Inbakeren advies

Deskundig advies bij vragen over je baby

Soms heb je behoefte aan advies. Maar wie vraag je? Bovendien lijken deskundigen elkaar nogal eens tegen te spreken…

Ik zou willen dat het anders was, maar een bepaalde titel (arts, verpleegkundige, kraamverzorgende of lactatiekundige) staat voor een afgeronde opleiding, maar niet altijd voor empathie, wijsheid en het juist observeren en interpreteren van situaties en gedrag.

Aan de andere kant zijn ouders soms ‘onbereikbaar’ door spanning, vermoeidheid of onzekerheid. Als je je baby in je armen houdt, komt er veel los. Een kind komt heel dichtbij je. Dichtbij jou en jouw gevoel (inclusief onzekerheden). Soms raak je jezelf dan even kwijt. Dan kan overleg met een deskundige buitenstaander fijn zijn.

Vraag aan de deskundigen die op je pad komen waarom ze de handelingen doen die ze doen en waarom ze bepaalde adviezen geven. Ten eerste omdat ze nuttige zaken controleren, ten tweede omdat je er zelf van leert en ten derde om de afweging te kunnen maken of het advies bij jou en je baby past.

Breed en op maat

Een goede deskundige bekijkt jouw hulpvraag ‘breed’. Hij/zij stelt niet alleen vragen over de onrust van je baby, maar ook over zwangerschap, bevalling, voeding, ontwikkeling, draaglast/draagkracht om de situatie helder te krijgen. Goede deskundigen kunnen intunen, kunnen advies-op-maat geven, kunnen afstemmen op verschillende thuissituaties en kunnen doortastend zijn.

Zoek iemand die:

  • een relevante opleiding in de zuigelingenzorg heeft afgerond
  • ruime en recente ervaring heeft
  • goed luistert
  • jou serieus neemt
  • informatie onderbouwt, praktische en haalbare adviezen geeft
  • je zelfvertrouwen versterkt

Volg vooral je eigen gevoel!
Jouw baby heeft recht op de beste zorg

 

Lees meer

Onrustige baby, bij wie kun je terecht voor tips en adviezen?