Rust en regelmaat

Rust en regelmaat

Sommige baby’s kunnen goed met onregelmatigheid omgaan, maar de meeste baby’s hebben behoefte aan een rustig en voorspelbaar leven.

Rust

Met rust wordt bedoeld het beperken van prikkels zoals licht, geluid, geuren, aanrakingen en bewegingen.

Regelmaat

Met regelmaat wordt géén regelmaat of voedingsschema op de klok bedoeld. De klok heeft voor een baby immers geen betekenis. Regelmaat voor een baby is een terugkerend patroon van:
slapen-voeden-knuffelen-box
slapen-voeden-knuffelen-box

Stem deze regelmaat af op de signalen en het tempo van je baby.

Als je baby moe wordt, gaat hij niet van het één op andere moment huilen Baby heeft honger, hij zoekt, mondje open, getuite lipjes
Slaap → naar bed

Alle slaapsignalen

Wakker → voeden

Alle hongersignalen

Let eens op de signalen die voorafgaan aan het huilen. In een vaste volgorde van slapen-voeden-wakker, herken je steeds beter het verschil tussen slaap- en hongersignalen.

Beperk de prikkels voor je baby als hij wakker is en leg je baby op tijd in zijn eigen bed volgens een kort en vast ritueeltje. Daarmee geef je hem de kans om op eigen kracht en rustig in slaap te vallen.

Met of zonder inbakerdoeken

Inbakeren baby Pacco inbakerdoekDeze regelmaat kun je toepassen met of zónder hulp van een inbakerdoek. Inbakeren helpt je baby in slaap te vallen en langer te slapen. Als de regelmaat een gewoonte is geworden en je goed kunt zien aan je baby wat hij nodig heeft, wordt de inbakerdoek als hulpmiddel overbodig.

Bekijk alle Pacco inbakerdoeken bij Bol.com

Vicieuze cirkel

Als je baby onrustig is, word je als ouders gemakkelijk ‘ingeschakeld’ in deze onrust. Vooral als je je baby voedt op de klok. Als je wacht tot het tijd is voor een voeding, dan is je baby al weer moe op het moment dat je hem voedt en gaat hij waarschijnlijk half liggen dutten tijdens het drinken.
Gevolg: buik halfvol en half moe.

Wachten, rekken en sussen kost tijd, is vermoeiend en veroorzaakt onrust. Zowel bij je baby als bij jezelf. Voed je baby daarom direct na het wakker worden.

Een voorbeeld: een uitgeruste baby van 5 weken oud kan maximaal een uur wakker zijn inclusief de voeding. Als je na het wakker worden wacht met voeden, dan wordt je baby ook weer moe. Hij kan gaan huilen en lucht happen waar hij krampjes van krijgt. Of hij gaat slordig en niet effectief drinken. Binnen een paar minuten ligt hij te slapen aan je borst of aan de fles. Gevolg: halfvolle buik of gebrek aan de vetrijke ‘achtermelk‘ bij borstvoeding. Een baby die over zijn vermoeidheidsgrens heen gaat, raakt overprikkeld en ook slapen op een halfvolle buik lukt niet goed. Je baby blijft alsmaar hongerig en ontevreden. Als ouders weet je op den duur niet meer wanneer je baby nu precies honger heeft of wanneer hij jengelt van moeheid.

Baby’s die lang wakker zijn worden wakker gehouden door externe (aandacht) of interne prikkels (krampjes).

Regelmaat vs voedingsschema

Elk voedingsschema (bijv. 7.00-10.00-13.00 enz.) is in principe gebaseerd op poedermelk/voeden met de fles. Veel ouders van borstgevoede kinderen zijn in de veronderstelling dat ook borstvoeding volgens een soortgelijk schema verloopt. Dit is echter vaak niet het geval!

Lees meer over borstvoeding.

Als je baby flesvoeding krijgt en korte slaapjes doet, zou je kunnen denken dat hij onvoldoende heeft aan de maximale hoeveelheid voeding die hij per etmaal mag hebben. In plaats van ‘rekken’ kun je dan beter overgaan op voeden op verzoek: liever vaker voeden met minder in de fles. De meeste baby’s kunnen zich goed reguleren.

Lees meer over flesvoeding.

Regelmaat en inbakeren, Ria Blom schrijft over baby ritmeIn het boek Regelmaat en inbakeren wordt aan de hand van vele praktijkvoorbeelden uitgelegd hoe je regelmaat bij je eigen baby kunt oppakken.

Koop Regelmaat en inbakeren bij Bol.com

Lees meer

Hoe omgaan met korte slaapjes

Baby doet alleen hazeslaapjes

Baby slaapt kort overdag (tip van een babyconsulent)

Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?