Tripp Trapp Newborn Set niet voor baby’tjes

Tripp Trapp Newborn Set niet voor baby’tjes

Er is vast geen Nederlandse ouder die nog nooit heeft gehoord van Stokke, het Noorse merk dat bekend is geworden om haar Tripp Trapp stoel. De stoel is een wereldwijd succes en niet voor niets, het is een superhandige stoel die meegroeit met je kind. “Vanaf de geboorte” zegt Stokke. Maar juist dat… is niet goed voor onze baby’tjes.
“Als de stoel goed is ingesteld, biedt hij de juiste ergonomie voor je kindje in alle leeftijden.” Firma Stokke, kunnen wij even praten over ‘alle leeftijden’?

Ontwikkeling

“Door de centrale plaats aan tafel leert en ontwikkelt je baby zich op een natuurlijke manier.” lees ik verder op de Stokke website. “Aan me hoela, wat een onzin!” zeg ik als niet praktiserend kinderfysiotherapeute.

Een rondje op internet leert mij dat een enkele ouder die Newborn Set geen goed idee vindt. Maar verreweg de meeste ouders vinden het een handig ding. Discussie gaat eigenlijk alleen over de prijs.

Ervaringen met de Stokke Newborn

Ik las een papa: “Met de Stokke Newborn heb je vanaf dag één plezier van je Tripp Trapp. In feite is zo’n Newborn Set een soort wiegje dat je gemakkelijk vast klikt op de stoel, zodat ook de allerkleinsten aan tafel mee kunnen doen.”

Op een andere site lees ik: “Toen onze dochter ter wereld kwam, kon ik niet wachten om de New Born set uit te testen. Na een paar dagen al zette ik haar erin en ze vond het allemaal prima, ze viel al snel heerlijk in slaap. Door het 5-punts tuigje zit ze gelukkig veilig vast. Alhoewel de New Born set niet als slaapplek bedoeld is, kon ik haar met een gerust hart even laten slapen. Dit komt mede doordat ze mooi rechtop in het kuipje kan zitten.

Onze dochter is nu 10 weken oud en ze zit dagelijks meerdere keren in de Newborn set. Aan de speelgoedhanger heb ik een mooi beertje gehangen en zo kan ze zich prima een tijdje vermaken in de stoel. Als we gaan eten zit ze gezellig bij ons aan tafel en ik merk dat ze dat erg gezellig vindt. Ook als ik aan tafel zit te knutselen met mijn zoon, zit ze er gezellig bij. Ik kan haar zo ook de nodige aandacht geven en heb tegelijkertijd mijn handen vrij om mijn zoon van 3 jaar te helpen.”

Stokke hoeft het alleen maar over te nemen op haar site: “De beste plek voor je baby. Met je pasgeboren baby in de Newborn Set mist je baby geen seconde van het gezellige gezinsleven. Het oogcontact en de vertrouwde geluiden zorgen ervoor dat je baby er meteen helemaal bij hoort. Samen bouw je een band op voor het leven.”

Koop vooral die Tripp Trapp als je dat handig vindt voor je dreumes, peuter of kleuter. Maar waarom zou je kiezen voor de Newborn Set voor je baby?

Afgeplatte hoofdjes en scheve ruggetjes

Deze jonge baby is niet in staat zijn scheefgezakte hoofd weer recht te leggen.
© Tineke van Westerop
Deze jonge baby is niet in staat zijn scheefgezakte hoofd weer recht te leggen.
Als voormalig kinderfysiotherapeut zie ik steeds vaker baby’s met afgeplatte hoofdjes en scheve ruggetjes. Ik strijd al vele jaren voor meer bewegingsvrijheid voor (pasgeboren) baby’s waardoor zij beter kunnen ontwikkelen en de kans op een voorkeurshouding vermindert.

Afgeplatte of scheve hoofdjes hebben niet alleen te maken met de voorgeschreven rugligging om het risico op wiegendood te verkleinen. Het feit dat baby’s té vaak en té lang in diverse stoeltjes worden geplaatst is ook een factor. Te lange fixatie in stoeltjes kan een vertragend en verstorend effect hebben op de ontwikkeling van de hoofd- en rompbalans. Tevens op de bewegingen van armen en benen. In stoeltjes zijn de bewegingen die een baby normaal gesproken maakt, zoals strekken en draaien van de romp, onmogelijk.

Overbelasting

Liggend kan een baby zijn hoofd van links naar rechts bewegen, zijn nek is gestrekt en hij heeft geen last van de zwaartekracht.
© Tineke van Westerop
Liggend kan een baby zijn hoofd van links naar rechts bewegen, zijn nek is gestrekt en hij heeft geen last van de zwaartekracht.
Leg jouw baby zo neer dat hij zijn hoofd kán bewegen. Je baby kan zijn hoofd alleen bewegen als hij plat ligt zoals in de box, op een kleed, in bed of kinderwagenbak.

Als je je jonge baby in een stoeltje legt, zal hij scheef zakken en zo blijven liggen omdat hij nog niet sterk en behendig genoeg is om tegen de zwaartekracht in te bewegen. Zo ontstaat dus overbelasting. Ook als een stoeltje schuin naar achter ligt, kan je baby zijn hoofdje niet optimaal bewegen en ontstaat overbelasting.

Een baby heeft ongeveer 4 maanden nodig om de bewegingen van zijn hoofd, de hoofdbalans, onder controle te krijgen. Lees hier meer tips en meer over mijn actie: Goed zo baby houd je rug recht!

Zoet in de Tripp Trapp

Natuurlijk zullen de fans zeggen dat hun baby het fijn vindt om in de Newborn Set te zitten. Door jouw baby steeds in een stoeltje te leggen zorg jij voor het vermaak. Jij bepaalt immers waar hij naar kijkt:  hij mag naar het gezinsleven kijken, naar babytv of naar de babygym. Zo is hij zoet op de korte termijn, maar hoe leert je baby om zelf te spelen?

Als je baby groter wordt, kom je voor steeds meer keuzes te staan. Soms zal je voor jezelf kiezen, soms voor je baby of een ander kind. Kiezen voor ‘veilig en zoet’ is meestal niet in het belang van je kind. Opgroeien doe je met vallen en opstaan, geef je baby daar gelegenheid tijd en ruimte voor. In een stoeltje kan je baby geen kant op.

De hersenen van je pasgeboren baby zullen in het eerste levensjaar bijna 2 keer zo groot worden, als die hersenen tenminste genoeg te doen krijgen. Vastgegespt in een stoeltje naar het gezinsleven kijken is leuk voor heel eventjes maar is geen stimulans voor de ontwikkeling van de hersenen. Spelen in de box of op een kleed is dat wel.

Om erbij te horen hoeft je baby niet aan tafel te zitten

Een baby kan zichzelf vermaken. Ga op zoek naar een ritme van slapen, verschonen, voeden, knuffelen en zelf spelen in de box of op een speelkleed. Als je dit hebt gevonden met je baby, dan weet je hoe tevreden hij een poosje kan spelen met kijken, aanraken, op zijn zij rollen, keuvelen etc.

Als je baby tijdens de maaltijden niet aan tafel zit, zal hij zich echt niet minder geliefd voelen. Natuurlijk hoort de kleinste er helemaal bij, maar niet in een stoel.

Tineke van WesteropEen baby heeft ongeveer 4 maanden nodig om de bewegingen van zijn hoofd, de hoofdbalans, onder controle te krijgen.

Lees hier meer tips en meer over mijn missie: Goed zo baby houd je rug recht!

Tineke van Westerop
info@tinekevanwesterop.nl

Meer lezen

Geef je baby bewegingsvrijheid en voorkom een voorkeurshouding, plat of scheef hoofdje

Preventie, signalering en aanpak van voorkeurshouding en schedelvervorming. Wie doet wat, hoe, wanneer en waarom?

 

Als kinderfysiotherapeute heeft Tineke ruim 20 jaar gewerkt in een particuliere praktijk, op scholen voor bijzonder onderwijs en in een algemeen ziekenhuis. Daarna is zij maatschappelijk werk gaan studeren en heeft vervolgens 10 jaar bij een kinderopvangorganisatie de functies vervuld van leidinggevende, manager en personeelsadviseur. Tegenwoordig geeft zij workshops, lezingen en trainingen op het gebied van ergonomisch werken, gesprekstechnieken, Emmi Pikler en ontwikkeling van baby's. Tineke strijdt al vele jaren voor de bewegingsvrijheid van (pasgeboren) baby's. Binnen deze missie heeft ze de actie 'Goed zo baby houd je rug recht!' ontwikkeld.

7 reacties

 • Diana

  Ik kan me vinden in de bezwaren van de schrijfster. Het is niet zo zeer dat je de newborn set niet mag gebruiken, maar dit is vooral bedoelt denk ik, als een stukje bewustwording. Er zijn ouders die denken dat bijvoorbeeld een maxicosi ook helemaal ergonomisch is en hun baby daar urenlang in laten slapen etc, ook wanneer ze thuis zijn. Of ze gebruiken de maxicosi in plaats van een wandelwagen of draagdoek (want het is zo handig dat het op het onderstel te klikken is). Er bestaat dus ook de verleiding om je kindje veel en lang in zo’n newborn set te laten liggen. Het gaat om bewust wording. Toen mijn eerste geboren was, heb ik nooit behoefte gehad aan zo een newborn set. Echter, toen de tweede kwam, heb ik vaak gezocht naar een manier om toch een baby en een klein kindje aan tafel aandacht te geven (want om een of ander reden accepteren mijn baby’s niet om even alleen op de grond te spelen of in de box en willen ze graag in onze nabijheid zijn). Dus nu nummer drie eraan komt, heb ik toch besloten de newborn set aan te schaffen. De eerste weken zal ik vooral de draagdoek gebruiken, ook aan tafel. Maar er komt een moment dat de baby meer om zich heen wilt kijken, beweeglijker wordt etc, en toch niet alleen op de grond wilt liggen of in de box (en je wilt zelf toch ook even rustig eten en je andere kinderen helpen/aandacht geven indien nodig). Ik ben echter niet van plan om zo een newborn set te pas en te onpas te gaan gebruiken, juist omdat ik weet dat het niet het meest ideale positie is (dat stukje bewust zijn en niet klakkeloos aannemen dat alles wat een fabrikant zegt of de reclame, dat het waar is). Dus mijn baby zal verder alle vrijheid krijgen om te liggen, rollen, en verder hoop ik mijn baby te mogen dragen in een draagdoek wanneer ze toch niet alleen wilt spelen en bij mama wilt zijn i.p.v. de baby in een wipstoel, of newborn set te leggen voor de tv om het maar te sussen. ;) Dus al met al, ik vind het goed als er ook kritische geluiden zijn m.b.t. zaken die als gangbaar en normaal worden gevonden. Dat prikkelt ons om erover na te gaan denken en zo een bewuste keuze te maken, gebaseerd op de voor en tegens.

 • Geert

  Wat een belachelijke reactie van de schrijfster; zitten zou niet goed zijn voor de ontwikkelende longetjes. Hou toch op met die pseudo wetenschap (ik ben medicus). Alsof plat op de rug liggen zo goed is voor de longetjes (ontwikkeling van atelectase etc).
  En idd tot 6 maanden zijn baby’s niet in staat zelfstandig te zitten en is hun bewegingsapparaat hiervoor nog niet volledig ontwikkeld. Er kan echter nimmer beweerd worden dat de halfliggende houding voor de baby een verkeerde positie is. Natuurlijk moeten baby’s lekker op hun rug of wanneer ze ouder zijn op hun buik de omgeving/wereld verkennen.
  Voor momenten aan tafel met het gezin is zo’n stoel gewoon handig.
  Natuurlijk moet je de baby daar geen uren in laten zitten; dat geldt echter ook voor in bed dus ik zie geen reden om hiervoor de tripp trapp Newborn Set onderuit te halen.

 • Sylvie Zuidam

  Beste Nini, te lang in stoeltjes is sowieso niet goed. Een autostoeltje is bedoeld voor het veilig vervoeren van een baby en bij jonge baby’s beperken tot noodzakelijke en korte ritten. Het beste is om een kind te volgen in zijn eigen ontwikkeling. Kan een kind nog niet zitten? Dan nog niet in een stoeltje zetten. Hapjes vanaf 4 maanden stellen nog niet zoveel voor, tot 6 maanden is het ‘bij’voeding. Het bezwaar van de schrijfster van dit artikel richt zich volgens mij vooral tegen de Newborn Set.

 • Nini

  Uw artikel geeft duidelijk aan wat er mis is met de meeste gebruikers, de baby’s zitten te lang in een stoel aan tafel (zo heb ik een buurvrouw die haar pasgeboren dochter rustig een uur in de maxi cosi voor de tv zet om rustig te kunnen eten.)

  Maar ik kan mij niet voorstellen dat het altijd slecht is – wij hebben hem (weinig) gebruikt om eten te geven (aan tafel, zodat onze oudste ook gewoon aandacht kreeg tijdens het eten) en op de bank om even een fles te geven. Natuurlijk is het veel beter om je kind lekker zelf vast te houden bij het voeden, maar als dat om wat voor reden dan ook (in mijn geval een beperking en een amper 12 maanden ouder zusje ) niet kan lijkt mij dat er weinig mis mee kan zijn.

  Zeker als het enkel gebruikt wordt waar het mijnziens voor bedoeld is – namelijk eten geven – en het kind daarnaast genoeg tijd krijgt om te spelen en ontwikkelen, is het een handig ding om erbij te hebben.

 • Sander van Schie

  Deze babystoel werkt fantastisch maar inderdaad gebruik het met mate!

  Leuk weetje: onze beide kinderen hebben in deze stoel gezeten, wanneer ze niet konden poepen dan lukte dat altijd in deze stoel wel. We noemde de stoel dan ook ” de poepstoel “. Waarschijnlijk door de houding die de baby aanneemt in deze stoel helpt dat met de stoelgang

 • Tineke van Westerop

  Ik wil graag reageren.
  De vraag is of je baby van 4 maanden in een stoeltje aan tafel moet zitten als jullie gaan eten. Wat is de meerwaarde voor de baby? Is hij niet beter af om in zijn wakkere tijd lekker zelf te kunnen spelen en vrij te kunnen bewegen in bijvoorbeeld de box? In de box kan hij ook rondkijken en hoort hij jullie ook praten.
  Fysiek is een baby van 4 maanden nog lang niet toe aan zitten. Waarom zou je hem dan wel in die houding brengen als dat niet echt nodig is? In de auto hebben we geen andere keus; het blijkt de veiligste houding te zijn met de grootste kans om een botsing te overleven. Maar het is zeker niet de beste houding voor een jonge baby. Spieren en wervels zijn nog niet klaar voor deze houding en ook de longen functioneren minder.
  Uiteraard maakt iedere ouder zelf uit of hij/zij gebruik maakt van een stoeltje voor de baby die nog niet zelf kan gaan zitten. Mijn pleidooi is dat het heel goed zonder kan en zelfs beter is.
  Met vriendelijke groet, Tineke van Westerop

 • Stéphanie Burgerhout

  Ik ben het er niet mee eens. Mijn baby van vier maanden krijgt alle vrijheid om zelf te bewegen en te spelen. Daarnaast zit hij bij ons aan tafel wanneer we als gezin eten, wat is daar mis mee?