Co-sleeping goed voor baby en moeder

Co-sleeping goed voor baby en moeder

Co-sleeping moeder en babyIn een co-sleeper heeft je baby zijn eigen veilige slaapplek en ligt hij tegelijkertijd op gelijke hoogte met zijn moeder; goed voor de binding en de hechting en het vergemakkelijkt borstvoeding geven.

Al jaren geldt het advies om je baby het eerste halfjaar bij je op de kamer te laten slapen, in elk geval tot je baby zich vlot om en om kan draaien.* Je natuurlijke waakzaamheid verlaagt het risico op wiegendood.

Slaap met een baby jonger dan 5 maanden niet in één bed, dat is risicovol. Laat je baby overdag ook in je nabijheid slapen op een rustige plek, maar gebruik liever niet de box als slaapplaats. In een box liggen vaak losse spullen en bovendien kun je je baby in een box niet veilig en strak onderstoppen.

* Je baby bij je op de kamer laten slapen wordt in Nederland ‘rooming-in’ genoemd.

Voordelen van co-sleeping

Borstvoeding geven gaat beter als je baby in je nabijheid is. Als je baby aan het wakker worden is, merk je het direct en heb je hem al aangelegd voordat hij gaat huilen. Hoe eerder je hem aanlegt, hoe minder wakker je wordt en hoe eerder je weer verder kunt slapen. Als een baby langer dan 3 maanden borstvoeding krijgt, betekent dit minder kans op wiegendood. In onderzoek is aangetoond dat baby’s die in een co-sleeper slapen langer borstvoeding krijgen dan baby’s die in een wieg of ledikant ‘ergens’ op de ouderslaapkamer slapen.

Clip on crib, baby bij moeder in St. Lucas ziekenhuis BruggeBen je na de bevalling beperkt mobiel bijvoorbeeld door bekkenklachten of keizersnede, dan is een co-sleeper ideaal. In sommige ziekenhuizen worden zogenaamde Clip on crib wiegjes gebruikt. De mooiste foto vond ik op de website van het St. Lucas in Brugge.

Welke co-sleeper is veilig?

Als je overweegt om een co-sleeper aan te schaffen, let dan op deze punten:

  • Zijwand ter afscheiding met het ouderlijk bed om te voorkomen dat beddengoed van de ouders in het babybedje terecht komt of dat je baby in het ouderbed rolt. De zijkant is ook nodig als je baby overdag alleen in de co sleeper slaapt.
  • Soms wordt er een stootrand bij geleverd, gebruik deze niet en ga tijdig – zodra je baby kan gaan zitten of zich kan optrekken – over op een groter bed.
  • Wees kritisch op een eventueel bijgeleverd matras, kijk of het dik en stevig genoeg is zodat het beddengoed van je baby goed blijft zitten als je hem hebt ondergestopt.

Bij veel co-sleepers ontbreekt een zijkant. Zonder toezicht kan dit kan gemakkelijk tot onveilige situaties leiden.

Co-sleeper zonder zijkant
Zonder toezicht is dit een onveilige situatie voor een baby
Baby in ouderbed onveilige situatie
Zonder toezicht is dit een onveilige situatie voor een baby

 

Bronnen

Randomised trial of infant sleep location on the postnatal ward, H.L. Ball, M.P. Ward-Platt, E. Heslop, S.J. Leech en K.A. Brown, Arch Dis Child 2006; 91: 1005 – 1010

 

Lees meer

RIVM JGZ richtlijn Preventie Wiegendood 2007 Gebaseerd op de gelijknamige richtlijn, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland in 2007. Samenvatting van aanbevelingen voor werkers in de gezondheidszorg die in de dagelijkse praktijk met de advisering aan ouders te maken hebben

Aparte babykamer is een westers fenomeen van dubieus gehalte

Samen slapen en veilig slapen, gaat dat samen? Over bed-sharing, co-sleeping en rooming-in

Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?
 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

Eén reactie

  • Gerda

    Heel fijn bedje! De co-sleeper staat aan het einde van ons bed. Naast ons bed was niet praktisch omdat ik moeilijk uit bed kon komen i.v.m. keizersnede.
    Maar ook op deze plaats is het praktisch, we kunnen zo naar hem kijken als we wat horen en de zijkant indien nodig openen en er zo makkelijk bij kunnen! We hebben er veel plezier van!