Inbakeren actueel

Huilen, voeden, slapen en inbakeren in de media

Regelmatig verschijnen artikelen over huilende baby’s, borstvoeding, slaaptips en inbakeren.

Voor deze artikelen toestemming om ze te plaatsen:

Inbakeren… ingewikkeld?

Inbakeren Ouders van Nu editie 13 2014Een baby die veel huilt? Of heel onrustig en weinig slaapt? Dan is inbakeren misschien iets voor hem. Maar hoe werkt dat eigenlijk en is het geschikt voor ieder kind?

Margriet Zuidgeest deed het in opdracht van Ouders van Nu uit de doeken.

Lees het hele artikel, Ouders van Nu, editie 13, 2014 (pdf)


Inbakeren in Nederland legitieme optie

Inbakeren in Nederland legitieme optie, door Hans HopmanNederlandse consultatiebureaus hebben geen problemen met het inbakeren van huilbaby’s. In Canada zijn de meningen over deze praktijk verdeeld.

Vanuit de consultatiebureaus is er geen verdeeldheid over de mogelijkheid baby’s in te bakeren als ze oververmoeid zijn en veel huilen, ook al zijn de wetenschappers weinig unaniem hierover. Dit zegt jeugdverpleegkundige Ria Blom, die halverwege de jaren negentig dit eeuwenoude gebruik nieuw leven inblies. Blom, beheerder van de website debakermat.nl, benadrukt dat een goede voorlichting aan de ouders over…
Lees het hele artikel op de site van het Nederlands Dagblad (tegen betaling).


Inbakeren verdeelt deskundigen in Canada

Nederlands Dagblad, Inbakeren verdeelt deskundigen in CanadaKersverse ouders komen voor veel keuzes te staan: borstvoeding of flesvoeding, wegwerpluiers of uitwasluiers, wel fopspeen geven, of juist niet. In Canada worstelen momenteel veel ouders met de vraag of ze hun baby nu beter wel of niet kunnen inbakeren. De deskundigen daar zijn verdeeld, maar neigen er steeds meer toe, het af te raden voor gezonde pasgeborenen.

Eeuwenlang was het – ook in Nederland – algemeen gebruik, pasgeboren kinderen de eerste maanden redelijk strak in doeken te wikkelen. Lees het hele artikel op de site van het Nederlands Dagblad (tegen betaling).


Inbakeren bij huilbaby’s

Inbakeren bij huilbaby's, interview met Ria Blom Nataal Magazine mei 2012Kan een verloskundige of kraamverzorgende op eigen initiatief starten met het inbakeren van een baby of zijn hier regels voor?’

Lees het hele artikel in het Nataal Magazine, mei 2012 (pdf)


Waar slaapt jouw baby?

Voor het magazine Kinderen schreef Denise Hilhorst een artikel over de slaapplaats van jonge baby’s en hoe ouders keuzes maken.

Veel moeders laten hun pasgeboren baby maar al te graag bij hen op de kamer slapen. Een verstandig idee, als je de richtlijn preventie wiegendood erop naslaat. Recent onderzoek laat ook nog eens zien dat het je baby minder stress oplevert. Maar wat als je zelf geen oog meer dichtdoet?

Lees het hele artikel, Kinderen, december 2011


10x inbakeren

10x inbakeren in Kinderen, geschreven door Eva PrinsVoor het magazine Kinderen schreef Eva Prins een artikel met tien tips over inbakeren. Knap stipt zij alle punten aan die de veiligheid en het effect van inbakeren ten goede komen: wanneer niet?, regelmaat, welke doeken, aandachtspunten en afbouwen.

Lees het hele artikel, Kinderen, oktober 2011 (pdf)


Nachtvoedingen

Nachtvoedingen, ouders willen graag dat hun baby doorslaapt, maar hoe normaal is dat eigenlijk?“En, slaapt ie al door?” is een veelgehoorde vraag aan nieuwbakken ouders. Maar hoe normaal is doorslapen eigenlijk? En hoe voorkom je dat ouders door nachtvoedingen uitgeput raken?

Nachtvoedingen zijn vermoeiend zeker voor een moeder die haar baby zelf voedt. Maar nachtvoedingen hebben een belangrijke functie, voor zowel moeders als baby’s.

Kraamsupport, april 2011


Voeden op verzoek

Borstvoeding, voeden op verzoekVoeden op verzoek betekent aanleggen als je hongersignalen ziet bij je baby. Bijvoorbeeld: zuigen op de lippen, zoeken met de handen, sabbelen op de knuistjes, zoeken naar de tepel en onrustig bewegen met het hoofd. Maar ook smakgeluidjes maken, de tong naar buiten steken en het bewegen van de handen en ogen. Dat zijn allemaal tekenen waarmee de baby om voeding vraagt. Het beste is om je baby te voeden bij de eerste hongersignalen. ‘Als hij huilt dan moet je hem eerst troosten en kalmeren voordat je hem kunt aanleggen, en dan is er al waardevolle energie verloren gegaan. Zeker bij pasgeborenen die nog niet zoveel energiereserves hebben, kan dit net het verschil zijn tussen een goede voeding en een minder goede voeding’, aldus lactatiekundige Annette Luime.

Kraamsupport, maart 2011


Slaapgedrag van baby’s. Geen enkele baby is hetzelfde

Slaapgedrag van baby's - Geen baby is hetzelfdeIn dit artikel vertellen drie deskundigen vanuit hun eigen vakgebied over baby’s en slapen. Bregje van Sleuwen, onderzoeker, vertelt o.a. dat je alert moet zijn op lichaamstaal (slaapsignalen) van een baby. Als een baby niet uitgerust is/kan raken, dan kan hij ook niet voldoende en effectief drinken.

Renilde van den Bossche, ouderbegeleider, komt regelmatig kinderen tegen met slaapproblemen die ontstaan zijn in de babytijd. Zij pleit voor praktische adviezen gericht op de individuele situatie. Siemian Berghuijs, lactatiekundige, geeft het advies om eerst te focussen op de melkproductie (vaak aanleggen) dan komt ‘een slaappatroon vanzelf’.

Lees het hele artikel, Kraamsupport, februari 2011 (pdf)


Help je baby slapen met rust, regelmaat en inbakeren

Help je baby slapen met rust, regelmaat en inbakeren - Wij Jonge OudersJe kunt echt ten einde raad zijn als je baby eindeloos huilt en onrustig is. Als hij zichzelf wakker houdt, krijgt-ie slaaptekort. En jullie ook.
Wat je ook doet – in een draagdoek, wiegen – zijn slaapjes duren maar even. Het lijkt wel een vicieuze cirkel… Lisa weet er alles van.

Wij Jonge Ouders, april 2010


Huilbaby, een gevaar voor ouder-kindrelatie

Huilbaby, een gevaar voor de ouder-kindrelatie - De GelderlanderElke baby huilt, maar wat is nu een huilbaby? Om dat te bepalen laten hulpverleners wetenschappelijke normen steeds vaker los en nemen als maatstaf de beleving van het babygehuil door de ouders. “Als je kind veel huilt kan zijn aanblik al irritatie opwekken.” En dan ligt mishandeling op de loer.

Lees het hele artikel, De Gelderlander 2 juli 2008 (pdf)


Terug van weggeweest: Inbakeren

Ook! voor Opa's, Oma's en Kleinkinderen!Linda Versteege van het tijdschrift Ook! interviewde Sylvie en vroeg haar naar de verschillen tussen het inbakeren van vroeger en nu.

Lees het hele artikel, Ook!, November/december 2007 (pdf)


Inbakeren van baby’s kan helpen tegen huilen

Inbakeren van baby's kan helpen tegen huilen - Volkskrant

Volkskrant: 5 oktober 2006


Inbakeren brengt rust

Inbakeren brengt rust - Ezeltje PrikEen baby heeft rust, regelmaat en een heleboel liefde nodig. Maar hoe doe je dat als je kindje niet stopt met huilen? Inbakeren doorbreekt de negatieve spiraal.

Ezeltje Prik nr. 3 2005