Baby bijt tips

Help, mijn baby bijt! Wat nu?

Als je borstvoeding geeft en baby’s tanden komen door, kan dat een spannende periode zijn. Veel baby’s bijten echter nooit en sommigen maar één keer. Andere kinderen zijn wat hardleerser, maar je hoeft om deze reden zeker niet te stoppen met borstvoeding geven. Zolang je baby goed aan jouw borst ligt en actief drinkt, doet borstvoeding geven geen pijn, ook niet als jouw baby tandjes krijgt.

Op de foto zie je een baby van 10 maanden die niet bijt. Hij bedekt zijn ondertanden met zijn tong als hij gaat drinken. De boventanden geven meestal geen klachten. Zolang je baby maar actief zuigt en slikt, kan hij zijn kaken niet op elkaar doen aan de borst. Je baby kan zijn kaken wel op elkaar doen als hij alleen maar jouw tepel in zijn mond heeft. Ook zonder tandjes doet dat pijn.

Een baby kan bijten als hij aan de borst gaat, aan het einde van een voeding, als hij even een pauze houdt of afgeleid is.

In slaap vallen aan de borst

Een baby die in slaap valt, kan van de borst glijden en bijten om de tepel toch vast te houden. Dit is geen bewuste actie van hem, maar een reflex. Koppel jouw baby tijdig los zodra hij niet meer actief drinkt. Je kunt hem pijnloos van je borst halen door jouw pink in de mondhoek van je baby te steken, tussen zijn kaken.

Baby bijt, wat nu?

Als jouw kind je heeft gebeten, reageer dan rustig (hoe moeilijk ook), duidelijk, serieus en niet al te heftig. Stop met voeden, zodat hij niet meteen weer keer de kans krijgt je te laten schrikken. Sommige baby’s vinden de reactie van hun moeder namelijk grappig en zullen het bijten willen herhalen. Leg je kind even weg en negeer zijn gedrag. Borstweigeren kan ook een reactie zijn. Probeer daarom niet boos te worden, ook al doet het pijn. Rustig blijven en consequent reageren is het beste.

Niet doen

  • Heftig reageren
  • Lief reageren (wel liefdevol, maar neutraal, kort en duidelijk)
  • Baby van je borst trekken

Wel doen

  • Rustig en duidelijk reageren
  • Snel loskoppelen (met pink in baby’s mond of zijn neus dichtknijpen)
  • Stop de voeding, na enkele minuten eventueel voortzetten
  • Andere houding proberen
  • Voeden in een prikkelarme omgeving
  • Check op spruw
  • Lactatiekundige inschakelen bij aanhoudende problemen

Oorzaken van bijten

  1. Doorkomende tanden
    Sommige tanden komen met klachten, anderen zijn er ineens. Heeft jouw baby last, probeer dan de pijn te verzachten en geef hem iets anders om op te bijten dan jouw borst.
  2. Afgeleid zijn
    Baby’s van 4 à 5 maanden zijn tijdens het drinken snel en vaak afgeleid. Jouw baby kan zijn hoofd draaien en vergeten dat hij de borst moet loslaten: auw!
    Dit is meestal ook de periode dat je als moeder weer aan het werk gaat. Misschien ben je zelf vermoeid geraakt of weer gaan menstrueren. Deze factoren kunnen allemaal invloed hebben op het drinkgedrag van jouw baby. Lees 15 tips om je baby bij de les te houden.
  3. Verkoudheid
    Een snotneus maakt drinken lastig. Probeer met huis-tuin-en-keuken-middelen de verkoudheid zo goed mogelijk te behandelen.
  4. Fopspeen of flesdrinken
    Zuigen op een speen is anders dan zuigen aan jouw borst. Het kan zijn dat jouw kind (even) in de war is en op jouw borst gaat kauwen.
  5. Weinig melk of trage toeschietreflex
    Komt er te weinig of te langzaam melk, dan kan jouw baby uit frustratie gaan bijten. Probeer de melkproductie en/of toeschietreflex te stimuleren, dan zal het bijten hoogstwaarschijnlijk stoppen.

Aandacht vragen

Borstvoeding en prikkelsBijten kan een roep om aandacht zijn, jouw baby geeft jou hiermee een teken. Een baby vindt het niet altijd leuk als jij tijdens het voeden met je mobiel bezig bent, naar de televisie kijkt of in gesprek bent. Vooral oudere baby’s weten dit goed duidelijk te maken.

Observeer jouw baby als hij hapt en drinkt. Soms werkt het om je kind bewust aandacht te geven aan het begin van een voeding. Andere kinderen kunnen er juist niet goed tegen als er meerdere (soorten) prikkels tegelijkertijd op hen afkomen. Zorg voor dat je zelf ontspannen bent en voed je baby in een rustige omgeving. Leer ook om het einde van een voeding te herkennen.

Welke manier werkt, is afhankelijk van de leeftijd van jouw baby en van de oorzaak van het bijten. Met observeren en geduld komen de meeste moeders een heel eind.

 

Lees meer

Baby snel afgeleid tijdens het drinken

 

Reacties uitgeschakeld voor Help, mijn baby bijt! Wat nu?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.