Baby slaapt kort, half uur of 45 minuten, wat te doen?

Baby slaapt kort overdag

Je volgt alle ‘rust-en-regelmaat-adviezen’ en je hebt geen twijfels over de voeding, toch slaapt je baby overdag maar kort, nog geen uur. Wat doe je dan?

Na één slaapcyclus (45 min.) is een baby meestal nog niet uitgerust, maar verder slapen lukt sommige baby’s niet. Hoe help je je baby langer slapen?

Verplaats je eens in je baby: Je voelt je nog zo moe en je wilt verder slapen, maar toch ben je wakker geworden: Onvrede, huilen, HELP!

Baby slaapt kort > eerst een stapje terug

Baby slaapt kort overdagWil je als ouder een stapje vooruit, moet je soms eerst een stapje terug doen. In dit geval betekent dat als ouder even meer aanwezig zijn, om straks weer afwezig te kunnen zijn. Met andere woorden: heel veel veiligheid en comfort bieden aan je baby, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij leert: Hé, ik ben wakker, dat geeft niet, ik kan gerust weer verder slapen.

Hoe bied je een jonge baby veiligheid en comfort? Door aanraking en elke keer hetzelfde te doen. Als je baby na zo’n drie kwartier wakker wordt, leg dan je handen op zijn buik en armen. Sus en vertel dat hij verder moet slapen. Het is heel goed mogelijk dat dit aanvankelijk niet werkt, dan haal je je baby uit bed en probeer je het bij de volgende slaap weer.

Vertrouwen

Op gegeven moment weet je baby: Als ik huil, komt mama. Of papa. Als je baby wel weer verder slaapt door jouw aanraking en sussen, dan is er vertrouwen; mama is er als ik haar nodig heb. Lukt het een paar dagen/weken (afhankelijk van baby’s leeftijd en toestand) om dit zelfde patroon te bieden, dan ga je het heel langzaam weer afbouwen. Van twee handen, naar één hand en sussen. Van één hand en sussen, naar één hand en niet meer sussen, enzovoort.

Ik heb al vaak gezien hoe dit werkt, succes met deze tip!

Update: Dit blog maakt meer los dan ik had verwacht. Vragen stellen kan nog steeds maar dan alleen tijdens een (telefonisch) consult. Wat ik je kan bieden en hoe je met mij contact kunt opnemen is te lezen op mijn website

 

Esther van Bloemen is verpleegkundige en heeft zich met diverse vervolgopleidingen (HBO ouder- en kindzorg, videohometraining, school voor coaching) en werkervaring (als kraamverzorgende, jeugdverpleegkundige, huilbabyconsulent en als moeder) weten te specialiseren in de zorg aan baby's en hun ouders. Esther werkt twee dagen per week als verpleegkundige in een medisch orthopedagogisch centrum en geeft als zelfstandige cursussen babymassage en lichaamstaal, consulten aan baby-ouders en scholing aan professionals: www.babyverpleegkundige.nl

130 reacties

 • Paulien

  Dit is het enige artikel op heel het internet waar ik iets aan heb gehad met de slaap problemen van mijn zoontje. Zowel de tips uit het artikel als in de opmerkingen zijn zinvol. Andere artikelen komen niet verder dan ‘rust en regelmaat’ maar als je hun tips al toepast en de problemen gaan niet weg dan houdt het op. De baby terug in slaap sussen als hij na 30 min wakker wordt bijvoorbeeld… Klinkt zo simpel maar mijn gestreste hersenen konden het zelf niet meer bedenken. Bedankt!

 • Sylvie Zuidam

  Beste Hester,
  Dat ze het eerste slaapje aan de nacht vastplakt, dat zie je bij meer baby’s. En dat het in de ochtend goed gaat, dat is mooi, 3 uur slapen kan, maar dan zou ik haar wel wakker maken. Dat is dan ook het meest logische tijdstip om wat meer in de fles te doen.
  V.w.b. verschuiven van het ritme. Vakantie wil daar nog wel eens voor zorgen. Wat vaak gebeurt, is dat baby’s het op het vakantieadres best goed doen, maar dat terugschakelen naar de thuissituatie best moeilijk voor ze is. Het kan dus een kwestie zijn van tijd. Sturen/wijzigen lukt meestal niet als ze nog zo klein zijn.
  Als je het prettig vindt om even met iemand te overleggen, bel dan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Hester

  Ik ben al een tijdje aan het tobben om mijn 13 weken oude baby een goed slaapritme aan te leren. Op tijd (bij eerste vermoeidheidssignalen maar nooit later dan 90 minuten) wakker in bed leggen doe ik al. Bij het naar bed brengen baker ik haar al in (vaak begint ze hier al te jammeren en huilen) en houd ik een kort bedtijdritueeltje (gordijnen sluiten, zingen, gedag zeggen en kus). Soms gaat dit goed en valt ze zelf in slaap, soms niet en dan probeer ik haar te sussen en haar te laten slapen. Lukt dit niet dan leg ik haar alleen in de box en probeer het bij de volgende signalen opnieuw.

  Meestal gaat het bij het eerste slaapje goed. Dan is ze max 90 minuten wakker inclusief voeding, en soms kan ze zelfs direct weer in bed worden gelegd (alsof het een nachtvoeding is). Ze kan soms zo 2-3 uur slapen. Maar het gebeurt vaker dat ze na 45minuten niet meer in slaap valt. Ik sus haar dan met mijn handen, lukt dit niet dan til ik haar even op maar 9 van de 10 keer slaapt ze niet verder. Hier loopt de rest van de dag eigenlijk in de soep, want ik begrijp niet precies wat ik dan het best kan doen. Haar direct een voeding geven, luier, knuffelen in box en bij vermoeidheid naar bed? Of haar even in de box laten spelen tot ze weer moe is en dan naar bed? (Wat vaak niet lukt want tegen de tijd dat ze bijv weer signalen laat zien is het alweer bijna ‘tijd’ voor de volgende voeding oftewel is haar maagje niet vol genoeg om te gaan slapen). Als ik haar alsnog voed valt ze tijdens de voeding in slaap en kan ik haar zo wegleggen, maar dat is niet de bedoeling want ik wil haar leren zelf in slaap te vallen (en dan laat ze bovendien geen boertje).

  Wij zijn nu een paar dagen terug van vakantie en sinds we thuis zijn is het nachtelijk spoken weer begonnen (terwijl ze al weken heerlijk sliep van 11 tot 7/8 uur. Ik weet ook niet altijd of ze honger heeft, eerst probeer ik haar in slaap te sussen en als dat niet lukt helpt een flesje haar wel weer haar slaap te hervatten. Door de nachtvoeding is de ochtendvoeding pas weer rond rond 9/10 uur ipv 7/8 uur. Het ritme verschuift hierdoor. Ook vroeg ik me af of een dutje te lang kan duren. Soms slaapt ze sochtends wel 3 uur, zou ik dit moeten inkorten of haar laten doorslapen? Ik geef trouwens 5×165 klaargemaakte kunstvoeding en sinds we van vakantie zijn dus een extra flesje van 165ml in de nacht. Ze weegt nu 6,6 kilo en volgens mij is het tijd om haar flesjes te verhogen maar wil dit geleidelijk doen en ben nog aan het bedenken welke fles als eerst omhoog gaat. Beetje een lang verhaal maar hoop dat iemand mij verder kan helpen. Mijn dank is groot!

 • Esther

  Hoi Therese,
  Je bent echt heel goed op weg!
  Alleen je kleine meisje heeft wat meer tijd nodig. Ze is met haar twaalf weken de reflexen aan het verliezen, waarop deze methode is gebaseerd. Het mooie is dat ze nu een week gewend om in alleen in slaap te vallen. Nu moet ze nog leren dat doorslapen hetzelfde is als inslapen.
  Elke keer als ze wakker is, is jouw lichaam er niet, terwijl die daarvoor er altijd (in de draagdoek) er wel was.
  Wat je nu doet als ze wakker word, is heel goed. Ik zou je alleen willen adviseren om het in een vaste volgorde te doen. Troosten in haar bedje, als ze niet stil wordt troost je aan haar bedje en pak je haar op en kijk je of je haar terug kan leggen. Gaat ze dan door met huilen? Dan doe je haar in de draagdoek.
  Met deze vaste volgorde bied je voorspelbaarheid, zoals je dat nu ook doet bij het naar bed brengen en wat al heel succesvol is gebleken.
  Wat je zult zien is dat ze steeds minder vaak in de draagdoek beland om haar slaapje te continueren. Dat betekent dus dat ze in bed in slaap is gevallen, met jouw komst. Uiteindelijk kom je alleen nog om even terug om haar even in bedje te troosten.
  Succes. En echt geef haar ook een week (of twee) om aan doorslapen te wennen.
  Vriendelijke groeten,
  Esther van Bloemen
  babyverpleegkundige.nl

 • Therese van wijk

  Beste Sylvie en collega’s,

  Ik heb dit blog en alle reacties gelezen en er staan al bruikbare tips in. Ik heb een vraag over mijn dochter van 12 weken. Ze is een borstgevoede baby die zeer goed groeit en erg vrolijk is. Ze weegt nu zo’n 7 kilo.

  Tot nu toe hebben wij haar heel veel in de draagdoek laten slapen overdags omdat zij veel huidhonger leek te hebben en absoluut niet in haar eigen bedje wilde slapen. Snachts slaapt ze wel in haar eigen bedje.

  Nu ben ik vanaf deze week begonnen met een ritme waarin ik probeer om haar meer in haar eigen bedje te laten slapen. Dat doe ik door te voeden, knuffelen, spelen in de box en bij de eerste vermoeidheidssignalen in bed te leggen. Wij bakeren onze dochter meestal in een pacco, en soms stop ik haar stevig onder.

  Nu gaan de dutjes overdag best goed. Dat wil zeggen onze dochter jengelt even maar valt dan in slaap (meestal met een pink). Het probleem is dat zij na 40-45 minuten wakker schiet en niet meer in slaap komt. Ik heb er al bijgezeten, een hand op haar buikje en sussen. Soms uit bed halen en troosten maar telkens als ik haar terug leg begint ze te huilen totdat ik haar uiteindelijk maar uit bed haal (terwijl ze nog gaapt) en het riedeltje of weer van voor af aan begin of ik doe haar ik de draagdoek. Dan slaapt ze wel en ook makkelijk 1,5-2 uur.

  Mijn vraag ik: hoe kan ik mijn dochter leren om na 45 minuten zelf in slaap te vallen? Zelfs en liefst zonder een pink, want dat is alsnog met behulp van mama. Ze neemt trouwens geen speen, ik heb al vele merken geprobeerd.

  Alvast dank voor jullie antwoord

  Groetjes van Therèse

 • Sylvie Zuidam

  Het klopt helemaal dat signalen bij een jonge baby door elkaar lijken te lopen!
  Ik beschrijf dit op de pagina: Baby lichaamstaal.
  En ook in mijn boek Slapen als een baby.

  Ik zeg vaak: de optelsom van luisteren, kijken en tijdstip vertelt wat je baby nodig heeft. Voed je baby niet strak op de klok, maar kijk gerust met een half oog naar de klok. Begrijp je wat ik bedoel? Je gebruikt de klok dan niet als leidraad, de klok vertelt niet of je kind honger heeft, maar je kunt het wel als checkmiddel gebruiken. Als je vermoeidheidssignalen ziet bij je kind en ze is inderdaad een uur geleden uit bed gekomen, dan kan het niet missen, dan is ze weer aan slapen toe.

  Zie de eerste twee maanden echt als oefenen en je kind leren kennen. Ik voorspel je dat je in de derde maand steeds beter zult herkennen wat haar signalen zijn. Dat gaat natuurlijk geleidelijk, ene dag beter dan de andere dag, maar het is echt leuk om te zien als je er goed op let. Ook weer niet te goed natuurlijk ;) want dan ga je aan alles twijfelen. Af en toe zal je het ook eens mis hebben, hoort erbij toch?

  V.w.b. de voeding, je vertelt niet welke voeding je dochter krijgt. Soms kunnen klachten verminderd worden door de voeding anders te verdelen (fles) of adviezen op gebied van borstvoeding, overproductie is bijvoorbeeld een bekend probleem in het begin. Overleg met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een lactatiekundige.

  Ik hoop dat je wat kunt met mijn antwoorden, succes. Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Hester

  Hoi Sylvie,

  Ik heb een dochter van bijna 4 weken oud en probeer sinds enkele dagen het slapen-voeden-knuffelen-slapen aan te houden. Nu loop ik tegen een paar punten aan.

  Het komt regelmatig voor dat ik haar voed nadat ze wakker is, en ze daarna gelijk begint te gapen en strekken. Ze is dan niet eens een half uur wakker. Als ik haar op bed zou leggen zou ze niet geboerd hebben en verschoond zijn en zou dit te vroeg zijn als je uitgaat van 45-60 minuten wakkere tijd. Als ik het uitstel ben ik bang dat ze over haar slaap heen is en ze daarna niet meer kan slapen. Wat kan ik het beste doen?

  Een ander punt waar ik tegenaan loop is dat ze niet altijd hongerig is wanneer ze wakker wordt. Vaak schrikt ze zelfs wakker van de krampen en is ze ontroostbaar. Dit kan na 2,5 uur zijn maar ook na 1,5 uur. Als ik haar bij me houdt en troost is ze daarna wakker. Moet ik haar dan gelijk voeden ook al werd ze niet wakker van de honger? Ik moet zeggen dat haar hongersignalen niet altijd even duidelijk zijn voor mij en sommige signalen laat ze ook zien wanneer ze krampjes heeft. Heeft ze dan honger en krampjes tegelijkertijd? Of heeft ze dan een zuigbehoefte om de pijn weg en sabbelen?

  Soms vermoed ik dat ze ook last heeft van opkomend maagzuur en het dan doorslikt, waarna ze heel zuur kijkt. Ook wanneer ik haar verschoon na de voeding. Is het dan niet beter om haar voor de voeding alvast te verschonen?

  Dit is trouwens mijn eerste kind en ik probeer verschillende dingen uit maar ik merk dat ik haar nog helemaal niet zo goed ken en dit maakt mij soms best onzeker. Ik hoop dat je mij verder man helpen.

  Een ander punt waar ik tegenaan loop is dat ik
  geef.

 • Sylvie Zuidam

  Beste Danielle,
  Ook al heeft een baby soms haar ogen open, het kan zijn dat ze slaapt. In het boek staat het kort genoemd onder het kopje ‘Indifferente slaap’. Verder is de verdeling lichte-diepe slaap bij baby’s anders dan bij volwassenen. Bij baby’s fifty-fifty en de slaap van volwassenen is voor een groot deel diepe slaap. Wees niet bang dat ze slaap tekort komt en verwacht niet dat ze urenlang onverstoorbaar slaapt. Dat ze bij jou sneller in slaap valt, kan door andere houding, beweging, ‘mamahonger’. (Leren) slapen in bed is vaak een kwestie van baby en haar lichaamstaal leren kennen en wennen/oefenen.
  Groet, Sylvie

 • Danielle

  Dag, Bedankt weer voor je reactie!
  Ik heb het idee dat ik nu door je boek de signalen goed herken.
  Ik leg haar nu weg als ze moe is. Het gaat alleen vaak zo; ze ligt een poos te kijken en lijkt niet toe te kunnen geven aan de slaap. Ze ligt dan lang wakker (bij mij slaapt ze vaak binnen 10 min). Als ze in slaap valt is dit een paar minuutjes, dan wordt ze weer wakker. Ze gaat dus niet huilen.
  Ik ben een beetje bang dat ze zo slaap tekort krijgt. Wat denk jij? Heb je nog tips hiervoor?

 • Sylvie Zuidam

  Beste Danielle,
  Dat is bekend bij de meeste baby’s: In slaap vallen op schoot + wegleggen = wakker worden. Begin in de ochtend met wakker wegleggen in bed. Kort bedritueel (heel kort want een jonge baby is ook zo weer over haar slaap heen), vertragen in je bewegingen, weinig/zachtjes praten etc. Zeker ook voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen (zie beschrijving en foto in het boek).
  Als het eerste slaapje van de dag goed gaat, kun je ook het tweede slaapje weer zo doen, dat hoef je niet op te bouwen. Lukt het slaapje niet, kun je je hand op haar hoofdje leggen en proberen of ze weer in slaap valt. Lukt dat niet, dan kun je haar oppakken en 1. bij slaapsignalen weer opnieuw in bed leggen of 2. haar bij je houden tot de volgende voeding.
  Maak in elk geval voor jezelf een plan. Een plan van aanpak. Een plan geeft jou rust. Hoe ga je het vandaag doen? Als je drukke Paasdagen hebt gehad, heb je misschien het gevoel dat je weer even opnieuw moet beginnen, maar dat geeft niet. Elke dag kun je in principe weer opnieuw beginnen met een ritme. Net zo lang herhalen totdat je merkt dat er een gezonde basis begint te komen. Meestal ervaren ouders in de derde levensmaand (dus vanaf 9 a 10 weken) dat er steeds meer stabiliteit komt. Tot die tijd is het veel oefenen, je baby leren kennen, ene dag gaat goed, andere dag weer wat minder. Hou vertrouwen!
  Vanavond plaats ik op Facebook een filmpje van een baby van drie weken.
  Succes! Groet, Sylvie

 • Danielle

  Dank voor je antwoord!
  Ik bedoel met doorslapen; nadat ze bij ons in slaap is gevallen en ik leg haar weg wordt ze bijna direct wakker. S nachts gelukkig niet. Dan komt het wel voor dat ze na 2u wakker wordt en als ik haar pak ze geen honger heeft maar verder slaapt bij ons.
  Overdag slaapt ze dus bij ons of in de draagdoek.
  We gaan nu oefenen met zelf inslapen. Eerst op 1 moment van de dag dus proberen? Of overdag na alle voedingen? S nachts dan eerst nog maar bij ons in slaap vallen?

  Het is zo intensief om haar de hele dag bij me te hebben..

 • Sylvie Zuidam

  Beste Danielle,
  Wat bedoel je met doorslapen?
  Mijn advies is sowieso oefenen met vaste volgorde in gebeurtenissen en wakker wegleggen nadat je slaapsignalen hebt gezien. Waarschijnlijk werkt dit in de ochtend het beste. En de ene dag beter dan de andere dag. Soms blijft een dag rommelig, wat je ook doet. Begin dan de volgende dag weer ‘opnieuw’.

  In het blog over lichaamstaal dat ik in mijn vorige reactie noemde, zie je een filmpje van een baby in roze pakje. Zij heeft ongeveer dezelfde leeftijd, kijk maar eens wat deze baby doet. Vermoeidheidssignalen op deze leeftijd zijn subtiel, maar wel leuk als je dit bij je eigen baby ontdekt.

  Stevig onderstoppen is ook belangrijk, zie blz. 73-74 in het boek. In een kort opgemaakt bed mag je jouw baby toedekken tot over de schouders tot haar kin. Een vaste slaapplek beneden is goed, als het maar een rustige plek is (niet in de box). De eerste twee weken slapen baby’s vaak nog wel overal, maar daarna wordt dat moeilijker. De handenmethode kun je zeker proberen. Veel zal een kwestie zijn van tijd en oefenen wat voor jouw dochter werkt. Bedenk ook dat baby’s tot een week of zes toch onrustiger kunnen worden, ook al doe je alles ‘volgens het boekje’. Ook de onrustpiek staat beschreven in het boek.
  Groet, Sylvie

 • Danielle

  Bedankt voor je reactie! Je boek heb ik vorige week gekocht, lichaamstaal leren we steeds beter lezen.
  Wat is je advies? Eerst zelf oefenen met inslapen of het doorslapen (wat overdag en soms s nachts moeilijk is)? Of beide tegelijk? Is dat niet teveel voor een baby?
  Kan ze al gewend zijn aan het bij ons inslapen? De keren dat we het geprobeerd hebben slaapt ze een paar minuutjes in en wordt dan weer wakker. Is de handenmethode zoals in het artikel dan toepasbaar?
  En een vaste plek beneden is ook goed overdag toch? Vanaf hoe laat is het eigen bedje het advies? Rond 7-8 of mag dat ook later?

 • Sylvie Zuidam

  Beste Danielle, heb niet te hoge verwachtingen van jouw jonge dochter en ook niet van jezelf, je bent elkaar nog volop aan het leren kennen en wennen aan jullie nieuwe leven. Wanneer kan een baby zelf inslapen? Vanaf nu. Dat toch wel :) Zonder twijfel. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor ze er (nog) moeite mee heeft. Het kan simpelweg komen door overprikkeling. Deels kun je daar wat aan doen door een rustig en voorspelbaar leven te leiden dat voor een pasgeboren baby ook te volgen is. Bedenk dat bij een baby alles wel 7x langzamer binnenkomt dan bij een volwassene.

  In principe is de volgorde: baby wordt wakker van de honger en krijgt direct voeding, dan heeft ze voldoende energie. Daarna kan ze een poosje tevreden bij je zijn en zodra ze slaapsignalen laat zien, breng je haar weer naar bed. Vanaf plm. 6 weken komt een baby toe aan een paar min. liggen in de box. Dan is de volgorde: slapen-drinken-knuffelen-box. Meer over regelmaat (zoals je ziet niet op de klok maar op verzoek).
  Dit is ook een interessante pagina: Baby lichaamstaal.

  Slapen als een baby boekIk tip ook mijn boek Slapen als een baby.

  Dit boek gaat o.a. over babyritme en babylichaamstaal. En hoe je jouw eigen weg kunt vinden als gezin. Als je wilt weten of het boek iets voor jou zou kunnen zijn, kun je er hier meer over lezen en het bestellen.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Danielle

  Dag, vanaf hoeveel weken kan een baby zelf inslapen? En kun je dus ook de handenmethode zoals hierboven toepassen?

  Onze dochter is 3,5 week en valt tegen ons in slaap. Daarna leggen we haar weg. Ze slaapt overdag erg kort en wordt onrustig en vaak wakker. We leggen haar dan tegen ons aan, dan slaapt ze verder en goed door.
  S nachts slaapt ze wel meestal tot de volgende voeding. (Bv op verzoek)

  Ik vraag me vooral af wat we mogen verwachten van zo’n kleintje. En wanneer we kunnen gaan oefenen met inslapen en doorslapen in haar eigen bed.

  Groet Danielle

 • Sylvie Zuidam

  Beste Fleur,
  Je hebt al verschillende dingen en manieren geprobeerd. Een logische volgende stap is nagaan waarom e.e.a. niet werkt en wat wél bij jou/jullie past. Dat kan alleen in een persoonlijk gesprek met een professional, denk aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een babyconsulent.

  Ik heb zelf geen praktijk en doe geen consulten. Ouders die daar behoefte aan hebben verwijs ik altijd naar professionals uit mijn netwerk.

  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Sylvie Zuidam

  Beste Sara,
  Fijn dat je al veel aan deze website hebt gehad. Jouw zoontje is aan een bepaalde manier gewend geraakt (op jouw buik of in de draagdoek in slaap vallen). Zelfstandig in bed in slaap vallen kan hij leren. Dat kan ook stap voor stap. Vraagt wel meer tijd van jou/jullie. Zie huilen als een laat signaal. Leer de signalen die daaraan vooraf gaan te herkennen, te interpreteren en op in te spelen. Het gaat om de juiste timing. Om rituelen. Om een bepaalde uitstraling en bijvoorbeeld een manier van bed opmaken. Allemaal details die je het beste IRL met een professional op een rijtje kunt zetten om vervolgens een plan te maken hoe stap voor stap naar de gewenste situatie te werken.

  Slapen als een baby boekIk heb zelf geen praktijk en doe geen consulten. Ouders die daar behoefte aan hebben verwijs ik altijd naar professionals uit mijn netwerk.

  Ik heb vorig jaar wel een boek geschreven waar je o.a. over lichaamstaal kunt leren. En hoe je een eigen weg vindt. Als je wilt weten of het boek iets voor jou zou kunnen zijn, kun je er hier meer over lezen en het bestellen.
  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 • Fleur

  Hier een kleine die na 10 of 20 minuten alweer wakker wordt…
  Ze wordt tussen 4-5 uur s’nachts wakker dan en dan blijven we heen en weer lopen voor d’r speentje.. steeds valt ze even in slaap voor 10-20 minuten en na een tijdje valt ze langer in slaap tot 7:00 uur ongeveer en dan krijgt ze d’r eerste flesje.
  Na die fles valt ze meteen weer in slaapt tot een uurtje of 10:00. Dan kleed ik d’r aan en gaan we naar beneden om te spelen in de box.
  11:00 uur krijgt ze weer een flesje en daarna is ze weer moe en gaat ze rond 11:30 uur naar bedje toe en dan begint het.. 11:30 uur doet ze 40 minuten een slaapje en dan wordt ze wakker maar dan is ze niet uitgerust maar ik krijg d’r niet meer in slaap daarna.. heb geprobeerd d’r even te laten jengelen, wel meteen terug gaan, speentje geven, even knuffelen en dan terug in bedje..
  Noem maar op!
  Uiteindelijk haal ik haar er maar uit en dan komen we weer in het patroon van slaapjes van 10 – 20 minuten terecht.. zodra ze moe is leg ik d’r in bedje. Dan slaapt ze dus maar 10-20 minuten en begint ze te huilen, ik ga dan even naar d’r toe en troost d’r en dan slaapt ze weer 10-20 minuten. Op gegeven moment slaapt ze niet meer en dan haal ik d’r uit bedje.
  Dit gaat zo tot d’r bedtijd/avond flesje van 18:30 uur.. daarna slaapt ze gewoon door en maken we d’r wakker om 23:00 voor een flesje..

  Ze is nu bijna 11 weken oud en krijgt flesvoeding op vaste tijden.
  07:00-11:00-(14:30/)15:00-18:30 uur.
  Op verzoek werkt niet voor mij en haar dus de tijden wil ik graag zo houden.
  Ze wordt vaak veel vroeger wakker dan d’r flesjes tijd dus ons patroon is een beetje wakker – verschonen – spelen – flesje – knuffelen en bij eerste signalen van vermoeidheid naar bedje.

  Maar ik heb het gevoel de hele middag maar bezig te zijn met haar een slaapje te laten doen..
  Inbakeren vind ze vreselijk en een draagdoek ook.

  Help!! Wordt er vreselijk moe van en kom er niet uit hoe ik dit nou moet aanpakken.

 • Sara

  Beste Esther en Sylvia,

  Allereerst: wat een fijne website. Ik heb al veel mogen leren. Ik zit met het volgende en hoop dat jullie of 1 van de lezers tips hebben. Mijn zoontje van 13 weken slaapt als sinds zijn geboorte moeilijk. En met moeilijk bedoel ik : niet zelfstandig. Aanvankelijk sliep hij op mijn buik. Daarna de draagdoek en nu wieg IK hem in slaap (dat werkt best snel). Tot voor kort kon ik hem altijd wegleggen in de wieg en dan sliep hij 45 min door. Nu wordt hij meteen wakker als ik hem wegleg. Ik heb geprobeerd om dat door te zetten en hem te laten huilen. Nou hij werd meteen overstuur en was een halfuur ontroostbaar. Laten uithuilen vind ik ook moeilijk. En wakker in de wieg leggen werkt ook niet: hij blijft huilen en na 20 min vind ik het genoeg. Ondat hij vrij groot is (6,6 kilo) wil ik hem leren in zijn wieg te slapen. CB adviseert “laten huilen zolang ik het aankan”. Daar kan ik me niet in vinden.

  Hij krijgt overigens borstvoeding en snachts 3 extra flesjes van 120 cc zodat hij 3 /4 uur slaapt ipv 2 /2,5.

  S nachts slaapt hij bij ons in bed en dat gaat goed. Hij wordt alleen wakker om te drinken.

 • Sylvie Zuidam

  Beste Hanna, uit jouw reactie pik ik een paar dingen en reageer daar tussendoor op [Sylvie]
  Zoon 6 weken. Hij krijgt flesvoeding en spuugt vaak, maar meestal kleine hoeveelheden. Hij lijkt ook geregeld last te hebben van krampjes, maar er zijn ook momenten dat hij slaapt en lekker ligt te scheten zonder ergens last van te hebben.
  [Sylvie] Op papier lijkt dit niet zorgelijk voor een baby van zes weken, maar alleen IRL kan een professional dit echt beoordelen.

  Al twijfel ik soms of ik hem niet alsnog te vroeg of te laat op bed leg
  [Sylvie] Ook dit is normaal. Bij een jonge baby zijn vermoeidheidssignalen soms heel subtiel en kunnen ze lijken op hongersignalen. Kwestie van oefenen in leren zien en herkennen en jouw baby leren kennen. Maar… sommige baby’s hebben echt wel een ingewikkelde gebruiksaanwijzing.

  dreumes rondlopen van anderhalf.
  [Sylvie] Maakt de praktijk pittig!!

  Ik probeer kalm te blijven, maar ik vind het lastig.
  [Sylvie] Natuurlijk! Je bent ook maar een mens.

  Daarnaast ben ik ziek geweest tijdens de zwangerschap. Bij mijn dochter Evy van nu 1,5 jaar kreeg ik HELLP en pre-eclampie en werd ik met 34 weken ingeleid. Met onze zoon kreeg ik ‘alleen’ pre-eclampsie en werd ik ingeleid met 38 weken. Ik hield beide keren veel vocht vast en voelde me de laatste maand(en) voor de bevalling onrustig. Hoewel ik fysiek en mentaal wel beter in m’n vel zit dan de vorige keer, voel ik me weer erg onzeker.
  [Sylvie] Onrust tijdens zwangerschap en bevalling kan doorwerken. En dat je bang bent voor herhaling lijkt me ook menselijk. Daarnaast staat jouw boog al anderhalf jaar gespannen. Logisch dat je nu even HELP roept.

  Ik weet dat er geen quick fix is of ‘de’ oplossing. Maar man, wat zou het schelen als ik kan voorkomen dat onze zoon over een paar maanden overdag zou kunnen slapen zonder de huidige heisa.
  [Sylvie] Die zekerheid kan niemand je geven. MAAR!! je kunt wel op zoek naar een goede professional die bij jou thuis komt en samen alles eens goed op een rijtje zet en jullie helpt om stap voor stap grip op de situatie te krijgen.

  Ik raad je aan om contact op te nemen met 1 van onderstaande verpleegkundigen:
  Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding, praktijk Leidsche Rijn. Zij zijn lactatiekundigen, maar van oorsprong ook kinderverpleegkundigen. Ze bieden ook hulp aan ouders die hun baby met de fles voeden EN ze hebben ontzettend veel kennis en ervaring op het gebied van reflux.

  Je kunt ook Esther van Bloemen raadplegen, verpleegkundig babyconsulent, heeft ook een eigen praktijk en gespecialiseerd in onrustige kinderen van 0 tot 18 maanden. Heel prettig persoon. Ook zij kan bij jullie thuis komen. Bekijk de websites maar een maak een afspraak, ik weet zeker dat één van deze professionals jullie verder kunnen helpen!
  Groet, Sylvie

 • Hanna van Leeuwen

  Beste Sylvie,

  Ik lees je blog met grote belangstelling en heb ook je boek in huis. Helaas komen we er toch niet uit met onze zoon Oliver van bijna 6 weken. Hij krijgt flesvoeding en spuugt vaak, maar meestal kleine hoeveelheden. Hij lijkt ook geregeld last te hebben van krampjes, maar er zijn ook momenten dat hij slaapt en lekker ligt te scheten zonder ergens last van te hebben. We passen het ritme toe van slapen-wakker-voeden-verschonen-knuffelen-slapen toe, de box is hij nog iets te jong voor. We bakeren hem sinds twee weken in met de Pacco, daarvoor met een hydrofiele luier wat hem ’s nachts redelijk rust gaf en de Puckababy hebben we ook uitgeprobeerd, maar daar leek hij teveel ruimte in te hebben.

  Nu is hij sinds halverwege de kraamtijd al een moeilijke slaper. ’s Nachts gaat vooralsnog goed: meestal valt hij na een flesje in de avond rond 20uur of later wel in slaap, slaapt hij steeds 2-3,5 uur max achter elkaar en overdag begint het..Ik heb het idee dat ik de moeheidssignalen (goed)zie, al twijfel ik soms of ik hem niet alsnog te vroeg of te laat op bed leg – bijvoorbeeld bij een of meerdere signalen of als het een minuutje aan de gang is? Want tot nu toe is hij overdag nog nooit zonder tegenstribbelen en voor ons een hoop gedoe gaan slapen. In die zin lijkt inbakeren geen enkele uitwerking te hebben op zijn inslaaptijd, hooguit op de slaapduur. In de kinderwagen wil hij nog wel eens slapen, ook in de draagdoek al hooguit 45 minuten en op voorwaarde dat je blijft bewegen. Op de arm houden, wiegen, dragen, sushen, etc schijnt hem soms net over het randje te brengen zodat hij slaapt maar vaker niet dan wel. Ik probeer overigens meestal niet meerdere dingen achter elkaar te proberen ivm prikkels. Wat ook vaak gebeurt – als ik de tijd heb om mij zo lang met hem te bemoeien – is dat hij bijna slaapt, zijn ogen zijn dicht, dit blijft een minuut of vijf zo en alsnog schrikt hij weer wakker, is weer alert. Doe ik dan wat ik daarvoor deed om hem in slaap te helpen dan gebeurt hetzelfde tot gerust vijf a zes keer achter elkaar of tot ik het zat ben. Die tijd heb ik meestal niet, want ik heb nog een dreumes rondlopen van anderhalf.

  Mijn man had tot deze week vrij, zodat we met z’n allen aan de baby konden wennen. We zijn vaak afwisselend met Oliver ‘bezig’, gaan zeer weinig met hem de deur uit en proberen hem echt de aandacht te geven, zodat we op tijd hopen te zien wat er nodig is. Maar het lijkt dus weinig te baten.

  Met mijn dochter ging het slapen overigens net zo. Pas toen ze ruim een jaar oud was sliep ze langer dan 40 minuten achter elkaar overdag in haar eigen bed. Als ze op ons lag of als bij ons in de hangmat (op ons balkon, we wonen drie hoog in een flat zonder lift) was dit wel eens langer, maar nooit langer dan 1,5-2 uur). s Nachts sliep en slaapt ze wel goed, maar wel pas erg laat (richting 23 uur) en dat was vanaf een maand of 3. Toen sliep ze ook ‘door’ tot een uur of 6 in de ochtend, al had ik er niet mee gezeten als ze ’s nachts wakker zou zijn geworden als dat had betekend dat ze overdag beter sliep Ik weet ondertussen niet goed wat ik moet. Ik probeer kalm te blijven, maar ik vind het lastig. Daarnaast ben ik ziek geweest tijdens de zwangerschap. Bij mijn dochter Evy van nu 1,5 jaar kreeg ik HELLP en pre-eclampie en werd ik met 34 weken ingeleid. Met onze zoon kreeg ik ‘alleen’ pre-eclampsie en werd ik ingeleid met 38 weken. Ik hield beide keren veel vocht vast en voelde me de laatste maand(en) voor de bevalling onrustig. Hoewel ik fysiek en mentaal wel beter in m’n vel zit dan de vorige keer, voel ik me weer erg onzeker. Het eerste jaar, met name het eerste halfjaar, met Evy heb ik als erg zwaar ervaren. De eerste drie maanden zelfs dusdanig dat ik een postnatale depressief kreeg en het niet meer zag zitten. Hoewel ik nu een vrolijke dochter heb die het een stuk leuker en makkelijker maakt, is het daardoor ook weer heel ingewikkeld: een dreumes en een onrustige baby. Dus mocht je nog suggesties/vragen hebben: alles is welkom.
  Ik weet dat er geen quick fix is of ‘de’ oplossing. Maar man, wat zou het schelen als ik kan voorkomen dat onze zoon over een paar maanden overdag zou kunnen slapen zonder de huidige heisa. Overigens zijn we nog naar de huisarts gegaan, om te kijken of er een medische oorzaak zou kunnen zijn. Zij vermoedde spruw maar de medicatie heeft qua onrust/slapen niet gedaan (en de arts op het cb constateerde na een week medicatie dat er geen spruw meer was of überhaupt was geweest). Medicatie tegen mogelijke reflux staat mij tegen. Enerzijds kan het meer kwaad dan goed doen: mogelijke bijwerkingen/het helpt mss alsnog niks. En anderzijds wordt het spugen/opkomen van melk/wegslikken/etc mss juist veroorzaakt door iets anders. Een kip of ei verhaal als het ware…

 • Sylvie Zuidam

  Beste Jolien, verminder prikkels (misschien speelgoed/mobile ook nog even weglaten) en uitstapjes en let goed op de allereerste vermoeidheidssignalen. Een uitgeruste baby van 12 weken kan van nature plm. vijf kwartier ontspannen wakker zijn. Inclusief voeding, verschonen etc.
  Misschien niet direct resultaat, maar blijf oefenen in het leren kijken naar lichaamstaal. En let ook op je eigen uitstraling, blijf geduldig en kalm en slaap zelf bij als je voelt dat je het nodig hebt. Veel puzzelstukjes samen zorgen voor ontspanning bij jouw baby.
  Groet, Sylvie

 • Jolien

  Nou ik heb dus precies dit probleem. Ik ga het proberen na die 3 kwartier hem toch weer in slaap te sussen. Hij is nu bijna 12 weken en blijft na het voeden verschonen etc gemiddeld toch wel bijna een uur wakker in de box(ook wel eens korter hoor). Hij.heeft dan wel de muziekmobiel boven hem aan en ik wacht tot hij gaan pruilen en pak hem dan meteen op. Of ben ik dan al te laat? Ik baker hem in en leg hem in bedje boven in half donkere kamer. Maar dus vaak na half uur a 3 kwartier weer wakker. Ik voed hem dan meteen weer omdat ik hem anders niet rustig krijg (met spelen bijv)

 • Sylvie Zuidam

  Beste Nelleke,
  Korte slaapjes, niet uitgerust, niet hongerig is een lastige puzzel. Kan komen door overprikkeling, zuigbehoefte, huidhonger. Welke voeding krijgt ze? Indien borstvoeding, groei goed, alert, plas/poepluiers?
  Soms helpt het om bij jammeren een hand op baby’s hoofdje te leggen, geen oogcontact, niet praten, hooguit zachtjes neuriën en de rustgevende uitstraling en geruststelling van jouw hand.
  Kom je er niet uit en wil je toch kijken of er verbetering mogelijk is? Overleg dan met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, met een lactatiekundige of een verpleegkundig babyconsulent.
  Groet, Sylvie

 • Nelleke

  En wat te doen als je baby niet gaat huilen na 3 kwartier, maar wel gewoon wakker is? Mijn dochtertje (nu iets meer dan 2 maanden oud) wordt na 3 kwartier wakker (we bakeren haar in) en gaat dan geluidjes maken en kletsen. Als ik haar eruit haal is ze duidelijk nog moe en is ze niet goed uitgeslapen. Maar als ik haar laat liggen valt ze niet in slaap, en gaat ze uiteindelijk wel jammeren na een half uurtje of 20 minuten.
  Het gekke is dat ze ’s nachts wel prima 3 of 4 uur achter elkaar kan slapen. Ze ligt dan bij ons op de slaapkamer.
  Ik heb dan ook hetzelfde ‘probleem’ als hier door een ander beschreven wordt. Ik wil het patroon van voeden, spelen in box, slapen aanhouden. Maar als ze telkens zulke korte dutjes doet heeft ze nog niet echt honger. Lastig! Heb jij tips? :-)

 • Sylvie Zuidam

  Een ritme van slapen-voeden-knuffelen-box aanhouden heeft voordelen. Dan misschien meer tijd kwijt met voeden, maar minder met rekken, dragen en twijfelen. Baby’s vinden heel veel rust in herhalen, herhalen, herhalen. Doe alle handelingen ook op een vaste plek. Voeden op dezelfde plek, verschonen op dezelfde plek, slapen op dezelfde plek enz. Dat is niet voor eeuwig, maar om een vertrouwensbasis te leggen. In slaap laten huilen dan vaak niet nodig.

  Een uitgeruste baby van 10 weken kan maximaal 5 kwartier wakker zijn incl. voeding. Dus stel, 13.00 uur wakker, dan plm. 15-20 min. voeden, verschonen, boertje, knuffelen etc. dan voordat hij moe gaat worden 13.50 zoiets in de box. Nog geen speelgoed boven hem hangen, dan zie je niet goed wanneer hij moe wordt. Ene kant speelgoed, andere kant van de box leeg. Een baby draait soms ook zijn hoofd naar de saaie kant = vermoeidheidssignaal. Observeer hem maar eens van een afstandje. Signalen staan goed beschreven in dit artikel over lichaamstaal.

  D.m.v. een (u)kort bedritueeltje en stevig onderstoppen met een laken (ivm warmte) zal hij waarschijnlijk de slaap wel kunnen vatten. Als je dit steeds herhaalt, leert hij wat er komen gaat en zal hij op een gegeven moment niet meer paniekerig zijn in bed. Zorg er ook voor (heel belangrijk!) dat je zelf een rustige, kalme uitstraling hebt. Vol zelfvertrouwen. Baby’s zijn supergevoelig, nemen emoties van ouders zo over.

  En vergeet als borstvoedende moeder niet om goed voor jezelf te zorgen! Goed eten en drinken.

  Flesvoeding kan het ritme anders maken, dan moet je inderdaad rekening houden met een maximale hoeveelheid per etmaal. Als er geen directe reden is om te stoppen, dan is borstvoeding het meest ideaal om de behoeften van jouw baby te volgen zonder dat je hoeft te rekenen.

 • Judith

  Dankje wel voor je snelle antwoord sylvie!!
  Mijn kindje is zondag 10 weken.

  Ik zal iig gaan aanleggen als hij wakker wordt
  Kijken hoe dat gaat!
  Hopelijk voed ik dan niet ineens 12x per dag
  als ik straks overga op flesvoeding geld dan hetzelfde?
  Moet ik hem dan minder geven per x, als hij vaker blijft komen, om niet aan teveel fv te komen per dag?! Of verdunnen met meer water?

  Hij groeit goed en z’n luiers zitten bom vol plas dus een te kort aan BV kan hij niet hebben.. M ik zal m na t wakker worden gelijk gaan aanleggen
  Miss geeft dat wel meer rust inderdaad.
  Merk dat hij door zich in slaap te huilen alleen m paniekeriger wordt. Nu sus ik m meer in slaap als hij al in z’n bedje ligt. Lijkt m meer rust te geven en hij accepteert t nu wel!
  Elke x dezelfde handelingen zijn erg belangrijk idd! Dat merk ik echt!

  Groetjes judith

 • Sylvie Zuidam

  Hoi Judith, hoe oud is jouw baby?
  Het kan zijn dat je borsten minder vol aanvoelen, maar je voeding is nooit op! Tijdens het drinken wordt er zelfs al nieuwe melk aangemaakt. En te weinig voeding in jouw borstvoeding kan ook niet. Rekken hoeft niet, beter is zelfs (zeker met die warme dagen!) om je baby aan te leggen zodra hij wakker wordt. Het kan goed zijn dat hij niet is uitgeslapen na 3 kwartier, maar het kan ook zijn dat hij toch hongerig is. Hoeft niet, maar daarom is mijn advies om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau. Ik hoop dat zij hetzelfde zal zeggen en dat ze jou kan helpen bij het vinden van een ritme. Dat ritme hoeft niet precies op de klok te zijn, maar meer een vaste volgorde van slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-knuffelen-box aan de hand van wat jouw baby aangeeft.
  Zodra cb begint over ‘om de 3 uur’ dan is het helaas geen borstvoedingsvriendelijk cb. Je kunt ook een verpleegkundig babyconsulent raadplegen. In deze groep ook verpleegkundigen die tevens lactatiekundige zijn. Een consult wordt dan meestal ook vergoed (check even jouw polis).

  Deze profs gelijkwaardig. Bekijk de websites en kijk naar de achtergrond, kijk naar wat/wie je het meest aanspreekt. Ze kunnen jou telefonisch, per e-mail of via Skype verder helpen. Je bent bij hen elk geval in goede handen! Laat je nog eens weten hoe het gaat?

  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

  p.s. bij jonge baby’s zie je vaak dat ze ’s nachts wel goed slapen. Simpelweg omdat ze de kracht niet hebben om 24 uur met korte slaapjes rond te komen. Bij baby’s van 3 a 4 maanden zie je nog wel eens dat het voorheen ’s nachts goed ging, maar ze dan toch weer gaan ‘spoken’ omdat er onvoldoende ritme en duidelijkheid is ontstaan.

 • Judith

  Hoi Sylvia,
  Ik probeer me ook zo goed mogelijk aan de rust en regelmaat te houden
  M wat ik even niet begrijp is,
  Moet ik na t slapen en hij wordt na 3 kwartier alweer wakker m gelijk weer voeden?
  Ook als de tijd tussen start Voeden en wakker worden minder is dan 3 uur.. Bijvoorbeeld 1 1/2 uur.. Ik probeer t te rekken dat er 3 uur tussen zit. Anders ben ik bang dat ik te weinig BV heb om te geven of er te weinig voeding in zit.
  Hierdoor ben ik m de hele dag bezig aan t houden voor m’n gevoel en aan t dragen.. Wandelwagen vind hij ook niks. En draagzak soms .. V de afzuigkap wordt hij rustig en valt vaak op m’n borst weer in slaap.
  Merk dat hij helemaal niet is uitgeslapen na die 3 kwartier (soms korter) help!!!

  Snachts gaat t wel goed! Blijf ik vreemd vinden want hij t dus wel!!
  Hoor graag :-)

  Groetjes Judith