Borstvoeding geven advies lactatiekundige

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor baby en moeder?

Borstvoeding is een persoonlijke keuze voor elke moeder. Je kunt ervoor kiezen om je baby borstvoeding te geven. Als je overweegt om je baby geen borstvoeding te geven, moet je weten dat borstvoeding eindeloze voordelen biedt. Niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf. Als je gerustgesteld wilt worden dat borstvoeding een goede keuze is, kun je de uitleg over de voordelen van moedermelk voor baby’s doornemen. Moedermelk bevat de optimale voeding die je baby nodig heeft. Ongetwijfeld wordt exclusieve borstvoeding aanbevolen totdat je baby 6 maanden of twee jaar oud is. Zelfs het borstvoedingsproces is niet zo eenvoudig als een kaart uit een pasjeshouder halen, je moet hard vechten omdat het goed is voor je baby.

Optimale voeding bieden

De beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadt elke moeder aan om minstens 6 maanden oud borstvoeding te geven. De WHO beveelt het proces van borstvoeding tot 2 jaar oud aan. Moedermelk bevat de voeding in de juiste propositie. De voedingsstoffen in moedermelk veranderen op basis van de behoefte van je baby. Kort na de geboorte bevat moedermelk colostrum dat bestaat uit verschillende heilzame stoffen die je niet in flesvoeding kunt vinden. Je moet de pasgeborene zelfs ’s nachts borstvoeding geven om de baby voeding te geven. Je kunt je nachtlampje aanzetten wanneer je je baby ’s nachts borstvoeding geeft.

Met antilichaam

Moedermelk bevat niet alleen voedingsstoffen, maar ook antistoffen. Deze verbinding helpt je baby om te vechten tegen de bacteriën en virussen die hun lichaam aanvallen. Antilichamen zitten ook in colostrum. Deze stof bevat een hoog gehalte aan IgA of immunoglobuline dat als antilichaam dient. Wanneer een moeder wordt blootgesteld aan bacteriën en virussen, zal haar lichaam antilichamen gaan produceren die aan de moedermelk worden afgegeven. Op deze manier kan de moedermelk de baby’s immuun maken. Helaas kunnen formules geen antilichamen bieden voor baby’s. Borstvoeding kan je maandelijkse kosten besparen, omdat je geen flesvoeding hoeft te kopen. Met dit budget kun je een nieuwe tas kopen.

Emotioneel en fysiek gezonder

Borstvoeding is niet alleen gunstig voor baby’s, maar ook voor moeders. Wanneer je je baby borstvoeding geeft, kan je lichaam prolactine- en oxytocine hormonen produceren. Deze hormonen zijn nuttig om je stress na de bevalling te verminderen. Bovendien kan borstvoeding ook het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de moeder vergroten. Het borstvoedingsproces kan het welzijn van lichaam en geest van de moeder ondersteunen. Bovendien is borstvoeding praktisch, zodat je gemakkelijk kunt reizen. Wanneer je baby honger heeft, kun je hem direct moedermelk geven. Bovendien kan borstvoeding het risico op verschillende ziekten verlagen, zoals borstkanker, eierstokkanker, endometriose en reumatoïde artritis.

Verbetering van de hechting

Het valt niet te ontkennen dat borstvoeding een fysieke en emotionele band tussen een moeder en een baby kan creëren. Directe borstvoeding bevordert huid-op-huidcontact. Je kunt je baby’s vaker aanraken en vasthouden. Veel studies stellen dat een goede band tussen moeder en baby vooral in het eerste jaar de gedragsproblemen bij kinderen kan verminderen. Bovendien helpt borstvoeding moeders om de signalen van de baby te leren kennen. Deze activiteit kan het gedrag van de baby in het vroege leven vormen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor baby en moeder?