Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft

De titel is een wens (vader van de gedachte) voor de toekomst
Voedingsschema’s voor gezonde baby’s zorgen vaak voor ellende. Het wordt hoog tijd dat schema’s voorgoed tot het verleden gaan behoren en voeden op verzoek de norm wordt, voor zowel borstvoeding als voeden met de fles.

De kans op een snelle en onnatuurlijke oprekking van het babymaagje ligt namelijk van jongs af aan al op de loer. Grote porties zorgen voor verhoogde kans op krampjes, reflux en zijn een factor bij het ontstaan van obesitas en diabetes.

Frequenter voeden is natuurlijker en gezonder voor een babyVisualiseer eens een babymaagje. De maag van een baby direct na de geboorte heeft de grootte van een knikker (5-7 cc), op de derde dag de grootte van een pingpong balletje en op de tiende dag de grootte van een kippenei (60-80 cc).

Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Voor flesvoeding bestaat er in de eerste week na de geboorte een opbouwschema.

Voeden op verzoek

Geef je baby direct voeding na het wakker worden. Laat bij borstvoeding je baby drinken zolang hij wil drinken en wakker is. Een baby die uitgerust is en effectief drinkt ligt minder dan een half uur aan de borst.

Heb daarna oog voor vermoeidheidssignalen. Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid. Als je dit altijd interpreteert als honger, ga je voorbij aan zijn behoefte aan slaap. Een baby die goed gedronken heeft kan van vermoeidheid ook zogenaamde hongersignalen laten zien als sabbelen op de handjes of met het hoofdje draaien. Twijfel dan niet en leg je baby te slapen.

Wees alert op je eigen onzekerheid of bezorgdheid. Ook een borstbaby kan wennen aan (te) grote hoeveelheden. Ben je geneigd om je baby extra lang aan de borst te laten? Is een extra slokje na een boertje of voor het slapen gaan nodig?

Een baby in de baarmoeder krijgt continue voeding. Een gevoel van verzadiging gaat hij (aan)leren na de geboorte. Een baby die tijdens alle voedingsmomenten wordt ‘afgetankt’, raakt daar aan gewend.

Baby’s die met een fles gevoed worden drinken vaak meer dan gezond voor ze is, dit komt omdat met een fles onvoldoende aan hun zuigbehoefte wordt voldaan.

Moedermelk uit de fles: 100-150 cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Liever vaker voeden met minder in de fles. Geef een baby van 4 kilo 8x 75cc in plaats van 5x 120cc. Behalve dat het natuurlijker en gezonder is, kun je hiermee veel beter het ritme van je baby volgen.

Op verpakkingen van kunstvoeding staat een schema dat uitgaat van het gewicht van de baby en daarnaast staat het aantal voedingen per 24 uur.
Een voorbeeld: 5 voedingen van 135-165cc voor een baby van 4 kg, dat is echt veel te veel in één keer.
Op de site van het voedingscentrum staat bij de informatie over flesvoeding: “De meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles.” Tja, de meeste baby’s krijgen niet vaker voeding aangeboden omdat hun ouders denken dat het zo hoort. En de baby went daaraan. Of niet, slaapt slecht en is onrustig.

Volg het tempo van je baby; is hij moe, dan gaat hij slapen, wordt hij wakker dan voed je hem

Is de borstvoeding goed op gang en slaapt je baby (structureel) lang – geldt ook voor ingebakerde baby’s – pak hem dan 3 uur na het begin van de vorige voeding op voor de volgende voeding.

Als je baby onvoldoende groeit, maak je hem eerder wakker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Na minimaal twee van deze ‘slaaprondjes’ is een baby voldoende uitgerust om goed en effectief te kunnen drinken wat ook belangrijk is voor zijn groei. Als een baby in een lichte fase van zijn slaap ligt, kun je dit zien aan diverse subtiele beweginkjes zoals fronsjes, stuiptrekkinkjes, bewegingen van mondje en tong, sabbelen op de handjes en draaien met het hoofdje. In deze fase is je baby gemakkelijk te wekken om te drinken. Doe dit niet eerder dan twee cycli (ongeveer anderhalf uur slaap) anders valt hij na een paar slokken al weer in slaap.

Meer lezen

Slaappatroon van baby’s
Flesdrinken tijdens of na de borstvoedingsperiode

 

Over Sylvie

Sylvie Zuidam is moeder van 5 kinderen (23-15 jaar). De jongsten zijn tweelingbroers. Ooit begon zij haar carrière als verpleegkundige, inmiddels is zij al weer jaren ondernemer en blogger. Sylvies passie voor inbakeren begon in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! Baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding.

146 gedachten over “Voedingsschema voor gezonde baby wordt afgeschaft

 1. Beste Lotte,
  Direct voeden na een kort slaapje en steeds volle flessen geven, daarvan wordt de onrust alleen maar groter. Bovendien is het niet goed als een baby structureel teveel voeding krijgt. Ik raad je aan om met de verpleegkundige van het consultatiebureau of met een verpleegkundig babyconsulent contact op te nemen waarom jouw zoontje zo’n moeite heeft om te ontspannen en te slapen.

  Slapen als een baby boekAls je eerst nog meer wilt lezen over babyritmes, dan kun je eventueel mijn boek lezen.

  Dit boek gaat o.a. over wat normaal is voor een pasgeboren baby en wat je kunt doen om hem een ritme te leren. Als je wilt weten of het boek iets voor jou zou kunnen zijn, kun je er hier meer over lezen en het bestellen.

  Vriendelijke groeten, Sylvie Zuidam

 2. Wij proberen de adviezen van deze website op te volgen alleen direct voeden na het slapen lukt niet want onze zoon van zes weken oud slaapt vrij kort. We mochten de voeding ophogen maar nu drinkt hij veel te veel. Minimaal 7 x 135 ml per 24 uur.
  Hij huilt elke tien minuten en slaapt hooguit 45 minuten aaneengesloten.
  Ook ’s avonds en ’s nachts komt hij sowieso elke 2-3 uur.
  We kunnen hem dus niet elke keer voeden wanneer hij wakker wordt.
  Zijn hier tips voor?
  Hij ligt ingebakerd, we hebben een regelmaat in ons handelen. Het erge is dat hij ontzettend moe is.

 3. Beste Jessica,
  Het beste kun je contact zoeken met een lactatiekundige die veel ervaring heeft met onrust en refluxklachten.
  Bijvoorbeeld de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding. Ook als je niet bij hen in de regio woont, kunnen ze telefonisch, per e-mail of Skype vaak een eind komen.
  Groet, Sylvie

 4. Ik geef mijn zoontje van 5 maanden borstvoeding. Door de combinatie verborgen reflux + laryngomalacie ben ik zoekende naar oplossingen om hem goed te laten drinken en ook goed te laten slapen terecht gekomen op het ritme van: drinken met een na wakker worden en weer gaan slapen na 1,5u wakker zijn. We merken dat hij makkelijker zelfstandig in slaap valt als we die tijd aanhouden. Gaan we daar over, is het veel moeilijker om hem te laten slapen. Ik lees echter dat voeden best gebeurt na 2 slaapcycli van 45min, terwijl mijn zoontje overdag zelden 2 slaapcycli aan elkaar rijgt. We kunnen er bijna onze klok op gelijk zetten dat hij na 1 cyclus wakker zal worden. Slaapt hij na een uur nog altijd, dan weten we met 99% zekerheid dat hij anderhalf uur zal slapen. Alleen gebeurt dat zelden: bijna altijd is hij wakker na 45minuten. Hebben jullie ideeën hoe we hem kunnen helpen om anderhalf uur te slapen? Groetjes!

 5. Beste An, op basis van deze informatie kan dit niet geconcludeerd worden.
  Je kunt het beste overleggen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of Kind en Gezin.
  Groet, Sylvie

 6. Hallo,
  Onze meid is bijna 4 maand en doet combinatie borstvoeding en nan pro evolia. Tijdens de dag krijgt ze melkpoeder en drinkt ze haar volledige fles leeg. Is dit een teken dat ze meer moet krijgen?

 7. Hoi Myrthe, het wisselt sterk of en wanneer ik de vragen op deze site kan beantwoorden, maar ik bekijk het wekelijks. Wat fijn om te lezen dat je vertrouwen hebt gekregen door mijn boek. Ik hou me aanbevolen voor een review. Een of twee regels is prima hoor, wat jij er voor nu aan gehad hebt.

  Jouw zoontje is wat vroeg geboren, je kunt hem qua ontwikkeling vergelijken met een pasgeboren baby ook al is hij al 4 weken in jouw leven en niet meer weg te denken :-)
  Een pasgeboren baby heeft alleen maar energie om te drinken. De ene keer is hij daarna nog een poosje wakker, een andere keer zal hij na de voeding direct weer verder slapen. Vanaf de leeftijd van 6 weken (ongecorrigeerd) zal je merken dat jouw kindje echt aan spelen toekomt. Lees: plm. 5 minuten tevreden en alleen in de box rondkijken. Op die leeftijd is een baby van nature ongeveer een uur wakker incl. de voeding.

  Zie de fase waarin je nu zit als oefen-tijd. Je leert je baby kennen, je leert zijn lichaamstaal kennen, je gaat wat uitproberen, wanneer wandelen, wanneer badje, visite etc. Daarnaast ben je zelf ook aan het herstellen. Je hebt een heel nieuw leven gekregen en na verloop van tijd vind je daarin een nieuwe balans. Lees mijn boek over een week of twee weken nog een keer, dan zullen er weer nieuwe puzzelstukjes op hun plek vallen.

  Misschien kun je halverwege de voeding even zijn luier verschonen om hem wakker te houden. Soms worden baby’s ook weer wakker als ze op de schouder liggen om een boertje te doen. Zo niet, dan is het dus niet raar om hem weer in zijn bed te leggen om verder te slapen. En wat je nu doet, knuffelen en daarna weer in bed leggen is ook prima. Hij is gewoon nog jong, je gaat vanzelf merken dat het gaat veranderen!
  Zijn jouw vragen voor nu voldoende beantwoord? Groet, Sylvie

 8. Beste Sylvie,
  Ik weet niet of dit nog actief is aangezien ik al even geen reacties zie maar ik ga het toch proberen haha.
  Mijn zoontje is met 35 weken en 3 dagen geboren en momenteel 4 weken oud.
  Na een makkelijke start in het ziekenhuis is thuis het zoeken naar de gebruiksaanwijzing begonnen. Ik heb net je boekje binnen gekregen en in 1 keer uitgelezen en hierdoor is mijn vertrouwen enorm gegroeid, alleen ik heb nog een vraag over het wakker zijn aangezien ik dat maar niet door heb bij mij kleintje. Hij valt namelijk na de fles van zo’n 20 a 30 min direct in slaap dus het slapen voeden (spelen) is nvt. Ik kroel nog wat hem en praat tegen hem maar leg hem dan toch na 60 min incl voeden weer in bed. Hierdoor weet ik dus nooit wanneer zijn ‘wakkere’ moment is en hij even rond wilt kijken en wilt ‘spelen’, heb je misschien tips waardoor ik herken dat hij gewoon wakker is en even wilt kroelen of dat hij dan juist honger heeft of juist vermoeid.
  Mvg Myrthe

 9. Hoi Lianne,
  Ik zou zeker even een gesprek aanvragen met de kinderarts. Want het moet voor jou wel duidelijk zijn wat de ontslagcriteria zijn en waarom dit zo is.
  Kinderen hebben een bepaalde intake nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. Dit wordt gebaseerd op het gewicht van de baby. Jouw baby had een heel flink gewicht voor de duur van de zwangerschap. Hierdoor moet hij dus relatief veel meer drinken dan een andere baby van zijn leeftijd die een lager gewicht heeft. Een baby mag na de geboorte maximaal 10% afvallen. Jouw baby zat op 8% gewichtsverlies, dat is wel een percentage waarbij men extra alert is op de hoeveelheid voeding die een kindje tot zich neemt en de groei extra goed in de gaten wordt gehouden.
  Dat neemt niet weg dat de afspraken en de motivatie hierachter voor jou wel duidelijk moeten zijn! Is er in jullie ziekenhuis misschien ook een mogelijkheid om met sondevoeding naar huis te gaan? In veel ziekenhuizen is dit namelijk mogelijk. Ik zou op korte termijn een gesprek aanvragen, zet van te voren je vragen even goed op papier! Veel succes, en probeer ondanks alle onduidelijkheden wel te genieten van jullie kleine grote man.

  Hartelijke groet,

  Saskia ter Horst
  Kinder- en neonatologieverpleegkundige
  Verpleegkundig babyconsulent bij Baby in Balans

 10. HAllo ,mijn zoontje is met 37 weken en 3 dagen via een keizersnede geboren omdat ik zwangerschap suiker had .Hij moest naar de kinderafdeling omdat zijn bloedsuiker te laag was na een week mocht hij van de monitor af en was de bloedsuiker goed, Het rare vind ik nu dat hij perse zijn flessen leeg moet drinken voor hij naar huis mag hij moet 100 cc drinken .Dit lukt hem niet altijd en wordt de rest na 20 minuten via een sonde gedaan zelf ben ik voor hij geboren werd 4 weken opgenomen geweest en nu al weer meer dan een week met de kleine samen in het ziekenhuis .Dan zeggen ze het is voor zijn suiker en dan weer hij moet op zijn geboorte gewicht zijn.
  Bij de geboorte woog hij 5000 gram is teruggevallen naar 4600 en nu weer 4860 gram.

 11. Hoi Angelique,

  Hartelijk dank voor de uitleg. Het is geruststellend om te horen dat het waarschijnlijk gewoon een nieuwe fase is waar ik-we aan moeten wennen. Dat alleen jonge baby’s bij het wakker worden drinken is een ware eye-opener voor me, hoewel ik nu als ik het lees het best heel logisch vindt. Ze willen de wereld om hen heen ontdekken en hoeven dan niet gelijk drinken. Dat zat nog zo in m’n regelmaatsysteem. Als moeder wil je/ik alles zo goed mogelijk doen, en regelmaat in de volgorde van gebeurtenissen neemt hierin een stukje onzekerheid weg. Als m’n kindje dan iets anders aangeeft, klopt dit niet meer in m’n systeem en denk ik: help, wat is dit! Terwijl het dus eigenlijk heel normaal is.. Bedankt voor je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Catrijne

 12. Hallo Catrijne,

  Wat fijn dat je je dochter op het goede spoor hebt gekregen met alle goede adviezen op de website van Sylvie.
  Het is volkomen normaal dat een baby die al wat ouder wordt alleen wil drinken voordat deze gaat slapen. Alleen de jonge baby geef je direct na het wakker worden voeding omdat deze dan het meest uitgeslapen is en zo zich goed kan voltanken. Oudere baby wordt wakker en kan zich een tijdje vermaken voordat deze gaat eten, eten en dan gelijk slapen, of eten en nog even spelen en dan slapen is het patroon dan. Alleen bij avond en nacht voedingen eten ze bij wakker worden en slapen direct weer in.
  Het sabbelen op de handjes op deze leeftijd heeft niks meer met honger te maken, dat is alleen bij jonge baby zo. Nu is ze haar handen aan het ontdekken met haar mond en ook alles wat ze vast pakt gaat naar de mond.
  Ze groeit als kool zeg je:) Elke 2-3-4uur drinken is helemaal prima, ook als dat een borst per voeding is en ze daar netjes op blijft groeien. Je mag er van uit gaan dan borst kindje prima aangeven hoeveel ze nodig hebben. Volg haar maar eens, ze gedraagt zich eigenlijk normaal als ik het zo lees. Jullie zitten alleen in een nieuwe fase waar je weer even aan moet wennen.
  Groetjes Angelique Dekker
  Lactatiekundige IBCLC
  http://www.babyenborstvoeding.nl

 13. Goedemiddag,

  Ik heb ontzettend veel gehad aan de informatie op deze site! De eerste 9 weken kwam mijn dochter in een negatieve spiraal van veel prikkels – weinig slaap – te moe om goed te drinken – weinig slaap. Met rust, regelmaat en inbakeren (en daardoor veel minder onzekerheid van mijn kant) is ze veranderd van een prikkelbare, drukke baby in een lachende, rustige baby.

  Ze is inmiddels 4,5 maand en krijgt alleen borstvoeding. De laatste weken wil ze alleen 1 borst drinken voor het slapen gaan. Als ze wakker wordt en ik haar aanleg, draait ze haar hoofdje weg. Als ik tussendoor probeer te voeden, draait ze ook haar hoofdje weg. (ook al zorg ik voor geen geluiden en andere prikkels). Vervolgens ligt ze wel in de box of op schoot constant te sabbelen op haar vingertjes. Voor het naar bed gaan hapt ze gretig en drinkt één borst leeg. Ongeveer 2 uur later wordt ze wakker, wil niet drinken voor het spelen maar wel weer voor het slapengaan. (dat is dan ong. een half uurtje erna, ze kan maar kort wakker zijn voor ze weer moe wordt.)
  Ze krijgt dus ongeveer om de twee/drie uur één borst – groeit als kool, van 6 pond naar nu 16 pond.

  Nu is mijn vraag:

  Hoe zou het kunnen komen dat ze niet wil drinken bij het wakker worden maar alleen voor het slapen gaan, terwijl ze wel dorst lijkt te hebben en tijdens het spelen hier last van heeft? Is dit erg?

  Is het de bedoeling dat ik haar elke keer één borst blijf geven? ik speel weleens met de gedachte om haar voedingen te rekken zodat ze meer honger heeft en dan een volledige voeding kan nemen, maar weet niet of dit verstandig is..

  Alvast erg bedankt voor eventuele tips!

  Groet,

  Catrijne

 14. Hoi Sylvia,
  Alweer. Of ‘nog maar’ ;-)
  Zie pag. 28 van het boek waarin ik schrijf over de onrustpiek, dat speelt op deze leeftijd sowieso. Ook al doe je alles ‘volgens het boekje’ een baby van 5 à 6 weken kan behoorlijk onrustig zijn. Je zou denken dat ze een keer hartstikke moe is en wel in slaap valt, maar bij jonge baby’s kan dat heel lang duren. En moe is ze dan echt wel, kapot moe zelfs. En jullie ook.

  In verreweg de meeste gevallen is het een kwestie van tijd. Zorg dat je zelf bijslaapt wanneer het kan. Alle rustmomenten en uurtjes helpen. En vraag hulp bij boodschappen doen of andere klusjes. Juist die eerste maanden kun je dat goed gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je zelf niet steeds wat ‘moet’ van jezelf. Hoe rustiger je zelf bent, hoe fijner voor je baby. Zij voelt namelijk alles. Kleintjes zijn nog zo puur, alles komt bij hen ongefilterd binnen.

  Een praktische tip: behaaglijke slaapkleding met een boordje aan de mouw, zo blijven haar onderarmpjes warm en haar handjes minder koud.
  Dek je kindje voldoende hoog toe en stop haar stevig onder. In een kort opgemaakt bed mag je je baby tot over de schouders toedekken. Laken en deken dwars zodat het aan de zijkanten tot onder het matras ondergestopt kan worden. Zie foto op pag. 70. En een filmpje >>

  Lees het boek volgende week nog een door. Je zult zien dat er dan weer andere ‘puzzelstukjes’ op zijn plaats vallen.
  En… kom je er echt niet uit… vraag het aan je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt haar bellen met al je vragen. Als het goed is, is zij op huisbezoek geweest en heeft zij een telefoonnummer achtergelaten.

 15. Hoi Sylvie
  Bedankt voor het boek! Ik had hem zo uit!
  Begrijp de baby wereld nu iets beter maar we zitten nog met een belangrijk punt.
  Ik heb haar net gevoed, rustig in de slaapkamer (nu onze vaste plek), luier verschoond, ff gekletst, toen ging ze gapen dus hup dr bedje in.
  Nou ze lag lekker rustig en op dr handje te sabbelen op zoek naar een duim. En nu na tien minuten begint ze toch weer te jengelen/huilen.. Had nu het idee dat we toch echt wel op tijd waren :( er is verder geen afleiding in haar bed ofzo..
  Gisteravond eigenlijk hetzelfde verhaal, helemaal in paniek ineens en toen dus oververmoeid.. Niet stil te krijgen :o
  En toen was het dus ineens alweer 2:00..
  Help

  Groetjes Sylvia

  Ps: inmiddels een kwartier verder en ze is nog steeds wakker

 16. Beste Sylvia, fijn dat je baby het goed doet en dat borstvoeding geven goed loopt. Minder fijn voor jou is dat je oververmoeid gaat raken. Mag ik jou mijn spikslinternieuwe boek aanraden? Het is anderhalve week geleden uitgekomen en jouw vragen zijn precies de vragen die heel concreet in het boek ‘Slapen als een baby’ worden beantwoord. Lees maar op de site waar het boek over gaat. Ik garandeer je dat je er blij mee zult zijn. En zo niet, dan krijg je je geld terug :) zo zeker ben ik ervan dat het boek je verder zal helpen. Groet, Sylvie

 17. Beste Sylvie,

  Onze dochter is nu 4 weken oud. Ze is geboren met 41+6.
  Ze krijgt borstvoeding en het aanleggen gaat vanaf het begin al goed. We hebben tussendoor wat regeldagjes gehad maar verder kwam ze overdag elke 3 uur en snachts na 3 a 4 uur.
  Nu zitten we alleen op een punt dat ze overdag meestal alleen bij mij wil slapen en soms in de wieg (heel soms). Snachts slaapt ze tussen ons in (op een veilige manier) zodat wij ook nog kunnen slapen. Tevens begint het erop te lijken dat ze alleen maar kan inslapen met de borst. Alsof ze de tepel als speen gebruikt.. En savonds is ze erg oververmoeid ook al houden we hetzelfde ritme aan. Ene borst-schone luier- andere borst – slapen. Ze is onrustig en het huilen wordt vaak krijsen. Alleen de borst helpt dan. Maar ja, ik raak helemaal uitgeput. Dit kan toch niet goed zijn denk ik dan.
  Is het een fase? Wat moet ik veranderen?
  Heb je een tip?

  Groetjes Sylvia

 18. Bedankt voor het meedenken!
  Ik heb inderdaad al geprobeerd om hem even te laten spelen en dan opnieuw weg te leggen. Helaas resulteert dit altijd in huilen. In de draagzak wil hij wel nog een uurtje slapen.
  Een fopspeen heb ik geprobeerd, maar daar moet hij niks van weten. Hij heeft sinds kort zijn eigen knuistje gevonden, dus wellicht dat hij hiermee zichzelf kan troosten.
  Hij wordt momenteel ook behandeld voor het KISS-syndroom, dus hier kan ook de onrust en het matige slapen door komen.
  Ik zag ook een artikel voorbij komen om flesvoeding te geven op verzoek. Hier zat ik zelf nog aan te denken. Elke 3 uur 150 ml te geven ipv 200 ml om de 4 uur. Ik ken alleen niemand die hiermee ervaring heeft.
  Wellicht is een consult met een babyconsulent nog een optie.

  Hartelijke groet.

 19. Hoi Marleen,
  Om goed uitgerust te raken zou je kindje overdag wel wat langere slaapjes mogen maken. Het is moeilijk zo tips te geven hoe dat voor elkaar te krijgen. Dat kun je beter bespreken met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of met een babyconsulente (een verpleegkundige met een eigen praktijk) zie http://www.babyconsulentennederland.nl

  Als hij na een uur wakker ligt te worden, er snel bij zijn met een fopspeentje? Heb je al eens geprobeerd om hem na een uurtje slaap in de box te leggen? Daar alleen laten spelen, als hij moe is, opnieuw naar bed. Sommige baby’s lukt het om het ritme slapen-voeden-wakker-slapen-wakker-slapen te volgen. Zij slapen dus een uur, even wakker en slapen daarna weer een poosje. Wel tijdrovend, maar bedenk dat alles tijdelijk is met zo’n kleintje.

  Een jonge baby laat van moeheid soms ook weer hongersignalen zien. Het zijn reflexen, wil niet zeggen dat hij een knorrende maag heeft. Zuigbehoefte kan wel. Hoe lang doet hij over een voeding? Als je baby te snel drinkt (minder dan 15 min.) en zich daardoor gemakkelijk overeet, probeer dan of een andere speen met een kleiner gat meer rust geeft.

  Dit is wat meedenken van mij. Nogmaals, wil je een advies op maat, dan is een irl gesprek beter. Groet, Sylvie

 20. Hallo Sylvie,

  Mijn zoontje van 11 weken krijgt flesvoeding. Hij zit al op de maximale hoeveelheid voor zijn gewicht en soms zelfs een flesje teveel. Ik heb dus geen speling meer. Als ik het voedingschema aan zou houden dan moet hij overdag 4 uur tussen de voedingen laten en de nacht doorslapen (11.00 – 7.00). Het doorslapen lukt soms wel en soms niet, maar het probleem is met name overdag. Na de voeding, knuffelen en spelen (zo’n 60 min bij elkaar) gaat hij slapen. Vervolgens is hij bijna altijd na een uur weer wakker, dan heb ik dus nog twee uur over voordat ik weer een fles mag geven. Dit is problematisch omdat hij zich natuurlijk nooit zo lang kan vermaken. Een halfuurtje is hij nog wel tevreden, maar dan lijkt het alsof hij toch weer de fles wil of hij gaat huilen. Ik probeer hem in ieder geval het laatste uur voor de voeding in de draagzak te laten slapen, anders is hij zo moe voor de voeding dat hij daarna direct slaapt (ook weer een uur) en dan DRIE uur moet wachten op de voeding. Dit is een vervelende situatie voor beide partijen. Ik moet steeds maar rekken rekken rekken en van alles uit de kast trekken om het van de ene voeding naar de andere voeding te rekken zonder teveel gehuil.
  Heb jij tips voor mij? Wat kan ik hiermee?

  Hartelijke groet.

 21. Beste Marije,
  Ben je al voor de eerste keer op het consultatiebureau geweest? Was je kindje goed gegroeid? Het is voor mij moeilijk je vraag te beantwoorden.
  Hoeveelheid voeding is ook afhankelijk van haar gewicht en hoe ze het verder doet. Plast ze voldoende is ze alert als ze wakker is? Hoe drinkt ze haar fles leeg? Krachtig en binnen 15-20 minuten? Hoe komt het dat ze zo moeilijk in slaap valt? Herken je haar slaapsignalen al? (dat kan in het begin namelijk best heel lastig zijn)
  Misschien is het beter om te kijken hoe je haar slaap kunt verbeteren, zodat ze eerder uitgerust is. Lees eens Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?
  Stel de vragen die je hebt gewoon aan de jeugdverpleegkundige van het cb. Als het goed is heb je een telefoonnummer gekregen, gewoon bellen, daar zijn ze voor. En als iets niet duidelijk is, ook hun antwoorden, ook blijven doorvragen, net zolang tot jij weet wat je het beste kunt doen en gerust gesteld bent.
  Groet, Sylvie

 22. Hoi, ik heb een vraag over het slapen van mijn dochter van 5 weken. Ze komt overdag moeilijk in slaap en als ze eenmaal slaapt dan doet ze dit ook goed. Het lastige is dat ze dan niet om de 4 uur wakker wordt voor voeding. Ze drinkt gemiddeld nog maar 100 cc en daarom kan ik nog niet over gaan naar 5 voedingen vind ik. Moet ik haar overdag wakker maken? Het liefste voed ik op haar verzoek maar als ze niet wakker wordt dan krijgt ze naar mijn gevoel niet genoeg binnen en dan komen we uiteindelijk uit op 5 ipv 6 voedingen. Ik hoor graag een reactie

 23. Hoi Joyce,

  Ah ja, ik ken het. Mijn dochter ging dat ook doen rond 10 weken. Nu is ze 15 weken en ik laat haar lekker slapen, want goede nachten maakt mij een leukere moeder. Ik denk altijd maar zo: als ze honger hebben, geven ze het zelf wel aan. Soms wordt mijn dochter wel wakker, rond één uur, of soms rond drie uur en dan drinkt ze even en slaapt weer verder.

  Veel kinderen van deze leeftijd slapen nog niet door, maar het is volgens mij echt niet erg dat ze wel doorslaapt… heerlijk juist voor je! Ze krijgt toch ook genoeg met 6-8 voedingen?

  Ik probeer altijd wel even te kolven rond elven, want anders krijg ik ’s nachts enorme stuwing.

  Ik zou dus zeggen: geen zorgen en lekker slapen jullie!

  Groet
  Neeltje

 24. Hoi,

  Ik heb een vraagje mbt doorslapen op borstvoeding. Ik geef borstvoeding op verzoek en zit op 6-7-8 voedingen per dag. Mijn meisje is 10 weken en slaapt eigenlijk altijd van 22-23u tot 5 of 6u. Soms slaapt ze van 20u tot 5 of 6u. Moet ik haar dan wakker maken voor haar laatste voeding of kan ik haar beter laten slapen?

 25. Beste Sema, veel meer kun je niet doen. Misschien zelf naast de box zitten om haar aan haar eigen speelplaats te laten wennen? Of leer hoe je haar goed en veilig kunt dragen in een draagdoek. Dan heb je zelf even je handen vrij. Maak je niet teveel zorgen, veel lost zich door de tijd vanzelf op. Groet, Sylvie

 26. Hoi Sylvie,

  Ja ze krijgt gelijk voeding als ze wakker is. Daarna verschonen en knuffelen en de box. Alleen als ik haar in de box laat spelem huilt ze gelijk na 1 minuut. Dan pak ik haar weer op want als het huilen doorgaar raakt ze overstuur. Ik heb expres geen mobile en veel speelgoed ivm prikkels. Toch wilt ze niet in de box blijven maar op schoot.

  Gr sema

 27. Beste Sema, fijn dat het slapen beter gaat! Geef je haar direct voeding als ze wakker wordt? Dat is wat kleintjes zekerheid geeft en waardoor ze kunnen ontspannen. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en bedenk dat je dochtertje geen klok kan kijken. Daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken :)

  Een jonge baby die goed geslapen heeft, zal meestal wakker worden van de honger. Dus wakker = drinken. Daarna knuffelen, boertje, verschonen en even spelen in de box. In de box niet teveel speelgoed. Een mobile boven haar hoofd hoeft ook nog niet. Binnenkort zal ze bewust met haar handjes naar iets kunnen bewegen/pakken, dan is een mobile vroeg genoeg.

  Doe alles steeds weer op dezelfde manier en op dezelfde plaats. Door herhalen, herhalen, herhalen, zal ze uiteindelijk herkennen, vertrouwen en kunnen ontspannen. Groet, Sylvie

 28. Hoi Sylvie ik had een vraagje trouwens qua voeding en slapen gaat het al veel beter. Alleen wij hebben nog een vraagje. Mijn dochter van bijna 3 maanden wilt alleen maar op de schoot zitten. Slapen doet ze gewoon in haar eigen bedje, maar zodra ze wakker is moet je haar oppakken en niet meer weg leggen. Ik probeer haar in haar box te leggen maar na 1 minuut is het al krijsen. Zij moet mij ook perse zien als ik weg ga, is het gelijk huilen. Nou is wil ik dit langzaam gaan veranderen, binnenkort ga ik werken en dan ben ik er ook niet. Ik wil haar laten wennen aan het zelf spelen/ amuseren alleen ik vroeg mij af of u tips voor mij heeft.

  Groetjes sema

 29. Soms gaat alleen overdag inbakeren goed. Kwestie van aankijken. Stel dat ze overdag goed gaat slapen, heel vrolijk wordt omdat ze uitgerust is, maar zich wel weer 1x ’s nachts meldt. Dat kan… en is natuurlijk heel normaal voor haar leeftijd. En wees ook niet bang dat je niet meer van het inbakeren af komt, als je met de doeken als tijdelijk hulpmiddel je dochtertje goed leert kennen, dan kan wordt kijken naar lichaamstaal en vaste volgorde de basis. Dat lukt dan op een gegeven moment ook zonder inbakerdoek.

  Voor nu: bekijk het per dag. De eerste keren/dagen reageert een jonge baby vaak heel goed op het inbakeren. Helemaal moe en eindelijk liggen armpjes stil, ontspannen en rust. Wat je bij sommige baby’s ziet is dat er na een paar dagen ineens een dipdag tussen zit. Of het inbakeren niet meer helpt… slapen lukt niet meer… niet wanhopen. Dat zien we vaak. Baby is dan voor haar doen helemaal uitgerust en even de kluts kwijt. Die dag gaat vanzelf voorbij, daarna gaat een baby vaak naar het ritme van bij haar hoort.

  Op de lange termijn is het zo fijn als je JOUW kindje leert kennen. Wat kan ze aan qua prikkels, hoe geeft ze aan als ze moe is of wanneer lijkt er iets anders aan de hand? Soms heb je nu eenmaal een drukke dag, bijvoorbeeld verjaardag. Dan is het fijn dat je die dag daarop weer naar een basis terug kunt. Vaste volgorde, vertrouwde plaatsen om te spelen en te slapen. Vertrouwde rituelen. Gebruik de klok gerust als hulpmiddel of als bevestiging, precies wat je ook al gedaan hebt. Wel een maximum slaaptijd aanhouden overdag. Maar rekken met voedingen of lang ophouden in de hoop dat je kindje extra moe wordt (hoor ik ook wel van andere ouders) dat werkt bij kleintjes echt averechts.

 30. Hoi Sylvie,

  gisteren ben ik begonnen met voeden op verzoek. Gister heeft ze wel wat meer voeding gekregen dan de maximale omdat we pas 12 uur smiddags met voeden op verzoek begonnen. Vandaag gaat het super.

  Mn dochter bewoog heel erg met haar armpjes waardoor zij zichzelf volgens mij niet inslaap kreeg. Maar omdat ze s avonds zo moe werd sliep ze s nachts wel goed. Nou ben ik vanmiddag begonnen met inbakeren. Het was even gegil en gehuil maar al snel viel ze in slaap. Ik moest haar na 3 uurtjes wakker maken voor voeding. Dit gaat tot nu toe goed. Kijken wat de dagen brengen…

  alleen wil ik vragen of ik haar elke slaap moet inbakeren of alleen in de middag en s avonds. Ze sliep namelijk s nachts goed.. alleen ze is nu natuurlijk uitgerust dus ik weet niet hoe het vannacht gaat…

  Wat betreft de flesspeen.. dat gaat nu weer goed.. ik zou niet weten wat het geweest is.

  Nou ik heb er een vrolijke babbelende meid voor terug! Bedankt!!

 31. Als ze overdag lang slaapt inderdaad wakker maken, max. 3 uur slaap. Ga tijdens de slaap regelmatig even om het hoekje kijken. Als je signalen van een lichte slaapfase ziet, is ze gemakkelijk te wekken. Dat zie je aan oogbewegingen, lachstuipjes, draaien met hoofdje, likken op lipjes of andere beweginkjes.
  Laat je nog eens weten hoe het gaat? Groet, Sylvie

 32. Bedankt voor uw reactie. Ik ga mij best doen om uw tips te volgen. Misschien een stomme vraag maar hoelang mogen ze zonder voeding blijven bijv als ze smiddags lang slaapt en niet wakker word. Want na 3 4 uurtjes gaf ik haar voeding ookal moest ik haar wakker maken.

  Ik ga dankzij u haar patroon volgen en haar hopelijk beter begrijpen!

  Bedankt voor u tips.

 33. Beste Sema,
  Wat jij beschrijft verdient zeker aandacht, maar het is voor mij zo moeilijk om te zeggen wat het beste is om te doen.
  Als ze om 5.30 uur uit haarzelf wakker wordt, drinkt en weer verder slaapt, 10 uur weer en om 13.30 uur weer wakker wordt, dan raad ik je aan om haar meteen om 13.30 uur al te voeden. Niet een half uur wachten. Laat de klok niet leidend zijn. Een baby van 11 weken kan van nature maar 5 kwartier wakker zijn, inclusief voeding dus een half uur wachten is voor haar heel lang.

  Van steeds hetzelfde doen: wakker = drinken, worden baby’s rustiger. Kracht van herhaling. Zij begrijpt namelijk nog niets van tijd. Zij begrijpt wel wat jij doet. Vaste volgorde, vaste plaatsen, vaste ritueeltjes, steeds weer hetzelfde doen, dezelfde liedjes zingen enz.enz. dat geeft haar een vertrouwd gevoel en dus rust.

  Als je haar om 13.30 uur voedt, zal ze rond 14.45 uur weer aan slapen toe zijn. Baby’s slapen goed als ze op tijd naar bed gebracht worden, niet over haar vermoeidheidsgrens heen gaan. Hoe vermoeider ze wordt, hoe moeilijker ze in slaap valt, hoe sneller ze weer wakker wordt, ook al is ze nog steeds moe. Hoe lang ze vanaf 14.45 uur zal slapen, weet je niet. Baby’s slapen in ‘rondjes’ van 45 min. Dus 1×45 min, 2x45min, 3×45 min. Na 1 slaaprondje nog niet uitgerust genoeg, beter is het als ze 2 of 3 rondjes slaapt. Stel… ze wordt 16.15 uur weer wakker, dan geef je haar opnieuw wat te drinken. Dat is wat ik in dit artikel beschrijf, bij onrustige baby’s hanteer je een vaste volgorde van Slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-knuffelen-box. Wakker = voeden (mits ze minstens 2 slaaprondjes heeft geslapen).

  Hou de hoeveelheid voeding wel in de gaten. Je mag niet over de max. hoeveelheid. Voor haar gewicht ongeveer 650 ml klaargemaakte voeding per etmaal. Dus als je haar tempo aanhoudt en daardoor op 6 voedingen uitkomt, dan geef je 110 ml per voeding. Of je doet ’s ochtends wat meer 120 ml en einde van de dag wat minder 90-100 als ze kortere slaapjes doet.

  Als je het lastig vindt om hiermee flexibel om te gaan, kun je het eens een paar dagen proberen en dan opschrijven hoe lang ze slaapt en hoeveel ze drinkt. Probeer er zelf wel relaxt onder te blijven, want baby’s nemen de emoties van hun ouders over. Ze hebben daarvoor nog geen ‘filter’ kunnen zich niet afsluiten. Als jij moe bent of gestrest, zal zij dat haarfijn voelen en er op reageren.

  V.w.b. de fles of de speen. Het kan aan het ritme liggen, dat ze niet goed weet waar ze aan toe is, bijvoorbeeld moeten wachten tot het ‘tijd is voor een voeding’ of aan jouw uitstraling of aan de fles of de speen zelf. Misschien heeft ze last van spruw? Kan van alles zijn.

  Als de onrust blijft voortduren, bel dan maandag zeker even met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Vaak is er voor onrust een logische verklaring en dan is IRL contact altijd beter dan online. Ik zie jouw kindje niet en ken jullie niet dus kan alleen maar algemene dingen zeggen. Ik hoop dat je er toch wat mee kunt. Succes! Groet, Sylvie

 34. hoi Sylvie,

  Ik heb een dochter van 2,5maand en zij woog 10 dagen geleden 4089gr (bij geboorte 2780gr). Mijn dochter slaapt sinds ong 2 weken van 23.30 tot ongeveer 5.30 uur. Hierdoor geef ik sinds een week 5 voedingen van 130cc. Kan dit kwaad ivm haar gewicht? Zij word na haar voeding van 5.30 rond 10.00 weer wakker en dan voed ik haar weer en meestal slaapt ze dan nog tot 13.30 uur. Dan voed ik haar rond 14.00 uur. S middags en s avonds slaapt ze onregelmatig omdat ze dan meestal onrustig is. Meestal zijn de voedingstijden 5.30 10.00 14.00 18.30 en 22.30 of 23.00 uur. Ik ben bang haar iets te kort te doen omdat ze s avonds onrustig is.

  Ook heb ik een ander probleem sinds een paar dagen wilt ze ın eerste instantie de fles niet. Ze weet af en toe niet meer hoe ze moet happen en raakt dan overstuur. Pas na een paar minuten heeft ze het onder de knie en drinkt ze haar fles zonder moeite op. Ik voed haar sinds een maand met dezelfde flesspeen en ik heb nog nooit problemen gehad. We zijn een maand geleden overgestapt van dıfrax s fles naar dr brown ivm krampen en gulzig drinken met veel lucht erbij. Ze krijgt sinds ze 3 weken is flesvoeding. Heeft u misschien een idee waarom ze opeens niet meer snapt hoe ze moet happen?

  Groetjes,

  Sema

 35. Hallo Sylvie,

  Vian is 4 maanden. Het is prima dat ze nog in de nacht komt. We weten dan ook precies dat ze echt honger heeft, ze eet en gaat weer slapen. Het geeft me veel steun om te weten dat het goed is zo, vooral omdat ik nu dicht bij mij eigen gevoel blijf en het blijkt terugkerend dat het volgen van mijn gevoel een juiste keuze is.

  Hartelijke groet,

  Judith

 36. Hoi Judith, bedankt voor je reactie. Fijn dat je wat aan het blog hebt!
  Hoe oud is je dochtertje? Waarschijnlijk heeft ze een leeftijd waarop het nog heel normaal is dat baby’s nog een keer ’s nachts wakker worden. Maar ook dan krijg je de reactie: ‘Lekker dan’.
  Volg jij maar fijn het ritme en het tempo van je kindje. En je eigen gevoel :)

 37. Wat ben ik ongelofelijk blij met dit bericht! Al langere tijd heb ik het gevoel dat ik te weinig structuur bied aan mijn kindje, omdat ze overdag na 3 kwartier wakker wordt en ik met mijn handen in mijn haar zat, wat ik nu weer moest doen de rest van de tijd, tot de volgende voeding. Nu bied ik haar na elk slaapje weer een voeding aan (helaas wel flesvoeding) van rond de 90 cc en die drinkt ze helemaal leeg, terwijl de 180cc die ze mag amper op gaat. Helaas komt ze sinds kort weer in de nacht voor een voeding, waardoor ze steeds iets teveel krijgt. Met vaste voeding op twee momenten van de dag hoop ik dat dit wat meer vorm krijgt. Heel erg bedankt voor je stuk, dit geeft me veel vertrouwen en het bewijs dat ik op de goede weg zit, want iedereen heeft adviezen en vooral meningen (na elk slaapje eten, lekker dan, ben je mooi druk mee), maar dit werkt echt!!

  Hartelijke groet,

  Judith

 38. Hoi Anika,
  Dit klinkt heel anders dan je vorige bericht (sorry, ik zie nu pas dat je twee berichten achter elkaar geplaatst hebt).
  Misschien helpt dit blog over signalen: http://www.inbakeren.nl/blog/hoe-zie-je-aan-je-baby-dat-hij-moe-is-of-honger-heeft/
  Ik raad je aan om samen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau na te gaan waarom je dochtertje onrustig is en moeilijk in slaap komt. Soms is het een kwestie van je baby ‘leren lezen’ soms vraagt voeding of medicatie aandacht. Van een verpleegkundige mag je verwachten dat ze ‘breed’ naar jullie situatie kijkt. Soms hebben zwangerschap en bevalling ook nog te maken met onrust.
  Als het contact met cb niet zo goed is, kun je ook een zelfstandig gevestigde verpleegkundige (babyconsulente) consulteren: http://www.babyconsulentennederland.nl
  Groet, Sylvie

 39. Hoi Anika, als je haar op verzoek blijft voeden, dus meteen een flesje aanbieden als ze wakker wordt. Als ze tussen de voedingen goed slaapt en ze soms huiluurtje heeft (heel normaal op deze leeftijd) zie niet zoveel reden om zelf actief iets te gaan veranderen. Groet, Sylvie

Reacties zijn gesloten.