Slaapregressie Voor Baby’s Oplossen: Wat Je Moet Weten!

Slaapregressie bij een baby zorgt voor veel stress en een slechte nachtrust voor ouders of verzorgers. Tijdens een periode van slaapregressie verandert het slaappatroon van jouw kind en hierdoor is hij/zij ‘s nachts vaker wakker. Dit is geheel normaal, maar tegelijk ook erg vervelend. Wat zou je kunnen doen wanneer jouw baby te maken heeft met slaapregressie? Beschuit met muisjes helpt je graag verder, zodat je zowel jouw baby als jouw nachtrust beter kunt verzorgen. 

Wat is slaapregressie?

Tijdens slaapregressie verandert het slaappatroon van baby’s. Hierbij zijn baby’s ‘s nachts vaker wakker of hebben baby’s meer moeite om overdag tot rust te komen. Hierdoor zou een kind overdag vaker kunnen huilen of ongeduldig kunnen zijn.  

Slaapregressie is onderdeel van de ontwikkeling van een baby, dus je hebt jezelf geen zorgen te maken wanneer je dit bij jouw kleine herkent. De hersenen en het lichaam van een baby ontwikkelt zich en dat leidt onder andere tot veranderingen in het slaapritme- en patroon. 

Vaak gaat slaapregressie samen met andere ontwikkelingen in het opgroeien van een baby. Denk hierbij aan groeispurts, wisselen van tanden of zaken als een verhuizing. Deze periode verstuurt hun normale slaappatroon en vereist tijd om een nieuwe routine te ontwikkelen. 

Slaapregressies kunnen enkele weken tot een paar maanden duren en kunnen voor ouders erg vermoeiend zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat deze regressies tijdelijk zijn en dat het normaal is dat baby’s hun slaappatronen veranderen naarmate ze ouder worden.

Symptomen van slaapregressie

In de meeste gevallen zie je dat een verslechtering in het slaappatroon van jouw baby rond een leeftijd van vier maanden. Hierbij zie je vooral dat een baby weigert in slaap te vallen. Andere symptomen zijn:

  • Druk gedrag
  • ‘s Nachts wakker worden
  • Minder middagdutjes
  • Veranderingen in slaapgewoonten
  • Meer huilen
  • Geen honger hebben

Nogmaals, maak je geen zorgen over de slaapregressie van jouw kleine. Ze zijn gewoon aan het wennen aan de wereld om zich heen. 

Strategieën om uw baby door slaapregressie heen te helpen

Slaapregressie is geen wetenschappelijk begrip, maar het is wel een ontwikkeling die veel ouders herkennen. Daarom is het toch handig om de onderstaande tips goed door te nemen en, indien nodig, toe te passen. De kans is namelijk erg groot dat jij de genoemde symptomen ook bij jouw kleine gaat zien.

Zorg voor een vast slaappatroon

Het creëren van een vast patroon voor de nacht is een van de beste manieren om uw baby te helpen bij slaapregressie. Geef een baby hierbij een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Dat kan bijvoorbeeld door een warm bad te nemen, een verhaaltje voor te lezen, slaapliedjes te zingen of zachte muziek af te spelen of het licht in de kamer te dimmen.

Zorg voor voldoende en gezonde voeding

Honger is een grote reden waarom baby’s wakker worden ‘s nachts. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende en gezonde voeding overdag. Het is ook zinvol om ‘s nachts juist geen eten te geven. Dan gaat een baby verwachten dat hij/zij altijd eten krijgt als het ‘s nachts honger heeft. 

Creëer een kalmerende slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer donker genoeg is en dat er geen schermen of elektronische apparaten aanwezig zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geluid van buitenaf de kamer in kan komen die jouw baby kunnen storen tijdens de slaap.

Zorg ervoor dat uw jouw baby niet te moe is

Vermijd oververmoeidheid door uw baby regelmatig te laten slapen en de slaaptijden te verlengen als u merkt dat uw baby tekenen van vermoeidheid vertoont. Hierdoor ontwikkelt de baby een slaappatroon dat past bij zijn slaapbehoefte.

Oefen met zelfstandig slapen 

Leer uw baby om zelfstandig in slaap te vallen, zonder hulp van u of een fopspeen. Dit kan helpen om de baby te kalmeren en te leren om zichzelf te troosten als hij of zij wakker wordt tijdens de nacht.

Geef uw baby tijd om zich aan te passen 

Wees geduldig en geef uw baby de tijd om zich aan te passen aan veranderingen in de slaapomgeving, routine of ontwikkelingsmijlpalen.

Geef extra liefde en aandacht

Een heleboel knuffels en kusjes laten je baby ontspannen, wat ervoor zorgt dat hij/zij makkelijker kan omgaan met het nieuwe slaappatroon. Zorg er daarbij voor dat jij ook in staat bent om die extra liefde en aandacht te geven. Ga daarom zelf ook op tijd naar bed en zorg voor een goed slaappatroon. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw kleine!

Wanneer professionele hulp zoeken bij slaapproblemen van je baby?

Raadpleeg een kinderarts wanneer:

  • problemen voor langere tijd aanhouden en niets lijkt te werken.
  • slaapproblemen samenhangen met veranderingen in de gezondheid of ontwikkeling van een baby. 
  • jouw stress, slaapproblemen of angst te groot wordt als gevolg van de slaapregressie van jouw baby.

Conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat slaapregressie bij baby’s een normaal onderdeel van hun ontwikkeling kan zijn. Ouders kunnen zich in deze periode overweldigd en angstig voelen, maar er zijn technieken om de baby er doorheen te helpen. Als het probleem aanhoudt of na verloop van tijd verergert, kan het nuttig zijn professioneel advies in te winnen bij een kinderarts.

Reacties uitgeschakeld voor Slaapregressie Voor Baby’s Oplossen: Wat Je Moet Weten!