Hydrofiele doeken en luiers babyuitzet

Babyuitzetlijst deel 4: baby in bad & verschonen

Wat heb je nodig om je baby te verschonen, te wassen en aan te kleden?

Inhoud
Baby in bad, wat heb je nodig?
Baby verzorgen/verschonen, wat heb je nodig?
Babybad of TummyTub?
Badthermometer / baby thermometer
Waarvoor gebruik je hydrofiele luiers?
Badcape, omslagdoek, wikkeldeken of wrapper?
Kraampakket, vergoed of kopen?
Vaseline, zinkzalf (Sudocreme) of Bepanthen?

Baby in bad, wat heb je nodig?

Hydrofiel luiers Hema
Hydrofiel luiers Hema
 • Commode of een andere baby-omkleed-plaats (let op de juiste hoogte, voorkom rugklachten)
 • Aankleedkussen met hoes
 • Babybad of Tummy Tub
 • 6 hydrofiel washandjes
 • 10-20 hydrofiele luiers
 • 2 digitale (koorts)thermometers (geen oorthermometer)
  1 voor mama, 1 voor baby (bij voorkeur met flexibele punt)
 • Zeepvrije wasgel en/of – babyolie

Baby verzorgen/verschonen, wat heb je nodig?

Badcape cottonbaby
Bekijk de nieuwe collectie van Cottonbaby
 • Omslagdoek
 • 1 flesje alcohol 70% *
 • Gaasjes *
 • Watten *
 • Babynagelschaartje of (kartonnen) vijl
 • Babymassageolie
 • Wasbare of wegwerp billendoekjes of hydrofiel washandjes
 • Wasbare of wegwerp luiers
 • Zinkzalf (Sudocrème) en/of Bepanthen
 • Vaseline, om gemakkelijker de eerste (meconium)ontlasting van baby’s billetjes te verwijderen
 • Pedaalemmer (is praktischer dan een luieremmer)

* Meestal in het kraampakket

Billendoekjes op Bol.com

Luiers op Bol.com

Baby bad of Tummy Tub?

TummyTub OriginalEen TummyTub is een speciaal babybad dat het gevoel in de baarmoeder nabootst. Baby’s die moeite hebben om in een badje te ontspannen (overstrekken), voelen in de TummyTub veiligheid en geborgenheid. Het is schattig om de bewegingen van je kleintje te volgen door het doorzichtige materiaal (gifvrij plastic). Je hebt minder water nodig dan voor een standaard babybad en het water blijft twintig minuten warm, doordat het minder snel afkoelt.

Een TummyTub is stabiel, neemt niet veel ruimte in beslag en is licht in gewicht. Doordat je minder water nodig hebt, kun je het ook tillen als je net bent bevallen.

TummyTub OriginalNiet iedereen is enthousiast is over een babybad of TummyTub.

Ook zonder babybad kun je je baby wassen (bijvoorbeeld samen onder de douche). Een babybad is geen musthave als je beperkt budget of ruimte hebt.


Badthermometer / baby thermometer
De temperatuur van het badwater kun je checken met je elleboog. Dit werkt gemakkelijker en sneller dan een badthermometer.

Een digitale (koorts)thermometer zit soms in het kraampakket. Een gangbaar advies is om er twee in huis te hebben, 1 voor mama en 1 voor je baby.

Waarvoor gebruik je hydrofiele luiers?

Hydrofiele doekenMet hydrofiel (soepele katoen) kun je baby’s tere huidje mild en secuur wassen en afdrogen. Hydrofiel luiers zijn een soort multifunctionele doeken, je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken als hoofdluier in bed (als je baby spuugt). Als je baby veel en overal spuugt zal je er zelfs ontelbaar veel willen hebben ;)

Jongensmoeders ontdekken dat een hydrofiele luier dienst kan doen om te voorkomen dat hun kleintje tijdens het verschonen alles onder plast.

Er zijn nogal wat kindjes die verkocht raken aan een hydrofiele luier (of andere doek) als knuffellap.

In de zomer kan het warm zijn om je baby te dragen of te voeden. Dan is het fijn om zo’n hydrofiel tussen je arm en baby’s hoofdje te leggen.

Hydrofiele doeken worden ook gebruikt voor het inbakeren van baby’s. De ‘afdroogluiers’ zijn echter niet veilig om je baby mee in te bakeren (te klein, slecht voor de heupontwikkeling). Veilig inbakeren met een hydrofiel doek van 120×120 cm kan volgens de zogenaamde DUDU methode tot een leeftijd van 7 weken. Bij oudere baby’s wordt deze methode in Nederland als onvoldoende veilig beschouwd. Lees meer over veilig inbakeren.

Badcape, omslagdoek, wikkeldeken of wrapper?

Snoozebaby wrapper indigo blueWat zijn de verschillen? Die zijn soms niet duidelijk en afhankelijk van welke naam de fabrikant aan hun producten geeft.

Een badcape is een vierkante badstoffen doek met een ‘mutsje’. Vaak gebruikt om een pasgeboren baby uit bed of bad in te wikkelen zodat hij warm blijft.

Een omslagdoek is eigenlijk hetzelfde, maar een meer algemene benaming voor een doek waar je je baby (warm) in kunt verpakken. Behalve de vierkante doeken zijn er ook varianten met voetenzakken.

Snoozebaby noemt hun product een wikkeldeken (NL) of wrapper (EN).
Van het merk Koeka zijn zowel wikkeldekens, badcapes als newborn omslagdoeken op de markt.

Bekijk alle producten van Koeka

Wrapper fleeceEen wrapper is van katoen of (synthetische) fleece en meestal bedoeld om je baby warm in te vervoeren.

Zo’n wikkeldeken heeft je baby niet persé nodig in de eerste weken.
N.B. laat je baby niet zonder toezicht in een wrapper slapen.

Als je een (extra) luxe product wilt, kun je kiezen voor een katoenen newborn omslagdoek.

Kraampakket

In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt kort voor, tijdens en na de geboorte van je kind, ook als je in het ziekenhuis bevalt.

Zo gebruik je de watten en alcohol om de thermometer te desinfecteren en kun je (afhankelijk van het advies van verloskundige of kraamzorg) met gaasjes de navelstomp schoonmaken.

Vaak ontvang je een kraampakket van je zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. Zo niet, dan koop je zelf een pakket of losse artikelen.

Vaseline, zinkzalf (Sudocreme) of Bepanthen?

Vaseline heb je misschien wel in huis. Dit is een beproefd middel om die eerste plakkerige ontlasting van baby’s billen te kunnen verwijderen. En als je baby een keer een zetpilletje nodig heeft, helpt vaseline bij het inbrengen.

Sudocrème bevat zinkoxide en zink helpt bij de genezing van wondjes, bijvoorbeeld luieruitslag. Groot nadeel is de vlekken die deze zalf kan geven. Hou de potjes (net als andere geneesmiddelen) ver uit de buurt van kleine kinderhandjes!

Bepanthen is een vette zalf waarmee je schrale, droge plekjes en kleine kloofjes kunt verzorgen.

De meeste gezinnen hebben bovenstaande smeersels in huis.
Vraag wel deskundig advies als de klachten aanhouden!

 

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 1: Welke voedingshulpmiddelen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

Complete babyuitzetlijst – handige checklist

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

2 reacties

 • Andrea

  Handig lijstje dankjewel! Wat ik nog wil toevoegen is een thermometer voor lichaamstemperatuur. Mijn dochter begon vaak al te huilen als ik de thermometer te voorschijn haalde. Daarom heb ik recent een contactloze thermometer aangeschaft. Nu heeft ze het niet eens door, ideaal!

 • Elsbeth

  Een pedaalemmer is makkelijker dan een luieremmer met deksel. Het is namelijk best lastig om met een baby op je arm het deksel open te maken en een luier weg te gooien….