Kraamtijd tips rust regelmaat

Tips voor na de kraamtijd, hoe en wanneer rust en regelmaat?

Hoe begin je met rust en regelmaat? Mijn tips:

 • Neem babystapjes.
 • Leer jóuw baby begrijpen in plaats van de baby waar je de afgelopen negen maanden van hebt gedroomd.
 • Kijk vooral naar wat je ziet vóórdat je baby gaat huilen.
 • Jonge baby’s nemen de emoties van de ouders over. Wil je je baby troosten, zorg dan dat je jezelf rustig genoeg voelt.
 • Investeer in rust en regelmaat. Als je een goede basis legt, heb je na 2 à 3 maanden een (nieuwe) gezinsbalans te pakken.

Hoe lang kan een baby wakker zijn? *

0 – 2 weken –> 30 tot 45 min.
2 – 6 weken –> 45 tot 60 min.
7 – 12 weken –> 60 tot 75 min.
3 – 5 maanden –> 1,5 uur

* Wakkere tijd per keer, inclusief voeden en verschonen, waarna je baby weer toe is aan slapen.

Hoeveel slaapt een baby?

Baby’s slapen in ‘rondjes’ van 45-50 min. daarvan is de helft lichte en de helft diepe slaap. Na minimaal twee van deze slaaprondjes (ong. 1,5 uur) is een baby voldoende uitgerust om effectief te kunnen drinken. Laat jonge baby’s nog niet langer slapen dan drie slaaprondjes (2 à 2,5 uur).

Drinken

Voed je baby direct na het wakker worden, wacht niet tot hij huilt van de hongerVoed je baby direct als hij wakker wordt, wacht niet tot hij gaat huilen. Verschonen doe je het beste na de voeding (of halverwege). Bij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk en laat je baby effectief drinken. Observeer hem als hij drinkt en hou je baby ‘bij de les’. Laat de voeding ongeveer 20, max. 30 min. duren, langer heeft geen zin, dat houdt een jonge baby niet vol.

Flesvoeding op verzoek

Voed een baby altijd op verzoek, ook als hij met de fles gevoed wordt. Na het opbouwschema in de kraamtijd blijf je regelmatig voeden met kleine porties. Geef je baby niet meer dan hij vraagt, laat hem geen restjes opdrinken.

Kijk na 24 uur hoeveel je baby gedronken heeft als je hem zijn gang laat gaan (bij juiste drinktempo) en of 150 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal ongeveer klopt. Dit samen met het bijhouden van zijn groeicurve laat zien of je baby zichzelf goed reguleert.

Huilen

In de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1 – 1,5 uur per dag. Rond de 6e week bereikt het huilen een piek van 2 – 2,5 uur, daarna huilt een baby gemiddeld 1,5 uur/dag.

Onrustpiek: als je baby voorheen niet huilde dan doet ie dat bij 6 weken meestal wel, als je baby al een aantal uren huilde op een dag, dan doet ie dat bij 6 weken nog méér. Als je goed op baby’s lichaamstaal let en zijn tempo aanhoudt, is het vinden van rust en balans meestal een kwestie van tijd.

Signalen dat er meer aan de hand kan zijn met je baby

• Constant kreunen of zwak huilen
• Doordringend huilen met hoge stem
• Hele dag huilen, niet alleen ’s avonds
• Huilen tijdens het drinken
• Huilen dat pas na 4 tot 6 weken begint
• Spugen, groen, geel, bloederig, meer dan 5x per dag of projectiel braken
• Verandering van ontlasting, verstopping of diarree vooral bij bloed of slijm
• Slechte gewichtstoename, minder dan 15 gram per dag of afvallen

Neem bij deze symptomen contact op met je huisarts.

Deken en/of doek

Met een Pacco laken kun je het bed van je baby kort en stevig opmakenHoe beter je baby slaapt, hoe minder hij huilt. Volwassenen worden immers ook alert, gespannen of emotioneler als ze slecht slapen (vicieuze cirkel).

Het verbeteren van de slaap verbeteren begint bij het leren herkennen van signalen en vervolgens je baby te helpen met een stevige omhulling. Dit kan door voldoende hoog toedekken en stevig onderstoppen, door inbakeren of door dragen in een draagdoek. Kies wat bij jou en jouw kindje past. Afwisselen kan ook.

Baby's die veel gedragen worden, huilen minder

Inbakeren helpt je baby slapen
Pacco inbakerdoeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com

Wanneer (meer) aandacht voor Regelmaat Voorspelbaarheid Prikkelreductie?

(rust en regelmaat)

Bij: overmatig huilen en onrust, overactief gedrag, continue jengelen of onverklaarbare darmkrampjes.
Deze signalen zijn meestal een gevolg van oververmoeidheid ontstaan door: onregelmatig slapen en drinken, hazenslaapjes, maaiende armpjes of niet alleen in slaap kunnen vallen.

Vooraf uitsluiten:
Honger bij borstgevoede kinderen, let op groei, plasluiers en alertheid.
Lichamelijke stoornis, bij 3% van de overmatig huilende baby’s wordt een oorzaak gevonden.

Regelmaat

Rust en regelmaat in en na de kraamtijd
Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Geen regelmaat op de klok.
De klok kun je wel als hulpmiddel/check gebruiken.

Regelmaat is een vaste volgorde van gebeurtenissen: Slapen > Voeden > Samenzijn, op schoot > Alleen zijn, kleed of box > Bij vermoeidheidssignalen naar bed.

Herhaling geeft herkenning waarmee je baby vertrouwd raakt, het geeft hem een gevoel van veiligheid en tijd voor jezelf en andere kinderen. Vanaf 2 weken kun je gaan oefenen met deze regelmaat (nog zonder ‘alleen spelen’). Vanaf 6 weken komt je baby toe aan de box. Tot ongeveer 6 maanden volgt je baby deze cirkel.

Voorspelbaarheid

Een baby die weet wat er gaat gebeuren, kan ontspannen en hoeft niet steeds alert te zijn. Kies eenduidigheid in plaats: vaste slaapplaats, vaste plaats om te voeden, te verschonen en te spelen. Voeden zoveel mogelijk door dezelfde persoon, ook bij flesvoeding. Hanteer een vast, kort en rustig bedritueeltje.

Prikkelreductie

Vermijd een teveel aan prikkels door:

 • Radio en televisie
 • Gebruik van wipstoel of maxi cosi buiten de voedingsmomenten
 • Voortdurend vermaak van je baby
 • Mechanisch aangedreven speelgoed
 • Babygym voor een baby jonger dan 3 maanden
 • Slapen in de box
 • Veel bezoek, uitstapjes of onverwachte gebeurtenissen
 • Prikkelbare baby’s houden niet van veel knuffelen en aanraken en ook niet meerdere prikkels tegelijk, bijvoorbeeld praten en strelen tijdens het drinken.

Slaapsignalen

Gezicht in je borst begraven is een baby slaapsignaal

 • staren (‘glazige’ blik)
 • grimas op zijn gezicht
 • maakt geluidjes als een krakende deur
 • wegkijken
 • druk bewegende armen, schoppende benen
 • gezicht in je borst ‘begraven’
 • overstrekken
 • gebalde vuistjes
 • jengelen en huilen (laat signaal)

Slaap- en hongersignalen kunnen op elkaar lijken

Slaap- en hongersignalen kunnen op elkaar lijkenJonge baby’s hebben nog geen controle over hun lijfje. Hun bewegingen worden gedreven door automatische reflexen. Daarom kan het moeilijk zijn om te zien wanneer je baby nu precies moe is. Het duurt even voordat je de signalen herkent en ze niet meer verwart met krampjes of hongersignalen.

 • Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals ‘zoeken’ of sabbelen op zijn handjes. Twijfel niet en leg je baby gerust te slapen.
 • Een baby kan van moeheid gaan schoppen met zijn beentjes. Omdat dit ongeveer een half uur na de voeding is, zou je ook kunnen denken aan krampjes.
 • Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes, heeft geen krampjes, maar honger.
 • Een baby die net wakker wordt en gaapt, is uitgerust en hongerig.

Bedritueeltje

Zie je signalen van vermoeidheid bij je baby? Leg hem dan in alle rust (kort bedritueeltje) wakker in zijn bedje en stop hem stevig onder. Maak het bed laag/kort op, voetjes bij het voeteneinde, laken en deken overdwars zodat deze tot onder het matras gestopt kunnen worden en dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin.

 

Lees meer

Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?

Verzameling lichaamstaalfilmpjes op Pinterest

Is inbakeren een kwestie van doorzetten?

 

Sylvie Zuidam (1970) deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Zij werd in 1994 voor het eerst moeder en kreeg uiteindelijk vijf kinderen. Sylvie ontdekte inbakeren in oktober 1999 toen haar derde kind een oververmoeide en overprikkelde baby was geworden. Zij las het boekje ‘In doeken gewikkeld’ (nu: Inbakeren brengt rust) en besloot haar baby in te bakeren. Vanaf die tijd werd alles anders! De baby kon eindelijk slapen, papa en mama konden weer slapen en ook de andere kinderen kregen hun ouders weer ‘terug’. Naast inbakeren heeft Sylvie ook een warm hart voor borstvoeding. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby.

58 reacties

 • Sylvie Zuidam

  Beste Yvonne,
  In mijn boek heb ik niet geschreven over reflux, dat is een te veel omvattend onderwerp en vraagt altijd, echt altijd, hulp op maat.
  Daarnaast is jouw kindje meer dan een baby-met-reflux. Zie een nieuwe baby als een puzzel, overal kun je puzzelstukjes vinden waarmee je jouw kindje steeds beter leert kennen. Alle andere informatie in mijn boek is ook bruikbaar voor een baby met refluxklachten.

  Jouw baby is nog klein en er verandert in korte tijd veel (ook bij baby’s zonder reflux) en baby’s groeien hard, medicatie moet ook weer bijgesteld worden etc.
  Hou contact met de arts die jullie de medicatie heeft voorgeschreven. Luister sowieso maar naar 1 of hooguit 2 mensen in wie jij vertrouwen hebt, anders wordt je gek.
  Het consultatiebureau is jullie eerste aanspreekpunt, het eerste bezoekje zal gepland staan denk ik. Lees voor die tijd dit blog over de richtlijn over reflux >>

  Een uitgebreid artikel en klinkt hier en daar misschien ingewikkeld, maar dit is de basis van waaruit elke prof zou moeten werken.
  Bedenk!!! dat reflux in het begin een lastige puzzel kan zijn, maar dat heel veel klachten bij baby’s door de tijd vanzelf weer overgaan.

  Groet, Sylvie

 • Yvonne

  Hi Sylvia,

  Wat fijn dat je jouw kennis op deze manier met ons deelt! Het beantwoord zoveel vragen, maar roept ook gelijk nieuwe vragen op :)

  Helaas heeft onze kleine meid van 4 weken reflux. Ze krijgt inmiddels medicatie, omdat ze in bed gromde, bromde en maaide in verband met opkomende voeding/zuur. Het lukte haar daarom niet om overdag 2 slaapcycli achter elkaar te slapen in bed. De medicatie lijkt wat te helpen, maar doorslapen overdag lukt nog steeds niet. Ze gaat huilen en slaapt pas verder als ze bij ons zit (rechtop). En soms krijgt ze dan weer kramp en wordt ze daar weer wakker van!

  Het lastige is dat we haar al slapend in bed legen, omdat ze na de voeding een halfuur rechtop zit. Wakker houden is een hele klus en lukt amper. Vaak slaapt ze al als ze de fles krijgt! Ik ga haar, nav jouw verhaal, direct de fles aanbieden zodra ze wakker wordt ongeacht de tijd.

  Doordat ze dus wakker is na de eerste slaapcyclus en daarna pas echt in haar diepe slaap komt is het allemaal wat verwarrend voor haar. En voor ons dus ook ;-)

  Besteed je in je boek ook aandacht aan deze ‘problematiek’? Ik wil hem graag bestellen, maar ben benieuwd of het bruikbaar is voor ons.

  Groet,
  Yvonne

 • Sylvie Zuidam

  Hoi Diana, goede timing kan inderdaad best lastig zijn. In de praktijk zijn ouders eerder te laat dan te vroeg met hun baby naar bed brengen. Een baby kan hele subtiele signalen laten zien en kan na een paar minuten ook weer over haar slaap heen zijn (geholpen). Voed je haar direct als ze wakker wordt? Dat is wel belangrijk. Weet je, 9 weken is nog jong en nog heel normaal dat er dagen/slaapjes bij zitten die prima gaan, maar ook dat het niet lukt.
  Laten liggen en steeds weer troosten kan, maar als jij hoort dat het echt niet lukt, kun je haar ook uit bed halen en een keer op schoot of in een draagdoek laten slapen. Probeer dan wel voor een heel slaapje. Dus indien op schoot, zorg dan zelf voor wat drinken en lezen onder handbereik, dan kun je zelf ook even relaxen. Nogmaals, blijf oefenen in het kijken en reageren op haar lichaamstaal en hou die vaste volgorde als basis aan. Tijdens de wakkere tijd niet teveel prikkels en uitstapjes, neem de tijd om samen in een ritme te komen.
  Ken je mijn boek Slapen als een baby? Misschien vind je dat nog een tip om te lezen.
  Groet, Sylvie

 • Diana

  Ik heb een vraag kun je je kindje ook te vroeg op bed leggen?onze dochter is morgen 9 weken oud.ik hanteer al vanaf het begin voeden knuffelen box bed. De ene keer lukt het dat ze binnen 5 min in slaap valt.maar soms gaat ze gapen en dan leg ik haar op bed waarna ze pas na 15 a 20min begint te jengelen/huilen en pas 2uur later in slaap valt.had ik haar dan beter uit bedje kunnen halen ipv steeds naar boven troosten en weer weg? We laten haar tijdens het troosten in bed liggen. Hoe lang moet je daar mee door gaan? Of kun je haar dan beter uit bed halen en weer opnieuw beginnen tot de volgende voeding? Alvast bedankt

 • Dirk

  Interessant artikel om te lezen! Vooral het stukje bedrituelen helpt ontzettend goed. Ik maak nu altijd het bedje zo op als jij aangeeft! En het werkt super goed. Ben blij met je alle tips! Bedankt daarvoor.

 • Sylvie Zuidam

  Beste Steef, helaas ontbreekt het mij momenteel aan tijd om uitgebreid in te gaan op de vragen op dit weblog. Bovendien is dit nog niet voldoende informatie om een goed antwoord op te geven. Hoe oud is je baby? Misschien trage melkstroom waardoor ze aan de borst in slaap valt? Hoe zie je dat ze goed en effectief drinkt en dat ze klaar is met drinken? Na voeding 30 minuten wachten kan voor een jonge baby betekenen dat ze dan al weer over haar slaap heen is, maar nog wel moe. Te moe om te ontspannen en te slapen. Refluxklachten kunnen het extra lastig maken hoor, dat is echt een puzzel.
  Je kunt je vraag stellen aan de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding. Zij zijn ook kinderverpleegkundigen en weten ook veel van reflux. Ze geven telefonisch advies of via Skype of andere kanalen en hun zorg wordt door de meeste ziektekostenverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket.
  Groet, Sylvie

 • Steef

  Ik zie nergens staan wat je moet doen als je baby blijft huilen in haar bedje ik probeer alles zoals hier staat meteen uit bed schoone luier(ivm reflux doe ik dit voor de voeding) meteen Voeden en dan valt ze al aan de borst in slaap hou haar dan minimaal 30 min omhoog ivm spugen en als ik haar in bed wil leggen doe ik haar in de doek van pacco en wordt ze wakker huilen dan stel ik haar gerust en ga weg na 5 min begint ze te huilen weer erheen stel haar gerust (duurt soms wel 10 min) en dan weer na 5 min huilen dit gaat gewoon door en ze valt niet in slaap. Ze valt alleen op mij en in de draagdoek in slaap. Snachts maakt ze er geen strijd van en als ik haar inbaker na de voeding doet ze der oogjes open maar valt dan wel in slaap

 • Sylvie Zuidam

  Beste Linda,
  Veel baby’s die in eerste instantie heel goed op het inbakeren reageren, vallen na een paar dagen toch weer terug in hun oude patroon van moeizaam in slaap vallen en kort slapen. Een verklaring zou kunnen zijn dat zij een paar dagen flink hebben bijgeslapen en voor hun doen nooit zo uitgerust zijn geweest. Ze hebben ineens weer nieuwe kracht om zich tegen de slaap te verzetten. Ga niet twijfelen, maar blijf kijken naar je zoontje en de vaste volgorde van slapen-voeden-wakker-slapen-voeden-wakker hanteren. Meestal duurt de dip maar een dag.

  Een baby is wel meer uitgerust en tevreden als hij 1,5 – 2,5 uur heeft geslapen, maar dat kun je niet afdwingen. Gaat het niet vanzelf beter, vraag dan om raad aan je jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of aan een verpleegkundige met een eigen praktijk. Bij het Netwerk Babyconsulenten zijn ook professionals aangesloten die ervaring hebben met te vroeg geboren baby’s. Meestal zijn er dan wat aanvullende vragen wenselijk en is er even een advies ‘op maat’ nodig. Groet, Sylvie