Wanneer slaapt baby door?

Baby slaaptraining: Misvattingen bij deskundigen en ouders

Advies om de behoeften van baby’s te negeren

Vertaling van Baby Sleep Training: Mistakes ‘Experts’ and Parents Make

Deskundigen en media vertellen ouders massaal dat ze gerust hun baby ‘gecontroleerd’ kunnen laten huilen of laten uithuilen. De technieken om een baby te laten slapen gaan uit van meerdere misvattingen en vooropgestelde meningen over wat normaal en goed zou zijn voor baby’s.

Een aantal fundamentele misvattingen:

Hoe leer je je baby 's nachts door te slapen?Misvatting 1: ’s Nachts doorslapen vanaf 6 maanden is normaal en qua ontwikkeling en fysiologie wenselijk. Niet doorslapen op de leeftijd van 6 maanden wordt als afwijkend beschouwd.

Misvatting 2: Het denkbeeld dat er zoiets bestaat als zelf-kalmerend en het bijbehorende idee dat wanneer een baby van 6 maanden niet de hele nacht doorslaapt, dit komt omdat ouders het niet goed hebben aangepakt.

Misvatting 3: Doorslapen bij borstvoeding is in strijd met de sociale en biologische eigenschappen van borstvoeding en het feit dat borstvoeding geven langer dan zes maanden een wereldwijd overeengekomen gezondheidsdoel is.

Er is een ongelofelijke tegenstrijdigheid tussen reguliere medische inzichten over normale babyslaap en slaapadviezen aan ouders in de praktijk.

Wat is normaal?

Onderzoek na onderzoek toont aan dat baby’s die borstvoeding krijgen vaker wakker worden dan flesgevoede baby’s (dus is ’s nachts wakker worden misschien wel normaal voor borstgevoede baby’s).

Sommige voorstanders van borstvoeding lijken niet te willen praten over frequent wakker worden, misschien omdat ze bang zijn dat moeders hierdoor ontmoedigd zullen raken om hun baby borstvoeding te (blijven) geven.

Slaapexperts willen meestal niet uitvoerig praten over borstvoeding omdat ze zich niet kunnen veroorloven als anti-borstvoeding over te komen. Maar hun focus/obsessie is baby’s laten doorslapen, ook al is dit onnatuurlijk.

Wat is de kernboodschap die ouders moeten horen?

Borstvoeding is natuurlijk, normaal en noodzakelijk voor een optimale ontwikkeling. Het is het soort voeding waar baby’s en moeders voor gemaakt zijn. ’s Nachts wakker in verschillende mate is normaal bij borstgevoede baby’s. Dus als een borstgevoede baby wakker wordt, is dat niet leuk voor zijn ouders, hoeft niet te betekenen niet dat er iets mis is. Ouders kunnen ervoor kiezen om ermee te leren omgaan in plaats van het proberen op te lossen.

Hoe om te gaan met wakker worden ’s nachts?

  • Maak borstvoeding ’s nachts gemakkelijker en minder ingrijpend voor je baby. Laat je baby bij jullie op je kamer slapen (rooming-in), samen slapen of een co-sleeper *
  • Inzicht in de werkelijke (en beperkte) risico’s van samen slapen **
  • Leer vriendelijke strategieën voor het kalmeren van baby’s in het algemeen
  • Leer vriendelijke strategieën voor oudere baby’s en peuters in de richting van minder ouderlijke interventies in de nacht en minder wakker worden.
  • Het uiteindelijke doel moet zijn: nachten waarmee ouders kunnen leven, niet het elimineren van het ’s nachts wakker worden ten koste van alles. In onze ervaring, zowel op persoonlijk als uit gesprekken met ouders en het doen van onderzoek, is dat veel ouders het niet moeilijk vinden om om te gaan met een relatief korte onderbreking van de nacht.
  • Gecontroleerd laten huilen mag nooit worden gepresenteerd als de standaard, beste of enige optie. Het is moeilijk om te zeggen dat het nooit een optie zou mogen zijn. Voor sommige ouders kan hun baby gecontroleerd laten huilen een optie zijn op basis van afweging van een aantal factoren.

Als ouders een slaaptraining willen proberen is het belangrijk dat ze de risico’s begrijpen:

  • Het zal moeilijk zijn voor hen
  • Het zal zwaar zijn voor hun baby, ongeacht of de baby blijft huilen of stopt met huilen
  • Het kan niet werken of slechts tijdelijk werken
  • Welke richtlijnen kun je als ouders hanteren over wanneer op te geven wanneer het gecontroleerde huilen niet werkt en welke grenzen aanhouden hoe lang een baby laten huilen.

>> einde vertaling <<

* In Nederland wordt samen met je baby in een bed afgeraden omdat de meeste Nederlandse ouderbedden en beddengoed voor een baby niet veilig zijn.
** Co-sleeping is een Engelse term voor samen slapen met een baby. Een baby kan met zijn ouders in hetzelfde bed slapen of in een co-sleeper. Voor samen in hetzelfde bed slapen bestaat ook een andere (duidelijker) term: bed-sharing.

Wat mij bezig houdt naar aanleiding van het bovenstaande artikel is dit:
Stelling 1. “Sommige voorstanders van borstvoeding lijken niet te willen praten over frequent wakker worden, misschien omdat ze bang zijn dat moeders hierdoor ontmoedigd zullen raken om hun baby borstvoeding te (blijven) geven.”
Stelling 2. “Slaapexperts willen meestal niet uitvoerig praten over borstvoeding omdat ze zich niet kunnen veroorloven anti-borstvoeding over te komen. Maar hun focus/obsessie is baby’s laten doorslapen ook al is dit onnatuurlijk.”

Stelling 1 werd op Twitter opgepakt:
@Bourdonne: Merk zelf dat het soms moeilijk is om toe te geven dat nachtvoedingen best zwaar kunnen zijn omdat de ene kant meteen ‘stop met borstvoeding’ roept, maar OOK omdat de andere kant meteen klaarstaat met normaal, en oxytocine, enzo. Ja, maar daarom ben ik nog wel moe!
Het is net als met die pijn in de kraamweek.
Alsof dat niet gezegd mag worden, van beide kanten.
@jasmijn02: Uiteindelijk is openheid toch beter, denk ik. Als niet verteld is dat het zwaar kan worden, komt het zo rauw op je dak.
@Bourdonne: Helemaal mee eens. Ik was ook gewoon kwaad op al die bevalling- en borstvoeding jubelaars. Ja, het is gaaf. Maar niet louter. Eerlijk duurt het langst. Maar wat leuk is aan borstvoeding is niet onder woorden te brengen, wat zwaar is juist heel goed. Maakt het lastig.
@jasmijn02: Klopt. Net zoals de bevallingspijn. Maar dat is de natuur, denk ik. Maar ik ben wel voor eeuwig trots ja :-) En er is meer, zoals aan het werk moeten en daar moeten kolven (ook Niet Leuk). Je niet kunnen concentreren.
@Bourdonne: en dat baby’tje met nachtvoeding gaat dan nog, maar de kotsende peuter en de wekker voor school die ERBIJ komt.

En jij? Hoe ervaar jij de nachten met je baby?

And how about stelling 2? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen uit de (Nederlandse) praktijk. En dan in speciaal adviezen om je baby ’s nachts beter te laten slapen.

Welke slaapadviezen kregen jullie? Van wie?
Wat was de onderbouwing van de adviezen? Hoe oud was je kindje toen?
Welke verwachtingen had je zelf toen je nog zwanger was? Wat is daarvan uitgekomen in de praktijk?
Wat had je achteraf gezien, graag willen weten?

 

Lees meer

Gebroken nachten

Fabels over doorslapen

Wanneer slaapt een baby door?

Baby’s slapen als baby’s

Co-sleeping, goed voor baby en moeder

Samen slapen en veilig slapen, gaat dat samen? Over bed-sharing, co-sleeping en rooming-in

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

18 reacties

  • Esther van BB

    Hoi Moe,
    Ik ben een van de babyconsulenten waarover Sylvie hierboven schrijft.
    Het eerste wat ik dacht -na het lezen van jouw verhaal- deze moeder heeft dit bakken met energie gekost, maar dit kind is ondanks de allergie, reflux en ooronsteking(en?) wel gegroeid naar 10 KG op de leeftijd van 9 maanden. Even mijn hoofd, maar volgens mij is dat ook voor jongens bovengemiddeld.
    Het is echt een compliment voor jou, al het dragen, troosten, hulp die je hem bied, zorgt in ieder geval voor een goede groei, dat zien we nog wel eens anders. Ik snap dat je verschrikkelijk moe bent. Een babyconsulent (BC) kan met jou een “troostplan” maken. Door elke nacht op dezelfde manier te gaan troosten, gaat je kindje de volgorde herkennen en weet hij wat gaat komen. Als hij weet wat er gaat gebeuren, kan hij zich eerder overgeven aan slaap. Daarnaast zal de BC ook gaan kijken hoe de non-verbale communicatie verloopt, wat zijn je sterke kanten en minder sterke, hoe kan je die inzetten in de nacht. En ze loopt met jullie de randvoorwaarden na zoals onder andere de voeding om het plan te doen slagen. Jij wil naar zes keer wakker worden, ik denk dat meeste BC’s op nog minder in zetten ;-)

  • Sylvie

    Hoi arme ‘Moe’,
    Je klinkt oververmoeid en dat is niet meer dan logisch als ik jouw verhaal zo lees. Gelukkig is de val goed afgelopen, maar het is wel een signaal dat er wat moet gebeuren.

    Wat de oorzaak ook is van deze beroerde nachten, jullie slaappatroon is verstoord geraakt. Dat van jouw baby en van jou zelf. Hoeveel rustmomentjes je ook probeert te pakken, op den duur blijf je moe en lusteloos, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, depressie, stress, enz. Het is waarschijnlijk moeilijk om er op te vertrouwen dat er ooit een gezond slaap-waakpatroon zal ontstaan, maar hou hoop!

    Er moet wel wat gebeuren. Vooral voor jou. En dat kan samen met jouw baby. Dat zie je nu nog niet, maar ik raad je aan om contact op te nemen met een verpleegkundig babyconsulent. Weer een andere deskundige… ja dat wel… maar babyconsulenten zijn EN deskundig en gaan SAMEN met jou stap voor stap werken aan verbetering. Verpleegkundigen zijn gewend om breed naar een situatie te kijken, dus: afgelopen maanden, situatie nu, niet laten huilen, borstvoeding, allergie, wat hebben jullie nu nodig.

    Check bij je verzekering of ze de kosten van een babyconsulent vergoeden. De verzekering zal dan naar de AGB code vragen dus zoek deze code eerst op de website van de betreffende babyconsulent. Geen vergoeding? Dan nog kan ik je een consult aanraden, ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar het is een uitgave die dubbel en dwars waard is: Babyconsulenten Nederland.
    Geen babyconsulent in de buurt? Dan is telefonisch, Skype of e-mail ook een mogelijkheid. Sterkte!
    Groet, Sylvie

  • moe

    hi.. :(
    mijn zoon is nu 9 maanden, en sinds zijn geboorte slaapt hij slecht. hij is echt op een nacht 20x wakker soms 30x.. en ieder keer een slokje of borstvoeding of boertje of windje.. ik ben helemaal op en helemaal kapot.. nou gisteren is hij dus van ons bed 75cm gevallen in de ochtend. Ik heb mn ogen eventjes dichtgedaan en pats. gelukkig mankeerde hij niets, geen bult of iets dergelijks. mijn mooie nachten bestaan uit 6x wakker worden, dan heb ik mijn slaap wat te pakken.. ik vraag me af wanneer hij gaat doorslapen, want ik weet echt geen raad meer. volgens huisarts reflux, oorontsteking volgens CB verwennerij maar ook wel een tevreden en blij kindje.. ik weet het echt niet meer.. ik wil mijn leven weer terug oppakken, ik leef ook zo geisoleerd hierdoor..
    overdag en in de middag is hij een blij kindje, maar snachts is t hel voor mij.. ik wil ook een keertje 4 a 5 uurtjes achter elkaar kunnen slapen..
    hij slaapt in zijn ledikantje naast ons bed, maar soms neem ik hem bij mij in bed, omdat ik moet wordt van ieder keer opstaan en optillen van 10kilo.
    ik hou er ook niet van om mn baby te laten huilen, doe ik niet aan.
    mocht ik naar t ziekenhuis gaan ter observatie, zie ik nu al voor me, hij gaat huilen als de arts hem maar onderzoekt, ervaring bij de cb en huisarts. ziekenhuis-personeel is ook niet bepaald baby-vriendelijk met handelingen.
    ik denk weer wat mankeert hij; hij is bekend met koemelkallergie, en ik denk dus ook voedselallergie..
    krijgt sinds een week probiotica en een AMBER ketting gekocht..
    NIKS VERANDERD.. 21uur sliep hij, 2130 wkkr 2200 wkkr 2215 2245 2300 2330 0000, gewoon niet normaal dit..

    misschien neusamandelen?
    Ook bij een manueeltherapeut geweest, nou nooit meer, ik heb hem nooit zo zien huilen van de pijn als daar.

    hij is weer wakker..

  • Joyce

    Zo herkenbaar… ik geef mijn dochtertje van 14 maanden ook nog steeds borstvoeding. Ze slaapt s nachts nu vrij goed door. Soms komt het voor dat ze af en toe even wakker wordt, even aanleggen en ze slaapt weer lekker verder (en mama ook). Ze slaapt ook nog steeds bij mij in bed. Ik heb haar nooit laten huilen. Ging gewoon tegen mijn natuur in en het was en is nog steeds erg makkelijk met geven van borstvoeding.

    De eerste paar maanden twijfelde ik of ik het wel *goed* deed…al die negatieve reacties: Ik kan mijn kind niet loslaten, ik houd mij kind klein, wordt langzaam wel tijd om te stoppen met borstvoeding want ze krijgt al tandjes etc.
    Rond de 4 maanden werd me door het CB al gezegd dat de nachtvoedingen echt niet meer nodig waren, moest er meteen mee stoppen en een borstvoeding moest ik gaan vervangen door rijstebloem omdat *het zo hoorde* zonder een duidelijk onderbouwing. Samen slapen of co-sleeping werd ook niet positief ontvangen door het CB. Advies was om toch in eigen bedje te leggen, gecontroleerd te laten huilen en per direct de nachtvoedingen te stoppen. Maar goed, ben daar inmiddels wel een beetje klaar mee om alle (goedbedoelde) adviezen op te volgen/te overwegen en volg lekker mijn eigen gevoel, gaat prima zo :-) Xx

  • Kelli van Gerven

    De slaapplek van je kindje is een persoonlijke keuze. Het propaganderen van maar een beste plek/manier gaat te kort door de bocht. Lees je als ouders in en maak samen een keuze over hoe en waar je kindje slaapt. Lees bijvoorbeeld Slapen met je baby. En/of artikelen op borstvoeding.com. En maak de slaapomgeving van je kindje zo veilig mogelijk.

  • Nanja

    Zoals je jullie avond en nachtritueel beschrijft gaat het bij ons ook. De eerste tot 15 maanden bij ons in bed en toen ging het slapen in eigen bedje naast ons langzaam over in doorslapen. Nu met de 2e gaat het weer net zo, inmiddels 8 maanden. Op het CB wordt niet positief gereageerd op samen slapen, maar ik volg mijn gevoel. Ik wil de warmte, rust en veiligheid bieden waar ze behoefte aan heeft en dat betekent inslapen aan de borst en snachts ook af en toe een slokje. Daar staat tegenover dat we nooit huiltoestanden hebben snachts, iedereen goed slaapt en we ons goed voelen bij ons bed ritueel. Ik vertrouw er op dat het vanzelf met de tijd gaat veranderen, kleine stapjes, in ons eigen tempo, niet opgelegd door omgeving of CB. Het is soms best lastig met alle oordelen van anderen je eigen koers te blijven varen, maar ik heb geleerd naar mijn gevoel te luisteren. Ik weet als geen ander waar de behoefte van mijn kind ligt tenslotte. Ik kan je aanraden gewoon te blijven genieten van hoe je het ritueel doet met je kleintje. Je komt vanzelf in een nieuwe fase. Laat je niet opjagen, blijf dicht bij je eigen gevoel. Daar kun je als je er straks op terugkijkt wanneer je kleintje wel doorslaapt in haar eigen bed of eigen kamer alleen maar trots op zijn.

  • Aukje

    Onze jongste heeft tot 18 maanden borstvoeding gekregen. Hij kwam ook regelmatig ’s nachts. Ik legde hem aan en viel regelmatig zelf in slaap. Ik vond het niet vervelend dat hij bij ons lag, manlief vond het wat lastiger, hij sliep wat onrustiger.
    Belangrijkste is vooral naar je eigen gevoel luisteren. Na 3 kinderen weet ik inmiddels wel hoe verschillend ze zijn en dat voor ieder kind weer andere ‘regeltjes’ gelden. En die voel je als moeder heel goed aan. Dus laat het cb en de omgeving maar praten, volg je gevoel!

  • Elja

    Ha Cindy,

    ik herken de reacties die je krijgt. Mijn zoon is 17 maanden. We slapen nog altijd samen. Ook mijn zoon gaat rond kwart voor 7 naar bed en komt elke avond rond 10 uur nog voor een (korte) voeding. Verder nog gedurende de nacht een aantal keren. Ik weet niet eens hoe vaak; ben heel blij dat we nog steeds samenslapen. Naast dat ik het zo praktisch vind, voelt het zo natuurlijk en vinden we het alle drie enorm gezellig.

    Sinds mijn zoon geen fles meer accepteert, kan ik ’s avonds niet meer weg (wat ik toch al zelden deed). Zelf vind ik dat geen enkel probleem; ik ben er in de eerste plaats voor mijn zoon, maar mijn omgeving begrijpt er weinig van dat ik hem zoveel van ‘mijn’ tijd laat opeisen. Laten huilen hebben we nooit gedaan. En blij toe! Ik zou er nu zo’n spijt van hebben. Het eerste jaar was hij zo moe, maar het lukte hem overdag niet om diep en lang genoeg te slapen. Zelfs niet bij mij aan de borst. Waarom zou ik hem daar ook nog voor straffen?!
    Het slapen gaat nu stukken beter, en op een dag doet hij het vast alleen. Als hij daar aan toe is. Komt vast óók goed.

    Ondanks opgetrokken wenkbrauwen om me heen, ook van het cb, heb ik erop durven vertrouwen dat de behoeften van mijn zoon hoorden bij zijn levensfase; dat ik daar niet aan hoefde te sleutelen, maar gewoon op kon reageren. En dat er vanzelf een dag zou komen dat hij minder van me zou vragen omdat zijn behoeften steeds meer verzadigd zouden zijn. Steeds opnieuw zie ik dat dat klopt.

    Wij krijgen nu veel reacties van mensen die mijn zoon zo ontzettend vriendelijk, vrolijk en ontspannen vinden. Mensen zijn echt verbaasd over hoe hij ‘in het leven staat’. Ik geloof dat dat grotendeels te maken heeft met onze aanpak. Misschien bemoedigt dat je.

    Als ik jouw verhaal lees, word ik daar blij van: ha! Heerlijk! Een moeder die luistert naar de behoefte van haar kind; die het niet laat brullen maar serieus neemt en in haar armen sluit. Ik hoop van harte dat je je moederhart durft te blijven volgen. Volgens mij doe je het fantastisch!

    Het komt goed! Of beter: het ìs goed! Geniet van jullie samenzijn, van al het knuffelen en plakken en luisteren naar je intuïtie; je bent hier niet alleen in! Er zijn echt véél meer moeders die het net zo doen als jij.

    Liefs!

  • cindy

    Mijn dochter is nu bijna 13 maanden en probeer haar sinds een maand in eigen bedje naast ons bed te laten slapen. Heeft altijd bij ons in bed gelegen. Consultatiebureau vind het raar dat ik af en toe (nachten en als ik vrij ben) nog borstvoeding geef en vind dat ik dat moet stoppen en in haar eigen bed moet laten slapen. Met een bedritueel lukt het slapen best goed maar ze word toch nog wel wakker rond 9 a 10 uur (slaapt om 7). Ze wilt dan nog even aan de borst en daarna slaapt ze weer verder tot ongeveer tussen 12 en 2 dat ze wakker word. Ik neem haar dan bij me in bed, ze sabbelt zichzelf aan de borst in slaap en we slapen allemaal heerlijk. Maar door de omgeving en het consultatiebureau ga ik aan mezelf twijfelen rn voelt t alsof ik het vreselijk fout doe. Speentje wilt ze niet, laten huilen heb ik nooit gedaan dat voelt gewoon niet goed. 1 x geprobeerd en ze ging echt kokhalzen doordat ze zo overstuur werd.

  • Sylvie

    Hoi Maaike, bedoel je met ‘volhouden’ om je eigen gevoel te blijven volgen incl. nachtvoedingen? Focus op mensen die je begrijpen en steunen, alleen dan hou je vol. Na 3 kinderen zag ik er destijds gewoon tegenop om naar cb te gaan met de tweeling. Uiteindelijk werd ik daar toch eens positief verrast. Lees mijn laatste reactie onder het blog over het consultatiebureau. Maar… dat is dus (helaas) een kwestie van geluk hebben. Jij heb geen steunende professionals of familie = kwestie van veel pech. Ervaar je wel steun van partner of vrienden? Of online contacten?

  • Maaike

    Toen mijn dochter nog geen jaar was kreeg ik van een kinderarts, het consultatiebureau én de huisarts het advies om haar te laten huilen en te stoppen met nachtvoedingen. Want “uit zichzelf gaat ze niet doorslapen”. En de familie zegt hetzelfde. Best lastig om dan vol te houden…

  • lin

    Mijn kleine is 4 maand en wordt snachts nog steeds 3 keer wakker voor borstvoeding. Ik vind het hoort erbij. Ongeacht wat de buitenwereld zegt. Maar het is zwaar. Wat ik nu doe is overdag extra kolven. Dat in fles
    Snachts warm maken zodat je met man lief kunt wisselen.

  • Baby & Borstvoeding

    Beste Femke,
    Hoe het slapen/eten/borstvoeding overdag gaat en of je kindje naar de opvang gaat, is allemaal van invloed op het nachtelijk gedrag.
    Ook KNO problemen kunnen de oorzaak zijn van vaak wakker worden ’s nachts. Een slokje borst is dan fijn.

    Baby’s kunnen zomaar plots doorslapen maar je hebt ook die volharden :-) Ik zie in praktijk vaak dat het rond het jaar veranderen kan.

    Is een grote co-sleeper aan het ouderlijk bed een idee? Of oordopjes voor papa?
    Groet, Angelique

  • ilona

    Mijn dochter is inmiddels 19 maanden ze slaapt bij ons op de kamer. Als wij zelf naar bed gaan haal ik haar uit bed om nog 2 borsten te drinken. Als ze daarna onrustig is blijft ze bij ons in bed slapen. Is ze knock-out dan gaat ze naar haar eigen bed. Soms is ze in de nacht wakker en dan pak ik haar bij me, soms gaat ze direct weer slapen en soms wil ze drinken. Ik kies heel bewust voor de kortste weg naar slaap, en dat is toegeven aan haar behoeften. Ik ervaar dit niet als “zwaar”. Die keren dat ik geprobeerd heb tijd te rekken, kwam ik bedrogen uit, een wakker kind en minder slaap voor mama. Soms is ze iedere nacht een keer wakker en soms slaapt ze een hele week “door”.

  • Femke

    Mijn dochter slaapt ook naast me in bed. (manlief is een slechte slapen en slaapt op een ander bed) Mijn dochter wil ongeveer om de twee a drie uur drinken. Voor mijn gevoel wil ze gevoed worden zodra ze wakker wordt. (gewenning?) Gaat prima, we slapen beide verder goed. Maar ik mis mijn man ook bij me in bed. Wanneer gaat een kind gemiddeld minder drinken denk je? Voor 2 a 3 voedingen wil ik het bed nog wel uit…

  • Femke

    Ik heb 10 maanden borstvoeding gegeven. Voor mij niet meer dan natuurlijk. Gek genoeg vond de omgeving het lang. Onze zoon sliep pas ná die 10 maanden voor het eerst door. Zo is het gewoon. Hij wordt nog steeds vaak wakker. Nu vind ik het erger, omdat ik weer weet hoe heerlijk slapen is :-) wij laten onze zoon eigenlijk nooit huilen, ik geloof niet dat dat goed is. Hij huilt om een reden. Bij een tweede wil ik dolgraag weer ‘lang’ (of nog langer) borstvoeding geven. Ik kan me niet voorstellen dat wakker worden een criterium is.

  • Miranda van de Graaf

    Bij onze eerste, inmiddels 5 jaar geleden gaf ik kunstvoeding. Slapen was niet haar favoriete bezigheid, uit onwetendheid hebben we van alles geprobeerd, fles ‘verzwaren’, laten huilen, enz.
    Na 1,5 jaar hebben we het geaccepteerd. Ze sliep bij ons in bed en kreeg regelmatig een fles. Vanaf 2,5 gaf ze zelf aan dat ze niet meer bij ons wou slapen. Wij hebben die eerste 1,5 jaar als heel zwaar ervaren. Bij de tweede hebben we het anders aangepakt, hij bleek na 4 maanden ook een moeilijke slaper. Direct bij ons in bed en ik gaf (en geef) deze keer borstvoeding. Nu ervaren we het helemaal niet als zwaar. Hij drinkt als hij wakker wordt, nog voor hij kan gaan huilen.
    Die nachten op en neer naar beneden voor een flesje waren verschrikkelijk. Nu is het een kwestie van aanleggen aan de borst en verder slapen. En we weten uit ervaring: het komt vanzelf goed!