Borstvoeding
Opmerkingen vooraf:
- De combinatie van rust, regelmaat en inbakeren is een manier om onrust bij je baby te voorkomen of te verhelpen, maar het is zeker niet de enige. Laat het idee varen als je voelt dat het niet bij je past.
- Borstvoeding houdt meer in dan alleen voeding. In dit artikel wordt echter alleen ingegaan op het voedingsaspect. Het is aan jezelf om de overige aspecten van borstvoeding – bijvoorbeeld het troosten – een persoonlijke invulling te geven.
Goed aanleggen is het halve werk
Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden (minstens 8 voedingen per etmaal) en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt.
Wil je graag succesvol borstvoeding geven, gun jezelf de eerste weken dan de kans en de tijd om handig te worden in het aanleggen. Dit is een investering die zich later dubbel en dwars terugverdient! Geef het vraag-en-aanbod principe van borstvoeding een kans. Blijf in elk geval niet rondlopen met vragen of twijfels over de voeding. Voor diverse problemen is meestal een eenvoudige oplossing te vinden. Vraag om raad bij je jeugdverpleegkundige, een lactatiekundige of kijk of er een mama- of borstvoedingscafé bij jou in de buurt is.
Eén van de belangrijkste punten is om een borstgevoede baby een goede drinktechniek aan te leren. Wees daarom in het begin “streng” en geduldig bij het aanleggen, daarmee voorkom je o.a. tepelkloven en een halfvolle buik. Een goed aangelegde baby kan in een korte periode zijn buik goed vol drinken.
Lijkt je baby prikkelbaar, probeer dan de vroege hongersignalen van je baby te ontdekken om voedingsproblemen te voorkomen.
Goed uitgerust = energie om te drinken
Let in de eerste weken ook op de relatie tussen voeden en slapen. Bij baby’s kun je het slapen namelijk niet los zien van het voeden en andersom. Een uitgeruste baby drinkt rustiger en effectiever en slaapt beter dan een oververmoeide baby. Bij een uitgeruste baby kun je slaapsignalen van hongersignalen onderscheiden. Bij een oververmoeide baby is dit veel moeilijker. Lees meer over preventie van onrust bij pasgeborenen.
Een pasgeboren baby doet tijdens het drinken al snel zijn ogen dicht. Laat je baby tijdens het drinken echter niet ‘dutten’ of helemaal in slaap vallen. Laat hem drinken tijdens drinktijd en knuffel hem tijdens de wakkere tijd. Bij slaapsignalen is het slaaptijd.
Krampjes
Darmkrampjes zorgen nogal eens voor een verstoring van de slaap. Hoewel darmkrampjes normaal zijn de eerste maanden, zijn ze in sommige gevallen toch te verlichten. Darmkrampjes kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Eén van de oorzaken is: veel borstvoeding. Veel moeders hebben hier in de eerste weken mee te maken. Wil je meer weten over oorzaken van krampjes en wat je er aan kunt doen, lees dan dit blog over krampjes.
Reflux
Als gevolg van overproductie krijgen sommige baby’s refluxklachten. Raadpleeg dan een deskundige die ‘multifactorieel’ kan kijken. Angelique van Baby & Borstoeding, is lactatiekundige en kinderverpleegkundige n.p. en schreef dit blog over reflux.
Allergie
Als je reden hebt om aan te nemen dat je kind een verhoogde kans heeft op een allergie, overleg dit dan met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Bij 2,4 procent van de baby’s is daadwerkelijk sprake van een koemelkeiwitallergie. Het is een heel traject om dit te onderzoeken en vast te stellen. Het consultatiebureau gebruikt hiervoor een richtlijn. Of lees de duidelijke informatie over voedselallergie van Isala.
Voeden op verzoek
Het is normaal dat een borstbaby vaker wil drinken dan een baby die kunstvoeding krijgt. Dit komt door de lichtverteerbaarheid van borstvoeding. Kunstvoeding bevat andere eiwitten en geeft daardoor gedurende langere tijd een ‘vol’ gevoel. Vandaar dat je een borstbaby in dit opzicht niet kunt vergelijken met een baby die kunstvoeding krijgt. Verder is borstvoeding geen constante factor. Het wordt daarom ook wel levende melk genoemd. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je baby genoeg krijgt zal hij dus te drinken moeten krijgen als hij daarom vraagt. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer een baby zuigt en drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Krijgt je baby te weinig kans en gelegenheid om genoeg te zuigen en te drinken, dan zal de borstvoeding onvoldoende op gang komen. Grote vraag is echter: “Wanneer vraagt je baby om drinken?” Lees meer over voeden op verzoek.
Rust regelmaat en inbakeren
Bij jonge baby’s is het zinvol om bij onrust eerst de voeding onder de loep te nemen. Bij veel moeders is er namelijk (onbewust) twijfel over de voeding en die onzekerheid kan grotendeels weggenomen worden door een gesprek met een deskundige op het gebied van (borst)voeding. Soms is na het opvolgen van haar adviezen het onrustprobleem al opgelost. Als er geen reden (meer) is om aan de voeding te twijfelen en de onrust blijft, is er grote kans dat dit veroorzaakt wordt door te weinig slaap. Dit kun je verbeteren door rust, regelmaat en inbakeren. Rust en regelmaat klinkt misschien ouderwets en tegenstrijdig met de borstvoedingsprincipes, maar het het is maar net hoe je het bekijkt. Het inbakeren, inclusief alle randvoorwaarden kan toegepast worden in (bijna) elke situatie en op je eigen manier, passend bij jullie eigen gezin. Onzekerheid en oververmoeidheid betekenen vaak het einde van de borstvoeding, terwijl inbakeren de borstvoeding kan redden!