Kleertjes voor pasgeboren baby

Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?

In dit blog lees je wat handig is om aan kleding in huis te halen voor jouw baby. Welke kleding, hoeveel en in welke maat. Inclusief veel praktische tips!

Inhoud
Welke kleding kopen voor jouw baby?
Welke maat draagt een pasgeboren baby?
Praktische tips: Wat zit fijn voor een baby?

Welke kleding kopen voor jouw baby?

Het kopen van babykleding hoort bij nesteldrang, lekker aan toegeven ;)
Deze kleertjes zijn sowieso handig om in huis te hebben voordat je baby geboren wordt:

  • 6 (overslag)rompertjes of luiertruitjes
  • 4 setjes kleding
  • 2 mutsjes
  • 1 vestje of jasje
  • eventueel 2 slaapzakjes

Als je niet elke dag wilt wassen, kun je beter wat meer kleding kopen (of cadeau vragen).

Welke maat draagt een pasgeboren baby?

baby overslagtruitje verhipDe maat is natuurlijk afhankelijk van het (verwachte) postuur van jouw baby. De meeste baby’s zullen de eerste weken maat 50/56 dragen. Kleine baby’s passen beter in maat 44 en zeer forse baby’s zullen maat 50/56 nauwelijks aan hebben.

Kies truitjes en rompers met een overslag, een sluiting aan de voorkant. Dat is voor je baby fijner dan kleding aantrekken over zijn hoofd.

Het overslagtruitje op de foto is van Baby Verhip. Verhip kleertjes zijn comfortabel, praktisch en gemaakt van biologisch katoen.

Praktische tips: Wat zit fijn voor een baby?

Babybroekje met boordKijk of je broekjes kunt vinden met een brede, zachte en soepele boord om baby’s buik. Gemakkelijke aan- en uit te trekken en fijn om in te slapen. Er zijn ook broekjes en pakjes met een boord aan de onderkant; de pijpen kruipen dan niet zo op en baby’s benen blijven lekker warm.

Het babybroekje op de foto is van Iobio. In Nederland verkrijgbaar bij Greenjump.

Kleding geschikt om in te slapen

Pasgeboren baby’s liggen (en slapen) veel. Kies daarom comfortabele kleding, zowel qua materiaal als qua ontwerp. Natuurlijk en ademend materiaal – katoen, (merino)wol of zijde – houden baby’s eigen lichaamswarmte vast en zijn goed lucht- en vochtdoorlatend.

In veel babykleding is polyester verwerkt. Polyester laat slecht vocht door. Als je baby in kleding met polyester gaat zweten, kan het vocht niet goed weg waardoor je baby koud wordt. Zorg voor een goede warmteverdeling over baby’s lijfje inclusief warme voeten.

Hoe meer lucht in het materiaal en tussen laagjes kleding, hoe hoger de isolerende werking. Wollen kleding bevat meer lucht dan katoen.

Boxpakje IobioBij babypakjes of jumpsuits is het handig (in verband met verschonen) als de gehele onderkant open kan.

Het boxpakje op de foto is van Iobio, praktische en comfortabele kleding gemaakt van biologisch katoen. De boorden aan mouwen en pijpen (die omgeslagen kunnen worden) houden baby’s handen en voeten lekker warm. Dit pakje sluit met een rits, ideaal!

Mouwvestje

Mouwvestje slaapvestjeBij katoen kun je meer lucht vasthouden door je baby twee laagjes kleding met lange mouw aan te trekken, bij voorkeur mouwen met een aansluitende boord. Zo blijven de armen lekker warm en de handjes minder koud.

Er is ook kleding waarvan je uiteinden van de mouwen om de handjes van je baby kunt vouwen. Zo kan je baby zichzelf niet krabben.

Breipatroon mouwvestje op Breimeisje.nl

Babybroekje met voetjes

Babybroekje met voetjesBaby’s verliezen vaak hun sokjes door getrappel. Broekjes met voetjes zijn in die eerste weken handig.

Het babybroekje op de foto is van Iobio. In Nederland in diverse kleuren verkrijgbaar bij Greenjump.

Gebreide babysokjes

Patroon baby babyslofjes breienOf brei (of vraag) gebreide babysokjes, deze blijven altijd goed zitten!

Babyslaapzak

Baby slaapzak mouwenVoor pasgeboren baby’s zijn er katoenen slaapzakjes. Voor extra warmte in het koude seizoen of in plaats van een deken in het warme seizoen.

De slaapzak op de foto is van Popolini. In Nederland in diverse maten en kleuren verkrijgbaar bij Pacco. Deze slaapzak kan aan de onderkant helemaal open zodat je jouw baby gemakkelijk een schone luier kunt geven.

Strikmutsje

Strikmutsje EkobebeHet hoofd van een baby is relatief groot vergeleken bij de rest van zijn lichaam. Een pasgeboren baby kan teveel warmte via zijn hoofd kwijtraken. Om dat tegen te gaan, kun je hem een muts op zetten.

Een mutsje geeft je baby ook een gevoel van begrenzing en geborgenheid. Veel babymutsjes schuiven nogal, vooral naar voren over baby’s ogen. Een capmodel met koordjes blijft beter zitten en gaat ook over de oren van je baby. Voor je baby is dit model fijner om mee te slapen.

Denk eens aan onze tastzin. In tegenstelling tot horen, zien, ruiken en proeven, kan een baby met zijn hele lijfje voelen, ook met zijn hoofd. Kijk of jouw kindje het fijn vindt om begrenzing rondom zijn hoofd te voelen.

Het strikmutsje op de foto is verkrijgbaar bij Ekobebe.

Lindbergh mutsje

Babymutsje breienEen strikmutsje kun je ook (laten) breien. Onder de naam Lindbergh mutsje staat een (eenvoudig) breipatroon online. Het voordeel van een soepel gebreid mutsje is dat het goed aansluit, beter dan een capuchon. Een gebreid mutsje is ook rekbaar en gaat lang mee.

Bedenk: Comfortabele kleding is niet alleen fijn voor je baby, maar ook voor jou. Een baby in comfy kleding is namelijk nóg fijner om te knuffelen :-)

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 1: Welke voedingshulpmiddelen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 4: Baby in bad & verschonen

Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

Complete babyuitzetlijst – handige checklist

Reacties uitgeschakeld voor Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.