Baby wel of niet laten huilen?

Baby laten huilen of niet?

Ouders willen hun baby niet laten huilen. Het gaat in tegen hun gevoel. Dat is maar goed ook. Het zou zorgelijk zijn voor een hulpeloze baby, als zijn huilen niets met zijn ouders doet.

Als je baby huilt, zul je vaak niet weten waarom. Baby’s huilen van honger, kou, pijn, gebrek aan of teveel aanrakingen of door prikkels als licht, geluid en geuren. Vaak is er niets met een huilende baby aan de hand, maar is hij ‘slechts’ moe.

Hoe kun je voorkomen dat je als gezin in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid en wanhoop terecht komt? Mijns inziens door je baby met kleine stapjes enige zelfstandigheid aan te leren. Dat betekent niet dat je je baby aan zijn lot moet overlaten en hem zomaar laat huilen. Het betekent wél dat je naar je baby kijkt en naar hem luistert vóórdat hij gaat huilen; hij probeert je namelijk wat te vertellen.

Een moeder vertelt

“Onze baby ging steeds meer jengelen en toen hij 7 weken was huilde hij bijna de hele dag. ‘Waarschijnlijk een nieuw ‘sprongetje’, dachten wij. Hij sliep overdag amper en als hij sliep, was het maar een hazeslaapje en begon dan weer te huilen. Wij lieten hem overdag in de kinderwagen slapen en ’s avonds in zijn eigen bed. We wilden graag dat hij overdag ook in zijn bed kon slapen omdat hij dan volgens ons meer rust kreeg. Ook maakten we ons zorgen hoe hij bij opa en oma en op het kinderdagverblijf zou moeten slapen als wij weer aan het werk zouden gaan.”

“Als we onze baby overdag in zijn bed legden, begon hij te huilen en stopte niet. Overdag hielden we hem de hele dag bezig. Op sommige momenten was hij lief, gezellig en aan het lachen, maar ondertussen was het duidelijk dat hij hartstikke moe was! Bovendien konden we zelf helemaal niets beginnen.”

“We hebben Sylvie gevraagd of zij tips of adviezen voor ons had om onze baby overdag in zijn bed te laten slapen. Sylvie is bij ons thuis geweest en heeft ons geleerd dat rust en regelmaat belangrijke voorwaarden zijn voor een baby om te kunnen ontspannen. Daarnaast heeft zij ons ook verteld hoe lang een baby van nature wakker kan zijn. Dat was al nieuw voor ons! Ook over slaapsignalen heeft zij ons verteld. Wij bleken onze kindje steeds over zijn slaap te tillen door veel met hem te spelen en de mobile boven zijn hoofd met muziek aan te zetten. Oftewel: veel te veel prikkels.

Aan de slag

“De dagen na haar bezoek waren nog gevuld met een bezoek aan het consultatiebureau en kraamvisite. Daarna gingen we aan de slag met alle informatie en adviezen die we van Sylvie hadden gekregen. We hebben twee weken alle visite en uitstapjes uit onze agenda geschrapt en het nieuwe patroon toegepast: na een slaap meteen voeding geven en bij de eerste tekenen van slaap weer naar bed.”

Laten huilen

“De eerste keer dat we ons zoontje op bed legden nadat we vermoeidheidssignalen bij hem zagen, heeft hij 35 minuten gehuild. Hem laten huilen hadden we al eerder geprobeerd, zonder succes. Nieuw was nu dat hij tóch in slaap viel. Voorheen gingen wij al eerder naar hem toe om te troosten en hem in slaap te helpen door hem op onze pink te laten zuigen. Dat zaten we soms wel een uur aan zijn bedje zonder dat hij diep in slaap viel.”

“Na die ene keer uithuilen, werden de huilmomenten steeds korter. Binnen twee dagen was het nog maar een kort inslaaphuiltje van 2 of 3 minuten. Hij slaapt nu meestal 1,5 à 2 uur, soms een uurtje. Wat een verademing om zelf weer te kunnen ontspannen, andere dingen te kunnen doen en onze gedachten te verzetten.”

Kinderopvang

“We vonden het spannend om de zorg voor ons kind over te dragen aan de leidsters op het kinderdagverblijf; zou hij daar kunnen slapen? En wat denk je? Het viel de leidsters op dat hij zo goed begreep dat hij moest slapen na z’n vaste patroon en als hij zijn slaapzakje aan kreeg. Hij ging daar dus ook lekker slapen! Dit hadden we nooit verwacht! Gewoon een dubbel succes: èn thuis goed slapen, èn op het kinderdagverblijf! We zijn hier super blij mee en kunnen Sylvie niet genoeg bedanken voor haar praktische aanwijzingen!”

“Nog steeds zijn we bewust bezig met rust en regelmaat. We plannen minder uitstapjes of meer verdeeld. Als we wel weggaan bekijken we wat het beste in het ritme van ons zoontje past. We proberen voor hem zoveel mogelijk de rust en zijn eigen patroon aan te houden dat werkt prima. Als we een keer op stap zijn geweest met hem en we thuis weer verdergaan zoals hij gewend is, merken we aan ons kindje dat het hem meteen weer rust geeft. Dat is gewoon heel fijn!”

Reactie en aanvullende vraag

Fijn dat mijn informatie jullie heeft geholpen en dat het zo goed gaat met jullie mannetje. Mijn complimenten hoe jullie het opgepakt hebben. Je hebt keuzes gemaakt die bij jullie en jullie situatie passen. Je past je aan aan je baby en ziet dat je een nieuw (rijker) leven hebt gekregen als gezin.

Ik heb een aanvullende vraag voor jullie: Ouders en deskundigen verschillen van mening over het ‘laten huilen van een jonge baby’. Het zou schadelijk zijn voor een kind en leiden tot aangeleerde hulpeloosheid. Ook zou het de hechting tussen ouder en kind verstoren. Ik durf dit jou te vragen omdat ik denk dat je deze informatie je niet van je padje af zal brengen ;-) maar ik weet dat deze informatie andere ouders onzeker maakt. Wat is jouw mening?

Antwoord van mama

“Van een buurvrouw kreeg ik het boek ‘Lekker slapen zonder huilen’ geschreven door Elizabeth Pantley. Volgens de Pantley-manier valt een baby niet uit zichzelf in slaap en wij vinden dat wel het beste dat onze baby dat zelf doet. Van het consultatiebureau hebben we het boekje ‘Regelmaat brengt rust’ van Ria Blom gekregen. Dit boekje geeft precies hetzelfde advies als wat jij ons hebt gegeven. Door zelf regelmaat aan te houden, krijgt je baby dat vanzelf te pakken. Eigenlijk heel logisch.”

“Jouw tips over hoe lang een baby wakker is en waaraan je ziet dat een baby moe is, hebben ons wijzer gemaakt. Het was prettig dit van een ervaringsdeskundige te horen. Doordat ons zoontje het zo snel oppakte heeft hij maar 1x 35 min. gehuild en daarna werd het met elk slaapje korter. Binnen twee dagen deed hij nog maar een kort inslaaphuiltje waarna hij steevast ging slapen. Als hij nu wakker wordt is hij uitgerust en vrolijk. Niets is leuker dan een tevreden en blije baby toch?”

Naschrift

Baby’s kunnen in korte tijd van heel wakker, naar moe en naar oververmoeid gaan. Om dit te voorkomen is het herkennen van lichaamstaal belangrijk en ook timing. Je kunt voorkomen dat je baby van prikkels en moeheid overstuur raakt door hem op tijd te slapen te leggen en hem goed en stevig onder te stoppen. Een uitgeruste baby is een tevreden en blije baby!

Hoe ziet een goed en stevig toegedekte slapende baby er uit?

Indifferente slaap

Jonge baby’s tot 3 maanden slapen soms met hun ogen (half) open. Deze slaapfase heet ‘indifferente slaap’ en kan wel tot 50% van de totale slaap van een baby uitmaken. Je baby ligt dan rustig in zijn bed met zijn ogen open en soms zie je wat stuipjes zoals een lachje. Ook al heeft je baby zijn ogen open, laat hem slapen, hij is niet wakker.

Babybed kort, stevig en veilig opmaken

Als je het bed van je baby kort hebt opgemaakt (voeten zo goed als tegen het voeteneinde), leg dan het laken en de deken dwars, zodat je deze aan de zijkanten tot ónder het matras kunt onderstoppen. Als het laken van stevige katoen is en minimaal 150 cm in de breedte, dan blijft het goed strak gespannen zitten. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Als een baby druk op zijn schouders en stof tegen zijn kaaklijn voelt, geeft dit hem rust. Bovendien kan een baby in een kort opgemaakt bed niet onder de deken zakken.

 

Lees meer

Hoe zie je aan je baby dat hij moe is of honger heeft?

Een vermoeide baby kortdurend laten (uit)huilen

Het huilen van je baby, mogelijke oorzaken

Baby huilt veel, 10x informatie en tips

Inbakeren een kwestie van doorzetten?

 

Sylvie deed de hbo-opleiding verpleegkunde en werkte in diverse velden van de gezondheidszorg. Als moeder ontdekte zij in 1999 inbakeren, toen haar derde kind oververmoeid en overprikkeld was geraakt. In 2001 startte Sylvie de site inbakeren.nl en tien jaar later ging zij ook bloggen. Over lichaamstaal van baby’s en over huilen, voeden en slapen. Aangemoedigd door de positieve reacties van ouders op haar blogs en schrijfstijl, schreef zij in 2015 het boek Slapen als een baby. Vanwege andere werkzaamheden droeg zij in 2023 deze website over. De berichten blijven bestaan. Tegenwoordig is er - meer dan ooit - behoefte aan basisinformatie.

87 reacties

  • Sylvie

    Beste Inge,
    Een baby van zes weken kan per keer inderdaad niet langer wakker zijn dan een uur, inclusief voeding, dat heb je goed ontdekt. En bij een vermoeide baby kan het nog wel korter zijn. Probeer goed haar signalen te leren kennen. Daar gaat tijd overheen hoor en in die eerste maanden lopen de signalen soms ook door elkaar heen.

    Verder zijn eigenlijk alle baby’s van 6 weken onrustig. Dat heeft met de (door)rijping van hun darm? en zenuwstelsel te maken. Er wordt op die leeftijd ook wel van een huilpiek of onrustpiek gesproken. Als je baby voorheen niet huilde, dan doet ie dat bij 6 weken meestal wel. Als je baby al een aantal uren huilde op een dag, dan doet hij dat bij 6 weken nog méér. Dus… een deel van de onrust is een kwestie van tijd. Zorg intussen goed voor jezelf want jouw kindje heeft jou nodig. En dan helpt het als je zelf rustig kunt blijven.

    Als ze goed groeit, moet je haar zeker niet vaker gaan voeden. De sleutel lijkt te zitten in verbetering van haar slaap. Ik vind het op basis van deze informatie lastig om concrete tips te geven hoe haar slaap te verlengen. Ik raad je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt het cb met al je vragen bellen. Er zijn ook gespecialiseerde verpleegkundigen met een eigen praktijk, zie Babyconsulenten Nederland.

    Als je het zelf nog even wilt aankijken, zelf e.e.a. proberen en ‘oefenen’ dan kun je ook overwegen om mijn boek te bestellen: Slapen als een baby met daarin heel veel eyeopeners over omgaan met een jonge baby en hoe een ritme te vinden.
    Groet, Sylvie

  • Inge

    Goede avond,

    Ik heb een vraag over de regelmaat: onze dochter van zes weken slaapt overdag slecht. Net begonnen met de stuctuur van wakker, voeden, samen, spelen slapen en inbakeren. Ze is erg moe, na een uur na het wakker worden moet ze naar bed, valt in slaap en is na een half uur wakker… Ze valt niet meer in slaap… Als ik haar dan zou voeden zit er maar twee uren tussen, ze drinkt slecht word misselijk omdat ze er eigenlijk niet aan toe is, maar hoe kan ik dan de regelmaat vasthouden? Ik kan haar geen uur in haar bedje laten? Hoe doe ik dit?

    Daarnaast valt ze in de avond niet in slaap, ze is dan soms wel van 5 tot 12 twaalf wakker, weet niet wat ik hier tegen moet doen, huilen lijkt niet te helpen.

    Bedankt!

    Groet Inge

  • Sylvie

    Beste Marina, helaas was ik niet in de gelegenheid om je vraag snel te beantwoorden. Als er weer eens een moment komt dat je het even niet meer weet, bel de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Is ze al op huisbezoek geweest? Je hebt al een kindje, dus als het goed is weet je hoe je ze kunt bereiken. Of… wel eens gehoord van een babyconsulent? Dat is een netwerk van verpleegkundigen met een eigen praktijk. Het netwerk groeit sterk en het zijn ervaren professionals die zich hebben gespecialiseerd in het eerste levensjaar, zie Babyconsulenten Nederland.

    Je baby is nog jong, er is nog alle tijd om aan elkaar te wennen en een ritme te vinden. Wat nu niet lukt, kan in de tweede of derde levensmaand zomaar wel lukken. Dat betekent niet dat je nu iets niet goed doet. Veel, heel veel heeft tijd nodig. Ook al ben je bekend met alle rust en regelmaatprincipes. Wat dat betreft wil ik je echt geruststellen: je hebt nog tijd genoeg, je kunt nu echt nog niets ‘verprutsen’ zeg maar.

    Het is wel zielig voor een kleintje als hij moe is, maar niet lekker kan slapen. En voor jou kan het ook vermoeiend zijn. Het is ook wennen als je tijd een energie moet verdelen over twee kinderen. Kinderen (ook pasgeboren baby’s) zijn enorm gevoelig voor de uitstraling van hun ouders. Probeer zelf dus – hoe moeilijk ook – kalm te blijven en vertrouwen te houden. Intussen je gevoel volgen, je kindje oppakken en troosten als je daar behoefte aan hebt. Nog niet ‘doorzetten’ >>

    Voelt je zoontje zich behaaglijk (warm) en geborgen (strak) in zijn bed. Ken je dit filmpje? Hoe het bed voor je baby kort, veilig en stevig opmaken. In een kort opgemaakt bed mag je je kindje toedekken tot over zijn schouders, kijk maar eens.

    Nogmaals, ik denk dat het beste is als je jouw situatie in kaart brengt in een irl gesprek met een professional. Hoe verliepen zwangerschap en bevalling, hoe verloopt nu een dag? Hoe is de voeding verdeeld, hoeveel voedingen, hoeveel voeding per fles, hoe drinkt je kindje? In hoeveel tijd fles leeg? Nog verbeteringen mogelijk bij bedritueel of bedje zelf (opmaken) enz. Het gaat om samen puzzelen en een plan maken dat jou weer vertrouwen en moed geeft. Succes! Groet, Sylvie

  • Marina

    Beste Sylvie,
    Ik ben erg enthousiast over het inbakeren geraakt toen we na 6 weken tobben met onze dochter zagen dat dit bij haar een enorm effect had. Daarnaast heb ik heel veel gehad aan alle informatie op deze site.
    Nu hebben we een zoontje van 2 weken oud. Hij is een gezonde baby, drinken (flesvoesing) poepen etc. gaat prima. Alleen het slapen is een probleem, we zijn nu bijna een week geleden begonnen met inbakeren omdat hij slechter ging slapen en weinig sliep overdag. Verder volgen we alle richtlijnen op het gebied van rust en regelmaat. Nu ging dit de eerste dagen redelijk goed, we merkten wel dat het inbakeren hielp. Maar nu zijn we zo n 6 dagen verder en de laatste 2 a 3 dagen wordt het weer een drama. Hij wordt wakker weggelegd als hij moe is, gaat niet huilen maar is gewoon rustig, maar na iedere 10 minuten wordt hij wakker. Dit gaat gerust 2 uur door tot het weer tijd is voor de fles. Dan heeft hij met een beetje geluk 1x een half uurtje geslapen en is dus niet uitgerust. Nu gaan we niet steeds naar hem toe, behalve als het huilen langer duurt dan 10 min of hij erg overstuur is, een speentje helpt dan wel even. Verder doet hij wel 1x op een dag ongeveer een langer slaapje nadat hij zoveel wakker is geweest maar dat is dan meer omdat hij enorm moe is. Snachts gaat het ook goed met slapen maar dat is al sinds de kraamweek, hij krijgt 1 nachtvoeding.
    Nu ben ik bang dat als het zo doorgaat dat we weer in een cirkel terecht komen. Ik merk dat de onrust bij hem weer toeneemt, het worden steeds meer slaapjes waarbij hij niet gaat slapen.
    Wat kan ik doen? Hij is nog maar 2 weken oud, moet ik hem maar laten huilen tot hij het gaat ‘begrijpen’? Nog even geduld hebben, hem uit bed halen en proberen of hij in de kinderwagen wil slapen? Ik wil namelijk niet gaan rommelen met het ritme en regelmaat maar ik vraag me af hoe ik het best in deze situatie kan handelen omdat nog zo jong is. Nogmaals ben ik ervan overtuigd dat hij echt niet ziek is o.i.d.
    Alvast bedankt voor uw advies\antwoord!
    Groetjes

  • Sylvie

    Beste Sandra, ik kan me voorstellen dat je op een punt beland bent dat je twijfelt wat te doen. Toch vind ik het lastig om er iets over te zeggen. Ik zou meer willen weten. Hoe gaat het slapen overdag? Valt je zoontje dan wel uit zichzelf in slaap? Hoe lang slaapt hij overdag? Krijgt hij exclusief borstvoeding? Hoe gaat bijvoeding? Kun je zelf reden(en) bedenken waarom hij zo vaak wakker wordt? Iets ingrijpends gebeurd? Ben je zelf weer gaan werken? Menstrueren? Of lijkt het je puur gewenning dat hij wakker wordt? Groet, Sylvie

  • Sylvie

    Beste Suzanne,
    Veel van wat jij beschrijft past toch wel bij reflux. Ik begrijp dat het voor jou vreemd lijkt dat je zoontje ’s nachts geen klachten heeft, maar volgens mij kan dat wel. Ik ben geen specialist op dat gebied. Ik raad je aan om de lactatiekundigen van Baby & Borstvoeding te bellen. Angelique en Rufna zijn kinderverpleegkundige en lactatiekundige. Zij kunnen per mail, telefoon of skype met je meedenken. Hun hulp is niet kosteloos maar als je lactatiekundige zorg in je pakket hebt, wordt het vergoed. Ze weten alles van reflux. Reflux is een multifactiorieel en lastig probleem, maar zij stellen je vragen en komen samen met jou tot een plan dat je weer moed zal geven.
    Sterkte! Groet, Sylvie

  • Sandra

    Hoi Sylvie,

    Ik was altijd overtuigd om mijn baby (inmiddels 6,5 maand) nooit te laten huilen. Tot 3/4 maanden viel hij prima zelf in slaap (soms savonds niet maar dan borste ik hem in slaap en sliep hij door) inmiddels doe ik dat nog steeds. Meneer wil nooit meer zelf slapen (alleen heeeel soms na de hele nacht slapen in een donkere kamer in stilte, wel na een voeding anders ook niet)

    Maargoed bedtijd doe ik hem laten douchen met papa, pyama aan en borst ik hem in slaap (soms werd hij een paar keer wakker waarna hij doorsliep) soms bleef hij 2 uur slapen.Maar nu word hij elke 10min wakker en zelfs als ik naast hem blijf liggen word hij snel weer wakker..

    Vannacht toen ik ben gaan slapen werd hij 7x wakker en dat is dus sinds een paar weken normaal..

    Hij slaapt naast me oh en is overdag ook heel chaggi (net zoals ik inmiddels haha) maarja ik ben het spoor bijster…

  • Suzan

    Beste Sylvie

    ik weet niet of reacties nog gelezen worden maar ik ben een beetje ten einde raad en vandaar dat ik toch graag je mening vraag.
    Ons zoontje is nu 5 weken oud. Eerste 2 weken ging alles prima, sliep veel en werd zelf wakker voor voeding (borst) om daarna eigenlijk gelijk weer in slaap te vallen. Na 2 weken begon het overdag wat moeizamer te gaan met slapen. Bij onze eerste hebben we altijd heel strict rust, ritme en regelmaat toegepast met veel succes en dat doen we nu ook. Echter, met een stuk minder succes. Ik denk echt dat ik de slaapsignalen goed oppik en we leggen hem dan in bed maar overdag wil/kan hij zo moeilijk slapen. Hij is druk, onrustig en gaat huilen zodra hij op zijn rug ligt. Nu spuugt hij erg veel en vaak (niet alleen na voeding) en iedere ochtend krijst hij het uit van de pijn (denk ik) na zijn eerste voeding van de ochtend. ’s Nachts gaat het goed, dan slaapt hij zo blokken van 3-4 uur, drinkt en slaapt weer verder maar overdag is het een drama. Ik weet niet meer of het nu reflux is (door vele spugen, hikken, slikken, rare geluiden uit zijn keel), krampjes of gewoon een baby dat nog even aan de wereld moet wennen is. De consultatiearts heeft adviezen gegeven m.bt. houding bij borstvoeding, zijn wieg staat omhoog, hij boert goed en na een voeding houden we hem minstens 20 min rechtop (zodra we hem dan neerleggen komt er weer ene golf melk en soms ook terwijl hij recht op zit/hangt), we hebben inbakeren geprobeerd i.o.m. consultatiebureau maar het helpt niet. Hij wil continu zuigen en soms valt hij dan wel in slaap (en slaapt dan ene keer 45 minuten, andere keer zo 3-4 uur, geen peil op te trekken). Nogmaals: alleen overdag gaat het zo moeizaam. Dat geldt ook voor het drinken: overdag drinkt hij heel onrustig, stopt, gooit hoofd naar achter en meeste komt gewoon weer terug. Wat ik zo raar vind: als het reflux zou zijn, moet dit toch ook ’s nachts tot problemen leiden? Ik begrijp dat advies op basis van mail lastig is, maar ik moest het even kwijt!
    Dank

  • Sylvie

    Beste Anneke,
    Je dochtertje lijkt gewend aan het gevoel van de speen in haar mondje. Zodra ze in een lichte fase van de slaap komt (om iedere 45 min.) merkt ze dat ze haar speen verliest. Je zou haar speentje af kunnen wennen door alleen te gebruiken voor het inslapen. Zodra ze in een diepere fase ligt (na plm. 20 min.) kun je het speentje uit haar mondje halen. Probeer het eens. Ik heb geen idee wat het effect zal zijn. Ik zou wel willen weten waarom ze in de nacht zo vaak wakker wordt en eigenlijk kun je daar alleen achter komen door een gesprek met een prof die alles samen met je op een rijtje zet.

    Ik raad je aan om contact op te nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, zij is je eerste/meest logische aanspreekpunt. Laat iemand die jullie al een beetje kent, met je meedenken. Als je contact met haar niet zo goed is, kun je ook een van de verpleegkundigen van Babyconsulenten Nederland consulteren. Check even – of vraag het na – in hoeverre hun zorg vergoed wordt.
    Groet, Sylvie

  • Anneke

    Hoi Silvie,
    onze dochter is nu 13 weken. We zijn haar met 3 weken gaan inbakeren ivm onrustige armpjes. Ze slaapt sinds die tijd goed en snel in. Tot ongeveer 2 weken geleden sliep ze ook de hele nacht door. Ze gaat rond 19 uur op bed en ik maak haar om 23.30 uur wakker voor de fles. Ze sliep dan meestal tot 6.00 of 7.00 uur. Heel soms wilde ze tussendoor nog een keer een speentje. Nu is ze dus sinds een paar weken langzamerhand steeds onrustiger gaan slapen. Ze valt vlot in slaap maar verliest haar speen en wordt na 45 minuten tot 1,5 uur weer wakker. Overdag wil ze dan uit bed, is nog moe en gaat dus vervolgens weer terug naar bed. Ze slaapt dus tussen 2 voedingen meestal 2 keer kort. S nachts wil ze niet zozeer uit bed, maar wil steeds opnieuw haar speen. Ze huilt niet, maar moppert en gaat niet slapen voor ze de speen weer heeft. Gemiddeld 10 keer per nacht! Nu vraag ik me af of ik haar moet laten huilen (terwijl ze dus eigenlijk nooit huilt tenzij ik haar echt te lang laat wachten) of kan ik beter de speen afleren? En hoe pak ik dat aan? Het inbakeren geeft nl ook rust, maar moet straks ook afgebouwd worden en wil dit niet gelijktijdig doen. Denk ook dat ze dan gaat duimen omdat ze overdag vaak op haar knuistjes sabbelt.

    ik hoor graag van je
    Anneke

  • Sylvie

    Beste Jannie,
    Ik heb je informatie en vraag gelezen en ik zou willen dat ik je kon helpen, maar om dat online te doen is in jouw situatie niet mogelijk. Ik bedoel hiermee niet dat het heel erg is, want ik lees ook dat je kindje door medicatie minder pijn heeft. Ik vermoed dat hij door de onrustige eerste maanden geen kans heeft gekregen om echt goed te kunnen ontspannen. In hoeverre voeding en refluxklachten op dit moment nog meespelen, is moeilijk te zeggen. Daarnaast maak je als ouders zelf keuzes. Kijk… ooit zal het beter gaan. Hoe wil jij met hem omgaan tot die tijd? Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Kunnen jullie elkaar aanvullen en afwisselen? Heb je begripvolle mensen in je omgeving? Misschien zijn dat betere vragen dan je afvragen ‘Hoe los ik het op en hoe zorg ik ervoor dat hij langer slaapt?’ Ik denk dat niemand daar concrete tips voor heeft. Neem opnieuw contact op met de huisarts als je het idee hebt dat de medicatie bijgesteld moet worden. Of neem contact op met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij zijn je eerste aanspreekpunten om je huidige situatie weer eens door te spreken. Laat iemand die jullie al een beetje kent, met je meedenken. En als je contact met hen niet zo goed is kun je ook een van de verpleegkundigen van Babyconsulenten Nederland consulteren. Sterkte hoor! Groet, Sylvie

  • Jannie

    Hallo Sylvie,

    Fijn om je blogs te lezen en herkenning te vinden in de reacties.
    Ik ben zelf voor de eerste keer mama van een prachtig zoontje die nu hele dagen lacht en vrolijk speelt.
    Maar de eerste 3 maanden waren niet zo fijn. Verborgen reflux waarbij veel pijnkrijsen en niet willen slapen de dagelijkse dienst uitmaakten.
    Helaas kreeg ik pas gehoor bij mijn huisarts toen ik een filmpje maakte van zijn gekrijs en toen was ik inmiddels al zover heen dat ik het niet meer aankon. Ziekenhuisopname en medicatie later en de pijn was weg en gelukkig krijg ik hulp en is mijn zoontje nu een vrolijk jochie van 5 maanden oud.
    Maar helaas gaat het slapen nog niet goed.

    Het inslapen gaat wel goed zowel overdag als snachts. We hebben een goed ritme en hij weet wanneer het slaaptijd is, speeltijd is en etenstijd is. Wanneer wij hem op bed leggen gaat hij de ene keer direct slapen en de andere keer huilt hij 5 minuten en slaapt dan in.

    Maar hij wordt altijd na 30-45 minuten wakker en dan zelf weer in slaap komen is een ramp. Hij ligt vaak wel een half uur wakker op zijn bed en dan gaat hij zo huilen dat ik er wel heen ga om hem de speen te geven. De ene keer werkt dit, maar de andere keer totaal niet.
    Met zijn refux was dit ook altijd het geval. Een half uur slapen en dan brullend wakker worden van de pijn.
    Ik ga nooit direct naar hem toe, want vaak jengelt hij wat en heel soms valt hij wel weer in slaap dan, behalve wanneer het huilen zo erg is dat hij overstuur begint te raken, want dan lukt slapen helemaal niet meer.
    Kan ik hier verder nog wat aan doen behalve het ritme aanhouden, hem troosten wanneer nodig en hem laten huilen wanneer nodig?
    Kan ik verder nog iets doen om hem te laten doorslapen?

    En dan zijn de nachten sinds 4,5 week ook niet fijn.
    Toen hij 3 weken uit het ziekenhuis was wilden wij proberen zijn ritme beter te krijgen.
    Hij sliep namelijk van 15.00 uur tot 1.00 uur snachts en dan kwam hij wel 3x per nacht.
    4.00 uur was de standaard, verder was het wisselend.
    Hij leek ook aan te geven dat hij de nachtvoeding niet meer hoefde, want gaven wij hem een speen, dan sliep hij weer verder.
    Wij zijn hem dus gaan wakker maken om 19.00 uur en om 23.00 uur krijgt hij half slapend de fles.
    Maar inmiddels huilt/brult hij in zijn slaap van 3.30 – 7.00 uur! Dit kan een half uur lang om de 5 minuten zijn en dan weer in slaap vallen 30-45 minuten en dan weer beginnen.
    Geven we hem de speen dan is hij stil en is het een tijdje rustig.
    Maar ik heb het idee dat hij dit in zijn slaap doet. Hij heeft zijn ogen namelijk niet open wanneer hij zo huilt, en hij huilt/brult ook zomaar ineens vanuit zijn slaap.
    Als ik hem laat huilen dan wordt hij zo overstuur dat ik helemaal niets meer met hem kan beginnen. En soms jammert hij ook weleens voor 3.30, maar dan is hij vlotjes weer stil en slaapt weer verder.
    Doe ik iets verkeerd hierin? Moet ik hem weer nachtvoeding gaan geven?
    Moet ik hem niet meer wakker gaan maken om 19.00 uur en 23.00 uur?

    Gisteren hebben wij hem ipv om 19.00 uur en 23.00 uur te wekken maar 1x gewekt om 21.30 uur en de flessen voeding groter gemaakt. (Hij kreeg al rijstebloem door de fles.) Maar dit maakte totaal geen verschil. Hij kwam niet eerder voor de voeding, maar het huilen van 3.30-7.00 was gewoon weer aanwezig.
    Ik weet gewoon echt niet meer wat te doen, en de vermoeidheid die net een beetje weg was komt weer terug.

    Alle adviezen die jij mij kunt geven zijn van harte welkom.
    Alvast vriendelijk bedankt!

  • Sylvie

    Beste Lola, ha, dat verklaart mijn vraag, 3 of 9 weken is wel een verschil :)
    Weet je, het kan zijn dat je alles goed doet. Die kans is best groot. Sommige kindjes zijn moeilijk te ‘lezen’ hun signaaltjes heel subtiel, dan ben je net te vroeg of te laat bij het naar bed brengen. Of… wat jij zegt… is er een boertje of geluidje net op het verkeerde moment. Heel vaak is het een kwestie van tijd. Blijf in de regelmaat en blijf ‘oefenen’. Waar je ook op kunt letten is de hoeveelheid prikkels. Soms is het goed om even een stapje terug te doen. Veel thuis blijven met haar en samen tot rust komen. Ze diende zich onverwacht aan, 3 weken te vroeg, daarna kom je in een soort achtbaan. Nu even pas op de plaats?

    Verschoon haar op een vaste plaats, voed haar op een vaste plaats en laat haar zoveel mogelijk in haar eigen bedje slapen. Doe het ook steeds op dezelfde manier, net als een bedritueeltje. Herhalen en herhalen, daar houden kleintjes van, ze weten wat er gaat gebeuren en dat geeft ze een vertrouwd gevoel. Dat jij voorspelbaar voor haar bent en zorgt ervoor dat ze niet in ‘opperste staat van paraatheid’ hoeft te zijn. Zo van… wat gaat er gebeuren?
    Geef het tijd.

    Nog een andere praktische tip is het strak onderstoppen >>
    In een kort opgemaakt bedje mag je haar toedekken tot over haar schouders tot haar kinnetje. De druk op de schouders en het voelen van stof tegen de kaaklijn geeft een baby ook rust. Succes! Groet, Sylvie

  • Lola

    Beste Sylvie,

    Excuses ik zie net dat ik per ongeluk geschreven heb dat onze dochter 3 weken is. Zij is echter 9 weken (en drie weken te vroeg geboren). Het filmpje had ik inderdaad al gezien en bij het eerste gaapje brengen wij haar vaak naar bed. Haar ogen zijn dan overigens (nog) wagenwijd open, ondanks dat deze gedurende de fles soms helemaal wegdraaien of dichtvallen. Soms is het boeren al genoeg om haar klaarwakker te maken (of zo lijkt dat in ieder geval).

    Alvast dank voor uw reactie!
    Groet,
    Lola

  • Sylvie

    Beste Lola, mij is niet duidelijk wat je bedoelt met maximale tijd van 1 uur en 15 minuten. Een baby van 3 weken kan meestal maar 45 minuten wakker zijn inclusief de voeding. Misschien een uur als ze goed en lang geslapen heeft. Dus als ze bijvoorbeeld om 10 uur wakker wordt van de honger en je haar een flesje geeft, zal ze voor 11 uur al slaapsignalen laten zien.
    Op deze pagina meer informatie inclusief een duidelijk filmpje van een kindje van 3 weken >>
    Groet, Sylvie

  • Lola

    Onze dochter Lola is inmiddels 3 weken oud. Ze is ongeveer 3 weken te vroeg geboren en in het begin was zij altijd erg moe zodat ik haar direct na de fles naar bed bracht (slapend). Na 6 weken zijn wij gestart met de puckababy aangezien zij erg onrustig was, veel met haar armen maaide en daardoor binnen een paar minuten wakker was. De kwaliteit van het slapen is hierdoor erg verbeterd, inmiddels slaapt ze langere stukken. Helaas kampen wij alleen nog met het inslapen. Het lukt haar alleen als ze tijdens de fles in diepe slaap valt, in de auto zit of aan de wandel is. Dit doe ik overdag dan ook zodat zij voldoende slaap krijgt maar dat kan niet altijd natuurlijk. Zodra ik de eerste vermoeidheidsignalen signaleer (soms direct na de fles of de maximale tijd van 1 uur en 15 minuten), breng ik haar naar bed. Maar zodra ik boven ben, zijn haar ogen alweer wagenwijd open (soms ook al als ik haar laat boeren) en dan gaat ze niet meer slapen. Soms ligt ze een kwartiertje met de ogen open en daarna begint ze te jengelen / huilen. Om de 10 minuten ga ik haar troosten en het speentje geven maar ze gaat gewoon door tot de volgende voeding. Ik hoop dat iemand ons kleine meisje kan helpen want ik zie dat ze echt moe is maar slapen niet lukt. Op de arm zakt ze soms even weg, maar dat is altijd maar voor een paar minuten. Alvast dank voor de reacties.

  • Sylvie

    Hoi Karijne,
    Huilen kun je niet altijd voorkomen. Sommige baby’s schieten – wat ik noem – snel in een alarmtoestand. Die bewuste dag heb je goed gedaan. Wel proberen, maar lukt het niet dan is er ook niets aan het ritme ‘verloren’ als je hem op je arm laat slapen. Zo te lezen ben je op de goede weg en is het een kwestie van tijd. Als je een kindje hebt wat snel van slag is, doe je hem een groot plezier door zijn leventje voor hem rustig en overzichtelijk te houden. Kan voor jullie als ouders wennen/aanpassen zijn, een baby is nieuw leven, maar je krijgt zelf ook een nieuw leven.
    Wat fijn dat de borstvoeding zo goed gaat! Hou vertrouwen!
    Groet, Sylvie

  • Karijne

    Hallo,
    Bedankt voor de snelle reactie. Borstvoeding gaat goed. Het is een natuurtalentje wat betreft aanhappen en effectief drinken. Hij drinkt wel snel, meestal 10 minuten. Hij groeit enorm goed, bulletje is zijn tweede naam (elke luier is plas met poep). Ik kolf in de ochtenden 1 extra voeding, voor als ik weer moet werken. Meestal zo’n 150 cc. We hebben wel spruw (gehad) ik behandel nog ivm lichte aanslag op tong en zodat het niet terugkomt. Die onrust kon ik goed peilen.
    Vandaag was Mees tussen 11:00 uur en half 3 moeilijk tot niet in slaap te krijgen. Ik dacht goed te hebben gekeken naar slaapsignalen. Hij huilt dan 10 min en dan troost ik hem in z’n bedje en geef een speentje. Dit herhaal ik dan een of twee keer.. Dit is enorm lastig… Want hij krijst…. Soms wel even een kort slaapje van 15 min. Uiteindleijk wel bij me gehad en viel hij bij mij op m’n arm in slaap tussen 13:00-14:00 uur. Toen weer goed gedronken, verschoond en kn bedje gelegd. Toen viel hij na wat prutellen in diepe slaap tot half 6. Weer eten, in badje en op bed om half 7. Dit ging weer erg goed. De momenten waarop het slapen goed gaat wisselt dus erg per dag. Vooral iets ondernemen vraagt veel van hem. Momenteel zijn we bewust veel thuis ivm zijn slapen.

    Als u dit leest… Moet ik hem wel 10 min laten krijsen? Hij is dan zoooo moe… Maar geeft niet toe aan diepe slaap. Na 10/15 min wakker en krijsen. Ik wil er voor hem zijn (gezien hechting en zijn jonge leeftijd)

    Alvast enorm bedankt!

    Vriendelijke groet, Karijne

  • Sylvie

    Beste Karijne,
    Ik lees dat het in de ochtenden goed gaat, dat is mooi! Soms is het namelijk simpelweg een kwestie van tijd dat het slapen in de middag ook beter gaat. Dus blijf oefenen en kijk vooral naar de lichaamstaal van je baby. Probeer zijn vroege slaapsignalen op te pakken. Een baby van 9 weken kan van nature doorgaans 60-70 min. wakker zijn. Inclusief voeding, die tijd is vaak zo voorbij. Hoe gaat de borstvoeding, aanleggen, toeschieten melk, effectief drinken? Groei?
    Het is moeilijk voor mij om op basis van deze informatie een paar tips te geven, maar ik denk dat je met dit blog een eind zult komen Inbakeren kwestie van doorzetten?
    En dit blog: Hoe regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie toepassen?
    Als je na het lezen van die twee blogs vragen hebt, laat gerust weten.
    Groet, Sylvie

  • Karijne

    Prettig om op je site te lezen en daarbij de reacties. Mijn tweede zoontje is bijna 9 weken oud en we zijn sinds een ruime week bezig om hem zelf in slaap te vallen in zijn ledikantje. In de nacht slaapt hij in de wieg naast mijn bed ivm borstvoeding en rooming-in.
    De ochtenden gaan goed wat betreft zelf in slapen. zo in de middag breng ik hem ook op bed en valt hij huilend om slaap. (10 min, troosten in bed, 10 min.. Etc) Het gebeurd nu vaak dat ik hem eerder uit bed haal, omdat hij niet in slaap valt. Het effect is, is dat hij daarna helemaal niet meer op bed komt… Dan is hij wakker van 14:30 tot ongeveer 19:00 uur met hazenslaapjes op de arm.
    Mijn vraag; hoe kan ik de middagen wat prettiger voor hem maken? Om 19:00 uur krijg ik hem nu moeizaam op bed. Ook huilen…
    Moet ik de middagen doorzetten met huilen, of eerder op bed doen.
    Ik vind het een flinke klus!

    Daarbij goed om te weten.. Veel hazenslaapjes als we op pad zijn. Laatst verjaardag gehad, hij heeft niet geslapen en veel gehuild. Alle prikkels komen binnen. Net als bij zijn oudere broer. Ik baker mijn zoontje nu een week in.. Bij alle slaapjes.

    Misschien kunt u ons een beetje verder op weg helpen.
    Groet Karijne

  • Sylvie

    Beste Semra,
    Ik lees dat je het moeilijk hebt en ik hoop dat ik met je mee kan denken. Ik ga je informatie geven op basis van wat jij vertelt, maar… ik raad je meteen aan om goede hulp te zoeken. Geef nogmaals – en nu heel dringend – op cb aan dat je je uitgeput voelt. Als je behoefte hebt aan een ‘second opinion’ kun je overwegen om eens een babyconsulent te raadplegen. Consult wordt helaas niet altijd vergoed en ook vergoeding van andere professionals is even uitzoeken, misschien kan je huisarts hierin adviseren. Voorbeeld van een andere professional is Djoke. Ik volg haar op Twitter, lees haar website eens. Ga echt met iemand praten over je depressieve gevoelens. Je bent niet de enige moeder die deze gevoelens heeft! Het kan een taboe zijn om hier open over te zijn, maar schaam je niet. Echt niet. Sommige gevoelens horen bij het moeder worden, meer heftige emoties vragen echt aandacht, gaan niet zomaar over, ook niet als je baby beter gaat slapen.

    Even over je kindje.
    Wat zou kunnen… veel jonge baby’s slapen overdag slecht en vallen ’s nachts als een blok in slaap omdat ze door en door moe zijn en niet de kracht hebben om zich dag EN nacht tegen de slaap te verzetten. Als dit zo blijft dan zie je bij een deel van die baby’s dat ze eenmaal groter en sterker vanaf 3 a 4 maanden ook s nachts moeizamer gaan slapen.
    Om dit te veranderen is niet gemakkelijk, maar zeker mogelijk, ik zie daar online helaas geen mogelijkheden voor. Eerst situatie op een rijtje zetten en vervolgens kijken waar mogelijkheden tot verbetering zijn. En ook meer informatie nodig, daarom is de verpleegkundige van cb meest aangewezen persoon, vraag om haar tijd en steun! Morgen bellen.

    Verder vertel je niet over borst- of flesvoeding. Bij borstvoeding zie je nog wel eens dat als kindjes overdag sneller afgeleid zijn en korter drinken dat ze juist een nachtvoeding weer nodig hebben. Ook als je zelf weer gaat menstrueren kan dit (tijdelijk) invloed hebben op je productie.

    Ik vind persoonlijk… dat doorzetten om het doorzetten geen zin heeft. Het maakt de stress en wanhoop alleen maar groter. Het komt echt wel een keer goed. Waarschijnlijk is er sprake van een wisselwerking. Jij moe, je dochtertje voelt dat en reageert daar op: ‘Mam, wat is er met je? Wat bedoel je?’ Baby’s nemen emoties van de ouders over, ze hebben nog geen filter, kunnen nog niet denken waar ze wel of niet op willen reageren, zijn heel primair.

    Het spijt me dat ik geen concrete tips kan geven, alleen een luisterend oor. Sterkte!
    Groet, Sylvie

  • Semra

    Beste Sylvie,

    Mijn dochter Sofia is inmiddels 16 weken oud. Ik baker haar al in sinds de kraamweek omdat ze zo maaide met haar armpjes. Na 6 weken begon ze overdag moeilijk te slapen. In de nacht heeft ze altijd goed geslapen en doet ze nog steeds. Inmiddels slaapt ze door tot de ochtend na een laatste dreamfeed om 22.00/23.00.
    Overdag kom ik alleen nergens aan toe.
    Ik heb voor mijn gevoel inmiddels alles geprobeerd en ben bijna aan het einde van mijn latijn.

    Ze spuugde eerst en de johannes broodpitmeel die ik sinds 2 weken door haar flesvoeding doe helpt erg goed. Ze heeft ook nooit last van krampjes gehad trouwens.

    Ik ben sinds een maand bezig met een haar een ritme aan te leren, maar wat is het moeilijk. Voeding bij wakker worden, spelen met elkaar, spelen alleen en bij eerste vermoeidheidssignalen op bed.
    Eerst wiegde ik haar in slaap, als ze dommelde legde ik haar neer met speen en sliep ze, werd wel na 30 min wakker.
    Paar weken later, ben ik gestopt met wiegen maar bleef wel bij haar tot ze sliep. Slaapt dan wel in maar weer erg snel wakker. Soms bleef ik dan daarna nog rustig een uur bij haar en sabbelde lekker met haar ogen dicht op de speen, maar zodra ze de speen niet meer kreeg huilen.
    Vervolgens kreeg ik vorige week advies van het consultatiebureau: ze is zo een vrolijke baby, en dat is ze, waarom laat je haar niet gewoon zo bij je, en valt ze misschien wel in slaap in de box, laat het wat meer los. Wordt je zelf ook vrolijker, want vrolijk ben ik echt niet, eerder depressief.
    Toen dacht, ach waarom ook niet, mijn man was vrij dus we konden elkaar ook mooi aflossen en speelden veel met r, knuffelen, soms op bed en na half uurtje slapen weer naar beneden als ze wakker was. Nou toen werd ze na 2 dagen ook in de nacht onrustig en huilerig. En overdag begon ze steeds meer te jengelen en bleef alleen stil en vrolijk als we haar vasthielden. Toen was ik er klaar mee en dacht ik. Ok laatste poging. Gecontroleerd laten huilen en echt de kamer verlaten, hoe hard ook. Ik vind het zo verschrikkelijk moeilijk, maar ik weet ook dat als ik haar de hele dag bij me heb en haar moet vermaken en voor de rest helemaal nergens aan toekom ik helemaal geen leuke moeder ben.
    Sinds 3 dagen (vandaag is dag 3) laten we haar dus gecontroleerd huilen, de eerste 2 dagen keek ze ons niet aan toen ze wakker was. Vandaag wel gelukkig, maar ze is helemaal schor van het huilen. Vandaag heb ik zelfs 2 keer meegehuild.
    De eerste dag heeft ze 3 uur gehuild, de 2e dag 2 uur totaal, vandaag echter 4 uur totaal. Het moeilijkst is het doorslapen. Ze wordt standaard na een half uurtje of max 45 min wakker en kan dan simpelweg niet in slaap vallen.
    Alleen als ik haar in bad heb gedaan lukt het wel en maakt ze een ruk van ongeveer 2 soms zelfs 2,5 uur. Dat is dan zo rond 12.00-13.00 tot 14.00-15.00
    In de ochtend en namiddag blijft ze na een half uurtje slaap eindeloos huilen. Wat te doen?
    Moet ik haar laten huilen na dat half uurtje en hoe lang moet ik haar blijven troosten? Gaat ze echt zelf leren door te slapen? Zoals ze in de nacht zo goed kan?

    Groetjes, Semra

  • Sylvie

    Beste Leonie,
    Hoe graag ik je ook meer richting wil geven, dat lukt online op basis van deze informatie niet.
    Ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan samen met jou puzzelen. Je kunt ook een zelfstandig werkende verpleegkundige consulteren, vraag dan naar mogelijkheden en vergoeding.
    En misschien vind je dit blog fijn om te lezen of vind je daarin toch puzzelstukjes:
    10 tips als je baby veel huilt >>

    Sterkte!

  • Leonie

    Ik heb een vraag over mijn dochter. Zij is onze tweede dochter en niet te vergelijken met onze eerste dochter. Waar ik bij onze eerste dochter niet veel behoefte had aan een zogenaamde gebruiksaanwijzing heb ik dat bij onze tweede dochter heel sterk.

    Ze is op 17-06-2014 (uitgerekende datum was 12-06-2014) geboren na een redelijk snelle bevalling en een hele snelle uitdrijving (dit laatste duurde 5 min). Op dag 10 van haar prille leventje zaten we al bij de osteopaat. Ik had heel erg het gevoel dat het niet helemaal lekker zat, ze was overdag van 8-22.00 wakker. S nachts sliep ze prima. Ze slaapt al vanaf de kraamweek ingebakerd. Na vier behandelingen was ze meer ontspannen, sliep beter, al bleven de middagen en avonden lastig gaan.

    Maar altijd ben ik blijven ‘googlen’ en dat is niet altijd slim, want je komt van alles tegen, van koemelkallergie tot reflux. Maar toch ergens zat blijkbaar een gevoel dat er iets niet goed is. Sinds een week spuugt ze meer en dan vooral na de voeding van 11.00/15.00 en 19.00. Ze krijgt flesvoeding, omdat ik helaas maar een dag borstvoeding heb kunnen geven ivm een borstverkleining. Zij krijgt nutrilon standaard uit een Dr. Brownfles en ze krijgt hier 15 druppeltjes Sab Symplex in tegen de krampjes. Zij doet hier ongeveer 20 min over. Tijdens het drinken verslikt ze zich nog wel eens, heeft soms de hik en laat veel boeren tussendoor en erna. Maar nu mijn probleem. Bijv. Zoals vanmorgen/vanmiddag. Ik heb haar om 11.00 de fles gegeven. Ze was hiervoor al drie kwartier wakker waarin we gebadderd hebben. Ze heeft goed geboerd, wat gespuugd (ik vind het erg slijmerig spuug maar niet zuur) en wat gespeeld en om 11.30 uur naar bed. Met speen want ze heeft heel erg veel zuigbehoefte. De speen viel uit, huilen, weer speen ingedaan en toen is ze in slaap gevallen. Maar dan wordt ze na 1 slaapcyclus krijsend wakker (ongeveer na 45 min). Ze huilt dan echt hard. Maar ze is eigenlijk altijd wel te troosten, vooral met de fopspeen (als we die toch niet hadden…) ik heb haar op de arm genomen, kwam er nog een boer en weer spuug (weer slijmerig en wel zuur). Maar daarna wil ze natuurlijk niet meer slapen terwijl ze wel moe is. En na de fles van 15.00 lukt dat slapen alleen in de draagdoek, dan blijft de speen goed in en kan ik hem er steeds weer in doen.

    Ik twijfel bij of ik haar moet laten huilen en om de tien min. even naar haar toe moet gaan. Bij onze andere dochter hebben we dat altijd zo gedaan, en dat werkte goed, maar bij haar twijfelde ik niet of ze pijn had. En bij onze tweede dochter dus wel, en dan vind ik laten huilen niet kunnen.

    Terwijl ik dit opschrijf bedenk ik me wat nu eigenlijk mijn vraag is. Mijn grote vraag is heeft mijn dochter ergens last van, bijv. Reflux, of niet en heeft ze gewoon mama honger. In dat laatste geval kan ik makkelijker mijn dochter leren slapen door evt. Te laten huilen. Maar als ze pijn heeft vind ik dat heel zielig.

    Ze huilt niet heel veel, maar als de fopspeen er niet was wel, heel veel zuigbehoefte. Het slapen en onrustig drinken is vooral ’s middags (rond 14.00) t/m begin van de avond een probleem. Kan het zijn dat ze alleen dan last heeft van reflux en brandend maagzuur? En hebben jullie tips? En wanneer hebben de meeste kindjes hier geen last meer van?

    Groeten Leonie

  • Sylvie

    Hoi Gulay,
    Het is moeilijk om je op basis van deze informatie een goed advies te geven.
    Ten eerste is het belangrijk dat je dochtertje goed aangelegd en effectief drinkt. Bij pasgeboren baby’s gaat al hun energie op aan happen, zuigen en drinken. Als ze niet effectief drinkt, wordt ze wel moe, maar krijgt ze onvoldoende binnen.

    Is er al een jeugdverpleegkundige op huisbezoek geweest? Meestal is dat bij 2 weken, vraag of ze mee wil kijken bij een voeding. Of vraag hulp van een lactatiekundige (meestal vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering)
    Op deze filmpjes kun je zien hoe het wel of juist niet moet.

    Maar nogmaals: Hulp-in-het-echt is beter! Lees hier bij wie je terecht kunt met vragen over je baby

    Succes! Laat je nog eens weten hoe het gaat? Groet, Sylvie

  • Gulay

    Mijn dochter van 2 weken oud wil niet meer meteen slapen en drinkt ook niet meer zo snel als in de eerste weken. Ik heb vanaf het begin regelmaat en rust toegepast. De eerste dagen ging slapen en drinken prima. Behalve aan mijn borst dan viel ze in slaap. Ik geen eerst 10 min borstvoeding daarna drinkt ze bijvoeding uit een fles tussen de 70 en 100 cc. Het drinken gaat de laatste dagen moeizaamer dan voorheen zowel bij borst als fles. Ik moet haar steeds wakker proberen te houden. Maar als ik haar in bed leg wordt ze vaak weer wakker. De ene keer valt ze wel direct in slaap de andere niet. Soms blijft ze anderhalf uur wakker in bed met tussen door wat gehuil. Is dit normaal?

  • Irma

    Waarom t niet is een keer van een andere kant bekijken. En meer omgaan met je baby op gevoel. Lekker veel bij je houden, in een draagdoek, kan zo lekker mee op pad. Slaapt heerlijk, is ontspannen, krijgt veel zelfvertrouwen doordat er naar m geluisterd wordt en daardoor als hij wat ouder is, heerlijk in zijn eigen bedje kan slapen. Waar babies nog gedragen worden, bij natuurvolkeren, bestaan geen huilbabies!

  • Ingrid

    Beste Sylvie,
    Nog even een update na mijn berichtje (zie hierboven), vandaag hadden we een afspraak bij een manueel therapeut en die stelde vast dat haar nekwerveltjes verschoven zijn. Kiss-syndroom dus. Ze is direct behandeld. Dus inderdaad bij twijfel, volg je hart en/of moederinstinct! Bedankt voor je reactie laatst, was net even dat zetje wat ik nodig had. Hopelijk voelt mijn dochtertje zich gauw wat beter.
    Groet, Ingrid.

  • Sylvie

    Beste Ingrid,

    Wat is normaal? Daar verschillen zowel ouders als deskundigen over van mening.
    Een (met de nadruk op ‘een’) definitie voor een huilbaby is de zogeheten regel van drie: “baby huilt meer dan 3 uur per dag voor meer dan 3 dagen per week voor meer dan 3 weken.” Sommige ouders helpt het als erkenning, maar andere ouders vinden het ‘label’ huilbaby helemaal niet fijn. En in feite schiet je er nog niet zoveel mee op.

    Net als gemiddelden: in de periode na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1 a 1,5 uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2 tot 2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur per dag. Een gemiddelde betekent grofweg: 50% van de baby’s huilt minder en 50% van de baby’s huilt meer.

    Wat het belangrijkste is, is dat jij blijft twijfelen of er iets met haar aan de hand is. Heel logisch. En daarom lijkt het mij zinvol om contact op te nemen met een goede lactatiekundige. Zij kan namelijk aan het drinkgedrag van je kindje zien of er sprake is van reflux. Ook zal zij luisteren naar wat jullie vertellen en beschrijven. Ik weet niet waar jullie wonen, maar zelf werk ik vaak samen met Angelique en Rufna van Baby & Borstvoeding. Zij zullen tegen jou ongetwijfeld hetzelfde zeggen: zoek een goede lactatiekundige. Ze hebben zelf laatst het blog geschreven Baby reflux is nooit verborgen >>

    V.w.b. de voorkeurshouding, daar zijn kinderfysiotherapeuten gespecialiseerd in. Als er kortgeleden niets veranderd is, dan kun je op eigen initiatief een afspraak maken, geen verwijzing van cb of huisarts nodig.
    Afplatting komt veel voor, maar ook daarbij is het zaak om vroegtijdig te onderkennen wat is normaal en wanneer actie ondernemen? Dat kun je als ouders zelf niet weten.

    Waar woon je? Ik heb een groot netwerk, dan kan ik nagaan of ik iemand in jou regio ken die je verder kan helpen.

  • Ingrid

    Hallo,

    Ons dochtertje van bijna 9 weken is ons eerste kindje en we hebben dus geen vergelijkingsmateriaal (ook al zullen alle babies verschillend zijn..), we zeggen vaak tegen elkaar wat huilt ze toch vaak. Ze zal niet in het rijtje vallen van tevreden babies. Ze huilt bij het wakker worden, aankleden, voeden, in de box, nou noem maar op. Ik volg dez site al sinds haar geboorte en probeer zo goed mogelijk de tips op te volgen, dus slapen, voeden, spelen, moe = op bed. Daardoor gaat slapen prima, inslapen nu ook, een beetje huilen en ze gaat een lekker tukje doen. Vanaf haar geboorte is het al een heldere tante die weet wat ze wil. Waar ik nu mee zit is dat ze toch zo veel huilt, vaak ontroostbaar, heel hard en heel plotseling. Babietje lacht, babietje huilt zeg maar en dus op alle momenten van de dag. Heeft ze reflux…denk ik dan..ja ze kan flink mondjes terug geven, heeft een paar keer haar maaginhoud door de kamer gespuugd, en ze lijkt vaak last te hebben van zuur. Heeft zeeen verschoven werveltje..denk ik dan.. Ze is geboren met de vacuumpomp…kijkt graag naar rechts, beetje afplatting zeiden ze op het cb. Ze groeit verder goed en plast en poept normaal. Waarschijnlijk is er niets aan de hand, maar waarom huilt ze bij alles? Haar huiluurtjes zijn savonds van half 5 tot half 9. Dan wil ze en krijgt ze vaker troost aan de borst. Daarna slaapt ze tot drie uur snachts en dan tot half 7. Er zijn babies diie nog korter slapen en dus misschien nog meer huilen. Toch twijfel ik steeds als ze huilt en wordt ik onzeker, ga ik er heen of laat je huilen. Vaak stop ze even als je aandacht geeft of oppakt en huilt daarna verder. Dus experts, klinkt dit als normaal baby gedrag of moet ik misschien toch haar laten checken op iets lichamelijks. Bedankt alvast.
    Vriendelijke groet, Ingrid.

    te volge opte volgen. Ze drinkt sinds de geboorte super uit snachts goed en overdag eigelijk ook, sochtends

  • Carin

    Hallo,

    Ik wil nog niet te vroeg juichen…maar de dr Brown valt na 1 drinksessie in de smaak!!! 16 min heeft ze echt gedronken, dit is zonder de tussentijdse pauze om te boeren. En geen overstromend mondje. Ik hoef ook niet de fles er 10 keer uit te halen door het overstromen. Dit begint ergens op te lijken!!
    Groetjes Carin

  • A.

    Beste Carin,

    Allereerst veel sterkte… ons zoontje heeft de eerste 3 maanden de hele dag door gehuild (en ik daardoor ook….).
    Vanalles geprobeerd: een manueel therapeut, osteopaat, een hele la vol verschillende drinkflesjes, allerlei druppeltjes tegen krampjes… Inbakeren gaf wel rust, hij sliep dan wel veel beter ’s nachts, maar overdag slapen bleef een drama en bleef hij huilen.

    Uiteindelijk reageerde hij goed op koemelkvrije voeding (hoewel men zei dat dat het niet kon zijn), Nutrilon Pepti. Samen met het inbakeren leerde hij overdag ook in slaap vallen.

    Tegen krampjes hebben wij, na cinnababy, infacol en sab-simplex geprobeerd te hebben (met weinig resultaat), ABC Dophilus van Solgar gegeven. Elke ochtend 1 theelepeltje poeder door het flesje.

    Hier ook een gulzige jongen en wij hebben goede ervaringen met Dr Brown flessen. Het gaatje is kleiner dan bij andere flessen en minder krampjes.
    Hij is nu bijna 8 maanden, maar hij is zo gulzig dat we nog steeds het kleinste speentje gebruiken ;) Gelukkig kunnen we hem nu ook plezieren met een broodje of stukje fruit.

    Bij ons ging het na 3,5-4 maanden echt beter. We hadden wat oplossingen gevonden, hij kon zelf speeltjes pakken en zich dus ook beter vermaken.

    Het is nu met bijna 8 maanden toch nog wel een aanwezig mannetje.
    Ondanks dat we het echt veel oefenen, wil hij graag vermaakt worden (gaat vaak huilen als je bij hem wegloopt) en de eetmomenten vind hij fantastisch. Alleen als het op is…. ;)

    Groetjes
    A.

  • Carin

    Hallo Angelique,

    Bedankt voor de tips. Jullie zijn niet van de vaculess?
    Ik hoor ook goede verhalen over de calma maar ook veel verhalen dat deze melk laat doorstromen als de baby niet zuigt.
    Ik ontlucht op dit moment al de fles. Als ik de fles dus op de kop houdt komt er niks uit.
    Heel lastig inderdaad om de juiste fles te vinden voor je kindje. Er heeft ook een lactatiekundige meegekeken met mij toen ik nog borstvoeding gaf. Het viel op dat mijn dochter een enorm sterk zuigreflex heeft.
    Van het weekend maar op flessenjacht weer.

    Groetjes Carin

  • babyenborstvoeding.nl

    Hoi Carin,
    Sylvie vroeg ons eens mee te lezen bij jou. Wij zijn lacatatiekundige en kinderverpleegkundige en hebben veel ervaring bij borst en fles voeding en reflux klachten.
    Je kan beter een betere fles zoeken dan andere voedingen te gaan proberen. Flessen die we je kunnen aanbevelen zijn De Breastflow bottle van First Years en de Calma van Medela. Deze flessen geven veel rustiger drinken door een ventiel systeem in de fles. Er komt melk bij zuigen, bij een pauze komt er niks. baby’s horen pauze te kunnen nemen tijdens een voeding. De Breastflow is nog wat trager dan de Calma. Rustig drinken geeft rustig oprekken van de maag dat belangrijk is tegen kramp en extra reflux klachten. Ook kan het kindje het slikken en zuigen beter coördineren waardoor ze geen lucht mee happen. Lucht geeft ook kramp.
    Alle andere flessen, hoe mooi ze ze ook aanprijzen geven altijd veel sneller melk en het druppelen van melk uit de speen, hierdoor kunnen kinderen vaak te snel drinken/zich verslikken/melk uit mondhoeken laten lopen.
    Daarbij is het nog van belang in welke houding er gevoed wordt en hoe de speen in het mondje zit. Ook zijn er allerlei reflux adviezen te geven.
    Ik hoop je zo wat op weg te helpen.
    Je mag evt. ook contact met ons zoeken: Baby & Borstvoeding
    vriendelijke groet Angelique.

  • Carin

    Hoi Thil,

    Ze heeft wel een vrij strak schema.
    Verschonen-drinken-ff bij mama/papa zitten en weer op bed.

    Ik geef ook nutrilon. Is nutrilon standaard ingedikt dan? of bedoel je een bepaalde variant van nutrilon?

    We hebben na het ziekenhuisbezoek al een heel ander kindje teruggekregen hoor. Ze moet echt alleen bij de voeding de rust vinden en de juiste fles.

    Groetjes Carin

  • Thil

    Hoi carin,

    Een vervelend en herkenbaar probleem. Mijn kindje was in het begin ook heel onrustig en slechte drinker. Het inbakeren in de paccodoek heeft hem toen heel goed geholpen, een strak eet en slaap en wakker schema. Bovendien probeerde ik hem zo weinig mogelijk prikkels te geven op 1 dag, wel een beetje saai voor jou als moeder maar des te beter voor het kindje als ze nog zo klein zijn. En ik gebruikte Nutrilon tegen spugen en krampjes, deze is al ingedikt met johannesbroodpitmeel. Binnen no time kreeg ik er een ander kindje voor terug. Hopelijk helpen deze tips jou ook. ik gun je zo een mooie rustige tijd met je kleintje.
    Succes

  • Carin

    Bedankt voor alles tips en verhalen!!

    Inbakeren doen we sinds ze uit het ziekenhuis is en dat gaat goed.
    Johannesbroodpitmeel heb ik wel veel over gelezen. O.a. ook dat ze daar erg krampjes van kunnen krijgen. En dat heeft ze al zo erg. Heb hier dus verder geen ervaringen mee.
    Vanuit het ziekenhuis vonden ze het niet nodig om medicatie voor de reflux te geven omdat het niet heel erg was. Haar bedje staat schuin en ze slaapt op haar zij nu. Hier is ze al behoorlijk mee geholpen.
    Het gaat nu alleen nog maar om het drinken en dat is niet een enorm probleem. Eerder lastig :). Ook voor haarzelf omdat het dus krampjes kan veroorzaken als ze zo gulzig is.

    Het gaat al stukken beter met haar nu ze genoeg voeding krijgt en een andere houding heeft in bed. Ze is ook vrolijker geworden en huilt echt lang niet meer zo veel als voor heen. Misschien lijkt het zo in mijn vorige verhaal alsof ze uren en uren huilt. Dit valt gelukkig mee. En ze huilt misschien wel ietsje meer dan een gemiddelde baby. Maar het is al een hele vooruitgang en ik geniet. Zeker op de momenten dat ze de wereld aan het ontdekken is en lekker lacht.

    Het is gewoon een zoektocht met de voeding en de juiste fles. En het is jammer dat borstvoeding niet meer wil want dat zou het beste zijn voor haar.
    Ze drinkt gewoon zo snel dat na 3 teugen haar mondje overstroomt omdat ze zo hard de melk naar binnen zuigt.
    Heb net de vaculess fles besteld. Eens kijken of dit wat is.

    En het cb is zeker een adviesbureau maar het zou fijner zijn als ze ten eerste serieus luisteren en ten tweede een positieve benadering toepassen. En niet gelijk “het zal wel aan de moeder liggen”. Maar dit geldt vast niet voor elk cb :-)

    Ik zal ook nog eens kijken naar de dr. Brownfles!
    Groetjes Carin