Mobiel slaapkamer

Mobiel verdwijnt uit de slaapkamer

Mijn mobiel laat ik ’s nachts beneden. Ik behoor daarmee tot een minderheid, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed voor me is. Met een mobiel op mijn nachtkastje slaap ik anders; minder, lichter, onrustiger. Ik slaap ook anders als ik mijn wekker heb gezet. Of als mijn kinderen gaan stappen. Of als ik de volgende dag een spannende afspraak heb. Als ik dan wakker word en zie dat het 5.00 uur is… drama… #hersenenaan en niet meer slapen.

Ik ben bang dat dit een impopulair blog zal blijken, dat lezers zich gaan verantwoorden of verdedigen. Niet mijn bedoeling. Ik gun iedereen een gezonde slaap, misschien zet het je aan het denken. Zo niet, hang op, klik weg…

Tijdens het schrijven van mijn boek Slapen als een baby overwoog ik om iets te schrijven over zorgen voor een baby en smartphonegebruik. Het lukte me niet. Ik denk dat ‘we’ er nog niet aan toe zijn om (weer) kritisch te zijn. We zijn wel kritisch ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen. Denk nog eens aan de komst van de gsm, wie wilde nou overal bereikbaar zijn?

Mobiel bellen in 1998

Als een bepaalde ontwikkeling een norm is geworden, verdwijnt de kritiek. Zo zijn we nu aan onze mobiel gewend (gehecht) geraakt en willen niet meer zonder. Bijna iedereen heeft er een. Toch voorspel ik dat we in de (verre) toekomst de gsm uit onze slaapkamer bannen. De titel van dit blog is dus een wens. Ik geloof namelijk dat het een factor is bij slaapproblemen.

Slaapproblemen

Van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 20 jaar heeft 49,2%! een slaapstoornis. Oorzaken van slecht slapen bij jonge vrouwen kunnen zijn hormonale kwesties, stress of te weinig bewegen. Stress is mijns inziens een kip-en-ei-verhaal. Slaapgebrek veroorzaakt ook stress.

Bijna een derde van de Nederlanders komt niet aan de kritische ondergrens van zes uur slaap per nacht.
Een derde!
Elke nacht.
Ik schat dat veel jonge ouders tot deze groep behoren. Beste mensen, slaap alsjeblieft bij op de momenten dat het kan. Of regel het! Onderschat slaaptekort niet. Als het te lang duurt, raakt jouw hormoonhuishouding verstoord. Hoeveel je dan ook probeert bij te slapen, je blijft moe en lusteloos.

Gevolgen van slaaptekort

 • Onderpresteren
 • Stemmingswisselingen, lusteloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Relatieproblemen
 • Verhoogde kans op een verkeersongeval
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
 • Verhoogde kans op obesitas (weinig slaap maakt hongerig)
 • Verhoogd risico op depressies

Straling smartphone schadelijk?

Slaap je als een roos terwijl jouw mobiel op je nachtkastje ligt? Waarom zou je je dan blootstellen aan andere (mogelijke) risico’s? Er bestaat geen consensus over de vraag of smartphones nu wel of geen gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Er zijn ook nog geen lange termijn resultaten bekend.

Zelf maak ik me over straling minder (nauwelijks) druk dan over de mate waarop de mobiel je hersenen prikkelt. Hoe en in hoeverre, dat is misschien per persoon verschillend, maar onze 24 uurseconomie heeft van ons overprikkelde, stresserige, ongeduldige en oververmoeide mensen gemaakt. Ga er niet in mee. Niet. Stel jouw eigen grenzen. Steeds weer opnieuw.

Laat je niet gek maken.
En maak jezelf ook niet gek.

Mobiel als wekker

Mobiel in slaapkamer vervangen door wekkerWat is er gebeurd met de digitale wekkers? (die ik zelf omdraai om de tijd en het licht niet te zien)
Mijn volgende wekker wordt een ‘retro’ :)

Lezen als je niet kunt slapen of om wakker te blijven

Mijn blogs worden nogal eens ’s nachts gelezen. Begrijpelijk. Met een mobiel in de hand heb je tijdens nachtvoedingen iets te doen of helpt het je wakker blijven als je borstvoeding geeft. Toch vraag ik me af wat de cognitieve stimulatie en het licht doen met jouw biologische klok (‘bovenop’ het wakker worden van jouw baby).

Heb je een baby, dan ben je ’s nachts nodig. Sowieso… bij kinderen horen gebroken nachten, ze hebben nare dromen, worden ziek, spugen of plassen in bed. Bovendien krijgt bij de geboorte van een kleintje, ook je intuïtie een boost. Een baby maakt geluiden waar je aan moet wennen en tegen de tijd dat je kinderen gaan stappen, word je direct wakker zodra je de sleutel in het slot hoort.

Op welke factoren heb je wel invloed?


(vul hier zelf een antwoord in)

Als je niet kunt slapen kun je even op jouw mobiel kijken. Inderdaad, dat kan en dat mag. Maar… wat is de kip en wat het ei? Wat nu als jouw mobiel er juist aan bijdraagt dat je minder goed slaapt? Zou dat mogelijk kunnen zijn?

Lees meer

Gooi die mobiel uit de slaapkamer, artikel Parool 30 december 2014

Een ander niet zo’n populair blog: Babygym: Musthave of overbodig speelgoed?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

Eén reactie

 • Jessica

  Sinds de kids een mobiele telefoon bezitten, hebben wij al vrij snel de afspraak gemaakt dat er geen mobiele telefoon mee naar bed mag. In de periode dat onze kids een mobiele telefoon kregen werd hun slaapgedrag namelijk ineens anders. Ze mochten in eerste instantie de telefoon mee naar hun kamer als ze gingen slapen maar dit hebben we dus al snel teruggedraaid. De kids gaven later terug dat dit veel rustiger was. Met mobiele telefoon hadden ze toch telkens de neiging om te kijken of er nog berichten waren en voelden ze zich geroepen om te reageren als er berichten binnenkwamen. De oudste heeft zichzelf zelfs van een aantal social media afgehaald omdat ze er onrustig van werd in haar hoofd.

  Tevens werk ik als pedagogische professional in de ziekenhuiszorg (o.a. couveuseafdeling en werkende met baby’s op kinderafdeling) en zie ik dat de invloed van een mobiele telefoon negatieve invloed heeft op het contact wat ouders met hun kind ontwikkelen. Ik zie dat er veel initiatieven worden gemist van hun kind (baby) waardoor een kind op die momenten toch telkens even ‘in de kou’ staat en niet gezien wordt door een ouder. Nou weet ik dat we bij lange na niet alle initiatieven van kinderen op een dag kunnen zien, maar de mobiele telefoon laat het percentage van gemist contact flink stijgen is mijn beleving.

  En alhoewel ik niet graag zonder mobiel zou willen leven, vind ik het moeilijk om te zien hoe dit contact tussen mensen maar bovenal het contact tussen volwassenen en kinderen beïnvloed. Een blog als deze laat mensen hopelijk even stilstaan bij de invloed van de mobiele telefoon.

  Wat mij betreft doe je er goed aan om dit soort dingen in elk geval bespreekbaar te maken!