Baby slaapt kort, half uur of 45 minuten, wat te doen?

Baby slaapt kort overdag

Je volgt alle ‘rust-en-regelmaat-adviezen’ en je hebt geen twijfels over de voeding, toch slaapt je baby overdag maar kort, nog geen uur. Wat doe je dan?

Na één slaapcyclus (45 min.) is een baby meestal nog niet uitgerust, maar verder slapen lukt sommige baby’s niet. Hoe help je je baby langer slapen?

Verplaats je eens in je baby: Je voelt je nog zo moe en je wilt verder slapen, maar toch ben je wakker geworden: Onvrede, huilen, HELP!

Baby slaapt kort > eerst een stapje terug

Baby slaapt kort overdagWil je als ouder een stapje vooruit, moet je soms eerst een stapje terug doen. In dit geval betekent dat als ouder even meer aanwezig zijn, om straks weer afwezig te kunnen zijn. Met andere woorden: heel veel veiligheid en comfort bieden aan je baby, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij leert: Hé, ik ben wakker, dat geeft niet, ik kan gerust weer verder slapen.

Hoe bied je een jonge baby veiligheid en comfort? Door aanraking en elke keer hetzelfde te doen. Als je baby na zo’n drie kwartier wakker wordt, leg dan je handen op zijn buik en armen. Sus en vertel dat hij verder moet slapen. Het is heel goed mogelijk dat dit aanvankelijk niet werkt, dan haal je je baby uit bed en probeer je het bij de volgende slaap weer.

Vertrouwen

Op gegeven moment weet je baby: Als ik huil, komt mama. Of papa. Als je baby wel weer verder slaapt door jouw aanraking en sussen, dan is er vertrouwen; mama is er als ik haar nodig heb. Lukt het een paar dagen/weken (afhankelijk van baby’s leeftijd en toestand) om dit zelfde patroon te bieden, dan ga je het heel langzaam weer afbouwen. Van twee handen, naar één hand en sussen. Van één hand en sussen, naar één hand en niet meer sussen, enzovoort.

Ik heb al vaak gezien hoe dit werkt, succes met deze tip!

Update: Dit blog maakt meer los dan ik had verwacht. Vragen stellen kan nog steeds maar dan alleen tijdens een (telefonisch) consult. Wat ik je kan bieden en hoe je met mij contact kunt opnemen is te lezen op mijn website

 

Esther van Bloemen is verpleegkundige en heeft zich met diverse vervolgopleidingen (HBO ouder- en kindzorg, videohometraining, school voor coaching) en werkervaring (als kraamverzorgende, jeugdverpleegkundige, huilbabyconsulent en als moeder) weten te specialiseren in de zorg aan baby's en hun ouders. Esther werkt twee dagen per week als verpleegkundige in een medisch orthopedagogisch centrum en geeft als zelfstandige cursussen babymassage en lichaamstaal, consulten aan baby-ouders en scholing aan professionals,