Resultaat veel meer nachtrust voor beiden … en zelfs voor je man.

 7. Beste Barbara,
  Daar heb je helemaal gelijk in. Ik vind het daarom een goed idee als ouders op dezelfde verdieping als hun slapende baby zijn (ook overdag) en dat ze regelmatig om het hoekje gaan kijken en niet alleen maar reageren als ze geluid over de babyfoon horen.

  Hou dat ‘onzichtbare lijntje’ met je baby open zeg ik dan. Zonder ouders bang te maken voor wat er kan gebeuren, dat is niet mijn bedoeling, maar een baby erbij is wennen en je leert veel over je kindje door dichtbij hem in de buurt te zijn. Ook als hij slaapt zie je van alles.

 8. Ook onze zoon (6 weken) slaapt op onze kamer in een ledikantje naast mijn bed. Ik vind het prettig om hem in de buurt te hebben en merk dat ik nu soms al wakker word om te voeden voordat mijn man hem hoort ;-)
  Ik ben dus niet tegen “rooming-in”, maar eigenlijk is het toch wel een beetje apart verschijnsel want: tijdens zijn slaapjes overdag(en dat is toch het grootste deel van de 24 uur) ligt hij toch wel alleen…?…

 9. Tweet van Lisette is geen reactie op het blog, maar ik vond het een mooie aanvulling > altijd blijven kijken naar jouw baby.

  Na nabijheid, contact en activiteit met je baby geef je wat hij nodig heeft. Soms is dat (een beetje) afstand. Even niets anders meer voelen dan totale rust…

 10. Ik ben het helemaal met je blog eens.

  Mijn dochter is nu 16 weken oud en slaapt bij ons op de kamer in haar wiegje. Als ik eerder had geweten van de co-sleeper had ik die aangeschaft.
  Tot 3 a 4 weken geleden kwam ze nog elke nacht rond 4:00u. Mijn vriend merkte er bijna nooit iets van, omdat ik haar eerste hongersignalen al oppikte en wakker was, voordat ze de kans kreeg om zelf helemaal wakker te worden.
  Dat was me nooit gelukt als ze in haar eigen kamertje had geslapen. Het voelt voor mij inderdaad ook erg onnatuurlijk om haar nu al in haar eigen kamertje te laten slapen.

 11. Ik las deze blog, omdat ik je op twitter volg. Je hebt goede ideeën en hele fijne tips en adviezen als het gaat om het bieden van regelmaat in de opvoeding. Als ik dit blog lees, krijg ik echter een wat bittere nasmaak. Waarom toch zo prediken voor dat samen slapen met je baby? En waarom op zo’n manier dat je moeders die dit niét doen, bijna onnatuurlijke moeders noemt? Denk je echt dat die cijfers van de poll vanuit onnatuurlijke gevoelens ingevuld zijn? Dat al die moeders met pijn in hun hart hun kind wegstoppen in een andere ruimte? Ik ben een van de moeders die de poll invulde, juist omdat het voor mij, als borstvoedende moeder al na 10 kraamdagen heel erg natuurlijk en goed voelde om mijn kind zijn eigen plekje te geven. Vol vertrouwen in mijn kind, in mezelf. Niets daaraan voelde en voelt verkeerd. Mijn borstvoeding loopt geweldig, mijn baby en ik hebben een ritme waar je u tegen zegt en ik slaap, ik slaap naast mijn slapende man. In onze eigen kamer in ons eigen bed. Vol rust, vol vertrouwen en onze tevreden baby slaapt zijn eigen slaap. Niets onnatuurlijke aan dus! Ik vind het prima als moeders dit niet kunnen of willen, maar ga de situatie alsjeblieft niet omdraaien, laat elke moeder haar eigen natuur volgen!

Reacties zijn gesloten.