Draag jouw baby in een kwalitatief goede draagdoek of ergonomische drager, rechtop én met het gezicht naar je toe

Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

De meeste ouders kopen (of krijgen/lenen) een autostoeltje, een kinderwagen en een draagdoek. Wat je in de praktijk het meest zal gebruiken of je het beste gaat bevallen is moeilijk te voorspellen als je in verwachting bent van jouw eerste kind.

Inhoud
Baby autostoeltje
Kinderwagen, wandelwagen, combiwagen of duowagen?
Baby dragen in draagdoek of draagzak?

Babyautostoeltje

Baby autostoeltje 0+ tot 13 kgHet is wettelijk verplicht (en ook gewoon verstandig) om je baby in de auto met een speciaal autostoeltje te vervoeren. Als je – al dan niet gepland – in het ziekenhuis bevalt heb je zo’n stoeltje dus al nodig zodra je baby naar huis mag. Hoewel je partner in theorie natuurlijk ook wandelend met je baby huiswaarts kan gaan :)

Een baby autostoeltje wordt in de volksmond vaak bij de merknaam ‘Maxi Cosi’ genoemd, maar er zijn meer merken.

Je bevestigt het kinderzitje met de driepuntsgordel van de auto of met behulp van het Isofix-systeem in je auto. Om een autostoeltje 0+ te bevestigen op dit systeem heb je nog wel een extra hulpmiddel nodig, maar de voordelen zijn gebruiksgemak en veel minder kans op een onveilige bevestiging. Voor auto’s zonder Isofix, zijn er andere handige kliksystemen.

IsofixIn de praktijk kan het een ingewikkelde puzzel zijn om iets te kopen dat past bij jullie auto, gezinssituatie, wensen en portemonnee.

Dan is er sinds vorig jaar ook nog een nieuwe norm i-Size: Tot 15 maanden je baby achterwaarts vervoeren omdat dit veiliger is.

Lees meer op VeiligheidNL over Isofix en i-Size

Baby algemeenLet er op of je baby vrij kan blijven ademhalen als hij onderweg in slaap valt. Laat je baby nooit alleen in de auto achter!

Voor een gezonde ontwikkeling en gezond gewicht heeft een baby voldoende beweging nodig. Gebruik een autostoeltje daarom alleen als vervoersmiddel, niet als parkeerplaats of om mee te wandelen. Dat een autostoeltje ook op een wandelwagen past lijkt handig, maar beter is het om je baby op plaats van bestemming uit de autostoel te halen en hem op een speelkleed, in een wandelwagen of draagdoek te leggen. Dat is beter voor zijn ontwikkeling, ter preventie van afplatting van zijn hoofdje en preventie van overgewicht.

Bekijk alle HEMA autostoeltjes

Kinderwagen, wandelwagen, combiwagen of duowagen?

Bekijk alle kinderwagens bij BabyparkHoe/wanneer wil je een kinderwagen gebruiken? In de stad, op straat of ook in het bos? Hoe lang ben je? Ga (kun) je veel wandelen? Hoe woon je? Kun je met de kinderwagen naar binnen rijden of moet je de wagen veel inklappen/tillen? Moet de wagen gemakkelijk mee te nemen zijn in de auto? Tot welke lengte/leeftijd past je baby in de wagenbak? Luchtbanden, zwenkwielen en welke accessoires wil je erbij? Als je baby ouder is (wandelwagen) dan kindje met zijn gezicht naar je toe, van je af of beide mogelijkheden?

Om je oriëntatie te beginnen is dit filmpje (6.17 min.) van de Consumentenbond de moeite waard.

Alvast een advies: Zet een stilstaande kinderwagen altijd op de rem.

Kinderwagen is een algemene benaming voor wagens waar je een baby van 0 tot 6 à 9 maanden liggend in vervoert. Een wandelwagen is een opvolger daarvan, voor kinderen van 9 maanden tot 4 jaar, meestal met een rugleuning die een relaxstand heeft. Een combi wagen (ook wel 3-in-1 wagen genoemd) is een combinatie van een kinder- en wandelwagen en vaak past een bijpassend autostoeltje ook op het onderstel. Met een duowagen kun je een meerling of twee kinderen van verschillende leeftijden vervoeren.

Baby dragen in draagdoek of draagzak?

Baby in kinderwagen of draagdoek?Wil je je baby gaan dragen? Je kunt al in de zwangerschap oefenen en je mag je baby in een draagdoek dragen vanaf zijn geboorte. Een draagconsult is wellicht een mooie (cadeau)tip? Bij een draagdoekconsulent kun je oefenen met een speciale babypop die net zo groot en zwaar is als een pasgeboren baby.

Worden je baby en jij echte draagdoek-fans dan kun je de kinderwagen altijd nog als boodschappenwagen gebruiken ;)

Goed en veilig leren dragen is niet alleen belangrijk voor je baby, maar ook voor jezelf. Wel eens gehoord van ergonomisch dragen? Een ergonomische drager houdt rekening met wat fysiek goed en fijn is voor zowel baby als ouders.

 

Lees meer

Babyuitzetlijst deel 1: Welke voedingshulpmiddelen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 2: Welke kleding kopen voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 3: Welk bed en matras voor je baby?

Babyuitzetlijst deel 4: Baby in bad & verschonen

Complete babyuitzetlijst – handige checklist

 

Reacties uitgeschakeld voor Babyuitzetlijst deel 5: Baby veilig vervoeren & dragen

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.