Baby wel of niet laten huilen?

Baby laten huilen of niet?

Ouders willen hun baby niet laten huilen. Het gaat in tegen hun gevoel. Dat is maar goed ook. Het zou zorgelijk zijn voor een hulpeloze baby, als zijn huilen niets met zijn ouders doet.

Als je baby huilt, zul je vaak niet weten waarom. Baby’s huilen van honger, kou, pijn, gebrek aan of teveel aanrakingen of door prikkels als licht, geluid en geuren. Vaak is er niets met een huilende baby aan de hand, maar is hij ‘slechts’ moe.

Hoe kun je voorkomen dat je als gezin in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid en wanhoop terecht komt? Mijns inziens door je baby met kleine stapjes enige zelfstandigheid aan te leren. Dat betekent niet dat je je baby aan zijn lot moet overlaten en hem zomaar laat huilen. Het betekent wél dat je naar je baby kijkt en naar hem luistert vóórdat hij gaat huilen; hij probeert je namelijk wat te vertellen.

Een moeder vertelt

“Onze baby ging steeds meer jengelen en toen hij 7 weken was huilde hij bijna de hele dag. ‘Waarschijnlijk een nieuw ‘sprongetje’, dachten wij. Hij sliep overdag amper en als hij sliep, was het maar een hazeslaapje en begon dan weer te huilen. Wij lieten hem overdag in de kinderwagen slapen en ’s avonds in zijn eigen bed. We wilden graag dat hij overdag ook in zijn bed kon slapen omdat hij dan volgens ons meer rust kreeg. Ook maakten we ons zorgen hoe hij bij opa en oma en op het kinderdagverblijf zou moeten slapen als wij weer aan het werk zouden gaan.”

“Als we onze baby overdag in zijn bed legden, begon hij te huilen en stopte niet. Overdag hielden we hem de hele dag bezig. Op sommige momenten was hij lief, gezellig en aan het lachen, maar ondertussen was het duidelijk dat hij hartstikke moe was! Bovendien konden we zelf helemaal niets beginnen.”

“We hebben Sylvie gevraagd of zij tips of adviezen voor ons had om onze baby overdag in zijn bed te laten slapen. Sylvie is bij ons thuis geweest en heeft ons geleerd dat rust en regelmaat belangrijke voorwaarden zijn voor een baby om te kunnen ontspannen. Daarnaast heeft zij ons ook verteld hoe lang een baby van nature wakker kan zijn. Dat was al nieuw voor ons! Ook over slaapsignalen heeft zij ons verteld. Wij bleken onze kindje steeds over zijn slaap te tillen door veel met hem te spelen en de mobile boven zijn hoofd met muziek aan te zetten. Oftewel: veel te veel prikkels.

Aan de slag

“De dagen na haar bezoek waren nog gevuld met een bezoek aan het consultatiebureau en kraamvisite. Daarna gingen we aan de slag met alle informatie en adviezen die we van Sylvie hadden gekregen. We hebben twee weken alle visite en uitstapjes uit onze agenda geschrapt en het nieuwe patroon toegepast: na een slaap meteen voeding geven en bij de eerste tekenen van slaap weer naar bed.”

Laten huilen

“De eerste keer dat we ons zoontje op bed legden nadat we vermoeidheidssignalen bij hem zagen, heeft hij 35 minuten gehuild. Hem laten huilen hadden we al eerder geprobeerd, zonder succes. Nieuw was nu dat hij tóch in slaap viel. Voorheen gingen wij al eerder naar hem toe om te troosten en hem in slaap te helpen door hem op onze pink te laten zuigen. Dat zaten we soms wel een uur aan zijn bedje zonder dat hij diep in slaap viel.”

“Na die ene keer uithuilen, werden de huilmomenten steeds korter. Binnen twee dagen was het nog maar een kort inslaaphuiltje van 2 of 3 minuten. Hij slaapt nu meestal 1,5 à 2 uur, soms een uurtje. Wat een verademing om zelf weer te kunnen ontspannen, andere dingen te kunnen doen en onze gedachten te verzetten.”

Kinderopvang

“We vonden het spannend om de zorg voor ons kind over te dragen aan de leidsters op het kinderdagverblijf; zou hij daar kunnen slapen? En wat denk je? Het viel de leidsters op dat hij zo goed begreep dat hij moest slapen na z’n vaste patroon en als hij zijn slaapzakje aan kreeg. Hij ging daar dus ook lekker slapen! Dit hadden we nooit verwacht! Gewoon een dubbel succes: èn thuis goed slapen, èn op het kinderdagverblijf! We zijn hier super blij mee en kunnen Sylvie niet genoeg bedanken voor haar praktische aanwijzingen!”

“Nog steeds zijn we bewust bezig met rust en regelmaat. We plannen minder uitstapjes of meer verdeeld. Als we wel weggaan bekijken we wat het beste in het ritme van ons zoontje past. We proberen voor hem zoveel mogelijk de rust en zijn eigen patroon aan te houden dat werkt prima. Als we een keer op stap zijn geweest met hem en we thuis weer verdergaan zoals hij gewend is, merken we aan ons kindje dat het hem meteen weer rust geeft. Dat is gewoon heel fijn!”

Reactie en aanvullende vraag

Fijn dat mijn informatie jullie heeft geholpen en dat het zo goed gaat met jullie mannetje. Mijn complimenten hoe jullie het opgepakt hebben. Je hebt keuzes gemaakt die bij jullie en jullie situatie passen. Je past je aan aan je baby en ziet dat je een nieuw (rijker) leven hebt gekregen als gezin.

Ik heb een aanvullende vraag voor jullie: Ouders en deskundigen verschillen van mening over het ‘laten huilen van een jonge baby’. Het zou schadelijk zijn voor een kind en leiden tot aangeleerde hulpeloosheid. Ook zou het de hechting tussen ouder en kind verstoren. Ik durf dit jou te vragen omdat ik denk dat je deze informatie je niet van je padje af zal brengen ;-) maar ik weet dat deze informatie andere ouders onzeker maakt. Wat is jouw mening?

Antwoord van mama

“Van een buurvrouw kreeg ik het boek ‘Lekker slapen zonder huilen’ geschreven door Elizabeth Pantley. Volgens de Pantley-manier valt een baby niet uit zichzelf in slaap en wij vinden dat wel het beste dat onze baby dat zelf doet. Van het consultatiebureau hebben we het boekje ‘Regelmaat brengt rust’ van Ria Blom gekregen. Dit boekje geeft precies hetzelfde advies als wat jij ons hebt gegeven. Door zelf regelmaat aan te houden, krijgt je baby dat vanzelf te pakken. Eigenlijk heel logisch.”

“Jouw tips over hoe lang een baby wakker is en waaraan je ziet dat een baby moe is, hebben ons wijzer gemaakt. Het was prettig dit van een ervaringsdeskundige te horen. Doordat ons zoontje het zo snel oppakte heeft hij maar 1x 35 min. gehuild en daarna werd het met elk slaapje korter. Binnen twee dagen deed hij nog maar een kort inslaaphuiltje waarna hij steevast ging slapen. Als hij nu wakker wordt is hij uitgerust en vrolijk. Niets is leuker dan een tevreden en blije baby toch?”

Naschrift

Baby’s kunnen in korte tijd van heel wakker, naar moe en naar oververmoeid gaan. Om dit te voorkomen is het herkennen van lichaamstaal belangrijk en ook timing. Je kunt voorkomen dat je baby van prikkels en moeheid overstuur raakt door hem op tijd te slapen te leggen en hem goed en stevig onder te stoppen. Een uitgeruste baby is een tevreden en blije baby!

Hoe ziet een goed en stevig toegedekte slapende baby er uit?

Indifferente slaap

Jonge baby’s tot 3 maanden slapen soms met hun ogen (half) open. Deze slaapfase heet ‘indifferente slaap’ en kan wel tot 50% van de totale slaap van een baby uitmaken. Je baby ligt dan rustig in zijn bed met zijn ogen open en soms zie je wat stuipjes zoals een lachje. Ook al heeft je baby zijn ogen open, laat hem slapen, hij is niet wakker.

Babybed kort, stevig en veilig opmaken

Als je het bed van je baby kort hebt opgemaakt (voeten zo goed als tegen het voeteneinde), leg dan het laken en de deken dwars, zodat je deze aan de zijkanten tot ónder het matras kunt onderstoppen. Als het laken van stevige katoen is en minimaal 150 cm in de breedte, dan blijft het goed strak gespannen zitten. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Als een baby druk op zijn schouders en stof tegen zijn kaaklijn voelt, geeft dit hem rust. Bovendien kan een baby in een kort opgemaakt bed niet onder de deken zakken.

 

Lees meer

Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Het huilen van je baby, mogelijke oorzaken

Baby huilt veel, 10x informatie en tips

Inbakeren een kwestie van doorzetten?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

87 reacties

  • Roos

    Hier ook een gulzige drinker, zo was mijn dochtertje ook al vanaf haar geboorte. Bij haar kregen we het advies Dodi spenen te gebruiken op een Difrax fles, deze spenen zijn iets langer en daardoor moeten ze meer moeite doen en drinken ze een stuk langzamer.
    Gelukkig had ik toen een voorraadje gekocht zodat ik ze nu weer gebruik voor mijn zoontje, ze zijn in de winkel iig niet meer te koop, misschien op internet wel?
    Mijn zoontje spuugde ook heel veel, nu voed ik hem rechtop en slaapt hij in een bedje wat aan een kant opgehoogd is door houten blokken.
    Inbakeren gaf hier ook heel veel rust maar hij kan nu (5 mnd) in een normale slaapzak slapen.

  • Linda

    Dr.Brown fles met prematuur speen (kleiner gat dan level 1/newborn) minder gulzig drinken, niet verslikken en geen lucht.

  • Berlinda

    Hoi,

    Dit probleem heb ik ook met mijn zoontje gehad. hij dronk makkelijk 3 kwartier per borst. Dat was niet vol te houden. Uiteindelijk de kleinste speen van avent genomen en op advies van het cb voeding met johannesbroodpitmeel. Dit verdikt de voeding,zodat hij er nog meer moeite voor moest doen en dus rustiger en langer dronk. Succes! En uiteindelijk wordt het echt beter! Nu kunnen we genieten van een mannetje wat heerljjk geniet van zijn eten

  • Ingeborg

    Hallo Carin,

    Een vervelend en helaas ook herkenbaar verhaal. Volgens mij is er niet 1 oplossing maar moet je gewoon kijken wat bij jouw kindje past.
    Heb je de vroegere Dr Brown flessen geprobeerd, heet tegenwoordig Be Free.

    Ik zou het inbakeren proberen, geeft rust. Heb je al eens andere fopspenen geprobeerd, er zijn diverse vormen. Mijn dochter wilde de Bibi spenen, zoon de Difrax. En als je echt denkt dat je het niet meer redt, even hulp vragen aan iemand zodat jij er even tussenuit kunt. Heel veel sterkte en als je het gevoel hebt niet serieus genomen te worden bij het CB zou ik andere hulp vragen (huisarts foto).

    Sterkte en succes
    Ingeborg

  • Ilona van der loos

    Hoi carin,

    Ik herken je verhaal wel van mijn oudste zoon.
    Ik ben op een gegeven moment ben ik gaan voeden met een speen met een klein gat, hij moest er moeite voor doen en ik kon meer voldoen aan zijn zuigbehoefte. Bijkomend voordeel was dat hij niet direct de halve fles weer retour over mij heen deponeerde waardoor hij dus wat meer binnen kreeg.
    Als je denk aan reflux zou dragen in een draagdoek ook kunnen helpen, je kindje zit rechtop dichtbij je, dit zou hem ook wat rustiger kunnen maken. Op de huilmomenten deed ik dit vaak, als hij in bed de slaap niet kon vatten.

    Succes!

  • Bonny

    Hallo Carin,

    Wat een verhaal, ik heb net zo gezeten al had mijn dochter geen reflux. Kan me voorstellen dat je er bijna doorheen zit.

    Onze dochter was 2960 bij geboorte en 3 weken te vroeg thuis geboren. Heb nooit iets gehoord dat ze eerder wakker moeten worden omdat ze zo klein zijn.

    Is het misschien een idee om met je huisarts of de kinderarts te gaan praten voor voeding voor hongerige baby’s? Ik weet zo even niet meer hoe het heet. En sowieso als het heel erg is met de reflux dan kan de kinderarts misschien wat voorschrijven.

    Heb je al eens geprobeerd een handdoek onder haar matrasje te leggen? Dit kun je eventueel ook met het aankleedkussen doen.

    Verder is mij altijd geleerd dat het cb een adviescentrum is, je kunt veel van ze leren maar laat je alsjeblieft niks aanpraten! Heel veel succes met je meisje en probeer ook te genieten!

  • Elsbeth

    Mijn jongste zoon had vergelijkbare problemen met drinken. Bij ons bleek uiteindelijk de allergoedkoopste kruidvat-fles met new-born speen de oplossing. En de fles bijna horizontaal houden met drinken.
    Succes

  • Carin

    Beste Sylvie,

    Het vaste regelmaat krijgt ze nu ook. Alleen de box haalt ze nog niet.

    Gister was het tussen 2 voedingen helemaal mis omdat waarschijnlijk mijn partner haar wat te gulzig heeft laten drinken. Ze was aan het trappelen en strekken, gebalde vuistjes. Dus volgens mij enorme krampen. Ze liet tussendoor ook dikke winden. Ze was ontroostbaar en heb haar ook bij me gehouden. Het was niet meer gewoon huilen maar gieren en gillen.
    De voeding erna ging goed en ze heeft weer in haar eigen bedje geslapen.

    We hebben verschillende flessen geprobeerd, avent, difrax, MAM. Maar uit allen drinkt ze te snel. De avent past haar nog het best. Ze doet net geen 10 min over de fles als het aan haar ligt.
    Er is ook een lactatiekundige waar ik veel contact mee heb. Een kant en klaar antwoord welke fles ik moet hebben, heeft ze ook niet. Verder is het nog een raadsel waarom ze zo met gebalde vuistjes drinkt.

    We hebben inderdaad dus in het ziekenhuis gelegen. Ik weet niet of er een overdracht is gedaan naar het consultatiebureau. Ik heb daar donderdag een afspraak.
    Ik zoek de tips eigenlijk niet bij het cb. Ik probeer voor mijn kindje passende oplossingen te zoeken omdat ik voel/zie/weet dat er iets is.
    Zo zijn we er dus achter gekomen dat ze wel wat refluxklachten heeft en dat mijn borstvoeding niet voldoende was. Dit kwam ook omdat ik in het ziekenhuis bleef roepen dat ze honger had, tot ze me geloofden en we gingen testen met kolven.

    Nu ben ik op zoek voor haar naar een ontspannen manier van drinken waarbij ze zo min mogelijk last heeft van krampen nadien en dat haar zuigbehoefte iets meer bevredigd kan worden.

    Het probleem met mijn cb is, dat ze niet naar mij luisteren. Terwijl er nu al een aantal dingen uitgekomen zijn. Als het aan hun lag, had ik nu nog een hongerige baby om het uur aan de borst.
    I.p.v. naar mij te luisteren als moeder en mijn gevoel, word er achter mijn rug een stempel gedrukt van “zij stevent af op een postnatale depressie”.
    Dit heeft ze geuit naar mijn doktersassistente. Die mij overigens erg goed kent. Ook zij was niet erg gediend van de werkwijze van het cb naar mij toe.

    Groetjes Carin

  • Sylvie

    Beste Carin,
    Een baby mag 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per 24 uur.
    Dus een baby van 4 kg mag per etmaal 600 ml voeding drinken.
    Dat mag verdeeld over 6x 100 ml of 7x 85 ml en zelfs 8x 75 ml mag als je daarmee beter het ritme van je dochtertje kan volgen.

    Laat een voeding maximaal 20 minuten duren, niet slapen tijdens het drinken. Geef je baby niet meer dan ze vraagt, laat haar geen restjes opdrinken.
    Soort fles en speen is belangrijk, daar weet ik echter weinig van. De lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding kunnen je hier wel bij helpen.

    Je dochtertje kan geen klokkijken, wat zij wel begrijpt is die vaste volgorde. Wakker=drinken. Fles leeg=knuffelen. Na knuffel=box. Jengelen=naar bed. Lees meer >>

    Je hebt hulp gehad in het ziekenhuis, is er ook een overdracht gedaan naar het consultatiebureau? Hebben zij al contact met je opgenomen?

  • Carin

    Beste Sylvie,

    Ze is nu 6 weken oud. En natuurlijk weet ik dat babies huilen en dat mag ook. Maar ik ben inmiddels wel van mening dat ik haar niet constant uit bed haal of er naast blijf zitten om te troosten. Ik zeg wat lieve woorden, geef haar een aai en een kus. Dan loop ik weer even weg. Blijft ze na 10 min nog huilen loop ik weer heen om te sussen met hetzelfde ritueel.

    Het gaat mij er om dat zodra de fles leeg is ze begint te gieren. En dat ze dus niet tevreden is. En het ligt niet aan de hoeveelheid.
    Ik las net in 1 artikel over het wakker worden en dan drinken. We hebben vanuit het ziekenhuis 6 x 85 als “ritme” meegekregen.
    Hoe kun je met de hoeveelheden met flesvoeding spelen als ze een keer na 3 uur wakker wordt? Nu rekken we wel eens met een speen. En als we toepassen om na 3 uur te voeden en dan weer na 4. Zorgt dat niet voor onrust?

    Wat de hulp betreft, die hebben we dus net gehad. In het ziekenhuis vond ik haar veel “suffer” dan nu ze weer thuis is. Ze huilde daar niet na de voeding bijvoorbeeld. Maar ik ben er ook niet altijd bij geweest.

    Groetjes Carin

  • Sylvie

    Beste Carin,
    Hoe oud is je dochtertje nu? Zes, zeven weken? Alle baby’s van die leeftijd huilen, gemiddeld een paar uur per dag. Het is jammer dat je het gevoel hebt dat je haar niet kunt geven wat ze nodig heeft.
    Ik noem nog twee blogs waar je misschien tips uit kunt halen:
    Hoe geef je je baby rust? >>
    Hoe zie je aan je baby of ze moe is of honger heeft? >>

    Wacht niet te lang met hulp vragen. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een verpleegkundig babyconsulent kunnen je verder helpen!

  • Carin

    Beste Sylvie,

    Na de laatste weging waarbij ze zo goed gegroeid was, is ze daarna 100 gr afgevallen.
    We hebben samen in het ziekenhuis gelegen. Mijn dochter een hele week en ikzelf een halve week. Hier zijn we er achter gekomen dat ik niet genoeg voeding had helaas. De borstvoedingtechniek was perfect maar er viel niet voldoende te halen helaas.

    Nu is ze over op de fles en dat is totaal niet bevredigend voor haar. Ze gaat niet meer tevreden slapen na de voedingen overdag. Ik moet haar soms nu maar gewoon wat laten jengelen/huilen. Ik kan haar niet geven wat ze wil. En dit zal ongetwijfeld in verband staan met haar zuigbehoefte maar een speen na de fles wil ze ook niet.

    Ik vind dit enorm lastig. Ik kan haar gewoon niet tevreden stellen…

    Groetjes Carin

  • Sylvie

    Beste Carin,
    Moeilijk he zo’n vicieuze cirkel. Het is begrijpelijk dat je er wanhopig van wordt.
    Heb je al eens gehoord of gelezen dat de piek van de onrust / huilen vaak bij zes weken ligt? Veel baby’s en ouders hebben het dan het moeilijkst, een schrale troost maar je bent niet de enige.

    Ik raad je aan om niet heel veel te lezen of naar iedereen te luisteren en van alles (misschien tegelijkertijd) te proberen. Probeer zelf toch rust te bewaren, waar kan elkaar als ouders afwisselen. Het is echt tijdelijk.

    Luister naar 1 of 2 mensen / deskundigen die jij vertrouwt, die aansluiten bij je gevoel en goed naar je luisteren. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of een lactatiekundige liggen het meest voor de hand en misschien een goede vriendin.
    Sterkte!

  • Carin

    Hallo
    Dit filmpje had ik al eens bekeken inderdaad. Ik gebruik al wel de puckababy.
    Vandaag wederom een moeilijke dag. Ze is bijna de hele dag wakker. Speen weigert ze nu ook. We proberen nu hulp te zoeken vanuit elke hoek omdat het gevoel van radeloosheid steeds erger wordt.
    Groetjes Carin

  • Sylvie

    Hoi Carin,
    Het kan van alles zijn, meestal is er niets aan de hand of onschuldig.
    Dat is online niet te beoordelen.
    Wat je zou kunnen doen is een keer bij haar blijven en kijken wat er precies gebeurt. Soms is het ook een schrikreflex of krampje en door de bewegingen die een baby dan maakt, maakt ze zichzelf wakker. Wat je ook kunt doen is zelf een filmpje maken van haar onrust en dit aan de arts laten zien of online zetten.

    Inbakeren kan een hulpmiddel zijn om een baby te helpen om ook een diepere fase van de slaap te pakken. Ingebakerd hebben baby’s minder last van schrikken en (lichte) krampjes en bewegingen die daarvan het gevolg zijn.

    Baby’s slaap begint met een lichte slaap, soms zelfs met ogen (half) open. Lees maar eens wat onder dit filmpje staat:

  • Carin

    Ik herken mij niet geheel in het verhaal van de baby van 6 weken. ik voed haar niet zo lang en ze is ook echt niet langer dan een uur uit bed. Denk zelfs max 3 kwartier. Enige waar ik winst kan behalen is haar effectiever laten drinken. ze doet ook vaak zuig zuig slik en even stil. En eigenlijk zit ik nog steeds dus een beetje met mijn handen in mijn haar.

    Ik heb haar om kwart voor 10 gewassen daarna kwartier gevoed en op bed. Ze liet los aan de borst en had de ogen al dicht en kroop richting mijn oksel. dus gelijk op bed. na een minuut is ze al wakker, daarna kijkt ze rustig om zich heen een minuut of 10 en dan begint het geschreeuw. ik heb haar er uitgehaald en even later viel ze in slaap op schoot dus heb ik haar in bedje gelegd. Ze leek hier niets van te merken en sliep door. na een kwartiertje begon ze paar keer te gillen en stopte ook weer, echt hoog. Maar ze lijkt niet wakker. Daarna zucht puft en steunt ze wat en hoorde een smakje en daarna is het weer stil. minuut later gaat het gesteun en kreun weer verder en weer stil. Is dit pijn of wat anders?

    Groet, Carin

  • Sylvie

    Beste Carin,
    Je kunt Angelique en Rufna ook telefonisch consulteren. Dit zou ik v.w.b. reflux zeker doen!
    Ze weten alles van symptomen en ook medicatie en hoeveelheden, dat is namelijk soms een hele lastige puzzel.
    Fijn dat er geen twijfel over groei is, ik wist niet wat haar laagste gewicht was en ik geloof dat ik deelde door 4 (weken).
    Succes! Groet, Sylvie

  • eefje

    Beste Sylvie
    De volgorde houden we zeker aan, we voeden met flesvoeding ook op bezoek. Zijn signalen leren we nu kennen en gaat gelukkig met de dag een beetje beter (meestal). We praten veel met zijn tweeën erover zodat we ons er ook prettig bij blijven voelen. Rond half negen ’s avonds heeft hij echt een halfuurtje daar doen we niks aan. Nu we dat weten is het ook voor ons goed te doen. Dank voor de links.

    Groet eefje

  • Carin

    Beste Sylvie,

    Bedankt voor de snelle reactie. Ik zal de artikelen morgen even doorlezen en geef alvast even wat antwoorden. Voor mijn gevoel gaat het drinken zelf goed. Ze neemt een mooie grote hap en dan duw ik haar met haar hele lichaam en hoofdje tegen mij aan, onderlipje goed gekruld en ik kan haar ook goed horen drinken.
    De wijkverpleegkundige heeft vorige week ook nog meegekeken met het drinken en had niks aan te merken.

    Ze drinkt altijd wel minimaal een kwartier tot maximaal een half uur. Ik probeer er op te letten dat ze niet alleen sabbelt anders probeer ik compressie. Als ze niet meer wil drinken laat ze dan alsnog wel los of ze gaat verder drinken.
    Volgens mij ben ik verzekerd voor lactatiekundige hulp dus het zou nooit kwaad kunnen om dat in te schakelen. Wie weet valt daar nog wat winst te behalen.
    Ik vind wel dat de infacol het aanhappen belemmerd. Het spul blijft in haar mondje en is glibberig en ze kwijlt dan zelf. Daardoor krijgt ze geen grip. Ik moet dan soms 2 of 3 keer aanleggen en de boel schoonvegen voordat ze echt goed aanligt.

    Ik woon in provincie Groningen dus ik zal hier even zoeken naar lactatiekundige hulp.

    De groei is zeker voldoende. Ze is 520 gr aangekomen in 3 weken vanaf het laagste gewicht. Alleen op het cb hadden ze gezegd dat ze wel een keertje 6 uurtjes mocht slapen snachts. Alleen daar achteraan zei ze: want het is maar een kleintje he. Moet ik dan 3 uur er overdag tussen laten zitten, of 4 uur? En als ze na een slaap van 3 uur wakker wordt dan huilt ze al. Vaak ook met kreunen, steunen, vieze gezichten en tongetje eruit. Van die typische refluxklachten.

    Groetjes,
    Carin

  • Sylvie

    Beste Carin,

    V.w.b. borstvoeding: hapt ze goed, heeft ze een goede drinktechniek? Hoe lang drinkt ze doorgaans?
    Heb je wel eens hulp gehad van een lactatiekundige? Misschien wordt het kosteloos aangeboden door de thuiszorgorganisatie of vergoed door je verzekering. Het levert altijd wat op als je een lactatiekundige laat meekijken hoe je aanlegt en hoe je baby drinkt.

    Ik weet niet waar je woont maar in het midden van Nederland, raad ik Rufna en Angelique van Baby & Borstvoeding aan, zij zijn bovendien gespecialiseerd in refluxklachten.

    Het klopt dat jouw baby nog niet aan knuffelen en de box toekomt. Al haar energie gaat al op aan het drinken. Heel normaal. Misschien is er winst te halen bij het aanleggen (heel belangrijk) of de tijdsduur van de borstvoeding.

    Kijk ook naar de twee blogs die ik bij mijn reactie aan Eefje heb genoemd.

    V.w.b. de groei, volgens mij voldoende, maar als je twijfelt, bespreek met jeugdverpleegkundige van consultatiebureau of een lactatiekundige. Het kan geen kwaad als je haar eens oppakt als ze twee slaapcycli (1,5 uur) heeft geslapen. Ze zal dan in een lichte slaapfase liggen, vaak te zien aan hoofd-, oog- en tongbewegingen, lachstuipjes. Kijk maar eens wat een baby allemaal doet voordat ze echt wakker wordt >> Je hoeft niet te wachten tot haar oogjes open zijn en ze huilt.

    En als laatste tip. Verschonen hoeft niet door de benen op te tillen. Kan ook roterend. Bekijk dit filmpje (1.19 min.) om te zien wat ik bedoel.

  • Carin

    Beste Sylvie,

    Hier komen we er ook niet helemaal uit en zou graag advies willen. Onze dochter is nu een maandje oud. De eerste 2 weken gingen eigenlijk perfect. Bijna te makkelijk zou je denken.
    Daarna ging het minder. Ze heeft krampjes en bleef daardoor behoorlijk huilen. Wat ook logisch is.
    Daarnaast vermoeden wij verborgen reflux en hebben hiervoor morgen een afspraak bij de arts.
    We geven haar infacol tegen de krampjes en naar ons idee helpt dit wel iets.

    Nu heb ik overal al wel gelezen over het beroemde ritme; wakker worden, voeden, verschonen, knuffelen en even in de box en dan op bed.

    Nu is het hier zo dat we voor het voeden de luier verschonen. Met als reden dat het voor refluxbabies prettiger schijnt te zijn. Het zou niet fijn zijn om met een vol buikje de beentjes omhoog te doen en dat het buikje dus wat naar elkaar toe gaat.
    Daarna krijgt ze voeding. Ik geef borstvoeding. Als ze loslaat of ik maak haar los als ik merk dat ze niet meer drinkt, duikt ze met haar hoofdje zo’n beetje in mijn oksel en tijdens het voeden gaan haar oogjes ook al dicht. Dus het knuffelen en spelen komt ze niet eens aan toe.
    Ik leg haar daarna op bed en 5 minuten later is ze klaarwakker. Ze begint te piepen en jengelen dan. Ik laat haar dan maar gewoon even tot het gejengel erger wordt. Dan geef ik haar speentje en een aai over haar hoofdje.
    Soms spuugt ze de speen weer uit en gaat ze echt hard huilen en dan pak ik haar even en troost haar en leg haar weer terug. Overdag gaat dit soms van voeding tot voeding.
    Ook wordt ze altijd bijna huilend wakker.

    Enige moment dat ze goed slaapt is snachts. laatste voeding rond 12 uur en dan tot ongeveer 6 uur. En dan krijgt ze weer voeding en haar slaapje daarna gaat ook wel goed.
    Overdag krijgt ze haar voeding gemiddeld om de 3 uur. Soms bied ik het haar eerder.
    Moet ik haar ook wakker maken voor de voedingen? Ik lees zoveel verschillende info dat je het soms niet meer weet. Onze dochter was bij de geboorte een lichtgewicht, namelijk 2820 gr. Op 7 maart was ze gegroeid naar 3260 gr. En ik heb begrepen dat kindjes die lichter zijn minder lang mogen slapen.

    Ik hoop van u te horen.

    Groetjes,
    Carin

  • eefje

    Beste sylvie
    Ik heb met veel interesse alles gelezen en heb nu nog een vraag; geld dit ook al voor kinderen. Van 2’5 week?
    Groetjes eefje

  • Sylvie

    Beste Marieke,
    Tweede helft van de middag is de moeilijkste periode voor veel baby’s. Zeker niet dom om met haar te gaan wandelen. Jammer dat ze niet meer tot rust kwam, waarschijnlijk was het thuis ook niet gelukt.

    Overgang van borst naar fles gaat vaak gepaard met verstopping. Als ze de flessen leeg drinkt mag je er 20 ml water per fles bij doen. Extra vocht is goed. Buikje masseren. Met beentjes ‘fietsen’.

    Elke dag weer een nieuw begin maken. Heel vaak is rust en ritme vinden een kwestie van geduld. Maar jij moet het doen en in mijn reacties kan ik natuurlijk alleen maar antwoorden op wat jij vertelt. Als je twijfels hebt of het niet kunt volhouden, adviseer ik je contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of je huisarts.

  • Sylvie

    Beste Marit,
    Het is zeker een kwestie van oefenen en herhalen. Je zoontje is nog klein. En het kan best dat je alles goed doet, maar dat de onrust de komende weken toch nog wat toeneemt. Dit heeft dan met het zogenaamde natuurlijke huilpatroon te maken. De normale huilduur verschilt per leeftijd: in de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1-1,5 uur. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur per dag. Een baby wordt geboren met vrij onrijpe darmen en een onrijp zenuwstelsel. Krampjes en geprikkeldheid zijn tot op zekere hoogte dus normaal en gaan vanzelf over. Het is wel goed dat je aandacht hebt voor het slapen. Een baby die moe is, kan immers minder verdragen.

    Probeer je baby 1,5 a 2 uur per keer te laten slapen. Dan is hij voldoende uitgerust en alert om krachtig en effectief te drinken. Drinken kost een baby veel energie. Laat een voeding max. 20 min. duren, anders wordt hij te moe en gaat hij dutten aan de borst. Bij borstvoeding is goed aanleggen het halve werk. Observeer je kindje als hij drinkt en hou hem ‘bij de les’. Bij een trage melkstroom kun je eventueel borstcompressie toepasssen. Dit filmpje laat mooi zien wat het effect is. Je baby begint met zuig-zuig-zuig, waarna hij overgaat in zuig-slik-adem-zuig-slik-adem dus 1:1:1. Als hij klaar is met de borst zal hij zuig-zuig-zuig-zuig-slikje doen. Op dat moment ga je van borst wisselen.

    Qua slapen heb ik niet meer tips behalve geduld en steeds weer nieuwe dingen bij je baby leren zien. Dus ook: regelmatig wat informatie op deze site lezen wat je op DAT moment kunt gebruiken. Er gebeurt zoveel in die eerste maanden!

  • Marieke

    Bedankt voor je reactie.
    In de ochtenden gaat het redelijk, de middagen zijn moeilijk vanaf 15.00h ongeveer. Vanmiddag bijvoorbeeld was had ze gedronken, en leek ze al snel moe (na 40 min nadat ze uit bed was lag ze er al weer in.) ze sliep dan ook snel, maar helaas maar 45min. troosten of fopspeen hielp niet. Dan leek me weer voeden wel snel. Dus ik dacht te gaan wandelen voor haar 2e slaapje, rustig naar het park. Maar nee, slapen was er niet bij. En dan is ze natuurlijk nog vermoeider. Gehuild tot 19.00h….
    Was dat dan dom om te gaan wandelen?

    Ik probeer inderdaad haar zo rustig mogelijk te pakken, zo min mogelijk de TV aan te hebben als ze wakker is etc, zo min mogelijk prikkels dus…
    Bedje is strak opgemaakt etc.

    Ik wijt het maar aan de overgang borstvoeding/flesvoeding en al 3 dagen geen ontlasting…. Geduld zeker

  • Marit

    Beste Sylvie,

    Wat fijn dat je zo snel reageert! Mijn zoontje is elke keer een klein uurtje wakker (van uit bed tot in bed). Doordat hij elke keer als ik hem in bed leg meteen gaat slapen maak ik op dat dit het juiste moment is en hij er niet te vroeg in ligt of oververmoeid is. Verder geef ik borstvoeding. Als mijn zoontje niet lang slaapt en ook niet meer in slaap te krijgen is voed ik hem altijd maar als dit bijvoorbeeld al 2 uur na de vorige voeding is wil hij vaak niet drinken. Kennelijk heeft hij nog geen honger. Je tips aan Irene heb ik gelezen. Mijn zoontje slaapt in een wiegje maar ik maak het op dezelfde wijze op als een ledikantje (strak, kort opmaken enz). Dit moet lijkt mij geen verschil maken.
    Op dit moment ligt mijn zoon alweer een uur te slapen, en dat zonder terug te hoeven lopen voor een speentje! Is het misschien iets wat ik langer de tijd moet geven zodat het vanzelf beter gaat? En kan ik het beste zo doorgaan (als hij na een paar minuten wakker wordt een speentje geven)? Of heb je nog meer tips?
    Heel erg bedankt weer! Zo fijn deze site! Ik heb er al heel veel aan gehad!

    Groet,
    Marit

  • Marit

    Beste Sylvie,

    Ik heb een zoon van 4 weken oud en afgelopen maandag ben ik gestart met het bieden van rust en regelmaat en inbakeren. Als ik mijn zoontje in de wieg leg vallen z’n oogjes snel dicht en valt hij in slaap. Zo mooi om te zien dat hij dit al in die korte tijd geleerd heeft! Het probleem als alleen dat hij na een paar minuten weer wakker wordt door een slaapschokje of een kramp. Hij moet dan erg huilen en is alleen te kalmeren met een speen of pink. Dan valt hij weer in slaap maar minuten later herhaalt dit zich weer. Hierdoor duurt het soms wel 45 minuten voordat hij eindelijk een goede slaap pakt. Heb jij misschien een goede tip wat ik zou kunnen doen om hem eerder in een diepe slaap te laten vallen?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    Groet,
    Marit

  • Sylvie

    Beste Marieke,
    Als je een borstvoeding geeft, kun je je baby het beste direct aanleggen na het wakker worden. Zeker nu je aan het afbouwen bent, het is heel goed mogelijk dat je baby reageert op stuwing. Een artikel over afbouwen van borstvoeding >>

    Men zegt dat een baby huiselijke geluiden gewend is, mijn ervaring is echter dat lang niet alle baby’s overal doorheen slapen. In jouw buik kreeg ze alle geluiden gedempt door. En de eerste paar weken van een babyleventje is er meestal nog weinig aan de hand, maar daarna kunnen baby’s echt wel wakker schrikken van harde en vooral onverwachte geluiden.
    Het scheelt ook wanneer het geluid zich voordoet. Als er buiten een autodeur wordt dichtgeslagen net op het moment dat zij één slaapcyclus heeft geslapen en dus in een lichte fase van haar slaap ligt, kan ze daar van schrikken.
    Vermoeide baby’s zijn minder ontspannen, ook in hun slaap en hebben meer last van schrikken, soort vicieuze cirkel. Eerste deel van de nacht zal zij in een diepere slaap liggen, meer ontspannen zijn, dan zal ze niet zomaar wakker schrikken.

    Neem je tijd, vaste patroon van gebeurtenissen herhalen en herhalen. Wees je bewust van je eigen uitstraling. Bij baby’s komt alles binnen, zij nemen de emotie van de ouder over omdat ze dat nog niet kunnen ‘filteren’. Ga rustig met haar om, langzame bewegingen, maar wel zelfverzekerd. Als je haar oppakt, doe dat dan op je eigen uitademing. Dat is minder stressvol voor haar dan bij ingehouden adem of inademing. Niet dat je heel gestrest overkomt hoor :) ik noem wat praktische tips die in mij opkomen.

  • Marieke

    Bedankt voor je reactie, je hebt wel bruikbare tips gegeven. De meeste had ik op de site ook wel gelezen. Maar soms heb je gewoon wat bevestiging of een steuntje in de rug nodig. Vooral die over je wereld die vanzelf weer groter wordt als je aan het werk gaat bijvoorbeeld… Het is nu inderdaad investeren.

    Ik denk wel dat het nu ook een lastige periode is waar ik even doorheen moet; ik bedoel de overgang van borst- naar flesvoeding. Het even in de box leggen na eerste slaapje, gaat dat dan nu ook op als de volgende voeding borst is of alleen bij de fles?

    Als ze nu aan de borst drinkt is dat niet meer zo rustig als voorheen. De eerste 2 min gaan goed, maar dan begint het met de onrust. Misschien omdat ik nu weer wat last heb van stuwing met het afbouwen. Vanmorgen probeerde ik haar uit beide borsten een paar min te laten drinken, maar toen was het helemaal bekeken. Brullen, krijsen, helemaal overstuur… Ze was ook al in badje geweest, dus misschien was ze alweer te moe. Uiteindelijk wilde ze niet meer drinken aan de borst en heeft ze nog 50cc uit de fles gedronken.
    De fles zal waarschijnlijk makkelijker voor haar zijn nu? Heeft u nog tips? Ik heb de neiging om, als de borstvoeding zo lastig blijft gaan nu, snel te gaan stoppen met pilletjes, of is dat niet verstandig?

    Hoe gaat u om met geluiden in huis? Ik moet bekennen dat ik de neiging heb heel zachtjes te gaan doen, omdat ze anders wakker wordt als ze eindelijk slaapt. Ons appartementje is maar klein en ze ligt bij ons op de kamer. Wat is verstandig? Gewoon je gang gaan waarschijnlijk? Ik heb alleen echt wel het idee dat ze van hardere geluiden wakker schrikt.

    Bedankt!

  • Sylvie

    Beste Marieke,
    Bedankt voor je waardering voor de informatie op deze site.
    Een uitgeruste baby van drie maanden die 1,5 tot 2 uur heeft geslapen, kan van nature maximaal anderhalf uur wakker zijn.
    Een baby die korter heeft geslapen zal sneller weer moe zijn. Als je in die tijd gaat wachten met voeding geven, word je baby ook weer moe, soms te moe om goed te drinken. Drinken kost een jonge baby veel energie. Een baby die half aan de borst ligt te dutten drinkt niet effectief en niet haar buikje vol. Een fles kan een baby half slapend toch opdrinken, maar de kans dat er een vicieuze cirkel blijft is groot.
    Je kindje begrijpt alleen wat er gebeurt: wakker = drinken. En moe = naar bed. Tot ongeveer 6 maanden blijft het ritme van slapen-voeden-samen spelen-alleen spelen daarna kunnen kinderen 1x tussen twee voedingen wakker blijven (meestal einde van de dag).

    Bij flesvoeding kun je afwijken van dit ritme omdat je je baby niet mag overvoeren.
    Je hanteert een volgorde van bijvoorbeeld slapen-voeden-wakker-slapen-wakker-slapen-voeden-enzovoort. Bij de 2e keer wakker leg je dan je kindje in de box om zich alleen te vermaken. Zodra ze dan weer begint te jengelen, leg je haar weer in haar bedje om vervolgens weer een cyclus (of langer) te slapen. Als ze na haar 2e slaapje wakker wordt, zal ze hongerig en uitgerust genoeg zijn om haar buikje vol te drinken.

    Bij borstvoeding kun je gewoon in het ritme blijven en haar aanleggen direct na het wakker worden, ze drinkt wat ze nodig heeft. Hou haar tijdens het drinken wel ‘bij de les’, niet in slaap laten vallen, maar dat zal ze waarschijnlijk niet doen omdat je aangeeft dat ze snel klaar is. Is ze dan echt klaar denk je of haakt ze om een bepaalde reden af?

    Bij volledig flesvoeding kun je ook in het ritme van slapen-voeden-wakker blijven, vaker voeden = minder in de fles. Rekenvoorbeeld: een baby van 5 kg mag per dag 5x 150 cc drinken, 750 cc totaal. Maar ze mag ook 6x 125 cc of 7x 110 cc. Geef je baby niet meer dan ze vraagt, laat haar geen restjes opdrinken en na 24 uur hoeveel ze gedronken heeft als je haar haar gang laat gaan (bij het juiste drinktempo).

    Stoppen met inbakeren lukt het beste als ze een goed ritme te pakken heeft, goede slaapjes doet en uitgerust wakker wordt. Einde van de dag vinden de meeste baby’s dat wat moeilijker, als het ’s ochtends en begin van de middag maar goed gaat. Om uitgerust te raken zou ze beter 1,5 tot 2 uur per keer kunnen slapen. Dat is niet af te dwingen, je kunt haar alleen zo goed mogelijk regelmaat geven, voorspelbaar zijn en niet teveel prikkels. Voorspelbaar zijn dat doe je door haar zo te verzorgen dat zij steeds weet waar ze aan toe is, wakker = drinken, op een vaste plaats, ook spelen op een vaste plaats (meestal box) en kort bedritueeltje.
    Inderdaad… een saai leventje als het ware :-) Voor jou zelf is dat wennen, maar zie het als een investering. Als je nu een goede basis legt, dan zal het afwennen van inbakeren geen probleem zijn en zal ze op het kinderdagverblijf ook makkelijker wennen. Lees alvast dit blog ter voorbereiding >>

    Ik geef ouders ook altijd het advies om te kijken of ze het bedje nog kunnen verbeteren: In een kort en stevig opgemaakt bed, mag je je baby toedekken tot over haar schouders tot haar kin. Druk op de schouders geeft een baby rust. Een deken kun je het beste dwars leggen zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt onderstoppen. Lees en bekijk het hier >>

    Jouw leven en wereld wordt vanzelf groter als je weer aan het werk gaat. En tot die tijd kun je de wereld ook naar jou halen (vriendin op de koffie) of in de weekenden elkaar afwisselen of een keer oppas vragen voor je kindje zodat je even met een vriendin in de stad een bakje kunt doen. Ik noem maar wat voorbeelden… het is tijdelijk, niet voor altijd en je baby doe je er een plezier mee.

    Als je nu een maand goed investeert, dan kun je daarna het inbakeren afwennen >>
    Zijn dit voldoende tips om er wat bruikbaars uit te halen?

  • Marieke

    Om te beginnen: wat een prettige site om te lezen, met veel natuurlijk klinkende adviezen. Mijn dochtertje is nu 3 mnd. Over het algemeen een hele vrolijke baby.
    ’s Ochtends vaak blij wakker, in de loop van de dag wisselt het. De slaapjes zijn meestal maar kort: 50 minuten per keer, Dan weer in slaap vallen lukt meestal niet meer, ook niet met een speentje. Om de voedingen niet te snel op elkaar te laten volgen, gaat ze uit bed dan soms eerst even spelen of op schoot. Anders zit er soms maar 2 uurtjes tussen. Nu begrijp ik dat dat geen goed idee is?
    Ik probeer haar zoveel mogelijk bij eerste moeheid signalen in haar bed je te leggen. Ze huilt even bij het neerleggen, maar slaapt dan snel denk ik. (ik sta er niet bij te kijken, maar ik hoor haar toch een uurtje niet). Ze is dan vaak maar een uurtje wakker incl voeden, dan uurtje slapen: brengt de volgende voedingstijd al na 2 uur. Zijn hier oplossingen voor?
    Voor de informatie: ik zit in de overgang van borstvoeding naar flesvoeding: nu 2x bv, 1x fles, 2x bv, 1x fles (nog niet zo makkelijk omdat ik maar 1 borst per keer geef, ze is namelijk in 5 min klaar met drinken. Fles duurt wel 20min)
    We bakeren haar al sinds het begin in met 2 doeken, zonder is ze echt snel wakker door haar armpjes.
    Wanneer kan ik het beste beginnen met een slaapzakje? Ze moet over 6 weken naar het kinderdagverblijf.

    De laatste paar dagen wordt ze vooral ’s middags huilend wakker en is dan nog in haar oogjes aan het wrijven en aan het gapen als ik haar pak, duidelijk niet uitgerust. Dan voed ik haar, direct weer naar bed omdat ze nog steeds gaapt. Maar na klein uurtje of soms al na 20 min weer wakker, beetje zeuren. Zo gaat het dan tot half 7 waarna ze gaat slapen (probleemloos)
    Soms slaapt ze dan tot 22h, soms langer tot een uur of 2. Een duidelijk nachtritme heeft ze nog niet (ligt misschien ook aan de onregelmatige diensten van mijn man (nacht/avond/dag/laat thuis komen etc?)
    ’s nachts zit er wel meer tijd tussen: wisselend 4-7 uur soms.
    Verder: afgelopen weekend hadden we zaterdag 2 uitstapjes gemaakt, zondagmorgen weer, en dan is ze duidelijk van streek en oververmoeid.
    Maandag had ik een uurtje gewandeld (weggegaan toen ze moe werd, zodat ze haar slaapje in de wagen kon doen), maar zodra ik dan thuis ben is het huilen.
    Ik las dat sommigen dus hun afspraken gaan afzeggen. Betekent dat dan dat je even een ‘kluizenaar’moet worden om het maar even zo te noemen. Ik heb maar een klein appartementje…
    Heeft u tips?

  • Irene

    Beste Sylvie,

    Bedankt voor je reactie! Alle signalen denk ik wel goed te herkennen (na ongeveer drie kwartier is hij inderdaad moe) en ook zijn bedje maakte ik al op de beschreven manier op. De laatste dagen krijg ik dan ook steeds meer het vermoeden dat het niet in bed willen slapen veroorzaakt wordt door een ander probleem: verborgen reflux. Ik herken veel symptomen bij m’n zoontje. Binnenkort ga ik naar het CB en zal ik mijn vermoeden bespreken. Mocht de arts er hetzelfde over denken dan hoop ik dat er iets aan valt te doen… In de tussentijd gaan we wel door met rust en regelmaat en ook met inbakeren ben ik gestart.

    Groeten, Irene

  • Sylvie

    Beste Irene, als je baby moe wordt, gaat hij niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, wegkijken of ‘drukke’ ongecontroleerde bewegingen, jengelen en daarna huilen.

    Kijk eens naar dit filmpje >> (een baby van ongeveer dezelfde leeftijd)
    In 1.40 min. zie je: ongecontroleerde bewegingen, gapen, oogjes toe, jengelen, weer gapen en weer ‘kraak’geluidjes. Als je je baby op dit moment op bed legt en stevig ondergestopt, heb je kans dat hij in slaap valt zonder overstuur te raken.

    Een baby van drie weken kan ongeveer drie kwartier wakker zijn, inclusief voeding, deze tijd is zo om. Voed hem daarom direct als hij wakker wordt, wachten heeft bij een jonge baby geen zin. Hij kan dat niet volhouden en zal dan gaan dutten tijdens de voeding en is het moeilijk om uit de vicieuze cirkel te komen.

    In een kort en stevig opgemaakt bed, mag je je baby toedekken tot over zijn schouders tot zijn kin. Druk op de schouders geeft een baby rust. Een deken kun je het beste dwars leggen zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt onderstoppen. Lees en bekijk het hier >>

  • Irene

    Beste Sylvie,
    Ons eerste zoontje hebben we vanaf 2,5mnd ingebakerd en rust en regelmaat toegepast. Hij sliep rond die tijd overdag niet meer en huilde alleen maar. De methode werkte uiteindelijk geweldig maar dit ging in het begin wel gepaard met veel huilen.
    Mijn tweede zoontje is 3 weken en slaapt alleen maar op schoot. Als ik hem in bed leg is hij binnen de kortste keren helemaal overstuur. Omdat ik hem nog zo jong vind om zo te laten huilen durf in de methode nog niet toe te passen. Mijn vraag aan jou is dan ook: kan ik nu laten huilen in bed als hij duidelijk moe is of is hij nog te jong?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    Groeten, Irene

  • Sylvie

    Heel mooi dat je de kleine stapjes ziet!
    Stel dat er een keer een off day tussen zit, niet de moed laten zakken, maar volgende dag weer opnieuw beginnen. Ieder gezin heeft wel eens een rotdag, ook die dagen gaan vanzelf voorbij, hoef je in principe niets voor te doen :) behalve naar je kindjes toe altijd kalm blijven. Adem in, adem uit.

    Ik heb er alle vertrouwen in dat er een gezinsritme gaat ontstaan. Bedenk wel, dat onrust met kleintjes er voor een deel gewoon bij hoort. Als je baby het net goed doet op drie slaapjes, dan gaat ie weer over naar 2. Of is hij door een vaccinatie van slag. Of door een snotneus. Het voordeel van je investering nu… is dat je over een poosje een goede basis hebt gelegd. Als er dan een verstoring is geweest, weet je naar welke basis je weer terug kunt keren.

    Je schuldig voelen moet je alleen doen als je ook echt schuldig bent. Ik begrijp het wel hoor, maar het kost je energie. En als het lukt om je doel te bereiken, dan heb je voor je oudste straks vanzelf weer tijd en energie. Probeer het in dagelijkse dingen te zien. Misschien kan hij mee met boodschappen doen, dat je daar 10 minuten meer voor uittrekt en hij met zo’n klein karretje met je mee mag lopen. Of een vast momentje in de week 1 op 1 aandacht, samen koekjes bakken of naar de bibliotheek e.d. daar kunnen kinderen echt naar uitkijken. Nu nog even de focus op baby, 1 stap tegelijk :)

  • Monique

    Het gaat inderdaad steeds beter. Ik vind dit heel bijzonder moet ik zeggen. Hij is zo ontspannen! Echt fijn om te zien.

    In de ochtend gaat het inderdaad makkelijker om hem te laten slapen dan later op de dag (maar daar had je het al over gehad). Dan schiet hij steeds door van alles wakker, geluiden, windjes die in de weg zitten of vele boertjes en als zijn speen uit zijn mond valt heb ik gezien.

    Maar vanochtend kon ik mijn ogen bijna niet geloven! Hij lag een beetje te kraaien, dus ik ging voorzichtig kijken; lag hij daar helemaal rustig rond te kijken in zijn bedje en had hij gepoept. Big smile toen ik ‘in beeld’ kwam.
    De alarm-stand gaat niet direct aan dus als hij in zijn bedje wakker wordt! Hoera!

    We zijn er nog niet natuurlijk, dit moeten we zien vol te houden. En af en toe betrap ik mezelf erop dat ik denk; pff het zou ‘makkelijker’ zijn als ik hem bij me pak en op schoot neem. Als ik voor de 100e keer de trap oploop, omdat hij zijn speen kwijt is. Maar ik kan mezelf steeds herpakken en krijg ook veel energie van het idee dat het beter wordt!

    Doordat ik goede opvang heb voor de oudste zoon kan het. Ik hoef niet heen en weer naar school en ik hoef momenteel niet de deur uit voor boodschappen bijv. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen en of we straks samen een ritme kunnen vinden als gezin. Voel me namelijk wel een beetje schuldig naar de oudste toe. Al heb ik uitgelegd waarom dit goed is, het zit toch aan me te knagen.

  • Sylvie

    Dat je baby ’s avonds wel goed slaapt, is voor mij niet zo raar. Ik zie het in de praktijk vaak. Jonge baby’s raken overdag soms zo uitgeput dat ze dan wel slapen. Bovendien is er rond dat tijdstip vaak al een gezinsritueel waarin ze dan meegaan (herkenning). Ik zie zelfs baby’s van 6 weken die overdag niet slapen en wel de nacht doorslapen. Dood en doodmoe, maar als ze ouder worden hebben ze meer kracht en komt ook de onrust in de nacht weer terug.

    Door pijn kan een gewoonte ontstaan. Als de klacht dan weg is, blijft wel het wakker worden en huilen. Het is natuurlijk ook naar als je heel moe bent maar niet kunt slapen door pijn, volwassenen zouden er ook gek van worden. Doordat je hem nu leert (door o.a. herhaling, rituelen en uitstraling) dat er niets aan de hand is, zal hij het waarschijnlijk steeds beter gaan doen.

    Inbakeren kan zeker nog. Door inbakeren valt een baby gemakkelijker in slaap en ook slaapt hij dieper en daardoor langer. Hoe je inbakert met twee doeken zie je hier >>
    Gebruik wel twee doeken en niet 1 zoals je op sommige sites ook wel ziet. Twee doeken zitten steviger en zijn veiliger. Het is wel een ‘techniek’ die waar je handigheid in moet krijgen.
    Hier de methode te zien op een filmpje >>
    Doeken vanaf 7 kg kun je zelf maken of bestellen bij De Bakermat.

  • Monique

    Wat ontzettend fijn dat je weer reageert. Ik krijg daar iedere keer weer energie van om door te gaan, want pittig is het wel. En toch. Ik vind ons zoontje zo rustig! Beetje vreemd voor ons, want in mijn gedachten heeft hij de afgelopen 3 maanden aan een stuk door gehuild.

    Hij heeft nu vier dagen in een strak en rustig schema doorgebracht en lijkt het allemaal over zich heen te laten komen. Eerste dag niet, toen veel verzet, maar nu is hij ontspannen. Hij ziet er heel moe uit vinden we wel. Echt wennen voor hem om de dagen in bed door te brengen.

    De tijd in bed is hij heel rustig. Hij valt vlot in slaap. Maar langer dan 45 min lukt nog niet. Ik zal er naast gaan zitten om te kijken wat er gebeurt op dat moment. Ik heb het zo vaak gezien en toch blijkbaar nooit ‘echt’ goed gekeken.
    Wat ik zo raar vind trouwens is dat hij vanaf ong 19.30 uur wel een blok slaapt van een aantal uren. Circa drie. Hij slaapt dan veel dieper en vaster dan op alle andere momenten op de dag. Vanaf een uur of 1 of 2 uur in de nacht wordt hij onrustig. Huilen snikken speen kwijt. Voorheen had hij veel pijn door ontstoken slokdarm en veel krampen. Echter, de onrust in de nacht blijft. En overdag dus de hazenslaapjes. Af en toe denk ik wel eens dat hij het ook gewoon echt niet kan. Dat iets hem wakker maakt. Maar dat kan zeker niet?

    Maar goed. We zijn op de goede weg, want hij is zoveel rustiger en huilt zoveel minder. We proberen vol te houden.
    Bedankt nogmaals voor alle info tot nu toe. En ik begrijp heel goed dat het moeilijk is om via mail te begeleiden.

    Nb zou ik nog kunnen starten met inbakeren? Of is dat te laat? En kan dat vanaf 7 kilo in losse doeken? Ik heb namelijk een hekel aan klittenband.

  • Sylvie

    De eerste dagen zijn inderdaad zoeken, maar je hebt het heel goed gedaan!
    Je zoontje is niet gewend om te ontspannen in zijn bedje, hij schiet nog snel in een alarmtoestand, ook als het niet nodig is.
    Nogmaals, het is voor mij lastig om dit alleen via e-mail te begeleiden, maar je komt wel over als iemand die in staat is om zelf haar weg te vinden hierin.

    Als hij ’s ochtends na de eerste voeding gepoept heeft, ga je hem natuurlijk verschonen. Soms slaapt een baby nog even verder na de eerste voeding, maar in dit geval kon dat niet. Kun je niets aan doen.
    Dat hij een slaapje heeft gedaan van 45 min. (1 cyclus) is een teken dat hij echt moe was, ook een diepe slaapfase = goed.
    Je moet je voorstellen dat hij dus aan het einde van zo’n slaapcyclus weer in een licht stadium van de slaap komt. Omdat hij zo moe is, en nog niet gewend aan nieuwe gewoontes, heeft hij moeite om er een slaaprondje achteraan te doen. Je bent nog niet uit die vicieuze cirkel, na een slaapje van 45 min. is hij niet echt uitgerust natuurlijk. Maar het begin is er!

    Wat je nog zou kunnen doen… is bij hem blijven, ook als hij slaapt. Boek, smartphone (geluid uit) of haakwerkje erbij. Dan kun je zien wat er gebeurt na plm. 45 min. is het een schrikreflex, krampje of laat hij al e.e.a. zien voordat hij gaat huilen? Als je baby in een lichte slaapfase ligt, zie je dit aan draaien met zijn hoofdje, mondbewegingen, lachstuipjes, oogbewegingen. Bekijk filmpje >>

    Heel fijn dat je ook hebt opgeschreven wat je ziet aan hem, weet even dat baby’s (meestal jonge baby’s) ook zogenaamde hongersignalen kunnen laten zien als teken van moeheid. Ze gaan dan bijvoorbeeld op hun handjes sabbelen, dan geen honger of tandjes maar moe. De optelsom van wakkere tijd en lichaamstaal maakt duidelijk wat het werkelijk is. Een oververmoeide of overprikkelde baby kan op een gegeven moment alleen nog maar huilen (alarmtoestand). Als hij eenmaal in zo’n modus zit is het moeilijk om te bepalen wat hij nodig heeft.

    Probeer elke dag weer een nieuw begin te maken. En probeer zelf ook rustig te blijven, hoe moeilijk ook. Het is een investering, duurt niet eeuwig, later zul je er blij mee zijn dat je nu deze stappen zet. Zorg eventueel dat je gaat bijtanken in het weekend als je merkt dat je door je eigen moeheid geen rustige uitstraling meer hebt.

    Adem uit voordat je hem oppakt, dat is voor hem minder stressvol dan op jouw inademing of ingehouden adem. ‘Schep’ hem uit bed, 1 hand achter schoudertjes, 1 hand onder zijn billetjes (basisbevestigend dragen) zo voelt hij zich meer gedragen en geborgen minder ‘verloren’ dan oppakken onder zijn oksels.
    Succes!

  • Monique

    Beste Sylvie, hoe onze dag er vandaag uitzag heb ik je gemaild.
    Wat een toestand. Ons zoontje is van slag en weet nog niet wat er van hem verwacht wordt.

    Wat ik wil vragen; heb ik al enige regelmaat aangeboden en wat kan ik nog veranderen? Want echt veel geslapen heeft hij nog niet.

  • Sylvie

    Probeer de dag zo goed mogelijk te beginnen. Als je baby beter gaat slapen in de ochtend en begin van de middag, dan komt einde van de dag ook wel een keertje goed. Als het in de tweede helft van de middag niet lukt om in zijn bedje te slapen, is de draagdoek prima. Veel gezinnen met jonge kinderen schipperen einde van de dag. En wat je ook vaak ziet is dat een gezin een avond-bad-bedritueel heeft wat iedereen kent en ook een baby gaat daar op een gegeven moment in mee en hij gaat dat herkennen (voorspelbaarheid).

    Probeer je ervaringen van de afgelopen maanden los te laten, kijk naar je baby.
    > Regelmaat is de basis, slapen-voeden-knuffelen-box
    > Regelmaat in het tempo van je baby dus naar aanleiding van wat zijn lichaamstaal aangeeft.
    > Baby kan ene keer 2,5 uur slapen en een andere keer 1,5 uur.
    > Biedt hem na min. 1,5 uur slaap een fles aan (hoeft hij niet perse op te drinken)
    > Als hij na 45 min. wakker wordt, niet meer verder kan slapen, dan in box, bij slaapsignalen weer naar bed (of in draagdoek).
    > Tel hoeveelheid voeding over een hele dag bij elkaar op, baby’s reguleren zichzelf meestal*

    * Gat in de speen moet goed zijn, voeding duurt plm. 20 min. Laat baby geen restjes opdrinken, klaar is klaar.
    * 150 ml voeding per kg lichaamsgewicht per etmaal.
    * Laat hem tijdens het drinken niet in slaap vallen.

    Hou eventueel een dagboek bij om inzichten te krijgen, maar ga je niet suf zitten piekeren en zoeken naar oorzaken van onrust en huilen. Als het de eerste dagen niet lukt zoals je hoopt, geeft niets. Deze dagen zullen boordevol leermomenten zitten die je later weer kunt gebruiken. En elke dag kun je weer een nieuw begin maken met slapen-voeden-knuffelen-box.

    Rituelen, voorspelbaarheid, dat herkent je baby. Hij kan geen klok kijken.
    Lees alles wat ik heb verteld, meerdere keren door. Kwartjes gaan niet allemaal in 1x op zijn plek vallen, dat gaat stukje bij beetje.

  • Monique

    Ter verduidelijking: ik merk al vanaf het begin dat hij minder gemakkelijk slaapt in de namiddag. Nu lees ik dat dit eigenlijk ‘ normaal’ is. Maar toch zie ik dat hij moe is…. Ik deed hem voorheen in draagdoek, zodat ik praktische zaken zoals koken door kon laten gaan. Echt goed slapen deed hij daarin niet, althans niet diep. maar hij was wel ontspannen dan. Deed ik dat niet dan huilde hij de hele middag, waarschijnlijk omdat hij zich ellendig voelde.
    Maar ga ik in de ‘ aanleer periode’ uit van het te volgen ritme of is het dan normaal dat hij niet wil/kan slapen?

    Zoals je merkt loop ik over van vragen en gedachten….wil ze graag ordenen.

    Groetjes Monique

  • Monique

    Bedankt wederom voor de duidelijke uitleg hierboven.
    We gaan ruimte maken om echt een week ( minimaal) in alle rust een nieuw patroon aan te leren. Ik begrijp ook goed war je bedoelt met ‘het schema is niet het doel’.

    De info over slaap/wakker tijden bij baby’s heb ik doorgenomen en je geeft aan dat baby’s in de namiddag vaak minder slapen dan in bijv de ochtend. Wat bied ik dan aan qua schema? Ik zie dat hij ook in de middag moe is, maar dan is het nog moeilijker om hem in slaap te krijgen. Accepteren of eerst toch de regelmaat proberen aan te bieden?
    Groetjes monique

  • Sylvie

    Een plan maken is goed, zeker de eerste dagen om de verandering een kans te geven. Daarna mag je natuurlijk ook bijsturen of op je plan terugkomen.
    Een plan is – net als inbakeren – een hulpmiddel, niet het doel. Begrijp je wat ik daarmee bedoel?

    15 min. is een hazenslaapje, dan heeft je baby nog geen diepe slaapfase gehad.
    Een volwassene valt in slaap en heeft dan eerst een diepe fase, een baby begint met een lichte fase. Het duurt zo’n 15-20 min. voordat hij de diepe slaapfase doormaakt.
    Eén slaapcyclus bij een baby duurt ongeveer 45 min. dan is je baby nog niet goed uitgerust, liever anderhalf uur, nog beter zou 2 a 2,5 uur zijn. ’s Ochtends slapen baby’s doorgaans wat langer en einde van de dag korter. Lees meer >>

    De paniek kan komen door een schrikreflex (moro) omdat hij dan nog niet in een diepe slaap ligt. Als je dan naar hem toegaat, heel neutraal, niet praten, niet aankijken. Dat klinkt streng, maar ik bedoel met geen oogcontact geen interactie, want hij weet inderdaad niet wat er gebeurt. Trek zo nodig de deken weer strak (niet uitgebreid of veel poespas), geef hem zijn speentje leg eventueel een hand op zijn hoofdje totdat hij weer in slaap sukkelt. Zet een stoel naast zijn bedje anders krijg je last van je rug.

    Het is inderdaad voor je baby het beste om een week thuis te blijven. Schooltijden zullen nooit precies overeen komen met zijn ritme. Bovendien kan het ritme de eerste dagen nog sterk wisselen. Baby’s die oververmoeid zijn gaan niet zelden soms liggen bijtanken als ze eenmaal de kunst van het slapen te pakken hebben. Vooral bij de start van inbakeren zie je dat. Puckababy geeft enige rust en begrenzing, maar niet zoals het strakkere inbakeren bedoeld is. Bij inbakeren heeft een baby bijvoorbeeld geen of nauwelijks last meer van opvliegende armpjes door de mororeflex. Kijk hoever je komt met Puckababy en stevig onderstoppen (bed laag opgemaakt, deken over schouders tot kin, zie blog)

    Denk zelf telkens 1 stap verder. Als je baby wakker wordt, meteen flesje klaarmaken, duurt 1 minuut? Haal hem dan op en voed hem. Als je hem eerst ophaalt, hem in de box legt, dan moet hij wachten, dat is verwarrend voor hem.

    Blijf gerust je vragen stellen, hoe duidelijker jij de weg voor je ziet, hoe rustiger en zelfverzekerder je naar je baby toe kunt zijn.

  • Monique

    Beste Sylvie,

    Wat fijn dat je zo snel een reactie geeft. We laten de info inderdaad even op ons inwerken, maar het is niet geheel onbekend (doordat ik je site al een poos in de gaten houd). Dus het is vrij duidelijk.
    Mijn man en ik willen een plan op papier zetten waar we ons aan kunnen houden.

    Ik wil nog iets vragen. Het is zo dat ons mannetje vrij goed inslaapt (over het algemeen). Hij schiet alleen steeds wakker. Stel nu dat dit gebeurt na 15 min. Is het dan óók verstandig om dan door te gaan ‘in’ het schema (slapen-voeden- wakker-slapen etc) Of moet ik hem dan weer proberen om verder te laten slapen? Ik weet uit ervaring dat hij niet uit zichzelf terug kan slapen. Hij raakt in paniek en wordt bijna hysterisch.
    Eerst kwam dit waarschijnlijk door de reflux, nu wordt hij relatief rustig wakker, maar als ik niet reageer wordt hij toch heel paniekerig, omdat hij niet lijkt te snappen wat er van hem wordt verwacht. (logisch!)

    En nog een vraag;
    Kan ik een schema maken waarin ik ook kan gaan wandelen bijv? Of mijn andere zoontje naar school breng?
    Of is het aan te raden de eerste weken een strak schema te hebben waarin we enkel thuis zijn en zijn eigen bedje gebruiken als slaapplek. (aangezien hij in de wandelwagen in slaap zal vallen)

    Het zijn nogal wat vragen, dat besef ik me heel goed. Maar ik wil zo goed mogelijk starten met een vast ritme.

    Extra info; hij heeft een speentje / een pucka-zakje / krijgt flesvoeding

    Indien hij zal huilen bij het inslapen denk ik wel dat wij dit aankunnen, aangezien we nu weten dat hij geen pijn meer heeft (althans niet door zijn reflux) en we zullen goed kijken naar signalen, mocht hij zich wel ongemakkelijk voelen. We willen hem gewoon dolgraag helpen om heerlijk te slapen en ‘bij te tanken’.

    Vriendelijke groetjes,
    Monique

  • Sylvie

    Beste Monique,
    Fijn dat je de informatie op deze site waardeert.
    Ik weet niet in hoeverre je dit ook al op het consultatiebureau of met andere deskundigen besproken hebt. In tegenstelling tot het gezin wat ik in het blog beschrijf, ken ik jullie natuurlijk niet en kan ik je baby niet observeren, dat maakt online hulp beperkt. Ik zal proberen je op weg te helpen, Als er iets onduidelijk is, vraag het gerust.

    Wat je vertelt, past inderdaad bij het beeld van een oververmoeide baby. Door reflux krijgt een baby niet de kans om ontspannen op zijn rug te slapen en daardoor is deze vicieuze cirkel er in geslopen. Voor je baby en zijn ontwikkeling is het goed als hij beter gaat slapen en ook voor jullie als ouders is het fijn als er meer rust ontstaat in jullie gezin.
    Als een baby alleen maar hazenslaapjes doet, is er meestal sprake van een ongezond slaappatroon. Bij baby’s die structureel slecht slapen, ontstaan verstoorde hormoonspiegels in het bloed. Deze verstoorde hormoonspiegels veroorzaken een verhoogde alertheid die de moeheid weer camoufleert. De alerte baby verstoort dus zijn eigen slaap-waakpatroon en ontstaat er een chronische toestand van slaaptekort, oververmoeidheid, geprikkeldheid en emotionaliteit. Soms zie je dat baby’s ook in groei gaan achterblijven omdat juist in het diepe stadium van de slaap een verhoogde productie van het zogenaamde groeihormoon plaatsvindt.

    Ik kan je geruststellen, je hoeft je baby niet aan zijn lot over te laten om hem te ‘leren’ slapen.
    Een (uitgeruste) baby van 3,5 maand kan ongeveer 1,5 uur per keer wakker. Dit is inclusief voeden, verschonen, knuffelen.
    Richt je eerst op overdag. De kans is groot dat als je baby overdag meer tot rust komt dat hij vanzelf ook ’s nachts beter gaat slapen.
    Overdag hou je een vaste regelmaat aan van slapen-voeden-knuffelen-box-slapen-voeden-knuffelen-box.
    Als je baby om 7 uur zijn eerste voeding krijgt, zal hij misschien weer verder slapen en zo zijn eerste slaapje aan de nacht vastplakken. Zo niet, dan is hij na de voeding dus een poosje wakker, leg hem dan rond 8.15 uur in de box en kijk (van een afstandje) wat er gebeurt. Een baby gaat niet van het 1 op het andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, wegkijken of ‘drukke’ ongecontroleerde bewegingen, jengelen en daarna huilen. Leg hem op tijd op bed, kort bedritueeltje en stevig onderstoppen. Misschien dat hij dan een inslaaphuil doet omdat hij niet gewend is om op eigen kracht in slaap te vallen. Oververmoeide baby’s kunnen even heel hard huilen, ongeveer 10-15 minuten daarna zijn ze even stil, dan soms nog een keer hard huilen (korter dan eerste keer) en dan vallen ze in een diepe slaap. Het is aan jou (jullie) of je even door die zure appel heen wilt of dat je hem helemaal niet wilt laten huilen. Het verhaal in het blog waar je op reageert is een voorbeeld van een baby van 7 weken bij wie het na die eerste keer al snel beter werd. Jullie baby is 3,5 maand, dat kan anders zijn, maar het hoeft niet. Zeker in combinatie met inbakeren zie ik soms een directe verbetering van de slaap.

    Als het moeizamer gaat of je je baby niet wilt laten huilen, kies dan een tussenoplossing, bijvoorbeeld met een speentje. Of pak je baby op als hij hard/lang huilt en laat hem dan op je schoot slapen. Laat hem dan wel een heel slaapje op je schoot doen, of in een draagdoek, liefst minimaal twee cycli (1,5 uur). Als hij dan weer wakker wordt: voeden, knuffelen, box totdat je weer slaapsignalen ziet en dan weer opnieuw naar bed brengen. Door herhalen en herhalen van steeds hetzelfde patroon gaat hij langzamerhand wennen aan dit ritme. Zijn leventje wordt zo voorspelbaar voor hem, dit geeft ontspanning en rust. Zorg tijdens de wakkere tijd ook voor beperking van prikkels. Bij een baby komt alles ‘binnen’ licht, geluid, aanrakingen, geuren, verschillende mensen enz. Leg hem in de box niet de hele tijd onder een babygym. Liever aan 1 kant een paar speeltjes en de andere kant van de box leeg zodat je baby zich ook kan afkeren van speelgoed als hij moe wordt.

    Zonder inbakeren kun je ook verbetering bereiken. Kijken naar lichaamstaal en timing is het meest belangrijk, lees zeker even deze pagina >>

    Je vertelt niet of je baby borstvoeding of flesvoeding krijgt. Het principe is: bij slaapsignalen direct naar bed en uit bed direct voeden. Bij flesvoeding kan dat even zoeken zijn omdat een baby na een slaapje van 45 min. nog niet hongerig is. Lees hier meer over borst- of flesvoeding >>

    Tot slot is stevig opmaken van het bed belangrijk >>

    Laat deze informatie goed op je inwerken, ik kan nog meer vertellen maar dan weet je misschien niet meer waar je moet beginnen. Ik hoop dat ik zo een richting heb gegeven. Als je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, hoor ik ze graag.

  • Monique

    Ik heb een misschien wat ‘vreemde’ vraag, maar wil deze toch graag stellen, omdat ik eigenlijk ten einde raad ben.

    Ons zoontje van 3,5 maanden slaapt heel weinig en als hij slaapt is hij zichtbaar onrustig. De hazenslaapjes varieren in lengte van 15 min tot 45 min. Langer is overdag niet voorgekomen en de nachten zijn vanaf 2.00uur ‘snachts een aaneenschakeling van wakker-slaap momenten waarin wij steeds het speentje dienen te geven en hem wiegen, waardoor hij enigszins rustig is.
    Hem laten huilen in de nachten is voor ons geen optie, omdat ons oudere zoontje hier veel last van ondervind.
    Vanaf ong. 19.30uur slaapt hij overigens wél een aantal uren achter elkaar (3 a 4) en deze slaap is dieper dan alle anderen.

    We zijn in ieder geval eigenlijk met zijn allen uitgeput aan het raken.
    Ons mannetje lijkt oververmoeid en het lukt ons niet om structuur aan te brengen. Dit komt m.i. doordat hij ernstige reflux heeft (gehad?). Hij heeft nu goede behandeling en ik denk dat hij steeds minder last heeft van pijn. Maar hoe doorbreken we nu de hazenslaapjes? Want steeds weer blijkt dat als hij na bijv. die 10 min. wakker wordt, hij een boertje moet laten. Als we hem even laten huilen geldt hetzelfde. Hij hapt dan zoveel lucht, dat hij ook dan moet ‘boeren’.
    Ik kan me voorstellen dat dit heel naar voor hem voelt als ik dit zou negeren, dus hoe kan ik hem dan laten liggen?
    Wij zijn nu op een punt gekomen dat we beseffen dat we een duidelijke aanpak moeten gaan volgen. Zodat onze zoon een ritme krijgt en dus de voorspelbaarheid. Toch is er de twijfel ivm zijn ‘pijn’ – verleden. Ik vind het moeilijk om hem ‘aan zijn lot over te laten’. Terwijl ik verstandelijk wel weet dat hij nu (buiten het boertjes laten om) geen pijn meer heeft.

    Heeft u tips?

    Vriendelijke groetjes,

    Monique
    (nb; ik vind dit echt een van de weinige sites die duidelijk informatie geeft met respect voor kind én ouder; heel mooi.)