Co-sleeping goed voor baby en moeder

Co-sleeping met je baby

Co-sleeping moeder en babyIn een co-sleeper heeft je baby zijn eigen slaapplek, maar wel op gelijke hoogte met zijn moeder; goed voor binding, hechting en borstvoeding.

Al een aantal jaren wordt geadviseerd om je baby het eerste halfjaar bij je op de kamer te laten slapen, in elk geval tot je baby zich vlot om en om kan draaien.* Je natuurlijke waakzaamheid verlaagt het risico op wiegendood.

Slaap met een baby jonger dan 5 maanden niet in één bed, dat is risicovol. Laat je baby overdag ook in je nabijheid slapen op een rustige plek, maar gebruik liever niet de box als slaapplaats. In een box liggen vaak losse spullen en bovendien kun je je baby in een box niet veilig en strak onderstoppen.

* Je baby bij je op de kamer laten slapen wordt in Nederland ‘rooming-in’ genoemd.

Voordelen van co-sleeping

Borstvoeding geven gaat beter als je baby in je nabijheid is. Als je baby aan het wakker worden is, merk je het direct en heb je hem al aangelegd voordat hij gaat huilen. Hoe eerder je hem aanlegt, hoe minder wakker je wordt en hoe eerder je weer verder kunt slapen. Als een baby langer dan 3 maanden borstvoeding krijgt, betekent dit minder kans op wiegendood. In onderzoek is aangetoond dat baby’s die in een co-sleeper slapen langer borstvoeding krijgen dan baby’s die in een wieg of ledikant ‘ergens’ op de ouderslaapkamer slapen.

Clip on crib, baby bij moeder in St. Lucas ziekenhuis BruggeBen je na de bevalling beperkt mobiel bijvoorbeeld door bekkenklachten of keizersnede, dan is een co-sleeper ideaal. In sommige ziekenhuizen worden zogenaamde Clip on crib wiegjes gebruikt. De mooiste foto vond ik op de website van het St. Lucas in Brugge.

Bronnen

Randomised trial of infant sleep location on the postnatal ward, H.L. Ball, M.P. Ward-Platt, E. Heslop, S.J. Leech en K.A. Brown, Arch Dis Child 2006; 91: 1005 – 1010
RIVM JGZ richtlijn Preventie Wiegendood 2007 Gebaseerd op de gelijknamige richtlijn, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland in 2007. Samenvatting van aanbevelingen voor werkers in de gezondheidszorg die in de dagelijkse praktijk met de advisering aan ouders te maken hebben. Leestip!
Samen slapen en veilig slapen, gaat dat samen? Over bed-sharing, co-sleeping en rooming-in, uitgebreid blog, leestip 2!

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

2 gedachten over “Co-sleeping goed voor baby en moeder

  1. Co-sleeping met Bednest co-sleeperHeel fijn bedje! De co-sleeper staat aan het einde van ons bed. Naast ons bed was niet praktisch omdat ik moeilijk uit bed kon komen i.v.m. keizersnede.
    Maar ook op deze plaats is het praktisch, we kunnen zo naar hem kijken als we wat horen en de zijkant indien nodig openen en er zo makkelijk bij kunnen! We hebben er veel plezier van!

Reacties zijn gesloten.