Wat is een reflux kussen precies?

Als je de trotse ouder bent geworden van een prachtige baby, dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk op die roze wolk blijven zitten. De babytijd mag het liefst zo lang mogelijk duren en je geniet met volle teugen van ieder moment. Je zou het liefst de tijd even willen stilzetten. Helaas horen bij die babytijd soms ook babykwaaltjes. Reflux is daar een voorbeeld van. Als je merkt dat jouw baby veel moet spugen of last heeft van zure oprispingen, dan wil je daar natuurlijk iets aan doen. Niets is erger dan jouw kleintje zo te zien lijden. Gelukkig kan reflux worden behandeld. Om jouw kind te helpen het voedsel binnen te houden is er het reflux kussen. In dit artikel vertellen we je meer over reflux, verborgen reflux en het reflux kussen.

Wat is reflux

Laten we je eerst maar eens uitleggen wat die narigheid inhoudt, dan zijn we daar vanaf. Bij reflux sluit het klepje tussen de maag en het darmkanaal niet goed. De melk die de baby binnenkrijgt wordt naar de maag gevoerd en zou moeten worden tegengehouden door dit klepje. Bij reflux sluit dit klepje niet goed. Een baby ligt veel plat. De melk, vermengd met maagsappen, stroomt dan terug uit de maag de slokdarm in, waarna je baby moet spugen of zure oprispingen krijgt die behoorlijk veel pijn doen. Dit is absoluut geen pretje voor zo’n klein wondertje.

Wat is verborgen reflux?

Bij verborgen reflux is hetzelfde aan de hand als bij ‘gewone’ reflux. De voeding wordt niet tegengehouden door het maagklepje, waardoor het terugstroomt in de slokdarm. Bij verborgen reflux spuugt een baby het meestal niet uit, maar stroomt de melk vanaf de maag, deels de slokdarm in en dan weer terug de maag in. Het kindje spuugt niet, maar ervaart wel het nare gevoel van de zure oprispingen die bij reflux horen. Omdat een baby bij verborgen reflux niet spuugt, merk je als ouder minder snel dat je kleintje hier last van heeft, behalve dan dat het vaker huilt.

Is reflux permanent?

Gelukkig niet. Een baby groeit gelukkig vaak over reflux heen. Naarmate de baby groeit, wordt ook het maagklepje sterker en zodra de baby vaster voedsel binnenkrijgt zijn er gelukkig weinig klachten meer. Tot het zover is kan een baby behoorlijk wat ongemak ervaren van reflux. Je wilt er daarom alles aan doen om jouw kleintje op een zo comfortabel mogelijke manier van de reflux af te helpen.

Kan reflux schadelijk zijn?

Reflux kan behoorlijk negatieve gevolgen hebben. Allereerst is het voor je kleintje niet fijn als het steeds last heeft van pijnlijke, zure oprispingen en spugen. Als reflux niet op tijd behandeld wordt, kunnen er door de zure maagsappen ontstekingen ontstaan in de darmen. Gelukkig is reflux eenvoudig te verminderen door een reflux kussen. Mocht je kleintje ondanks het reflux kussen toch nog veel last hebben van refluxklachten, dan is het wel verstandig om een arts te raadplegen. Deze kan je helpen om jouw kleintje van de reflux te verlossen.

Wat is een reflux kussen?

Een reflux kussen is een hulpmiddel wat ervoor zorgt dat jouw baby niet helemaal plat in zijn bedje ligt. Het bovenlijfje ligt in een hellingshoek van 15 graden, waardoor de melk niet meer terug de maag in kan stromen. Het reflux kussen is meestal gemaakt van kunststof met een badstoffen of katoenen hoes eromheen, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is. Als jij op zoek gaat naar een reflux kussen, dan vind je op de webshop meer informatie over de samenstelling en materialen van het refluxkussen.

Er zijn verschillende soorten reflux kussens verkrijgbaar. Wij raden je aan om je goed te verdiepen in het aanbod voordat je een reflux kussen voor jouw baby kiest.

Wanneer wordt een reflux kussen gebruikt?

Je kunt het reflux kussen tijdens en na de voeding gebruiken, maar het kan ook in de wieg of het bedje van je baby gelegd worden om te voorkomen dat je baby last krijgt van refluxklachten tijdens het slapen.

Wat als een reflux kussen niet volledig helpt?

Als jouw baby enorm veel last heeft van refluxklachten, raden we je aan om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen de reflux verder behandelen. Een reflux kussen blijft een goede aanvulling, maar soms is extra hulp noodzakelijk.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is een reflux kussen precies?